Inventarierea Patrimoniului Turistic din Satul Magura in Vederea Valorificarii lui Superioara

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Inventarierea Patrimoniului Turistic din Satul Magura in Vederea Valorificarii lui Superioara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

1. Prezentarea zonei

Spatiul dintre Piatra Craiului si Bucegi ( denumit Culoarul Rucar - Bran) este, fara indoiala, cea mai spectaculoasa zona montana din Romania. Un spatiul harazit de la natura cu toate ingredientele necesare unui peisaj complet: munti inalti, pereti de stanca, paduri, plaiuri domoale cu case risipite pe coame de deal.

Satul Magura se afla intr-unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania. Muntii se intind de jur imprejurul lui, cat vezi cu ochii. In stanga, spre apus, se afla masivul Piatra Craiului, o muchie de stanca alburie, care se ridica dintre paduri ca spinarea unui dinozaur colosal. Spre rasarit, Bucegii, vargati inca de dungile zapezilor.

Satul Magura este sub administrarea teritoriala a comunei Moieciu, situat la 1000 m altitudine, teritoriul satului fiind amplasat in cadrul Parcului National Piatra Craiului. Are 986 locuitori şi 1 357 ha pasuni si fanete. Managemntul traditional al pajistilor joaca un rol cheie pentru conservarea a 216 specii de fluturi şi specii diverse de plante (peste 30% din numarul total de specii de plante din România a fost identificat pe pajiştile din acest sat). El ofera turistilor desfatarea rara pe care numai natura i-o poate da: linsite, aer curat, poteci de munte strajuite de brazi, mesteceni sau fagi.

Satul Magura este situat la aproximativ 30 km de Brasov, se ajunge prin Zarnesti pana unde este si cale ferata (pentru cei ce vin cu trenul).

Cele mai apropiate orase sunt Zarnesti la 5 km distanta si Brasov la 30 km distanta, traseele fiind: Brasov - Cristian - Rasnov - Zarnesti – Magura si

Brasov - Zarnesti - Gura Raului – Magura.

Piatra Craiului este un adevarat paradis al florei, aici gasindu-se aproximativ 30% dintre speciile intalnite pe teritoriul Romaniei, 181 de specii fiind incluse in “Lista rosie a plantelor superioare din Romania”. Vara florile umplu poienile,

marginile padurilor, branele salbatice si creasta acestui munte.

O atentie deosebita prezinta garofita Pietrei Craiului, specie care se gaseste doar in acest masiv , avand conditii propice de viata. Alaturi de ea pot fi intalnite: floarea de colti, sangele voinicului, bulbuci, ghintura galbena, arnica, omagul, ochiul sarpelui, martisorul si multe altele.

Fauna: pe crestele montane cu deosebire in Bucegi si Piatra Craiului turistii pot admira capra neagra. Dintre mamiferele cu valoare cinegetica amintim: ursul, lupul, vulpea, mistretul, veverita, capriorul, rasul, toate fiind ocrotite.

Avifauna este reprezentata de cocosul de munte, acvila de munte, ciocanitoarea, mierla, cinteza, pitigoiul. In apele de munte traiesc pastravi, scobari, clean si boistean.

Ocupatiile localnicilor sunt oieritul, turismul, agricultura. Punctele forte ale acestora sunt reprezentate de: ospitalitate, simplitate, harnicie.

2. Inventarierea patrimoniului turistic din punct de vedere natural si antropic

Cadrul natural prezinta particularitati deosebite, datorita imbinarii armonioase a diferitelor forme de relief (munte inalt, platou, forma valurita de-a lungul raurilor şi vailor ce strabat terenul modelat de o retea hidrografica bogata). Zona prezinta un potential natural deosebit; intr-o simpla enumerare putem mentiona: Parcul Natural Bucegi, Parcul National Piatra Craiului, Pestera Liliecilor, Cheile Moeciului, Prapastiile Zarnestilor, Cheile si Pestera Dambovicioarei.

În interiorul parcului este prevazuta o zona de conservare speciala, cu suprafata de 4879ha (Brasov 2624ha, Arges 2255ha), din care rezervatie stiintifica 683ha (BV 443ha, AG 240ha). Zona de conservare speciala mai include si alte 4 zone carstice, si anume

Cheile Zarnestilor (Prapastiile Zarnestilor) în judetul Brasov si Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului si Cheile Dâmbovitei, situate în judetul Arges, precum si o

arie de protectie cu caracter de monument al naturii totalizând 1.5 ha (Pestera Liliecilor). In interiorul zonei de conservare speciala se afla si zona în care pasunatul este interzis, cu o suprafata 1189 ha. Restul suprafetei 9894ha (Brasov 5182ha, Arges 4712ha) constituie zona de parc national.

Satul Magura atrage turistii atat prin peisajele minunate unde natura poate fi surprisa in cele mai frumoase ipostaze cat si prin case traditionale construite in totalitate din lemn.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inventarierea Patrimoniului Turistic din Satul Magura in Vederea Valorificarii lui Superioara.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Bucuresti Facultatea de Comert