Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 6358
Mărime: 11.28MB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Introducere în zona Cavnic ...3
  2. 2. Analiza resurselor turistice ..6
  3. 2.1. Resursele naturale 7
  4. 2.2. Resursele antropice 12
  5. 3. Ierarhizarea resurselor turistice din Cavnic ...16
  6. 4. Politici de promovare ale turismului în Cavnic .18
  7. 5. Proiecte de dezvoltare turistică ..20
  8. 6. Concluzii 21
  9. 7. Referințe bibliografice ...22

Extras din proiect

1. Introducere în zona Cavnic

Peisajul pitoresc și variat al Maramureșului, de la vâlcelele în care se cuibăresc cătune de basm până la vârfurile sălbatice ale munților, va face deliciul drumețului, al fotografului sau al simplului iubitor al naturii. Schiorii vor fi cu siguranță atrași de stațiunile din munții Rodna sau Gutâi. Vânătorii și pescarii vor fi încântați să descopere bogatul fond cinegetic și piscicol al județului, iar toți cei care iubesc simplitatea vieții de la țară se vor îndrăgosti de satul maramureșean.

A veni aici înseamnă să te întorci în trecut, să întâlnești oameni și mentalități de mult dispărute în alte părți ale Europei. Natură nealterată, veche civilizație a lemnului, splendide costume populare, străvechi datini și tradiții, oameni primitori, țărani harnici, artizani ce păstrează vii vechile meșteșuguri - acestea sunt câteva din comorile pe care această provincie de miazănoapte a României nu va întârzia să le dezvăluie vizitatorului răbdător.

Datorită acestor atuuri ale județului, se dorește promovarea, valorificarea și dezvoltarea zonei Maramureșului, pe plan turistic, prin punerea în aplicare a unor proiecte privind dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, prin crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice. Așadar, se vor urmări, amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potențial turistic, valorificarea potențialului turistic montan prin construirea infrastructurii necesare, dezvoltarea turismului balnear, reabilitarea, modernizarea și extinderea structurilor de cazare precum și a utilităților aferente, crearea, reabilitarea și extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităților aferente.

Nume cu rezonanță în industria minieră a Maramureșului și României, Cavnic, oraș al minerilor eroi, situat pe valea cu același nume, la auzul căreia călătorul se oprește spre a face cunoștință cu un peisaj montan de o rară frumusețe. Istoria mineritului și a meșteșugului prelucrării metalelor își arată la tot pasul semnele măiestriei moștenite din străbuni și transmisă din generație în generație. Aflat în centrul județului Maramureș, așezat pe o vale îngustă la poalele munților Gutâi (1445m) și Mogoșa (1249m), Cavnicul are o suprafață totală de 4717 ha și o populație de circa 5,6 mii locuitori.

Atestat în documentele istorice în secolul al XIV-lea, locuitorii Cavnicului au participat în secolele următoare la toate frământările social-politice desfășurate pe teritoriul Maramureșului. În 1946 era o comună săracă de mineri răspândită pe văi și măguri. Era renumită pentru minele ei, când închise, când redeschise. Din 1970, localitatea a cunoscut un proces accelerat de urbanizare, desfășurat într-un ritm rapid prin construirea numeroaselor blocuri de locuințe, acțiunea de modernizare a străzilor, extinderea rețelei comerciale și de transport.

Activitatea turistică în Cavnic a început să se dezvolte abia în 2002, când a fost inaugurată pârtia de schi din zona Icoana. Cavnicul, datorită numărului mare de zile de iarnă este cunoscut și ca polul zăpezii din Maramureș, lucru care constituie un avantaj pentru cei ce iubesc sportul de iarnă.

Maramureșul a fost inclus în topul domeniilor schiabile din România, datorită pârtiilor amenajate de la Cavnic. După lucrările executate în vara care a trecut, suprafața pe care se poate schia în fostul oraș minier a crescut la 8,5 kilometri. Cele șapte pârtii, din care trei sunt noi, au o lungime de 800 - 2.200 de metri și o înclinație între 19 și 37 de grade, ceea ce le face potrivite atât pentru începători, cât și pentru avansați sau chiar profesioniști.

În ultimii ani, orașul Cavnic a devenit din ce în ce mai activ din multe puncte de vedere. Poate cel mai important plan pe care se petrec acum schimbări importante este cel turistic.

Drumețiile în zona Cavnicului pot să facă deliciul oricărui turist iubitor de natură montană, să-și plimbe pașii pe cărări la adapostul umbrei de cetină. Trasee de genul acesta sunt nenumărate aici, din păcate puține sunt încă marcate. În acest sens s-au înființat în cadrul școlilor din localitate ecocluburi care se vor ocupa cu marcarea altor trasee care merită să intre în circuitul turistic.

În Cavnic, zonă turistică în dezvoltare, la ora actuală există o ofertă de cazare destul de restrânsă. Spații de cazare se găsesc la Cabana Gutâi, motelul Elisabeta, din centrul orașului oferă spații de cazare la categoria de 3*, motelul Cristal și hotelul Roata de câte 3 stele, cabana Icoana, 7 Brazi și cabanele Roata, pensiunile de câte 2 margarete Adina, La Bunici, Ana, Sandra, Lucia, cât și casele particulare din apropierea pârtiilor, își oferă serviciile pentru turiștii doritori de a petrece mai multe zile la poalele Gutâiului.

Bibliografie

1. V. Olteanu, Sezonalitatea activității turistice și căile atenuării ei, ASE, București;

2. Consiliul Județean Maramureș - Centrul de Informare Turistică MaramureșInfoTurism;

3. Consiliul Județean Maramureș, Document de Programare - Dezvoltarea turismului în județul Maramureș 2007-2013, octombrie 2006;

4. Lucrare de diplomă „Turism și dezvolare durabilă în Maramureș”;

5. http://www.cavnic.orasultau.ro/;

6. http://andzm.minind.ro/pdf/CAVNIC,%20MM%20-%20Anexa%206.pdf;

7. http://www.cavnic.ro/index.php.

Preview document

Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 1
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 2
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 3
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 4
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 5
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 6
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 7
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 8
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 9
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 10
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 11
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 12
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 13
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 14
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 15
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 16
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 17
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 18
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 19
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 20
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 21
Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului.doc
  • Evaluarea resurselor turistice ale Cavnicului.ppt

Ai nevoie de altceva?