Instalații în alimentație publică

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 65 în total
Cuvinte : 17329
Mărime: 13.14MB (arhivat)
Publicat de: Axinte Burlacu
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. CUPRINS 1
  2. CAPITOLUL I –Introducere 2
  3. CAPITOLUL II - Stadiul actual în domeniul alimentaţiei publice 5
  4. 2.1.Istoric 5
  5. 2.2. Tehnologia comercială a unităţilor de alimentaţie publică 7
  6. 2.3. Tipologia unităţilor de alimentaţie publică (UAP) 9
  7. 2.4. Structurarea pe destinaţii a suprafeţei comerciale 10
  8. 2.5.Compartimente operaţionale şi activităţi desfăşurate în alimentaţie 12
  9. 2.6. Organizarea fluxurilor de activităţi 14
  10. 2.7. Operaţiile tehnologice dintr-un restaurant 16
  11. 2.8. Depozitarea alimentelor 17
  12. 2.9. Clasificarea utilajelor 20
  13. CAPITOLUL III - Alegerea şi justificarea soluţiei proiectate. 24
  14. CAPITOLUL IV - Calculul şi proiectarea bucătăriei 27
  15. 4.1. Bucătăria centrală 27
  16. 4.2. Camera frigorifică 29
  17. 4.3. Depozit materii neperisabile 29
  18. 4.4. Spălătorie 30
  19. 4.5. Depozit materii inventar 30
  20. 4.6. Vestiar personal 30
  21. CAPITOLUL V - Exploatarea, întreţinerea şi repararea instalaţiilor şi echipamentelor 33
  22. 5.1. Mobilier tehnologic 33
  23. 5.2. Echipament tehnologic 37
  24. 5.3. Vase, ustensile, forme 51
  25. 5.4. Instrumente de măsură şi control 57
  26. CAPITOLUL VI - Calculul economic 58
  27. CAPITOLUL VII – Concluzie 61
  28. BIBLIOGRAFIE 62
  29. ANEXE 63

Extras din proiect

CAPITOLUL I

Introducere

Activitatea de alimentaţie publică se încadrează în sfera serviciilor comerciale prestate populaţiei şi constă în producţia şi (sau) comercializarea preparatelor culinare şi a băuturilor. Serviciile de alimentaţie publică sunt activităţi destinate satisfacerii nevoii de hrană a clienţilor care apelează la unităţile specializate în acest sens. În ultimul timp aceste servicii au rolul de a asigura şi nevoia de divertisment şi socializare a clienţilor prin ambianta specifică care se creează cu aceste ocazii.

Alimentaţia stă la baza vieţii şi constituie un factor cu acţiune permanenta care determină desfăşurarea proceselor metabolice,hrana fiind izvorul şi regulatorul proceselor de schimb. Atunci când folosim noţiunea de „aliment” sau „alimentaţie” gândul ni se îndreaptă automat spre termenul de „bucătărie”,fie că ne gândim la faptul de a pregăti mâncarea sau la încăperea în care aceasta se găteşte.Conform dicţionarului explicativ român, termenul „bucătărie”are mai multe înţelesuri:” 1. Cameră (sau clădire) în care se gătește mâncarea; totalitatea obiectelor, a mijloacelor care servesc la gătirea mâncării, 2. Faptul de a pregăti mâncare; mod specific de a prepara mâncarea” , iar sensul figurat ar fi „totalitatea accesoriilor sau acțiunilor care servesc la susținerea unei demonstrații, la efectuarea unei lucrări după ce s-a stabilit ideea de bază”. Bucătăria reprezintă arta și tehnică preparării alimentelor destinate consumului uman. Bucătăria poate cuprinde toate noțiunile practice referitoare la ingrediente, prepararea lor, instrumentele folosite, modurile de gătit și diferențele între acestea..

Atunci când ne gândim la bucătărie ne gândim de asemenea la aspectele privind comportamentul alimentar şi la cultură.Cultura este mediul de viaţă al unui popor. Astfel, când vorbim despre comportamentul cultural nu ne gândim numai la îmbrăcăminte, comportament în societate ci şi la felul de alimentaţie, deci şi despre comportamentul alimentar.Acesta din urmă este influenţat de: implicaţia ecologiei,variabilitate.

Bucătăria este a treia cea mai importantă caracteristică în viaţa unui om, alăturându-se aerului şi apei. Atunci când spui bucătărie spui hrana, putere, sănătate. Toată lumea ştie că nutriţia omului este un act vital,adică un gest care-i condiţionează existenţa: nu mănânci,nu trăieşti! Actul nutriţional uman este de o extremă complexitate, implicând întreaga fiinţă a celui ce îl exercită, indiferent de gradul de cultură şi civilizaţie, antrenând întreaga sa fiziologie al cărui fundament îl costituie;el este acela care asigură materialitatea corpului fizic şi o bună parte a energeticii corpurilor subtile,care constituie restul structurii umane.

Domeniul bucătăriei are un impact extraordinar în diferite planuri, cum ar fi cel ştiinţific, economic, juridic, social sau ecologic. Din punct de vedere al impactului implementării în plan ştiinţific, bucătăria a depășit acel stadiu în care spațiul era dominat de către femeie și electrocasnicele erau o raritate. În prezent, bucătăria s-a transformat într-un loc unde își fac apariția cele mai recente modele tehnologice iar accesoriile și ustensilele sunt dintre cele mai neobișnuite. Bucătăria este încăperea unde trebuie să ai acel mobilier, paharele trebuie depozitate în acele sertare, trebuie să cumperi acele aparate electrocasnice, blatul trebuie să fie din acel material, totul trebuie să strălucească de curățenie, etc. Din ce în ce mai multe bucătării devin o reflectare a mărimii contului bancar. Însă, indiferent de situația materială, există lucruri funcționale, estetice și necesare în amenajarea bucătăriei.Pe lângă avansarea tehnologică, adică modernizarea ustensilelor şi aparatelor utilizate, în bucătărie mai are loc o transformare a preparatelor culinare şi a substanţelor folosite în acest domeniu.Când spun aceste lucruri, fac referire la bucătăria moleculară. Gastronomia moleculară reprezintă o nouă abordare a artei de a mânca, dar şi de a găti. Ea urmăreşte aplicarea principiilor ştiinţei în practicile culinare cotidiene de acasă şi de la restaurant. De secole întregi ştiinţele alimentelor s-au schimbat foarte mult. Unul dintre obiectivele acestei discipline este aplicarea principiilor ştiinţifice în bucătărie pentru îmbunătăţirea preparatelor culinare. Gastronomia moleculară mai este definită şi ca studiul ştiinţific al deliciului. Aplicaţiile tehnologice şi pedagogice ale gastronomiei moleculare introduc ustensile, metode de preparare şi ingrediente noi în bucătăria de acasă sau în cea de la restaurant şi inventarea de noi mâncăruri fondate pe analiza celor clasice. Gastronomia moleculară explorează practicile şi transformările culinare şi încearcă să le explice din punct de vedere fizic şi chimic. De asemenea, ea experimentează noi căi pentru perfecţionarea în arta culinară.

Din punct de vedere social, bucătăria este considerată “inima” oricărui cămin, centrul în jurul căruia se organizează viaţa de familie. În bucătăriile de acasă, acum, gătitul este o activitate care implică toată familia, care trebuie să profite la maxim de puţinul timp pe care îl petrece laolaltă. Un alt aspect social apare în bucătăriile de unităţi alimentare publice, unde bucătarii îşi pot arăta măiestria în domeniul culinar, pot dezvolta noi idei gastronomice.Astfel bucătăria are un mare impact social deoarece creează locuri de muncă.

Din punct de vedere economic bucătăria s-a dezvoltat de-a lungul timpului, prin trecerea de la bucătăria din propria locuinţa la bucătăria de restaurant.Odată cu dezvoltarea tehnologiei omul este mai ocupat şi astfel nu mai are timp să gătească.De aceea i se pare mai comod şi mai rapid să mănânce la restaurant. În plus, tot din raţiuni economice, în industria alimentară se pare că s-a perpetuat o politică foarte periculoasă de ameliorare şi potenţare a gustului fad al alimentelor procesate cu tot felul de ingrediente ascunse, artificiale şi naturale, iar consumatorii, au preluat acest obicei ca parte din comportamentul lor alimentar obişnuit şi, la rândul lor, încearcă să schimbe în bine gustul mâncării apelând la soluţii de compromis, complet nesănătoase.Astfel s-a dezvoltat industria alimentară, iar din bucătăria autentică s-a făcut o adevărată afacere, cifra de afaceri crescând tot mai mult,de la an la an.De aici rezultă că implementarea bucătăriei are un impact mare în plan economic.

Din punct de vedere juridic pentru domeniul industriei alimentare s-au adoptat numeroase legi prin care sunt implementate reguli pentru o mai buna funcţionare şi dezvoltare a spaţiilor de bucătărie, a fluxurilor tehnologice, a siguranţei alimentelor şi a securităţii personalului şi asigurarea stării de sănătate a consumatorului.Astfel apare impactul ecologic care impune diferite norme de igiena şi protecţia muncii în bucătărie. De altfel se poate observa că la nivel global, se folosesc predominant produse ecologice şi tehnologii ecologice pentru continuitate şi regenerare a resurselor naturale.

Preview document

Instalații în alimentație publică - Pagina 1
Instalații în alimentație publică - Pagina 2
Instalații în alimentație publică - Pagina 3
Instalații în alimentație publică - Pagina 4
Instalații în alimentație publică - Pagina 5
Instalații în alimentație publică - Pagina 6
Instalații în alimentație publică - Pagina 7
Instalații în alimentație publică - Pagina 8
Instalații în alimentație publică - Pagina 9
Instalații în alimentație publică - Pagina 10
Instalații în alimentație publică - Pagina 11
Instalații în alimentație publică - Pagina 12
Instalații în alimentație publică - Pagina 13
Instalații în alimentație publică - Pagina 14
Instalații în alimentație publică - Pagina 15
Instalații în alimentație publică - Pagina 16
Instalații în alimentație publică - Pagina 17
Instalații în alimentație publică - Pagina 18
Instalații în alimentație publică - Pagina 19
Instalații în alimentație publică - Pagina 20
Instalații în alimentație publică - Pagina 21
Instalații în alimentație publică - Pagina 22
Instalații în alimentație publică - Pagina 23
Instalații în alimentație publică - Pagina 24
Instalații în alimentație publică - Pagina 25
Instalații în alimentație publică - Pagina 26
Instalații în alimentație publică - Pagina 27
Instalații în alimentație publică - Pagina 28
Instalații în alimentație publică - Pagina 29
Instalații în alimentație publică - Pagina 30
Instalații în alimentație publică - Pagina 31
Instalații în alimentație publică - Pagina 32
Instalații în alimentație publică - Pagina 33
Instalații în alimentație publică - Pagina 34
Instalații în alimentație publică - Pagina 35
Instalații în alimentație publică - Pagina 36
Instalații în alimentație publică - Pagina 37
Instalații în alimentație publică - Pagina 38
Instalații în alimentație publică - Pagina 39
Instalații în alimentație publică - Pagina 40
Instalații în alimentație publică - Pagina 41
Instalații în alimentație publică - Pagina 42
Instalații în alimentație publică - Pagina 43
Instalații în alimentație publică - Pagina 44
Instalații în alimentație publică - Pagina 45
Instalații în alimentație publică - Pagina 46
Instalații în alimentație publică - Pagina 47
Instalații în alimentație publică - Pagina 48
Instalații în alimentație publică - Pagina 49
Instalații în alimentație publică - Pagina 50
Instalații în alimentație publică - Pagina 51
Instalații în alimentație publică - Pagina 52
Instalații în alimentație publică - Pagina 53
Instalații în alimentație publică - Pagina 54
Instalații în alimentație publică - Pagina 55
Instalații în alimentație publică - Pagina 56
Instalații în alimentație publică - Pagina 57
Instalații în alimentație publică - Pagina 58
Instalații în alimentație publică - Pagina 59
Instalații în alimentație publică - Pagina 60
Instalații în alimentație publică - Pagina 61
Instalații în alimentație publică - Pagina 62
Instalații în alimentație publică - Pagina 63
Instalații în alimentație publică - Pagina 64
Instalații în alimentație publică - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • Instalatii in Alimentatie Publica.doc

Alții au mai descărcat și

Cateringul pentru turism

Procurarea adăpostului mâncării şi băuturii pentru călători a fost trăsătura societăţilor civilizate cel puţin din timpul vechilor greci şi romani....

Studiu privind Organizarea și Funcționarea unei Unități de Alimentație Publică cu Referire la Restaurantul Select

INTRODUCERE Comerţul de alimentaţie publică are ca obiect de activitate organizarea şi producerea de preparate culinare, a altor bunuri de consum...

Managementul Operațiunilor în Cadrul Hotelului Crowne Plaza București

INTRODUCERE Industria hotelieră este o componentă a industriei turismului, fiind o activitate economică din sfera serviciilor şi ca orice domeniu...

Turismul de Vânătoare și Pescuit în România

I. TURISM DE VÂNĂTOARE ÎN ROMÂNIA România este o ţară cu o mare biodiversitate şi cu un procent ridicat de ecosisteme naturale intacte. Aici se...

Organizarea și amenajarea unei unități de alimentație

ARGUMENT La baza acestei lucrari sta descoperirea vocatiei pentru meseria aleasa si practicata timp de doi ani, in care activitatea prestata mi-a...

Promovarea și organizarea producției culinare

ARGUMENT “A manca cu placere este un semn de sanatate A manca de placere este o greseala” În funcţie de aşezarea geografică, de condiţiile de...

Rețeaua de stațiuni balneo climaterice din România

Argument Turismul de tratament şi cură balneo-medicală este o forma specifică a turismului` de odihnă, care a cunoscut o mare dezvoltare îndeosebi...

Constituirea unei agenții de turism

Cuvant inainte Trăim într-o eră a cunoasterii, a retelelor sociale, a gadgeturilor, a rapiditătii, o eră în care cu totii alergăm după „mai...

Te-ar putea interesa și

Diversificarea și modernizarea serviciilor turistice la UTB Ceres - Pucioasa

INTRODUCERE Turismul reprezinta un fenomen economico-social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat in viata societatii si, ca atare,...

Proiectarea unei Pensiuni Agroturistice Situată în Stațiunea Durău

TEMA PROIECTULUI Proiectarea unei pensiuni agroturistice situată în staţiunea Durău, Judeţul Neamţ, dotată cu: - Spaţii de cazare cu o...

Proiectarea unui complex agroturistic cu specific vânătoresc

TEMA PROIECTULUI Proiectarea unui complex agroturistic cu profil vânătoresc în Municipiul Săcele, Județul Brașov, alcătuit din: - Restaurant de...

Studiu de Fezabilitate

Introducere În literatura de specialitate, au apărut multe lucrări referitoare la studiile de fezabilitate, care oferă însă o prezentare...

Organizarea și pregătirea spațiilor de servire

Argument Aceastã lucrare îşi propune sã trateze un subiect foarte important pentru unitãţile de alimentaţie şi anume, organizarea si pregãtirea...

Studiul privind activitatea hotelieră cu exemplificare la Hotel Rex

CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL UNITĂŢILOR DE TURISM COMPONENTĂ A MANAGEMENTULUI SERVICIILOR 1.1. Principiile managementului serviciilor 1.2....

Program de Valorificare a Potențialului Turistic al Județului Suceava

CAPITOLUL 1 LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI 1.1. Scurt istoric Situat intr-un cadru natural dominat de elemente bioclimatice central si...

Sisteme de Iluminat în Cadrul unui Bar

I. Introducere O parte însemnată a plăcerilor unei călătorii constau în a servi masa într-un restaurant sau alt tip de alimentaţie publică. În...

Ai nevoie de altceva?