Idei de amenajare agroturistica a zonei Depresiunea Dornelor, din judetul Suceava

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Idei de amenajare agroturistica a zonei Depresiunea Dornelor, din judetul Suceava.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

INTROUDUCERE
1 MOTIVAȚIA ALEGERII ZONEI.
2 SCOPUL LUCRĂRII.
3 SELECTAREA ZONEI
3.1. Localizare și căi de acces.
3.2. Caracterizarea zonei
3.2.1. Resurse naturale.
3.2.2. Resurse antropice.
3.2.3. Cadrul socio-economic.
3.2.4. Cadrul legislativ.
5 IDEI DE AMENAJARE AGROTURISTICĂ A ZONEI DEPRESIUNEA DORNELOR.
CONCLUZII.
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

INTRODUCERE

Amenajarea agroturitică a teritoriului reprezintă procesul de organizare și amenajare a unui spațiu turistic într-un mod cât mai eficient, luându-se în considerare relațiile dintre mediul înconjurător și om, precum și factorii care influențează aceste relații. Astfel, amenajarea teritoriului poate fi considerată un efort comun de dezvoltare socio-economică a anumitor sectoare, respectându-se anumite reguli. În decursul anilor, au fost realizate diferite planuri de dezvoltare a anumitor zone, sau există planuri pentru acțiuni viitoare. O zonă turistică, în care s-au aplicat astfel de planuri este Depresiunea Dornelor. Depresiunea Dornelor, sau Țara Dornelor, așa cum mai este denumită în literatura de specialitate, este o zonă depresionară din judeţul Suceava, iar datorită acestui lucru, are un relief dispus în trepte, cu înălţimi cuprinse între 800 şi 2100 metri. Iniţial zona a fost independentă, apoi a fost integrată în Ocolul Câmpulungului. Ulterior aceasta a făcut parte mai bine de 100 de ani din Imperiul Austro-Ungar, influență care şi-a pus amprenta asupra unor anumite aspect ale societăţii.

Din punct de vedere turistic, vizitatorii pot opta pentru practicarea unui turism activ, turism balnear sau turism cultural. În turismul activ sunt incluse diverse activităţi, cum ar fi drumeţii montane, schi, river rafting, mountain bike şi turism ecvestru. Turismul balnear este cunoscut în Zona Dornelor încă din secolul al XIX-lea, datorită resurselor bogate ale zonei: izvoare termale, calcice, sulfuroase şi magnezice, izvoare cu apă mineral carbogazoasă, nămol de turbă şi mofete naturale de săruri.

Lucrarea de față este alcătuită din cinci capitole, în cadrul cărora sunt descrise diferite aspecte din Depresiunea Dornelor. Primul capitol îl reprezintă motivația alegerii zonei, iar în capitolul al doilea a fost prezentat scopul lucrării. Capitolul al treilea este împărțit în două sub capitole principale, respectiv ”Localizarea și căi de acces„ și „Caracterizarea zonei. De asemenea, subcapitolul ”Caracterizarea zonei” cuprinde subcapitolele ”Resurse naturale”, ”Resurse antropice”, ”Cadrul socio-economic” si ”Cadrul legislativ”. În cadrul subcapitolului ”Resurse naturale” sunt prezentate principalele resurse de care dispune zona care pot fi valorificate în turism, cât și principalele specii de floră și faună. Subcapitolul ”Resurse antropice” cuprinde descrierea muzeelor și al celor mai importante clădiri istorice din zonă. Tot în acest subcapitol au fost specificate câteva aspecte referitoare la activitățile sportive și culturale. Mai departe au fost prezentate câteva aspecte socio-economice ale zonei și cadrul legislativ, în care au fost specificate principalele rezervații naturale protejate de lege. În capitolul al patrulea sunt prezentate și descrise două idei de proiecte care pot fi realizate în zona Depresiunea Dornelor, respectiv un sat de vacanță și un parc de aventură.

1.MOTIVAȚIA ALEGERII ZONEI

Motivul pentru care am ales “Țara Dornelor” îl reprezintă faptul că această zonă este una turistică, de inters naţional, iar oraşul Vatra Dornei, deşi în ultimii ani şi-a pierdut din reputaţia de altădată, încă poate fi o alegere bună pentru cei care doresc să practice un turism activ sau balnear și pentru cei care doresc o clipă de relaxare. Zona dispune de numeroase peisaje unice şi de izvoare cu ape minerale, fiind o opţiune bună atât pentru persoanele în vârstă, cât şi pentru tineri, care pot opta pentru practicarea unui turism activ, reprezentat de escaladări montane, river rafting, tiroliana, via-ferrata, etc. În zonă există rezervații naturale, care protejează specii de floră și faună aflate în pericol de dispariție.

De altfel, în Depresiunea Dornelor încă se mai păstrează unele tradiţii străvechi, unele dintre ele fiindreaduse la viață prin intermediul diferitelr festivaluri. Astfel, zona poate fi o atracție și pentru iubitorii de cultură. Pe lângă numeroasele festivaluri cu caracter tradițional, în orașul Vatra Dornei sunt găzduite anual și diferite competițiile sportive naționale și internaționale, ceea ce m-a influențat de asemenea în alegerea zonei.

2. SCOPUL LUCRĂRII

În lucrarea de față s-a ales zona Depresiunea Dornelor, sau Țara Dornelor, așa cum este numită în unele lucrări de specialitate, din județul Suceava și are ca scop evidențierea și promovarea principalelor atracții turistice ale acesteia. Lucrarea a avut ca obiective selectarea zonei, localizarea și analiza acesteia din diferite puncte de vedere. În primul rând, au fost analizate principalele elemente naturale și antropice ale zonei, precum și caracteristicile social-economice.

Materialele utilizate pentru realizarea lucrării au fost preluate din diferite surse de pe internet, surse care sunt specificate în bibliografie, cât și din cărți de specialitate și broșuri care au avut ca temă descrierea zonei alese. De asemenea au fost realizate deplasări în zona aleasă și studii monografice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Idei de amenajare agroturistica a zonei Depresiunea Dornelor, din judetul Suceava.doc

Bibliografie

1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Depresiunea_Dornelor
2. http://dornaecoturism.ro/bazinul-dornelor/
3. http://tara-dornelor.ro/prezentare
4. http://www.visitvatradornei.ro
5. http://www.vatra-dornei.info/obiective-turistice/obiective-turistice.html
6. http://primaria-dornacandrenilor.ro
7. ”Agenda Localã 21 Planul Local De Dezvoltare Durabilã A Municipiului Vatra Dornei”
8. ” Concept de dezvoltare a destinației ecoturistice- Țara Dornelor”- 2010

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINTE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ “ION IONESCU DE LA BRAD” DIN IAŞI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE SPECIALIZAREA I.M.A.P.A.