Evaluarea - didactica economiei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4461
Mărime: 34.05KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Livia Baciu

Extras din proiect

O definiţie a ceea ce înseamnă evaluarea am primit-o de la profesorii în clasa aVIIIa, când am dat examenul de capacitate . Totuşi evaluarea cunoştinţelor a început încă de la grădiniţă , când primeam buline de diferite culori : roşu semnificând foarte bine , galben – bine , iar albastru – suficient . De atunci am învăţat că cine are bulina roşie e cel mai bun şi astfel s-a născut o competiţie între noi .

Evaluarea este acel act de valorizare ce intervine în toate întreprindrile umane .

Este un semn că lucrurile şi evenimentele nu ne sunt indiferente şi că , la un moment dat , apare necesitatea unei semnificări , a unei clasificări şi a unei ierarhizări ale acestora .

James R. Okey ( 1970 ) consideră că fiecare profesor trebuie să-şi pună câteva întrebări importante :

a) Cum poate să dobândească cunoştinţele despre capacităţile fiecărui elev ?

b) Care sunt cunoştinţele de acest fel de care are nevoie ?

c) Ce fel de decizii cu privire la procesul instructiv poate lua dacă dispune de asemenea cunoştinţe ?

Strategiile didactice identice generează rezultate diferite , în funcţie de caracteristicile individuale şi de vârstă ale educaţilor , nivelul intelectual , structura aptitudinală , opţiunile profesionale , atitudinile şi convingerile proprii , determinând o receptare şi prelucrare diferenţiată a mesajelor transmise .

Pentru o acţiune eficientă , orice educator trebuie să renunţe la tipare unice şi la prejudecăţi şi să-şi direcţioneze acţiunea bazându-se pe cunoaşterea capacităţilor , intereselor şi atitudinilor elevilor , pe cunoaşterea reprezentărilor şi sentimentelor acestora la vârste diferite , folosind mijloace eficiente de influienţă şi formare . Potenţialităţile fiecărui copil trebuie să fie puse în valoare şi educate prin formarea deprinderilor şi oferirea unor informaţii sau tehnici de exteriorizare care să-i ofere posibilităţi de exprimare cu valoare individuală şi socială .

Pe baza cercetărilor experimentale realizate de R. Rosenthal şi L. Jacobson (1968) , Bonnoil , Caverni şi Noizet (1972) , Gilly (1972) , Radu I. (1983) , se evidenţiază câteva aspecte care influienţează negativ evaluările realizate de profesori : lipsa de competenţă şi subiectivismul s-au dovedit a fi dăunătoare . Aprecierea profesorului este frecvent însuşită de majoritatea clasei şi generează o opinie colectivă. Etichetarea negativă poate duce la „stigmatizare” şi apoi la „demotivare” scolară .

Modul de evaluare cunoştinţelor este influienţat adesea de imaginea pe care profesorul şi-o face despre nivelul elevului .

Metoda psihometrică (statistică) şi metoda evaluării potenţialului de învăţare

(dinamică) , au fost percepute antagonist .Explicaţia rezidă în apariţia unei noi paradigme care se opune unei practici tradiţionale îndelung aplicate .

Metoda psihometrică se axează pe ceea ce este stabil în funcţionalitatea şi performanţa individului . Ele oferă posibilitatea predicţiei divelului de funcţionalitate într-o varietate de situaţii individuale şi sociale .

Metoda nu încearcă să evalueze ceea ce se schimbă , ci mai degrabă ceea ce rămâne stabil şi posibil de a fi prevăzut . Instrumentele sale , cele mai des utilizate în psihologie , sunt testele cu ajutotul cărora se fac predicţii şi se iau decizii asupra posibilităţilor de intervenţie . Metoda rămâne tributară contextului biogenetic şi admite că individul este dotat cu caracteristici stabile , iar comportamentele sale rămân constante .

Metoda psihometrică constă în determinarea stadiului actual de funcţionare a individului . Când mediul este static şi previzibil , performanţa individului este la fel . Dar , într-o lume dinamică , în continuă schimbare , performanţa depinde mult de capacitatea lui de adaptare .

Evaluarea potenţialului de învăţare oferă posibilitatea construirii şi exersării unor sarcini urmărindu-se evoluţia subiecţilor în rezolvarea ei . metoda de evaluare dinamică are ca scop evaluarea proceselor psihice şi oferă multiple posibilităţi de a descoperii aspectele individuale ale funcţionalităţii umane .

Evaluarea potenţialului de învăţare , contrar psihometriei , nu se bazează pe ceea ce subiecţii au învăţat înainte , nici pe dezvoltarea genetică a acestora , ci propune sarcini de învăţare specifice , pentru a se cunoaşte profilul pe care pot ei să-l obţină . Această evaluare se bazează pe ceea ce poate să înveţe un subiect . Inteligenţa este considerată ca o aptitudine care permite să se profite de experienţele învăţării propuse de mediu .

Cele două metode de evaluare sunt complementare în examenul psihologic .

Testele permit evaluarea a ceea ce poate face un subiect în momentul administrării testului , evaluarea potenţialului de învăţare ne permite să estimăm dacă subiectul este capabil să înveţe , ( degeaba cerem mai mult dacă mai mult de atât nu se mai poate ).

Evaluarea şcolară este procesul prin care se delimitează , se obţin şi se furnizează , informaţii utile , permiţând luarea unor decizii ulterioare .

Actul evaluării presupune trei momente relativ distincte :

- Măsurarea consecinţelor instruirii – constă în operaţia de cuantificare a rezultatelor şcolare , respectiv de atribuire a unor simboluri exacte unor componente achiziţionale , prin excelenţă calitative . Măsurarea ţine , mai mult , de dimensiunea „impersonală” a educatorului . Aşa se explică faptul că , în acest act , poate fi implicată satisfăcător maşina de evaluat .

- Aprecierea şcolară - sau evaluarea propriu-zisă , - constituie emiterea unei judecăţi de valoare , semnificarea unui rezultat observabil sau măsurabil într-un cadru de referinţă axiologic .

- Adoptarea de măsuri ameliorative – impluică actele decizionale privind perfecţionare şi potenţarea procesului de predare – învăţare prin măsuri sincronice sau succesive actului evaluativ .

Evaluarea trebuie concepută nu numai ca un control al cunoştinţelor sau ca un mijloc de măsurare obiectivă , ci ca o cale de perfecţionare , ce presupune o gtrategie globală a formării . operaţia de evaluare nu este o etapă supraadăugată sau suprapusă procesului de învăţare , ci constituie un act integrat actuvităţii pedagogice .

Alain Kerlan ( apud Radu , 1999, p 13 ) consideră că evaluarea se face pornind de la următoarele întrebări – cheie :

- Pentru ce se face evaluarea ( care sunt funcţiile acesteia ) ,

- În raport cu ce ( care este sistemul de referinţă , care sunt criteriile evaluării ),

- Pentru cine ( care sunt destinatarii evaluării ) ,

- Ce se evaluează ( conduite , rezultate , procese , evoluţii ) ,

- Cu ajutorul căror instrumente şi prin ce proceduri se face evaluarea ?

Majoritatea adrelor didactice şi a evaluatorilor recunosc că simpla acumulare de date nu constituie încă o evaluare . Trebuie să se admită o judecată de valoare după o scară de valori , explicită sau implicită .

Preview document

Evaluarea - didactica economiei - Pagina 1
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 2
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 3
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 4
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 5
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 6
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 7
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 8
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 9
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 10
Evaluarea - didactica economiei - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea - Didactica Economiei.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Planificarea strategică orientată spre piață la Uzina Mecanică

INTRODUCERE Intrarea pe o piaţă străină implică o prospectare ştiinţifică, cunoşterea temeinică a tuturor oportunităţilor pe care le oferă ţara...

Plan de lecție economie

Disciplina: ECONOMIE Clasa : a XI-a Subiectul : NEVOILE SI RESURSELE Tipul lectiei : dobandire de cunostinte ; Scopuri derivate din...

Plan de acțiune a școlii Călimănești

CAP.I CONTEXTUL I.1.MISIUNEA UNITĂŢII ŞCOLARE " SOLUŢIILE NOASTRE SUNT OAMENII . NOI VĂ AJUTĂM SĂ VĂ REALIZAŢI CA OAMENI ." ŞANSE EGALE DE...

Portofoliu Pedagogie - Fundamentele pedagogiei, teoria și metodologia curriculumului

Capitolul 1. Pedagogie I (Fundamentele pedagogiei+Teoria și metodologia curriculumului) 1.1. Eseu: Stiluri de predare Stiluri de predare...

Portofoliu de Evaluare Finală

I. Psihologia educaţiei I.1. Stilurile de invatare I.2. Identificarea stilurilor de invatare al fiecarui elev din cls. XI A I. 1. STILURILE DE...

E-learning și sisteme de învățare la distanță

E-learning si sisteme de invatare la distanta 1. Introducere Dezvoltarea social-economica a cunoscut o serie de etape corespunzatoare tot atator...

Predarea economiei și a disciplinelor economice în diferite sisteme de învățământ

Conform programei pentru diciplinele economie şi educaţie antreprenorială, aprobată prin O.M.Ed.C. nr. 5462/14.11.2005, conţinutul şi structura...

Ai nevoie de altceva?