Obiective Turistice Istorice din Judetul Buzau

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Obiective Turistice Istorice din Judetul Buzau.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 34 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Rodica Stanescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

ARGUMENT

Tema acestui proiect o reprezinta “Obiective turistice istorice din judetul Buzau”. Am ales aceasta tema pentru realizarea proiectului din mai multe motive,unul dintre ele fiind faptul ca judetul Buzau nu este atat de cunoscut in Romania ca avand foarte multe obiective istorice ce pot prezenta un mare interes turistic, desi eu consider ca fiecare obiectiv istoric are o poveste ce poate prezenta acest interes pentru turisti daca este bine pusa in valoare. Cu toate ca judetul Buzau nu este atat de cunoscut prin obiectivele sale istorice , de altfel de mare valoare, precum orasele si judetele din Moldova eu consider ca acesta merita a fi inclus in itinerariile turistice si necesita o mai mare implicare pentru a se scoate in relief potentialul judetului.

INTRODUCERE

Prezenta lucrare , are ca tema “Obiective turistice istorice din judetul Buzau” si este structurata pe mai multe capitole .

Primul capitolul “Caracteristici fizico-geografice ” ofera informatii in legatura cu :

- Asezare geografica

- Relief

- Clima

- Hidrografie

- Vegetatie

- Fauna

Cel de-al doilea capitol “monumente istorice” cuprinde o clasificare si o descriere a obiectivelor istorice prezente in judetul Buzau, care scot in evidenta potentialul turistic al judetului chiar daca acesta nu este foarte cunoscut pe plan national si international.

Capitolul III “Trasee turistice cu vizitarea unor monumente cultural istorice” are un rol important in prezentarea unor posibile trasee cu vizitarea elementelor reprezentative din judetul Buzau.

Capitolul IV “Protectia si conservarea valorilor cultural istorice” are ca scop prezentarea unor metode de pastrare si de restaurare a obiectivelor istorice care trebuiesc intretinute pentru a fi in conditii cat mai bune pentru a satisface cerintele turistilor.

Ultimul capitol “Propuneri pentru valorificarea superioara a obiectivelor cultural istorice din judetul Buzau” consta in prezentarea catorva idei ce ar putea dezvolta turismul in aceasta regiune.

CAPITOLUL 1

- CARACTERISTICI FIZICE-GEOGRAFICE ALE JUDETULUI BUZAU

Scurt istoric

Teritoriul judetului Buzau, leaganul culturii si civilizatiei romane, conserva vestigii care atesta existenta omului in regiune din timpuri imemoriale. Unelte si arme din oase sau pietre cioplite au fost scoase la lumina in cateva locuri pe teritoriul judetului, cat si obiecte ceramice din Neolitic si Epoca Bronzului apartinand Culturilor Boian, Gumesti si Monteom. Vestigiile din Epoca Bronzului au fost descoperite in regiunea de dealuri, care impreuna cu ruinele campului roman de la Pietroasele si ale altor cateva asezari dacice stau marturie a continuitatii vietii si civilizatiei pe acest teritoriu. Numele Mousaios (Buzau) a fost pentru prima data mentionat in scris intr-o scrisoare a guvernatorului roman din Dobrogea trimisa lui Vasile cel Mare, episcopul de Capadichia, in anul 376 d.Hr. Scrisoarea mentioneaza existenta, pe malurile raului Mousaios, a unei asezari urbane (polis) numita tot Mousaios (Buzau). Documentul se gaseste in Biblioteca Vaticanului. In judetul Buzau se gasesc cateva atractii pentru turisti: vulcanii noroiosi de la Paclele-Berca; Mina de Petrol de la Sarata-Monteoru; Expozitia in aer-liber de sculpurra de la Ciolanu-Magura, Colectia de Chihlimbar de la Colti, Focurile Vii de la Lopatari, adaposturile din pestera de la Boziru, Pestera de sare de la Melenic, Palatul Episcopal Buzau

ASEZARE GEOGRAFICA

Judetul Buzau este situat in partea de sud-est a tarii,invecinandu-se cu judetele Covasna si Brasov,catre nord-vest; cu judetele Vrancea si Braila catre est; cu judetele Ialomita si Ilfov catre sud si cu judetul Prahova catre vest.

Ocupand o suprafata de 6 072 km,fapt ce il aseaza pe locul al 18-lea printre celelalte judete ale tarii, si reprezentand circa 2,5% din teritoriul acesteia,judetul Buzau se situeaza intre longitudinile de 44º50´-45º45´ si latitudinile de 26º10´-27º20´.

Cadrul natural prin marea sa varietate si complexitate peisagistica,reprezinta una din atractiile turistice importante,prin trasaturile sale oferind conditii pentru dezvoltarea diferitelor forme de turism.El este alcatuit din relief, clima,hidrografie,fauna,izvoare naturale minerale sau termale,monumente ale naturii,rezervatii,monumente cultural istorice s.a.

RELIEFUL

Relieful judetului Buzau coboara in trepte de la culmile semete ale Penteleului,la Subcarpatii Buzaului si apoi la Campia Romana.Fiecare din aceste trepte sunt,la randul lor,foarte variate in privinta formelor,determinand diferentierea mai multor subunitati.

ZONA MONTANA,sub raport turistic,desi este relativ unitara,datorita anumitor particularitati impuse de echiparea turistica si de frecventa masei de turisti,se contureaza deocamdata pe subunitati.Este formata din Muntii Buzaului si Muntii Vrancei, componenti ai Carpatilor de Curbura.

Muntii Buzaului si Muntii Vrancei,din nordul judetului,cu padurrile lor seculare si intinsele pasuni,in care se gaseste din abundenta o fauna de interes cinegetic,dar si o ihtiofauna,specifica apelor repezi,ce coboara din inaltimi,constituie indemnuri pentru un popas in locuri de recreere sau atractii irezistibile pentru vanatorii si pescarii sportivi.

Alcatuind un ansamblu de culmi si massive Muntii Buzaului sunt constituiti din cinci masive: Penteleu,Podul Calului,Siriu,Monteoru,Ivanetu,dominate de Penteleu,cel mai important ca dimensiuni si altitudine(1772 m).

Muntii Vrancei ocupa o suprafata mica in partea de nord-est a judetului,la hotarul cu judetul Vrancea.Aici patrund versantii din vest ai varfurilor Lacaut(1676m),Goru (1984m),Giurgiu(1720m) si Pietrele Insirate(1476m).

ZONA DE DEAL-este cunoscuta sub denumirea de Subcarpatii Buzaului si este formata dintr-o succesiune de culmi deluroase si depresiuni,cu bazinete si inseuari,cu altitudini variind intre 400 si 800 m unde predomina plantatii de vii, cea mai cunoscuta fiind podgoria Dealu Mare.

ZONA DE CAMPIE cuprinde terenuri inalte de 40-100 m altitudine.Se subdivide in: Campia Gherghitei,la vest; Campia Calmatuiului,intre Buzau si Calmatiu si Campia Ramnicului,in estul judetului.Este o zona mai putin interesanta din punct de vedere turistic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Obiective Turistice Istorice din Judeul Buzau.doc