Județul Brăila

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 16081
Mărime: 298.11KB (arhivat)
Publicat de: Florica Vasiliu
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ ”DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL Anul II Semestrul I

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. 1.Localizarea și caracterizarea județului 3
  3. 1.1 Scurt istoric al județului 3
  4. 1.2 Așezare geografică 4
  5. 1.3 Căi de acces 5
  6. 1.4 Nivelul de dezvoltare economico-social 8
  7. 2.Prezentarea potențialului turistic al județului 11
  8. 2.1 Resursele turistice naturale 11
  9. 2.2 Resursele turistice antropice 30
  10. 2.3 Principalele trasee turistice din zonă 35
  11. 3.Analiza bazei tehnico-materiale tursitice 37
  12. 3.1 Unitățile de cazare 37
  13. 3.2 Unitățile de alimentație publică 46
  14. 3.3 Unități și instalații de agrement 48
  15. 3.4 Instalații de tratament 49
  16. 4.Principalele forme de turism practicate 50
  17. 5.Analiza circulației turistice și previziunea evoluției următoare 52
  18. 6.Propuneri de valorificare 53
  19. 7.Evaluarea eforturilor investiționale, posibilitățile de realizare și efectele scontate în plan economic 56
  20. Bibligrafie 60

Extras din proiect

JUDEȚUL BRĂILA

1.Localizarea și caracterizarea județului

1.1Scurt istoric al județului

Brăila este o veche așezare pe malul stâng al Dunării, apărând cu numele "Drinago" într-o veche descriere geografică și de călătorii spaniolă, "Libro del conoscimiento" (1350), dar și pe câteva hărți catalane (Angellino de Dalorto, 1325 - 1330 și Angelino Dulcert, 1339). Este meționat ca Brayla în 1368 într-un privilegiu de transport și comerț acordat neguțătorilor brașoveni. Orașul a fost ocupat de turci în1538-1540, fiind (raia sau kaza) de la 1554 până la sfârșitul războiului ruso-turc din 1828 - 1829, perioadă în care este numit Ibrail. În secolul al XV-lea numele Brăilei este amintit sub forma Breil, într-o mențiune a Cancelariei Voievodului "Ttibor din Transilvania". Perioada de maximă înflorire o are la începutul secolului XX, când este un important port de intrare-ieșire a mărfurilor din România. Este accesibil navelor maritime de dimensiuni mici și medii.

Perioada antică

Un studiu al originilor Brăilei arată că regiunea a fost locuită din vremuri imemoriale. Există numeroase vestigii arheologice dovedind prezența omului neolitic (Boian-Giulești) 5000 i.Hr., la Brailița (vârful Cațagaței), viața a continuat în epoca bronzului, apoi fiind atestată o puternică așezare getică între secolele IV și III î.Hr. aflată pe terasa înaltă a Dunării și întreținând legături cu grecii - de la pontul Euxin, până la Elada. În era noastră descoperirile atestă prezența civilizației Sântana de Mureș, continuată cu o așezare medievală din secolele X-XI.

Brăila în perioada medievală

Referitor la izvoarele narative, anale, cronici, relatări ale unor călători, descrieri de ținut, așezări, obiceiuri, etc. trebuiesc amintite cele două cronici: Letopisețul Cantacuzinesc și Cronica Bălenilor. În primul izvor, Brăila este pomenită în legătură cu însăși intemeierea Țării Românești prin descălecat: „Iar noroadele ce pogorâse cu dânsul (cu Radu Vodă), unii s-au dat pre supt podgorie ajungând până în apa Siretului și până la Brăila; iar alții s-au întins în jos, peste tot locul, de au făcut orașă și sate până în marginea Dunării și până în Olt ”. Cronica Bălenilor, deși folosește vechiul letopiseț scris în vremea lui Matei Basarab, utilizat și de Cantacuzino, amintește doar că domnul întemeietor „Radu Vodă au început a-și tocmi și a-și îndrepta țara cu județe, cu judecători , lățindu-se până la Dunăre și până la Siret ”.

Intervalul 1711 - 1812 înseamnă un veac de războaie purtate între ruși-turci și austrieci peste trupul țărilor române. În calea răutăților, Brăila este mereu lovită, arsă, refacută. Epoca se încheie cu Pacea de la Adrianopol (2 septembrie (pe stil vechi) 1829), când Brăila revine la Țara Românească, după aproape trei secole.

Istoria modernă

Perioada care a urmat din secolul al XIX-lea a fost înfloritoare pentru oraș, care cunoaște multe modificări și realizări: pavaj și felinare pe străzi, farmacii, stație meteo, spital militar, dobândirea statutului de oraș porto-franco în 1836, parcul Belvedere, înființarea unor tipografii, a unei bănci, a unei cazarme și a unui teatru, deschiderea unei școli de fete, a unui gimnaziu și construirea docurilor, a căilor ferate și a mai multor fabrici. În 1888 s-a utilizat aici pentru prima dată în țară betonul armat. În primul an al noului secol au fost introduse tramvaiul și becul electric. Se dezvoltă puternic învățământul și cultura sistemul bancar, susținute de comerțul înfloritor. După ocupația din primul război mondial, se pune în 1927 temelia Palatului Agriculturii, iar trei ani mai târziu populația așezării a ajuns la 68.310 locuitori. În această perioadă la Brăila se stabilea prețul cerealelor in Europa, la Bursa Agricolă.

1.2 Așezare geografică

Județul Brăila este situat în partea de est a țării, în unitatea numită Câmpia Română. Prin suprafața sa de 4765,8 km², reprezintă 2% din suprafața țării, fiind un județ de mărime mijlocie. Reședința județului este Municipiul Brăila, situat la 200 de km nord-est față de București.

Județul Brăila se învecinează la nord cu Județul Galați, la est cu Județul Tulcea, la sud-est cu Județul Constanța, la sud cuJudețul Ialomița, la vest cu Județul Buzău și la nord-vest cu Județul Vrancea.

Această poziționare geografică este avantajoasă,deoarece condițiile naturale și proximitățile sunt prielnice dezvoltării economice și sociale. Relieful și clima favorizează locuirea, iar pe solurile fertile se practică o agricultură bogată. Dunăreadeține cantități mari de apă și adapostește numeroase viețuitoare. Apropierea de mare și de capitală înlesnește legăturile cu întreaga țară și cu Europa. Toate aceste elemente conferă Brăilei accesibilitate și deschiderea către întreaga țară.

1.3 Căi de acces

Realizarea acţiunii de deplasare, care constituie nota definitorie a turismului, se materializează prin transportul turistic. În condiţiile actuale, mijloacele prin care se realizează transportul, pot constitui o atracţie turistică, fapt ce schimbă optică clientelei turistice faţă de produsul turistic propriu-zis. În acest scop, organizatorii de turism din ţările cu turism puternic dezvoltat, folosesc în prezent mijloacele tradiţionale (transport auto, aerian, feroviar şi pe apa), îmbinate cu mijloace adecvate agrementului turistic (hipo, transport pe cablu, minicare, biciclete, ambarcaţiuni mici de transport pe apa etc). Astfel, ponderea agrementului în contextul activităţii turistice creşte în mod considerabil, fapt ce vine în întâmpinarea motivaţiilor actuale ale cerererii turistice. Datorită poziţiei sale geografice situată într-o zonă deschisă şi foarte accesibilă, judeţul Brăila are numeroase căi de acces, iar transportul turistic se poate efectua cu orice mijloc tradiţional, mai puţin cu avionul.

Preview document

Județul Brăila - Pagina 1
Județul Brăila - Pagina 2
Județul Brăila - Pagina 3
Județul Brăila - Pagina 4
Județul Brăila - Pagina 5
Județul Brăila - Pagina 6
Județul Brăila - Pagina 7
Județul Brăila - Pagina 8
Județul Brăila - Pagina 9
Județul Brăila - Pagina 10
Județul Brăila - Pagina 11
Județul Brăila - Pagina 12
Județul Brăila - Pagina 13
Județul Brăila - Pagina 14
Județul Brăila - Pagina 15
Județul Brăila - Pagina 16
Județul Brăila - Pagina 17
Județul Brăila - Pagina 18
Județul Brăila - Pagina 19
Județul Brăila - Pagina 20
Județul Brăila - Pagina 21
Județul Brăila - Pagina 22
Județul Brăila - Pagina 23
Județul Brăila - Pagina 24
Județul Brăila - Pagina 25
Județul Brăila - Pagina 26
Județul Brăila - Pagina 27
Județul Brăila - Pagina 28
Județul Brăila - Pagina 29
Județul Brăila - Pagina 30
Județul Brăila - Pagina 31
Județul Brăila - Pagina 32
Județul Brăila - Pagina 33
Județul Brăila - Pagina 34
Județul Brăila - Pagina 35
Județul Brăila - Pagina 36
Județul Brăila - Pagina 37
Județul Brăila - Pagina 38
Județul Brăila - Pagina 39
Județul Brăila - Pagina 40
Județul Brăila - Pagina 41
Județul Brăila - Pagina 42
Județul Brăila - Pagina 43
Județul Brăila - Pagina 44
Județul Brăila - Pagina 45
Județul Brăila - Pagina 46
Județul Brăila - Pagina 47
Județul Brăila - Pagina 48
Județul Brăila - Pagina 49
Județul Brăila - Pagina 50
Județul Brăila - Pagina 51
Județul Brăila - Pagina 52
Județul Brăila - Pagina 53
Județul Brăila - Pagina 54
Județul Brăila - Pagina 55
Județul Brăila - Pagina 56
Județul Brăila - Pagina 57
Județul Brăila - Pagina 58
Județul Brăila - Pagina 59
Județul Brăila - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Judetul Braila.docx

Alții au mai descărcat și

Posibilități de valorificare a potențialului turistic al Județului Buzău

P R E F A Ţ Ă Deşi apariţia turismului se pierde în negura timpurilor şi, în consecinţă, din cauza lipsei unor informaţii istorice nu se poate...

Turismul Balnear în Muntenia

1. Pozitia geografica a regiunii Sud Muntenia Muntenia este o regiune istorica din sudul Romaniei. Limitele sale sunt: la nord muntii Carpati...

Promovarea turismului rural în Județul Buzău

Capitolul 1. 1.1 Caracteristici generale Turismul rural este forma turistica preponderenta a regiunii Buzau/ Dealu Mare. Destinatiile turistice...

Program de prezentare și valorificare a resurselor și destinațiilor turistice din județul Tulcea

CAPITOLUL I PREZENTARE GENERALA A JUDETULUI TULCEA 1.1 ASEZAREA GEOGRAFICA A JUDETULUI TULCEA Judetul Tulcea ocupa jumatatea nordica a...

Județul Buzău

Cap.1 LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI BUZAU Scurt istoric Teritoriul judeţului Buzău, leagănul culturii şi civilizaţiei române, conservă...

Prezentarea turistică a zonei Dobrogea - litoralul Mării Negre

1.Introducere Podisul Dobrogei impreuna cu litoralul Marii Negre sunt rezultatul unei evolutii indelungate si complexe, determinate de evolutia...

Program turistic Bulgaria - farmecul balcanilor

Capitolul I-Alegerea tipului de program turistic international Pachetul turistic oferit este compus dintr-un circuit de 8 zile (7 nopti), 2 nopti...

Degustare de vinuri la crama Murfatlar

CAP 1 MURFATLAR, LEGENDA SI ADEVAR Dupa legenda, faima vinului de Murfatlar s-ar datora unor soiuri de origine franceza ajunse din intamplare pe...

Te-ar putea interesa și

Potențialul Turistic al Județului Brăila

INTRODUCERE Scopul şi metodele utilizate în realizarea lucrării de licenţă Brăila, ''starea de legendă a Dunării, ''cum o numea Fănuş Neagu, este...

Aspecte socio demografice - Județul Brăila

Argument „Geografia ţării trebuie să înceapă cu geografia locului natal, ale cărui elemente proaspete, pline de imagini şi de simţire există în...

Analiza Diagnostic a Economiei Județului Brăila în Perioada Tranziției la Economia de Piață

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII ECONOMICE LA NIVEL NAŢIONAL 1.1. PUNCTUL INIŢIAL AL TRANZIŢIEI Startul tranziţiei a fost mult mai dificil în România...

Programul de Valorificare a Potențialului Turistic al Județului Brăila

1. Localizarea si caracterizarea judetului: 1.1. Scurt istoric al judetului Un studiu al originilor Brailei arata ca regiunea a fost locuita din...

Valorificarea potențialului turistic al județului Brăila

Cap 1: Caracterizarea geografica si economico-sociala a judetului Braila 1.1. Aşezare geografică Judetul Braila este situat in sud-estul...

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Brăila

1. Introducere Am ales aceasta temă, deoarece considerăm că este important să aflăm cum fiecare judeţ sau municipiu îşi pune la cale planul de...

Activitatea Unita Turism Holding

Turismul, forma de activitate umana destinata în principal odihnei si cunoasterii s-a impus în viata înca din cele mai vechi timpuri patrunzând cu...

Poziția Județului Brăila în Cadrul Regiunii Sud-Est

Poziţia judeţului Brăila în cadrul Regiunii Sud-Est I. Regiunea Sud-Est - Date generale Sud-Est este o regiune de dezvoltare a României creată...

Ai nevoie de altceva?