Locul Turismului în Economia Greciei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 12746
Mărime: 1.31MB (arhivat)
Publicat de: Zoe Vieru
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL

Cuprins

  1. 1) Prezentare generală pg. 1
  2. 2) Descrierea cererii şi ofertei turistice pg. 3
  3. 3) Formele de turism practicate pg. 23
  4. 4) Indicatorii circulaţiei turistice pg. 25
  5. 5) Relaţiile turistice ale Greciei cu România pg. 32
  6. 6) Elementele culturale ale Greciei pg. 36
  7. 7) Harta Greciei, poze pg. 40
  8. 8) Bibliografie pg. 46

Extras din proiect

Grecia este situată în sud-estul Europei, în Peninsula Balcanică, la sud de Bulgaria, FRI Macedonia şi Albania şi la vest de Turcia, întinzandu-se pe o suprafaţă de 131.940 km².

1) Prezentare generală

- Aşezare geografică

Grecia (greacă Ελλάς / Ellás, Ελλάδα / Elláda) sau Republica Elenă (greacă Ελληνική Δημοκρατία / Ellinikí Dhimokratía) este o ţară membră a Tratatului Nord-Atlantic, Uniunii Europene şi a zonei euro. Se află cuprinsă aproximativ între paralele 35°00′N şi 42°00′N şi între meridianele 19°00′E şi 28°30′E. Are un litoral de 13.676 km la Mările Egee, Ionică şi Mediterană. Considerată de mulţi drept leagănul civilizaţiei occidentale, Grecia are o istorie lungă şi bogată, timp în care şi-a răspândit influenţa pe trei continente.

- Mediul demografic

Are o populaţie de 10.665.989 locuitori, dintre care 48,1% sunt de sex masculin şi 51,9% de sex feminin, respectiv o densitate a populaţiei de 82 locuitori/km². Statisticile arată că populaţia Greciei este într-un proces continuu de îmbătrânire. Rata natalităţii a scăzut, în anul 2003 fiind de 9.5 la 1000 de locuitori faţă de anul 1981 când rata natalităţii era de 14.5 la 1000 de locuitori. Rata mortalităţii a crescut, în anul 1981 fiind de 8.9 la 1000 locuitori faţă de anul 2003 când a ajuns la 9.6 la 1000 de locuitori. Rata căsătoriilor a scăzut şi ea, în anul 1981 fiind de 81 la 1000 de locuitori, iar în anul 2004 fiind de 51 la 1000 de locuitori. Rata divorţurilor a cunoscut o creştere semnificativă, în anul 1991 fiind de 191.2 la 1000 de căsătorii, iar în anul 2004 fiind de 239.5 la 1000 de căsătorii. În 2001, structura populaţiei pe vârste era următoarea: 16,71% din populaţie avea 65 de ani şi peste 65 de ani; 68,12% din populaţie se situa între 15-64 ani, iar 15,18% din populaţie avea 14 ani şi sub 14 ani. Aproape 2/3 din populaţia greacă locuieşte în mediul urban, restul de 1/3 locuind în mediul rural. În anul 2001, cele mai mari municipii ale Greciei erau: Atena, Thessaloniki, Piraeus, Patras, Iraklio, Larissa şi Volos. Capitala Greciei dar şi cel mai mare oraş este Atena. În ceea ce priveşte religia, 95% din populaţie aparţine Bisericii Ortodoxe Greceşti. Pe lângă ortodoxism, în Grecia există şi comunităţi musulmane, catolice, protestante sau iudaice.

Din punct de vedere administrativ, Grecia este format din 13 provincii, care sunt împărţite la rândul lor în 51 de prefecturi (nomoi, singular - nomos). Pe lângă acestea există o regiune autonomă, Muntele Athos (Ayion Oros - Muntele Sfânt), un stat monastic sub suveranitate grecească. Nomoi sunt divizate în 147 eparhii (singular eparhia), care sunt împărţite în 1.013 localităţi: 130 localităţi urbane (dimi) şi 900 comunităţi rurale (kinotites). Sărbătoarea naţională este Ziua Independenţei pe 25 martie încă din 1821. Limba oficială este limba greacă.

- Mediul istoric

Grecia a devenit a 10-a ţară membră a Uniunii Europe la 1 ianuarie 1981, iar încă de atunci statul a cunoscut o creştere economică remarcabilă şi sustenabilă. Standardul de viaţă al cetăţenilor a crescut şi a atins limite fără precedent datorită investiţiilor mari în întreprinderile industriale şi în infrastructură, fondurile primite de la Uniunea Europeană, veniturilor din turism, transporturilor maritime şi datorită creşterii sectorului serviciilor. A adoptat euro ca monedă în 2001 şi a organizat cu succes Jocurile Olimpice în 2004 la Atena.

- Mediul politic

Actuala Constituţie a fost revizuită ultima dată în anul 2001. Ea constă în 120 de articole, împarte ramura guvernării în trei puteri: executivă, legislativă şi judiciară; garantează libertăţile civile şi drepturile sociale ale cetăţenilor greci. Grecia este o republică parlamentară, având ca Preşedinte pe Karolos Papoulias şi Prim-ministru pe Kóstas Karamanlís. Principalele partide politice ale Greciei sunt: partidul liberal-conservativ New Democracy (ND) şi partidul social-democrat Panhellenic Socialist Movement (PASOK). Mai sunt şi alte partide precum: Communist Party of Greece (KKE), Coalition of the Radical Left (SYRIZA), Popular Orthodox Rally (LAOS).

- Mediul economic

Principalele resurse naturale ale Greciei sunt: bauxită, lignit, magneziu, petrol, marmură, potenţial hidroenergetic, zinc, nichel, plimb, grâu, fructe şi legume, tutun, măsline, sare, sfeclă de zahăr, struguri, bumbac, vite. Sectoarele care au cunoscut cele mai mari dezvoltări după intrarea Greciei în Uniunea Europeană sunt sectorul serviciilor, urmat de industrie şi agricultură. Sectorul telecomunicaţiilor se află şi el într-o dezvoltare rapidă. Industria turismului este o mare sursă de venit şi reprezintă 15% din totalul PIB-ului Greciei, care este de 230.684 miliarde $ (locul 28 în lume). Turismul angajează 16.5% din totalul forţei de muncă. Grecia este cel mai mare investitor dintre ţările vecine balcane cu Banca Naţională a Greciei. Alte ramuri importante ale economiei sunt: industria alimentară care reprezintă 13% din PIB, sectorul public cu 40% din PIB, construcţiile cu 10% din PIB, industria maritimă cu 4.5% din PIB (este un element cheie al economiei greceşti) şi agricultura cu 7% din PIB. În 2007, angajatul mediu câştiga 20 $/oră.

În ceea ce priveşte transporturile, Grecia dispune de: o reţea modernă de drumuri rutiere, printre care autostrada Egnatia care leagă partea de nord-vest a ţării cu cea de est şi face parte din Drumul European E90; podul Rio-Antirio care este cel mai lung pod suspendat pe cabluri din Europa şi al doilea din lume (2.250 m); un nou aeroport internaţional din anul 2001 (la Atena); un metrou din anul 2000 (extins pe toată suprafaţa Atenei). Cele două mari companii aeriene ale ţării sunt Olympic şi Aegean Air. În ceea ce priveşte transporturile maritime, acestea au fost îmbunătăţite cu ambarcaţiuni de tip ferry-boat şi velieră.

Preview document

Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 1
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 2
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 3
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 4
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 5
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 6
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 7
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 8
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 9
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 10
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 11
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 12
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 13
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 14
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 15
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 16
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 17
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 18
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 19
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 20
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 21
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 22
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 23
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 24
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 25
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 26
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 27
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 28
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 29
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 30
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 31
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 32
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 33
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 34
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 35
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 36
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 37
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 38
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 39
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 40
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 41
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 42
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 43
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 44
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 45
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 46
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 47
Locul Turismului în Economia Greciei - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Locul Turismului in Economia Greciei
    • Cuprins Grecia 2.doc
    • Locul turismului in economia Greciei 2.doc
    • Pagina de garda Grecia 2.doc

Alții au mai descărcat și

Locul Turismului în Economia Țării Finlanda

Introducere Turismul ca fenomen economic şi social a cunoscut dezvoltări spectaculoase, explozive în cea de-a doua jumătate a secolului XX....

Locul Turismului în Economia Spaniei

Capitolul I Prezentarea generală a ţării 1.1 Aşezare geografică Regatul Spaniei (spaniolă Reino de España) sau Spania (spaniolă España) este o...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Locul și Rolul Turismului Internațional în Grecia Posibilități de Dezvoltare a Relațiilor Turistice greco-române

CAPITOLUL I 1. Rolul şi locul turismului în economia mondială 1.1. Scurtă introducere Industria călătoriilor şi a turismului este, în prezent,...

Rolul și locul turismul internațional în dezvoltarea economico-socială a Greciei

Capitolul I. STUDIU DE IMPACT AL TURISMULUI ASUPRA ECONOMIEI 1.1. Prezentarea generală a Greciei Capitala: Atena , 3.096.775 locuitori Situarea:...

Locul Turismului în Economia Greciei

INTRODUCERE Grecia se afla intr-o zona geografica planetara privilegiata, inzestrata cu o frumusete naturala deosebita. Este tara indragita a...

Analiza Indicatorilor Economici ai Spaniei

Capitolul I “Potentialul turistic in Spania” 1.1 Descrierea generala a Spaniei Spania este prin excelenta o piata primitoare de turisti....

Locul Turismului în Economia Greciei

CAP. I. PREZENTARE GENERALĂ • Localizare: Europa Sudică, mărginindu-se cu Marea Ionică şi Mediterană, între Albania şi Turcia • Suprafaţa:...

Turismul în Grecia

Date importante Nume oficial : Republica Elena Situarea : in S Europei, in Peninsula Balcanica si o parte din insulele adiacente Vecini :...

Criza din Grecia

Capitolul I. Caracteristicile esenţiale ale economiei grecesti. Grecia este o ţară cu o economie mixtă: capitalistă cu o mare parte a producţiei...

Aprecierea evoluției dinamice și structurale ale pieței internaționale a turismului - studiu de caz Grecia

Importanţa temei cercetate: Turismul reprezintă unul dintre cele mai dinamice sectoare economice, care înregistrează schimbări permanente şi o...

Ai nevoie de altceva?