Marketingul agenției de turism Rustic Travel

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 29985
Mărime: 125.19KB (arhivat)
Publicat de: Olimpiu Filip
Puncte necesare: 12
UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE Specializarea: TURISM ŞI SERVICII

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1 – Conceptul de marketing şi aplicarea sa în turism 4
  3. 1.1. Conceptul de marketing 4
  4. 1.2. Turismul şi marketingul turistic 6
  5. 1.3. Serviciile, elemente de bază în turism 8
  6. Capitolul 2 – Piaţa agenţiei de turism 11
  7. 2.1. Conceptul de piaţă în marketing 11
  8. 2.2. Piaţa turistică şi particularităţile ei 11
  9. 2.3. Piaţa agenţiei de turism 14
  10. 2.3.1. Indicatori de evaluare a pieţei agenţiei de turism 18
  11. 2.3.2. Cererea turistică 20
  12. 2.3.3. Concentrarea în timp şi spaţiu a cererii pentru turism 22
  13. 2.3.4 Determinanţi ai cererii turistice 27
  14. 2.3.5 Oferta agenţiei de turism 29
  15. 2.4. Segmentarea pieţei 30
  16. 2.4.1. Segmentarea pieţei 30
  17. 2.4.2. Alegerea pieţei ţintă şi poziţionarea pe piaţă 34
  18. Capitolul 3 – Agenţia de turism, întreprindere turistică privilegiată 38
  19. 3.1. Agenţia de turism şi agenţia de voiaj 38
  20. 3.2. Tipologia agenţiilor de turism 39
  21. 3.3. Înfiinţarea agenţiilor de turism în România 41
  22. 3.4. Serviciile prestate de agenţiile de turism 42
  23. 3.4.1. Serviciile de vânzare a biletelor pe mijloacele de transport 43
  24. 3.4.2. Servicii turistice 45
  25. 3.4.3. Servicii complementare 45
  26. 3.5. Funcţiile agenţiei de turism 46
  27. 3.6. Furnizorii şi corespondenţii agenţiei de turism 47
  28. 3.7. Organizarea unei agenţii de turism pe birouri 48
  29. Capitolul 4 – Mixul de marketing al agenţiei de turism 51
  30. 4.1. Produsul turistic 52
  31. 4.1.1. “Fabricarea” produsului turistic 53
  32. 4.1.2. Elaborarea strategiilor de produs 54
  33. 4.1.3. Strategii de produs ale agenţiei de turism 58
  34. 4.2. Distribuţia agenţiilor de turism 62
  35. 4.3. Politica de preţ 65
  36. 4.4. Promovarea realizată de agenţia de turism 69
  37. 4.5. Ambianţă într-o agenţie de turism 70
  38. 4.6. Factorul uman 71
  39. 4.7. Procesul 72
  40. Capitolul 5 – Studiu de caz: Agenţia de turism Rustic-Travel 73
  41. Concluzii 81

Extras din proiect

Introducere

Fenomen de masă, turismul intern şi internaţional constituie unul din evenimentele social-economice cu cel mai mare ritm de dezvoltare în secolul XX.

În România, amploarea acestui fenomen nu este foarte ridicată, remarcându-se poziţia modestă în ceea ce priveşte numărul sosirilor turiştilor străini, apreciat la 0,6% din totalul mondial, iar încasările au o pondere şi mai redusă, de 0,1% din totalul mondial. Tocmai acest aspect demonstrează complexitatea şi subiectivismul fenomenului turistic, influenţat de factorii economici, politici, sociali, cultural-educativi, etc. Nivelul scăzut al dezvoltării unei ţări şi a nivelului de trai, reduc fluxurile turistice, chiar dacă patrimoniul turistic este bogat.

Aceste neajunsuri (referitoare la nivelul de dezvoltare a unei ţări sau regiuni) pot fi contracarate într-o măsură mai mică sau mai mare prin servicii de calitate, în cadrul cărora implicarea factorului uman este de multe ori decisivă. Aici intervine rolul marketingului. Atât intern, cât şi interactiv, în vederea unei bune înţelegeri a dorinţelor propriilor clienţi. Totul trebuie pornit de la instruirea propriilor angajaţi, pentru obţinerea unor performanţe în domeniul turismului. Iar, agenţiile de turism, fiin “intermediarii privilegiaţi” ai turismului şi având de cele mai multe ori întâietate în contactul cu clientul, faţă de prestatorii direcţii, au datoria de a deschide drumul spre buna dispoziţie a turistului.

Agenţia de turism este cea care trebuie să-şi arate prima amabilitatea şi profesionalismul în faţa clientului. Dacă nu este aşa, nu mai are importanţă dacă seviciile turistice prestate de furnizori (hoteluri, transportatori, etc.) au o calitate ridicată, fiindcă turistul s-ar putea să nu cunoască acele servicii. Factorul uman şi subiectivismul sunt decisive.

Lucrarea de faţă încercă să trateze aspecte esenţiale ale activitţii agenţiilor de turism, din punct de vedere al marketingului. Pe lângă aspectele teoretice, am încercat să introduc şi câteva idei proprii (chiar dacă nu sunt concepte noi) privind oportunităţile şi modalităţile prin care ar trebui să acţioneze o agenţie în mediul concurenţial actual. În acest sens, am realizat mai multe exemple practice pentru “demonstrarea” aspectelor teoretice întâlnite.

În vederea conceperii acestei lucrări am consultat câteva cărţi de specialitate pentru partea teoretică, iar pentru conceptele practice m-am inspirat fie din cărţi, fie din practica ce am realizat-o la agenţia de turism Rustic-Travel.

Titlul şi conţinutul acestei lucrări au fost alese din cauză că, implică tratarea a numeroase aspecte practice ale activităţii turistice, necesare în vederea atingerii unui obiectiv de viitor ce vizează conducerea unei unităţi turistice, mai precis o agenţie de turism tour-operatoare.

Capitolul 1 – Conceptul de marketing şi aplicarea sa în turism

1.1.Conceptul de marketing

Probabil, orice persoană a societăţii contemporane s-a confruntat zilnic, cu conceptul de marketing, de cele mai multe ori, fără a conştientiza acest lucru. Şi nici nu e de mirare, fiindcă omul are nevoi, fie materiale, fie intelectuale, fie spirituale, iar nevoile umane constituie punctul de pornire şi “motorul” activităţii de marketing. Existenţa umană este însoţită de nevoi şi dorinţe individuale şi colective, fiind condiţionată de satisfacerea acestora, într-un anumit procent minim şi cel puţin la nivelul unei anumite limite calitative inferioare. Preocuparea continuă pentru satisfacerea nevoilor constituie mobilul esenţial al procesului omenirii şi va continua să însoţească evoluţia omului. Deci, nevoia reprezintă lipsa unui lucru, ceea ce determină sentimente de nemulţumire, frustare, nelinişte. În general nevoile dau naştere la dorinţe, adică la aspiraţii spre mijloace şi bunuri cu care se pot satisface nevoile. Există şi unele excepţii, deoarece dorinţele pot fi amânate sau suprimate datorită unor factori ca lipsa bunurilor, religia, interdicţii, etc. O activitate eficientă de marketing ia în considerare aceşti factori în vederea limitării activităţilor, de frânare a trecerii de la nevoi la dorinţe.

Majoritatea nevoilor umane sunt satisfăcute prin consumul sau utilizarea produselor şi serviciilor care dispun de anumite proprietăţi şi caracteristici în măsură să înlăture lipsurile pe care le conştientizează omul la un moment dat. De, exemplu, nevoia de recreere generează dorinţa de plimbare în natură, de odihnă într-o zonă montană, ceea ce duce la achiziţionarea produsului turistic “Excursie în munţii …….” (dacă există bineînţeles puterea de cumpărare). Dacă există o paletă largă de bunuri ce satisfac aceeaşi nevoie, dorinţa omului se va orienta spre acel produs care va fi cel mai util lui , deci care va satisface la cel mai înalt nivel nevoia lui. Aici trebuie să intervină marketingul, care convinge ca anumite bunuri sau servicii sunt mai potrivite spre satisfacerea unei nevoi, decât alte bunuri sau servicii, deci vânzătorul nu ar trebui preocupat în primul rând, de produsul în sine, ci de nevoile care le acoperă şi satisfacţiile pe care le oferă consumatorului. Deasemenea, ar trebui ca marketingul să conştientizeze nevoile oamenilor şi să le evidenţieze bunurile sau serviciile necesare satisfacerii acelor nevoi.

Cu toate că marketingul există pretutindeni în jurul nostru, în ciuda interesului şi publicităţii ce i se fac, o evaluare a părerilor oamenilor ar releva o oarecare confuzie şi nu de puţine ori, cu privire la conceptul de marketing. În primul rând, în viziunea multora, marketing înseamnă doar promovare şi vânzare. Se poate ajunge la această confuzie datorită originii anglo – saxone a termenului “to market“ înseamnă a cumpăra şi vinde, deci a desfăşura tranzacţii pe piaţa. Însă această viziune este incorectă pentru că nu reuşeşte să privească decât vârful unei piramide imense. Acest lucru se poate intui şi din multitudinea de definiţii atribuite marketingului:

• Marketingul este procesul de determinare a cererii pentru un anumit produs sau servicii, în vederea distribuirii şi vânzării pentru a obţine un anumit profit (E.F.L.Brech , The Priciples of Management – Longmans 1953 ) .

• Marketingul este ansamblul de activităţi destinate facilitării şi efectuării schimburilor (Philip Kotler, Managementul marketingului, ediţia a -2- a, Prentice – Hall, 1972);

• Marketingul este “..arta creării condiţiilor în care cumpărătorul se convinge singur să cumpere “ John Fergusson, preşedintele Asociaţiei Americane de marketing;

• Marketingul reprezintă “…procesul decizional de alocarea resurselor potrivit semnalelor pieţei în competiţia comercială pentru satisfacerea consumatorului în relaţii de schimb cu mijloace de realizare a profitului“ (D.D. Lazăr, Bazele marketingului, Alba Iulia, 1999);

• Marketingul este aceea funcţie a organizaţiei care identifică nevoile şi dorinţele clienţilor, determină pieţele care pot fi deservite cel mai bine şi concepe produse, programe şi servicii adecvate deservirii acestor pieţe (Philip Kotler, Principiile marketingului , Editura Teora , Bucureşti 1998).

Preview document

Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 1
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 2
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 3
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 4
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 5
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 6
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 7
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 8
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 9
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 10
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 11
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 12
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 13
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 14
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 15
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 16
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 17
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 18
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 19
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 20
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 21
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 22
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 23
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 24
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 25
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 26
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 27
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 28
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 29
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 30
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 31
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 32
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 33
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 34
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 35
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 36
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 37
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 38
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 39
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 40
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 41
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 42
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 43
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 44
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 45
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 46
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 47
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 48
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 49
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 50
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 51
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 52
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 53
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 54
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 55
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 56
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 57
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 58
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 59
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 60
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 61
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 62
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 63
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 64
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 65
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 66
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 67
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 68
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 69
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 70
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 71
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 72
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 73
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 74
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 75
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 76
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 77
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 78
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 79
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 80
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 81
Marketingul agenției de turism Rustic Travel - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Marketingul Agentiei de Turism Rustic Travel.doc

Alții au mai descărcat și

Optimizarea mixului de marketing în cadrul unei agenții de turism

ARGUMENT Marketingul desemnează tot ceea ce trebuie făcut de o firmă în conformitate cu mediul său intern şi extern, pentru satisfacerea...

Rentabilitatea Firmei de Turism

Rentabilitatea firmei de turism 7 CAPITOLUL I ACTIVITATEA TURISTICA. ORGANIZAREA SI REGLEMENTAREA ACTIVITATII TURISTICE Turismul reprezinta un...

Rolul agențiilor de turism în promovarea serviciilor românești

Introducere „Orice pas al unei călătorii devine o aventură a cunoaşterii; la fiecare pas mori şi învingi de bucurie, ineditul te face să renaşti,...

Competitivitatea Agenției de Turism în Mediul de Afaceri

1.Argument În perioada actuală, întreprinderea turistică îşi desfăşoară activitatea într-un mediu concurenţial intern si extern deosebit de...

Înființarea unei agenții de turism - SC Sicora Travel SRL

CAPITOLUL I Agentia de turism 1.1 Prezentare generala „Turismul este actiunea, dorinta,arta de a calatori pentru propria placere.” ( M....

Relațiile contractuale în prestarea serviciilor turistice

Inroducere Turismul este un sector important al economiei mondiale şi are o tendinţă de creştere permanentă la nivel internaţional. Industria...

Program de marketing pentru participarea agenției de turism Atlantic Tour

INTRODUCERE Agenţiile private de turism formează veriga de bază a instituţiilor care activează în industria turistică. Pot fi considerate agenţii...

Perspective de dezvoltare și promovare a agenției de turism SC Offero Tours SRL

INTRODUCERE Industria turismului şi călătoriilor a cunoscut în ultimul deceniu o evoluţie spectaculoasă şi o diversificare continuă în concordanţă...

Ai nevoie de altceva?