Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5281
Mărime: 2.26MB (arhivat)
Publicat de: Teofil Stanciu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Livia Rusu
Chisinau, R. Moldova

Cuprins

  1. Introducere.
  2. Capitolul I. ARHITECTURI RELIGIOASE ÎN MOLDOVA
  3. 1.1. Evoluția arhitecturii ecleziastice din Moldova.
  4. 1.2. Stilul Balcano-Bizantin în arhitectura ecleziastica din Moldova .
  5. Capitolul II. CETĂȚILE SUFLETULUI
  6. 2.1. Mănăstirea Saharna .
  7. 2.2. Mănăstirea Căpriana.
  8. 2.3. Mănăstirea Curchi.
  9. 2.4. Mănăstirea Negrea.
  10. 2.5. Mănăstirea Zloți .
  11. Concluzie .
  12. Bibliografie .
  13. Anexe.

Extras din proiect

INTRODUCERE

Orice călătorie pe Nistru oferă o revelație deosebită: ansambluri monastice, ca niște cuiburi de rîndunele ce se alipesc malurilor stîncoase, abrupte, aproape verticale. Complexele arhitecturale mănăstirești se înșiră de-a lungul apelor, campaniilele bătrînelor clopotnițe și catedralele mănăstirești se avîntă în văzduhuri, despicînd norii aburii.

Complexele monastice în Moldova istorică sunt numeroase, acestea fiind un indice al evlaviei poporului. Mănăstirile sînt atestate deja la sfîrșitul secolului al XIII-lea, amplasate la poalele munților Carpați, în păduri, majoritatea dintre ele în vestul Moldovei. În Moldova de est primele așezări monastice au fost schiturile rupestre din malurile Nistrului și Răutului, datînd din perioada paleocreștină și a iconoclaștilor. Construcțiile mănăstirești devin cunoscute odata cu menționarea daniilor făcute de către ctitorii și cu înlocuirea structurilor din lemn cu cele de piatră.

Importanţa cercetării mănăstirilor rupestre din punct de vedere turistic este evidentă. La momentul actual nu s-a efectuat nici o evaluare esenţială a acestor monumente pentru a o implementa în dezvoltarea industriei turistice naţionale. Republica Moldova nu dispune de munţi, ieşire la mare, de aceea locurile potrivite pentru turism sunt mai puţine la număr ca în alte state. De aceea, ponderea mănăstirilor rupestre în turismul R. Moldova (şi chiar a Europei) este însemnată. Mănăstirile rupestre din bazinul fluviului Nistru reprezintă un interes deosebit nu numai din punct de vedere istoric şi arhitectural, dar şi din punct de vedere peisagistic. Toate mănăstirile rupestre sunt situate în locuri deosebit de pitoreşti, stâncile în care ele sunt săpate se avântă brusc şi maiestuos deasupra fluviilor moldoveneşti. Pentru a populariza aceste mănăstiri în domeniul turismului cu o utilizare mai mare, este mai întâi necesar să le studiem din punct de vedere istoric.

Turismul privind mănăstirile rupestre face parte din turismul cultural, de aceea dezvoltarea lui ar aduce un aport important la evoluţia economiei naţionale, distrusă în ultimul deceniu şi jumatate. Studierea acestui domeniu al culturii noastre în context istoric şi argumentarea valorilor culturale pe care le reprezintă, ce presupune în continuare dezvoltarea unor infrastructuri turistice, capabile să corespundă cerinţelor turismului european, ar facilita accesul Republicii Moldova la activităţile Uniunii Europene.

Capitolul I. ARHITECTURI RELIGIOASE ÎN MOLDOVA

1.1. Evoluția arhitecturii ecleziastice din Moldova

Istoria arhitecturii religioase din Moldova întrunește mai mult de șase secole (XIV – XX). Așadar, dacă s-ar face o analogie cu starea lucrurilor înregistrată în Bulgaria, Serbia și în special Țara Românească, state care au parcurs în istorie o cale asemănătoare, s-ar constata că arhitectura Moldovei a cunoscut mai multe procese de înviorare sau de stagnar. Se poate estima că pe parcursul anilor s-au conturat cele trei etape în dezvoltarea complexelor monastice:

- prima se referă la perioada de înflorire a Principatului Moldovei (sec. XIV – XVI);

- cea de-a doua la vremurile cînd s-a înregistrat o vădită diminuare a proceselor social – economice și culturale, provocată de vasalitatea față de Turcia (mijlocul sec. XVI – prima jumate a sec. XVIII);

- a treia, a fost condiționată de slăbirea jugului turcesc și anexarea forțată a Basarabiei de către Rusia (a doua jumătate a sec.XVIII – înceutul sec. XX).

Ca și în alte state europene, mănăstirile din Moldova medievală au fost consolidate printr-o incintă solidă din piatră. Planul mănăstirilor reperzintă un pătrat ( erfect sau mai puțin perfect).

Bisericile Moldovei din sec. XIV – XVII prezintă monumente originale și aparțin școlii moldovenești de arhitectură. Ele exprimă în mod evident particularitățile stilului ”moldovenesc”, care se caracterizează printr-un triconch prelungit fără stîlpi, situat în partea de est; sistemul de cupole ridicate pe arcuri diagonale sau arcuri în console etajate (bolta ”moldovenească”); decor și proporții originale; pictură murală și fresce în exterior.

Mănăstirile din Moldova exercitau, de obicei, funcția de ansamblu memorial. Incinta mănăstirilor semăna cu cea a cetăților medievale, avînd uneri și funcții defensive. Biserica ocupa locul central în curtea mănăstirii. Intrarea era sitată de regulă în artea dinspre est. Sub bolta porții se deschidea fațada bisericii cu trei abside ale altarului și turla – principală cea mai elocventă parte a clădirilor de cult. Percepția artisticăa catedraleitrecea de la elementele compoziționale soradice ale absidelor laterale, flancate de contraforturi, la fațada princială acoperită de picturi murale expresive. Catedrala prezenta edificiului central al mănăstirii și forma o monocompoziție dominată în silueta complexului. Imaginea arhecturală a bisericii reprezintă cea mai înaltă dominantă a mănăstirii, cel mai cel mai expresiv și monumental edificiu al complexului, fiind realizată la scară mare.

Mănăstirile din Moldova se caracterizează, de regulă, printr-o așezare arhitecturală planimetrică închisă, de tip concentric.

Incinta de piatră a mănăstirilor separă curtea principală de cea auxiliară, de grădini și livezi. Edifiile principale și clădirile auziliare prezintă un interes deosebit pentru studierea vieții, culturii și a tradițiilor arhitecturii de cult din Moldova. Chiliile mănăstirești, bibliotecile, atelierile, construcțiile auxiliare reprezintă clădiri de tip civil și sunt purtătoare a formelor de arhitectură populară.

Comparînd arhitectura din Moldova cu cea a Țărilor Balcanice și din Bizanț pot fi relevate particularitățile și principiile lor de formare. În timp ce arhitectura bizantină se folosea în deosebi planul centri, în cea a Moldovei se preferă planul longitudinal, acceptîndu-se conceția mișcării în spațiu. Trei abside ale altarului respectau trei puncte cardinale (nord, sud, est). Spațiul longitudinal al corabiei bisericii moldovenești se trasformă treptat într-un spațiu centric al altarului.

De obicei, mănăstirile erau împrejmuite cu garduri nu prea înalte din piatră. Construcția lor se începea prin construirea chiliilor, în a căror apropiere se înălța biserica, mai tîrziu anexîndu-i-se construcțiile auxiliare.

Complexele arhictetonice rupestre parcă ies, colțuroase și semețe, din adîncul apelor, din inima malurilor stîncoase. Campanilele bătrînelor clopotnițe și catedralele mănăstirești se avîntă în văzduh, despicînd norii alburii. șirurile de ferestre ale fostelor mănăstiri, săpate în stîncă și legate între ele prin scări cioplite în piatră, absorb setoase lumina soarelui.

Mănăstirile rupestre, situate pe malurile abrupte, dezvăluie un excepțional tablou al piesajului fluvial. Săpate în rocile calcaroase, ele sunt reprezentative pentru arhitectura ținutului.

Bibliografie

I. Manuale, monografii şi lucrări didactice

1.1. GHIMPU, Vlad, Biserici şi mănăstiri medievale în Basarabia, Chișinău: Tipografia Centrală, 2000, ISBN 9975-78-051-2.

1.2. ILVIȚCHI, Luminița, Mănăstirile și schiturile din Basarabia, Chișinău, Casa Cărții ”Mitropolit Petru Movilă”, 1999, ISBN 9975-905-25-0.

1.3. BALAN, Pavel, Cetățile sufletului, Editura Arc, 2002, ISBN 9975-61-256-3

1.4. Asociația Studenilor Creștini Ortodocși Români, Editura Alfa și Omega, 2001, ISBN 9975-9618-1-9.

1.5. CIOBANU Constantin, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, Chișinău, Știința, 1997, ISBN 9975-67-051-2

I I. Site-ografia

2.1. http://www.crestinortodox.ro/tag/manastiri+din+moldova/

2.2. http://www.moldovenii.md/md/section/374

2.3. http://ezio-palace.md/ro/discover/monasteries/

2.4. http://www.logos.md/harta/despre.html

2.5. http://www.ziare.com/articole/Mecca

Preview document

Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 1
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 2
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 3
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 4
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 5
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 6
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 7
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 8
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 9
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 10
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 11
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 12
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 13
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 14
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 15
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 16
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 17
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 18
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 19
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 20
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 21
Evaluarea în turism a complexelor monastice din Republica Moldova - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea in turism a complexelor monastice din Republica Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Turism gastronomic

INTRODUCERE Multă vreme, până în prima jumatate a secolului XX, gastronomia a fost un apanaj și o preocupare a elitelor. Dar, de prin anii 1950,...

Itinerar Turistic

Moldova – un coltisor autentic al paradisului, binecuvintat cu simturi pitoresti de neuitat. Moldova – Tara cu un bogat patrimoniu cultural,...

Ghid turistic Valea Prahovei Predeal-Azuga

Capitolul I. Prezentarea generală Predeal 1.1 Prezentarea cadrului natural 1.1.1 Așezarea geografică Orașul Predeal este localizat în județul...

Turism cinegetic în Republica Moldova

Introducere În această lucrarea de licenţă voi aborda o temă ce este legată de o ramură a turismului aflată în curs de dezvoltare şi ea sună în...

Atractivitatea turistică a regiunii Nistrului de Mijloc și a regiunii Orheiene

Capitolul I “Să apreciem fiecare lucru, îndepartînd ce se spune despre el, şi să cercetăm ce este, nu ce e numit!” Prefaţă O viaţa întreagă...

Monografia Turistică a Republicii Moldova

Republica Moldova este un stat situat în sud-estul Europei, între România (vest) și Ucraina (est). Granița cu România urmează aproape în întregime...

Dezvoltarea Turismului în Municipiul Chișinău

INTRODUCERE Actualitatea temei. Domeniul turismului în general şi în special turismului rural este unul prioritar pentru dezvoltarea...

Analiza turistică a orașului Soroca

Introducere Se poate presupune că bunul Dumnezeu a zîmbit din înaltul cerului asupra acestui idilic colţ de lume cu nume drag Cîmpia Soro¬cii,...

Te-ar putea interesa și

Descrierea Regiunii Orheiene

INTRODUCERE Putem afirma, fără a greşi, că apariţia călătoriilor turistice s-a produs în antichitate, iar activităţile turistice în spaţiul rural...

Ai nevoie de altceva?