Județul Galați

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3175
Mărime: 109.48KB (arhivat)
Publicat de: Denis Ispas
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1. Localizarea si caracterizarea judetului

Galatiul este un judet in regiunea Moldova din Romania. Face parte din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, impreuna cu judetele Vrancea, Buzau, Braila, Tulcea Constanta, din Regiunea Dunarii de Jos precum si din Zona Economica Libera Galati-Giurgiulesti-Reni.

Este situate la extremitatea Est-Centrala a Romaniei, la confluenta Dunarii cu raurile Siret si Prut. Este marginit de judetele Vaslui(nord), Vrancea(vest), Tulcea ,Braila(sud). Are o suprafata de 4466 km2 , adica 1,9 % din suprafata tarii si o populatie de aproximativ 650.000 de locuitori.

Judetul include patru localitati urbane-municipiile Galati, care este si resedinta de judet si Tecuci, orasele Tg. Bujor si Beresti si 56 de commune care cuprind 180 de sate. Este al noua-lea judet al tarii ca marime si este cel mai mare port situal pe Dunarea maritima.

Este situat la 130 km de tarmul Marii Negre si la aproximativ 250 km de Bucuresti, capitala tarii.

Judetul Galati reprezinta o structura unitara din punct de vedere fizico-geografic fiind zona de confluenta intre Platoul Covurluiului, Campiile Tecuciului si Covurluiului si Lunca Siretului inferior si a Prutului.

1.1.Date istorice

Denumirea de Galati deriva de la vechiul nume de GALATA .

Teritoriul judetului a fost populat si a intrat pe circuitul folosintei umane din timpuri preistorice, acestea fiind dovedite de marturii materiale ale prezentei omului inca din timpuri stravechi, preistorice.Prezenta omului este semnalata in numeroase puncte din vremea cand isi facea unelte din piatra si os, mai ales pe terasa inferioara a Dunarii, a Prutului, a Siretului, Birladului, Calmatuiului, Buzaului. Omul a fost atras de bogatia solului, de marile bogatii de peste, lemne si vanat, oferite de rauri si de baltile din jurul lor, de clima potrivita si dulce.

Muzeele istorice si cele de stiinte natural din Galati, de la Braila, Focsani si Tecuci ne pun in fata unor dovezi graitoare privind multimilenara viata si activitate de pe meleagurile judetului.

Obiectele de cremene si os scrijelate cu stangacie de mana omului primitive, descoperite in carierele de nisip de pe terasa de rasarit a Birladului, langa Tecuci, la punctual “Rates”, ne arata ca pe aceste plaiuri au trait oameni cu multe zeci de mii de ani in urma.Oamenii acestopr timpuri indepartate erau contemporani cu animalele uriase care alcatuiau fauna tarii noastre: mamutul, bourul, rinocerul, elefantul,calul salbatic, etc. Resturi ale unor astfel de animale s-au descoperit pe tot intinsul judetului. La “Rates”, s-au descoperit fosile de mamut, in comuna Tepu, un maxilar de mamut, in apropierea comunei Draganesti, coarne de cerb, etc.

Urme de asezarea omeneasca au sporit in epoca pietrei slefuite. Asezarile din aceasta vreme se intalnesc fie de-a lungul apelor, fie pe boturi de deal. In asezarile neolitice de la Tecuci s-au descoperit unelte casnice si arme confectionate din piatra slefuita: cutite, dalti,varfuri de sageti si lanci, rasnite cu frecatori, greutati pentru a tine intins firul la razboiul de tesut, etc.

Printre unelte de cultura materiala a epocii neolitice se numara si produsele ceramice. S-au gasit din abundenta vase de lut lucrate cu mana, reprezentand caractere specific culturilor create de populatia care ocupa Valea Dunarii si Moldova pana sus.

Desi in subsolul judetului Galati nu se gasesc materii prime care sa intre ca aliaje pentru obtinerea bronzului, urme care atesta existent unei populatii in epoca bronzului sunt prezente pe intreg teritoriul judetului. Unele dintre cele mai bogate depozite de obiecte de bronz sunt cele de la Baleni, Poiana care se incadreaza in cultura “Monteoru” si acel de la Girbovat care face parte din complexul culturii “Noua”.

Epoca fierului corespunde perioadei traco-dacice din istoria poporului roman. In asezarea de la Balteni s-au gasit alaturi de urme de cultura dacica, avand o mare asemanare cu cele descoperite la Sintana de Mures, din Transilvania, si unele piese de facture romana.

Oranduirea sclavagista si perioada de trecere la feudalism sunt reprezentate si ele prin numeroase urme materiale. In cadastrul de la Barbosi, a existat o asezare dacica intarita si un sanctuar dacic.

Trecerea popoarelor migratoare este atestata pe teritoriul judetului Galati prin urmele descoperite in diverse localitati.

In secolul al XIV-lea teritoriul judetului era strabatut de un mare drum de negot care unea Transilvania cu Tara Romaneasca.

Masele populare din regiunea Galati au actionat ca o importanta forta si in legatura cu Unirea principatelor Romane.

Preview document

Județul Galați - Pagina 1
Județul Galați - Pagina 2
Județul Galați - Pagina 3
Județul Galați - Pagina 4
Județul Galați - Pagina 5
Județul Galați - Pagina 6
Județul Galați - Pagina 7
Județul Galați - Pagina 8
Județul Galați - Pagina 9
Județul Galați - Pagina 10
Județul Galați - Pagina 11
Județul Galați - Pagina 12
Județul Galați - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Judetul Galati.docx

Te-ar putea interesa și

Deterioararea sănătății sub influența nicotinei și combaterea ei cu ajutorul tratamentelor medicamentoase

De mii de ani, oamenii fumează sau mestecă frunze de tutun (Nicotiana Tabacum). Tutunul a fost descoperit şi cultivat pentru prima dată pe...

Analiza și Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Galați

I.CONSIDERAŢII GEOGRAFICE GENERALE: I.1.Aşezarea geografică Judeţul Galaţi este situat în partea central-estică a ţării noastre, desfăşurându-se...

Colectarea selectivă a deșeurilor în Județul Galați

Capitolul I. Consideraţii generale 1.1 Calitatea în sistemul actual de gestionare a deseurilor Scopul acestei proiect este de a implementa /...

Calitatea aerului în județul Galați

1. Introducere Controlarea poluării atmosferice Cele mai sensibile strategii de control ale poluării atmosferice implică metode ce reduc,...

Calitatea apei în județul Galați

1. Introducere Apa este un element esenţial atât pentru existenţa vieţii cât şi pentru dezvoltarea socială şi economică a umanităţii. Ea...

Analiza sistemului de așezări din Județul Galați

I. Analiza intrajudeţeană a judeţului Galaţi I.1. Aşezarea geografică Judeţul Galaţi, cu o suprafaţă de 4.466,3 km2, reprezentând 1,9% din...

Forța de Muncă în Județul Galați

Forţa de muncă în judeţul Galaţi I. Masterplan Regional pentru Regiunea de Dezvoltare Sud Est 2010 - 2020 Elaborarea MasterPlan-ului Regional Sud...

Raport privind principalii factori de mediu la nivelul județului Galați

CAPITOLUL 1. REŢEAUA PENTRU SUPRAVEGHEREA CALITÃŢII AERULUI ÎN JUDEŢUL GALAŢI La nivelul A.P.M. Galaţi supravegherea calităţii aerului se...

Ai nevoie de altceva?