Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 3911
Mărime: 2.05MB (arhivat)
Publicat de: Caterina Cozma
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maria Tatarasanu
Descrierea Litoralului Marii Negre

Extras din proiect

A treia mare ca suprafata in Europa, dupa Marea Mediterana si cea a Nordului, Marea Neagra scalda cu valurile ei uscatul sud-estic al Romaniei. Se poate spune ca aici incepe marea. Sau ca aici se termina.

In totalitatea lui, litoralul romanesc al Marii Negre are o lungime de 245 km (153 de mile) si se intinde intre bratul Chilia al Dunarii, la nord, si granita cu Bulgaria, la sud. Este impartit in doua mari sectoare:

-cel de nord, cu relief caracteristic de delta, cordoane litorale si lagune (intre Musura si capul Midia)

- si cel de sud, cu tarm ridicat, dominat de faleze, golfuri si promontorii (intre capul Midia si localitatea Vama Veche).

Clima maritima de litoral, cu influente mediteraneene in sud, este extrem de favorabila pentru iubitorii de veri lungi si insorite. Iulie si august sunt lunile cele mai fierbinti, cu o temperatura a aerului care poate atinge 26-28 de grade Celsius. Totusi, briza marina domoleste caldura, facand ca zilele sa fie perfecte pentru plaja, iar noptile placute si racoroase. Temperatura medie de vara este de 22 grade Celsius.

Litoralul romanesc rivalizeaza cu cel mediteranean, mai ales prin avantajul unei expuneri la soare de pana la 10-12 ore zilnic, ceea ce inseamna o medie anuala de aproximativ 2 400 de ore. Tarmul este orientat spre est, asigurand o luminozitate maxima pe timpul zilei si oferindu-le romanticilor posibilitatea de a contempla rasarituri si apusuri de soare superbe.

Plajele se intind pe mai bine de 82 de km si au o latime de 250 de m la Mangalia si Techirghiol si de 50-200 de m in rest. Nisipul auriu, renumit prin finetea sa, atinge in timpul verii temperatura de 45 de grade Celsius, fiind ideal pentru aeroterapie si bai de nisip. Ingemanarea dintre uscat si apa se face treptat, plajele coborand lin in mare si fiind adecvate copiilor sau celor care nu stiu sa inoate. Exista zone late de 100-200 de m unde apa nu depaseste 1 – 1, 5m adancime, orice factor de risc fiind astfel eliminat.

Dar farmecul litoralului este dat in primul rand de mare. O mare supusa si blanda, de parca unica ei menire ar fi satisfactia turistilor. Generozitatea Marii Negre sta in mai multe aspecte. Avand o salinitate redusa in comparatie cu alte mari continentale (numai 17 %), turistii pot practica fara retinere sporturi sub-acvatice si nautice. Inotatorii pot sta si ei linistiti. Nu exista maree, si nici vietuitoare marine periculoase. In schimb, jocul delfinilor poate crea un adevarat spectacol pentru norocosii aventurieri.

Acest intreg complex format din apa, nisip, aer si soare are efecte terapeutice, facand miracole cu cei care cauta un loc benefic pentru sanatate. Intensitatea mare a radiatiilor solare se spune ca are efect stimulativ si tamaduitor. Aerul este bine ionizat cu aerosoli marini, care, impreuna cu influenta valurilor, genereaza cure speciale de talasoterapie. Mai mult, unele statiuni sunt atat statiuni de agrement cat si statiuni de sanatate. De exemplu, Mangalia, Eforie Nord, Eforie Sud si Neptun ofera o larga varietate de tratamente balneo-climaterice, bai de namol, terapie cu minerale, precum si faimoasa cura cu Gerovital, produs romanesc pentru intinerire si revigorare al Dr. Ana Aslan. Cel mai renumit namol este namolul organogen din lacul Techirghiol, cu o extraordinara valoare curativa.

Distractie in valuri!

Dincolo de aspectele terapeutice, litoralul romanesc impresioneaza in primul rand prin ofertele de petrecere a timpului liber pe care le pune la dispozitie. Statiunile ofera o varietate de activitati de agrement care pot fi practicate: tenis, baschet, minigolf, bowling, echitatie, plimbari pe scuter. Pe langa locurile de agrement special amenajate, distractia isi gaseste loc si pe plaja sau in apa. Un meci de volei cu prietenii, o repriza de jet schi, o scufundare sau o plimbare pe mare sunt extrem de amuzante si relaxante si cu siguranta se vor transforma in instantanee puse la loc de cinste in albumul de fotografii de vacanta. Nu lipsesc nici cinematografele in aer liber sau teatrele de vara unde sunt puse in scena cele mai bune spectacole romanesti.

Odata cu apusul soarelui, litoralul se transforma brusc intr-o frenezie de culori, muzica si buna dispozitie. Barurile, cluburile si discotecile se dezmortesc si sunt gata de distractie. Nici o noapte nu e ca alta, tentatiile sunt numeroase si inepuizabile. Totusi, cateva repere sunt necesare pentru a servi ca punct de plecare pentru o noapte lunga si fierbinte.

Constanta, in calitate de capitala a litoralului, are o oferta extrem de generoasa de petrecere a noptii. Dintre barurile, cluburile si discotecile constantene amintim: Atlantic Club, Bourbon House, Club Motor, Deep Dark, Essex, Future, Jungle Club, La Carlos, Megalos, New Orleans, Stone Age, Disco Max si discoteca No Problem. Mamaia este o adevarata Ibiza a litoralului romanesc. Dj autohtoni si occidentali mixeaza in La Mania, La Mania Beach, Club Oxxo, Kudos Beach sau Cuando Republic, acestea fiind cele mai in voga locuri de pe intreg litoralul. Costinesti nu se lasa mai prejos. Cele doua discoteci in aer liber, Disco Tineretului si Disco Ring, atrag tinerii seara de seara. De fapt, nu exista statiune pe litoralul romanesc care sa nu aiba o viata de noapte activa. Oriunde ati alege sa va petreceti concediul, distractia este garantata. Pentru toate gusturile.

Atractii turistice Constanta

Preview document

Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 1
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 2
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 3
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 4
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 5
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 6
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 7
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 8
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 9
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 10
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 11
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 12
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 13
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 14
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 15
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 16
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 17
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 18
Litoralul Mării Negre - soare, distracție și sănătate - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Litoralul Marii Negre - Soare, Distractie si Sanatate.doc

Te-ar putea interesa și

Cadrul Natural al Litoralului Românesc al Mării Negre

1.1.Aşezare geografică şi limite Incadrarea Dobrogei maritime (litorale ) si relaţiile cu celelalte ţări vecine Litoralul Marii Negre...

Ai nevoie de altceva?