Marketingul Serviciilor Turistice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7239
Mărime: 42.60KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela F.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Argument 2
  2. I. Marketingul mix al serviciilor 3
  3. I.1. Continutul si sfera marketingului turistic 3
  4. I.2. Marketingul mix – instrument particular de promovare a politicii de marketing 5
  5. II. Politica de produs turistic 7
  6. II.1. Conceptul de politica de produs 7
  7. II.2. Ciclul de viata al produsului 8
  8. II.3. Strategii in politica de produs 9
  9. III. Politica de pret 13
  10. III.1. Concept si importanta 13
  11. III.2. Strategii de preturi in turism 14
  12. IV. Politica de distributie 18
  13. IV.1. Concept, rol, functii si obiective 18
  14. IV.2. Canalul de distributie 19
  15. IV.2.1. Tipuri de canale de distributie
  16. IV.2.2. Retele de distributie
  17. IV.3. Strategii de distributie 21
  18. V. Politica de promovare 23
  19. V.1. Concept, rol si importanta 23
  20. V.2. Caracteristicile instrumentelor promotionale 24
  21. - Publicitatea
  22. - Promovarea vanzarilor
  23. - Relatii publice
  24. - Vanzarea personala
  25. - Publicitatea directa
  26. V.3. Strategii de promovare 27
  27. Bibliografie 29

Extras din proiect

Argument

Lucrarea de fata abordeaza conceptele specifice marketingului turistic si politicile de produs turistic, pret, distribute si promovare turistica.

Marketingul turistic este un proces de management care permite intreprinderii de turism sa-si identifice clientele actuale si potentiala, sa-i cunoasca nevoile pentru a-i influenta dorintele si motivatiile la nivel local, regional, national si international in vederea satisfacerii nevoilor consumatorilor de produse turistice si maximizarea profitului.

In primul capitol al acestei lucrari referitor la marketingul turistic sunt prezentate continutul si sfera marketingului, marketingul-mix ca fiind un instrument particular de promovare a politicii de marketing.

In urmatoarele patru capitole sunt prezentate detaliat cele patru elemente care compun marketingul-mix: politica de produs, politica de pret, poltica de distributie si politica de promovare.

In al doilea capitol am prezentat politica de produs turistic ilustrand conceptual si politica de produs, ciclul de viata al produsului, precum si strategiile in politica de produs.

Politica de pret am prezentat-- in al treilea capitol, punand accent pe conceptual si importanta ei, precum si strategiile de pret.

Distributia, canalele de distributie le-am prezentat in capitolul patru, unde am descris politica de distributie.

Capitolul cinci prezinta politica de promovare, ilustrand caracteristicile instrumentelor promotionale, publicitatea si rolul ei si strategiile de promovare.

Capitolul I.

Marketingul mix al serviciilor

Afirmarea timpurie a marketingului turistic a fost un fenomen firesc, determinat de manifestarea in acest domeniu a dinamismului economico-social, ale carui efecte au fost resimtite de catre agentii economici care s-au vazut confruntati cu probleme a caror rezolvare a impus abordarea lor intr-- viziune noua.

Desprinderea si delimitarea marketingului turistic este exprimata de solutiile specifice date situatiilor cu care se confrunta agentii economici, situatii impuse de particularitatile pietei si regasite in cadrul politicilor si al conducerii activitatilor.

I.1.Continutul si sfera marketingului turistic

Abordarea de marketing a activitatii turistice ridica - serie de probleme conceptuale determinate de insusi continutul acesteia.

Prezenta turistilor intr-- zona sau statiune inseamna, in fond, consum de bunuri si servicii, furnizate de - diversitate de agenti dintre care se detaseaza cei care presteaza serviciile turistice. In mod firesc, marketingul turistic se localizeaza la nivelul acestor agenti, toti ceilalti (transportatori, comercianti, prestatori de servicii culturale, de sanatate etc.) regasindu-se in sfera altor domenii ale marketingului. Apparent, deci problematica aplicarii marketingului in turism este destul de simpla. In realitate insa, complexitatea fenomenului turistic plaseaza intr-- pozitie centrala prestatorul de servicii turistice obligat sa se implice, intr-un fel sau altul, in toate celelalte activitati care au atingere cu turismul. El nu poate face abstractie de faptul ca orice nemultumire a turistului provocata de sectoarele adiacente se va rasfrange mnegativ asupra activitatii sale.

Acest mod particular de desfasurare a activitatii turistice reclama - abordare de marketing corespunzatoare.

Intr-adevar, conectarea activitatii intreprinderii la mediu presupune - mult mai adanca implicare a sa in desfasurarea activitatii celorlalti coparticipanti prin actiuni de influentare, cooperare ori conjugare a eforturilor. In aceste conditii sporeste rolul marketingului in coordonarea si corelarea propriilor actiuni cu cele ale agentilor implicate in activitatea de turism.

In antigerea acestui obiectiv trebuie pornit de la faptul ca, desi distincte, activitatile turistice sunt parti ale unui intreg care se intrepatrund, dand nastere unui specific “uni si original”, care nu se identifica cu nici unul din sectoarele traditionale ale economiei nationale. Separarea acestor activitati si rezolvarea lor in mod izolat, de pe pozitiile celorlalti agenti economici, conduce tocmai la “ruperea” specificului uni si original, - asemenea abordare neexcluzand riscul unor consecinte practice nefavorabile asupra dezvoltarii activitatii turistice in ansamblu.

Desfasurarea in conditii de inalta eficienta a activitatii intreprinderii turistice presupune deci ca actiunile acestora sa se sincronizeze atat la nivel microeconomic, cat si la nivel macroeconomic. Altfel, efortul facut de una sau mai multe verigi ale lantului de prstatii va fi anulat de celelalte.

Daca in sezon, nesincronizarea dintr diferiti prestatori de servicii afecteaza calitatea serviciilor prestate de fiecare in parte, fiind resimtite in primul rand de acestia, in extrasezon, nesincranizarile pot “descuraja” cererea, implicatiile fiind resimtite de toti prestatorii. Exemplul cel mai tipic il reprezinta legatura care se stabileste intre tarifele practicate la serviciile de cazare si masa si cele de transport. Nealinierea in extrasezon a acestora din urma la nivelul celor de cazare si masa reduce efectele scontate.

Este deci evidenta necesitatea ca deciziile adoptate de intreprinderile turistice sa fie sustinute prin masuri adecvate ale celorlalti prestatori de servicii turistice.

- problema la fel de importanta - reprezinta si sincronizarea deciziilor adoptate la nivel microeconomic cu cele de la nivel macroeconomic.

Intreprinderile turistice, prin activitatea desfasurata, concentreaza cea mai mare parte a deciziilor, acestea fiind luate in scopul atingerii obiectivelor urmarite in cadrul pietei. Concentrarea unui numar important de decizii la nivelul intreprinderilor demonstreaza rolul acesteia in desfasurarea activitatii turistice la un nivel calitativ superior.

Specificul activitatii turistice impune insa ca ea sa fie sustinuta si prin deciziile luata de organelle aflate la niveluri superioare unde se concentreaza un numar mai redus de decizii, dar de - importanta la fel de mare. Abordate in optica de marketing astfel de decizii fac obiectul macro-marketingullui turisitc. Pot fi avute in vedere, in acest sens, masurile de orientare a investitiilor in turism (specifice si de infrastructura), de stimulare a cererii turistice, de corelare cu celelalte sectoare economice etc

Sigur, aparent - astfel de situatie poate fi intalnita si in domeniul altor sectoare economice, unde, in mod similar, sunt luate decizii la nivel macroeconomic. In domeniul turismului insa - astfel de situatie este mai mult decat necesara, deoarece produsul turistic este mult mai complex. Este suficient sa amintim aici masurile care stimuleaza cererea turistica externa, cum sunt cele referitoare la: vize, trecerea frontierei, politica valutara etc., unde lipsa de mobilitate si de interes la nivel macroeconomic pot compromite, daca nu total, cel putin partial, eforturile agentilor economici.

Preview document

Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 1
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 2
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 3
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 4
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 5
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 6
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 7
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 8
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 9
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 10
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 11
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 12
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 13
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 14
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 15
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 16
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 17
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 18
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 19
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 20
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 21
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 22
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 23
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 24
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 25
Marketingul Serviciilor Turistice - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Marketingul Serviciilor Turistice.doc

Alții au mai descărcat și

Prezentarea Grupului Hotelier Hilton Worldwide

Analiza site-ului Capitolul I: Scurt istoric Hilton Hotels Corporation este lider în industria ospitalităţii care deţine, manageriază şi...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Strategia de Dezvoltare a SC Turism Felix SA 2007-2011

I. Istoric şi caracterizare a SC TURISM FELIX SA Activitatea principală a societăţii este HOTELURI - cod CAEN 5510, constând în tratament...

Logistică informațională în turism

Logistica reprezinta procesul de gestionare strategica a achizitionarii, deplasarii si depozitarii materialelor, semifabricatelor si produselor...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Grupurile Hoteliere și Segmentarea Ofertei Lor

INTRODUCERE Apariţia primelor hoteluri care funcţionau pe o baza comună se leaga de numele lui Cesar Ritz, care la sfârsitul secolului XIX-lea,...

Te-ar putea interesa și

Aspecte privind mixul de marketing al unui hotel - studiu de caz un hotel din Constanța

INTRODUCERE Prin conţinutul său turismul are un rol reconfortant, contribuind la refacerea capacităţii fizice a organismului, atât prin formele...

Strategii de dezvoltare durabilă a serviciilor în economia modernă

CAPITOLUL 1 Importanţa serviciilor în economia modernă 1.1 Serviciile – sector distinct al economiei Concepţia modernă referitoare la sistemele...

Politică de promovare în turismul balneoclimateric. studiu de caz SC Montana SRL

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului şi asistenţei medicale de recuperare în staţiuni balneare şi de odihnă este un fenomen socio-economic complex,...

Strategii de Marketing

Introducere Începuturile turismului se pierd în adâncurile vremurilor. Este cât se poate de probabil că oamenii au efectuat, de pildă, deplasări...

Determinarea intențiilor de cumpărare cu ajutorul chestionarului - studiu de caz

INTRODUCERE Ca un domeniu relativ nou de cercetare, turismul prezintă o complexitate în continuă creştere, în plan economic sintetizând...

Sistemul Informațional de Marketing

INTRODUCERE După 1989, în România turismul a înregistrat o evoluţie descendentă, semnalându-se diminuări alarmante la majoritatea indicatorilor...

Raport de practică - Complex Bucovina

INTRODUCERE Complexul Turistic Bucovina, aparţine de SC Turism şi Agrement CFR SA, care este o filială a Companiei Naţionale CFR SA. Complexul...

Promovarea serviciilor turistice - componentă determinantă a politicii de marketing turistic stațiunea Durău

INTRODUCERE România a reprezentat o destinaţie turistică importantă pentru piaţa zonală, promovând, cu precădere, produsele turistice de litoral,...

Ai nevoie de altceva?