Locul Turismului în Japonia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 11237
Mărime: 969.56KB (arhivat)
Publicat de: Gelu Drăgoi
Puncte necesare: 9
transilvania,brasov 2009

Extras din proiect

Cap 1. Date generale

Japonia este o ţară din Asia de Est, situată pe un lanţ de insule aflate între Oceanul Pacific şi Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. Denumirea oficială este Nipponkoku, textual Ţara de la originea soarelui. Este cunoscută în româneşte şi sub numele de Ţara Soarelui Răsare. Potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit insulele principale, precum şi o multitudine de insule mici (peste 5000).

Fig 1. Harta fizică a Japoniei

1.1. Geografie

Arhipelagul Japonez se întinde în partea de est a continentului asiatic, de la tropice, în sud, până în zona subpolară, în nord. Acest arhipelag este format din peste 4.000 de insule. O privire de ansamblu pe harta regiunii distinge patru insule mari şi o puzderie de alte insuliţe grupate sau izolate între ele; cele mici aflate în preajma celor mari sau la distanţă, în imensitatea de ape a Pacificului, dintre care 500 fiind locuite.

Insulele mari, pornind de la nord la sud, sunt: Hokkaido, Honshu, Shikoku şi Kyushu. Honshu, după vechea denumire politico-administrativă Honcho, pe lângă că este cea mai întinsă ca suprafaţă, este şi cea mai importantă insulă pentru că acolo sunt situate cele mai mari şi mai semnificative oraşe ale Japoniei: Tokyo, Yokohama, Osaka, Kobe şi Kyoto.Oraşul Osaka este supranumit "Veneţia Japoniei"

Caracteristică şi importantă pentru pământul japonez este Marea Interioară, formaţiune aproape închisă între insulele Japoniei. Relieful Japoniei se caracterizează prin două elemente, muntele şi apa, elemente de nedespărţit, combinate în artă în cele mai variate şi spectaculoase moduri. Cel mai înalt munte, Fuji (3.776 m), astăzi un vulcan stins, reprezintă o emblemă, o prezenţă sacră, mândria japonezilor - cel mai des pictat, mai admirat şi mai îndrăgit dintre toţi munţii lumii. Specific Japoniei este taifunul, denumire aplicată de niponi cicloanelor din zona lor.

Sistemul medieval diviza Japonia în provincii (kuni), în număr de 84. În perioada modernă s-a renunţat la provincii şi s-a făcut o împărţire administrativă în 43 de prefecturi (ken), la care s-ar adăuga un district metropolitan (to), şi încă trei regiuni metropolitane (do şi fu), în total 47 de diviziuni locale. Cele patru mari prefecturi care s-au adaugat sunt: Tokyo, Osaka, Kanagawa şi Aichi. Există de asemenea şi o împărţirea în opt regiuni geografice: Hokkaido, Tohoku, Kanto, Chubu, Kinki, Chugoku, Shikoku şi Kyushu.

Japonia, o ţară formată dintr-un arhipelag de insule, care se întind lângă coasta estică a Asiei, în Oceanul Pacific. Insulele principale, de la nord la sud sunt Hokkaido, Honshu (sau insula continentală), Shikoku, şi Kyushu. Okinawa în Arhipelagul Ryukyu e la circa 600 de kilometri la SV de Kyushu. Pe lângă acestea mai există circa 5000 de insuliţe.

Fig. 2. Harta administrativă a Japoniei

Japonia ocupă locul al 18-lea pe lista ţărilor cele mai populate din lume. Aproximativ 73% din suprafaţa ţării e ocupată de munţi, nu poate fi folosită în scopuri agricole, industriale sau rezidenţiale, datorită pantelor foarte mari, riscului de avalanşe sau prăbuşiri de teren, climei, sau ploilor distrugătoare. Populaţia se concentrează în zonele de coastă.

Localizarea sa pe Cercul de foc al Pacificului, la întâlnirea a trei plăci tectonice, produce cutremure de mici intensitate şi ocazional activitate vulcanică. Cutremurele puternice se transformă în tsunami, cu o frecvenţă de câteva ori pe secol. Ultimele cutremure devastatoare au fost cutremurul Chuetsu din 2004 şi marele cutremur Hanshin din 1995. Izvoarele termale sunt numeroase şi sunt exploatate în numeroase staţiuni balneo climaterice.

1.2. Istorie

Conform legendelor şi documentelor japoneze, Ţara Soarelui Răsare are o istorie de aproximativ două milenii şi jumătate. Pe teritoriul actual al Japoniei au trăit oameni încă din paleolitic şi neolitic. Există un consens aproape unanim că poporul ainu, de origine necunoscută (studii genetice recente sugerează legături cu populaţiile tungusice, altaice şi uralice din Siberia), a locuit din cele mai vechi timpuri în insulele arhipelagului nipon, iar japonezii sunt rezultatul amestecului dintre aceştia şi diferite populaţii malaeziene, provenite din insulele Pacificului, din Sud, cât şi a unor rase mongoloide venite de pe continentul asiatic, din Coreea, China sau Mongolia.

În secolul al V-lea î.e.n. s-au constituit mici unităţi statale în insula Kyushu şi în regiunea Kinki (Kyoto-Osaka). Pe la mijlocul sec al VI-lea e.n. începe să se exercite influenţa chineză asupra Japoniei, atât în organizarea statului şi a societăţii, cât şi în domeniul artelor şi modului de viaţă. Specialiştii japonezi susţin că istoria culturală propriu-zisă a Japoniei a început odată cu preluarea valorilor spirituale din China - filozofia budistă, diverse arte şi motive artistice -, pe care japonezii le-au adaptat, impregnându-le cu spiritul local şi dându-le strălucire de-a lungul secolelor.

Istoria modernă a Japoniei începe cu epoca Meiji (1867-1921), când are loc restaurarea puterii imperiale. Edo primeşte numele de Tokyo şi devine capitala statului. Are loc o puternică dezvoltare a economiei, o perioadă de modernizare, depăşind rapid structurile feudale. Devine un stat capitalist dezvoltat, care, pe plan extern, promovează o politică expansionistă, ce marchează trecerea la imperialism. Restaurarea Meiji nu a fost o revoluţie socială, ci a fost o revoluţie de sus[3]Ca urmare, Japonia nu a devenit o democraţie ci era condusă de o elită politică. Împăratul nu mai era doar un simbol al statului ci lua parte activă la luarea hotărârilor cu ajutorul unui consiliu imperial, aşa-numitul Genrōin. În 1902 Japonia semnează un tratat de alianţă cu Marea Britanie, fapt care îi va fi de folos în iminentul război ruso-japonez.

Câştigând războaiele cu China (1894-1895, obţine insulele Formosa şi Penghu) şi cu Rusia ţaristă (1904-1905, obţine partea de sud a insulei Sahalin) Japonia devine încet cu încet o mare putere care nu mai putea fi ignorată de puterile occidentale. După instituirea protectoratului asupra Coreei (1905), Japonia o anexează în 1910.

În Primul Război Mondial (1914-1918) Japonia participă alături de puterile Antantei. Economia continuă să se dezvolte în ritm accelerat, concomitent cu pregătirile pentru război. În 1931 Japonia ocupă Manciuria, iar în 1937 declanşează războiul pentru cucerirea Chinei. Însă aventura militaristă a Japoniei, care a suferit pentru prima dată în lume efectele dezastruoase ale exploziilor atomice la Hiroshima şi Nagasaki, a avut ca deznodământ capitularea necondiţionată la 2 septembrie 1945.

Energiile concentrate spre refacerea întregii ţări şi dezvoltarea susţinută a economiei au permis Japoniei să devină o putere economică de o importanţă recunoscută, cu o intensă viaţă culturală.

Preview document

Locul Turismului în Japonia - Pagina 1
Locul Turismului în Japonia - Pagina 2
Locul Turismului în Japonia - Pagina 3
Locul Turismului în Japonia - Pagina 4
Locul Turismului în Japonia - Pagina 5
Locul Turismului în Japonia - Pagina 6
Locul Turismului în Japonia - Pagina 7
Locul Turismului în Japonia - Pagina 8
Locul Turismului în Japonia - Pagina 9
Locul Turismului în Japonia - Pagina 10
Locul Turismului în Japonia - Pagina 11
Locul Turismului în Japonia - Pagina 12
Locul Turismului în Japonia - Pagina 13
Locul Turismului în Japonia - Pagina 14
Locul Turismului în Japonia - Pagina 15
Locul Turismului în Japonia - Pagina 16
Locul Turismului în Japonia - Pagina 17
Locul Turismului în Japonia - Pagina 18
Locul Turismului în Japonia - Pagina 19
Locul Turismului în Japonia - Pagina 20
Locul Turismului în Japonia - Pagina 21
Locul Turismului în Japonia - Pagina 22
Locul Turismului în Japonia - Pagina 23
Locul Turismului în Japonia - Pagina 24
Locul Turismului în Japonia - Pagina 25
Locul Turismului în Japonia - Pagina 26
Locul Turismului în Japonia - Pagina 27
Locul Turismului în Japonia - Pagina 28
Locul Turismului în Japonia - Pagina 29
Locul Turismului în Japonia - Pagina 30
Locul Turismului în Japonia - Pagina 31
Locul Turismului în Japonia - Pagina 32
Locul Turismului în Japonia - Pagina 33
Locul Turismului în Japonia - Pagina 34
Locul Turismului în Japonia - Pagina 35
Locul Turismului în Japonia - Pagina 36
Locul Turismului în Japonia - Pagina 37
Locul Turismului în Japonia - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Locul Turismului in Japonia.doc

Alții au mai descărcat și

Locul Turismului în Economia Rusiei

1. Prezentare generală. - Aşezare geografică: Rusia, Cea mai mare tara din lume,Rusia a facut parte din Uniunea Sovietica pana in anul 1991,cand...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Locul Turismului în Economia Olandei

1.1.Aşezare geografică Olanda este aşezata în Europa de Vest, cu deschidere la Marea Nordului, între Belgia şi Germania, ocupă o suprafaţă de...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Piața turistică a Japoniei

CAPITOLUL I: ELEMENTE DE CADRU GENERAL Denumire oficiala: Japonia (în japoneză 日本, se citeşte Nippon sau Nihon, sens literal: originea soarelui)...

Evoluția Turismului în România

CAPITOLUL I DEZVOLTAREA TURISMUL ÎN ROMÂNIA Conform determinărilor turismul1 este „activitatea cu caracter recreativ sau sportiv, constând din...

Politica Turistică a Statului Japonia

POLITICA TURISTICĂ A STATULUI JAPONIA Introducere Prezentarea fenomenului turistic pe plan mondial Turismul mileniului trei este marcat de...

Amenajarea durabilă a zonei turistice în România

INTRODUCERE Numărul celor care consideră astăzi că turismul reprezintă, în primul rând, o modalitate plăcută de refacere a forței de muncă mai...

Potențialul Turistic al Japoniei

Denumirea oficială este Nipponkoku, traducându-se ţara de la originea soarelui. Este cunoscută în româneşte şi sub numele de Ţara Soarelui Răsare....

Analiza celor trei obiective turistice din Patrimoniul UNESCO

Introducere Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă, precum cea desfășurată în alte sectoare-cheie din economia...

Dezvoltarea Turismului Religios pe Plan Internațional

Introducere Turismul religios este acel tip de turism ce are ca scop vizitarea edificiilor religioase cu implicaţii de ordin spiritual. Din acest...

Sisteme Teritoriale - Coreea de Sud

1. Localizare Republica Coreea se află în Asia de Est si ocupă partea de sud a Peninsulei Coreene. Cu o suprafată de 99.313 km² este delimitată de...

Ai nevoie de altceva?