Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 4584
Mărime: 2.44MB (arhivat)
Publicat de: Veniamin Grigore
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Introducere

Parcurile nationale si naturale din masivele muntoase din Romania reprezinta obiective de prim interes in domeniul geoturismului.

Parcurile naţionale sunt acele arii naturale protejate al caror scop este protecţia şi conservarea unor eşantioane reprezentative pentru spaţiul biogeografic naţional, cuprinzând elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic sau de altă natură, oferind posibilitatea vizitării în scopuri ştiinţifice, educative, recreative şi turistice.

Managementul parcurilor naţionale asigură menţinerea cadrului fizicogeografic în stare naturală, protecţia ecosistemelor, conservarea resurselor genetice şi a diversităţii biologice în condiţii de stabilitate ecologică, excluderea oricărei forme de exploatare a resurselor naturale şi a folosinţelor terenurilor incompatibilă scopului atribuit.

România are un capital natural deosebit de divers. Acest fapt se datorează în parte condiţiilor fizico-geografice care includ munţi, câmpii, reţele hidrografice majore, zone umede si unul din cele mai vaste sisteme de delta ale Europei (Delta Dunarii).

De asemenea, datorita pozitiei geografice a Romaniei, flora si fauna prezinta influente asiatice dinspre nord, mediteraneene dinspre sud si componente continental europene dinspre nord-vest

1. Localizarea terenului

Microregiunea Csomad - Balvanyos s-a organizat în zona sud estica a judetului Harghita (Lazaresti, Cozmeni, Tusnad, Baile Tusnad), înglobând în oarecare masura si teritoriile învecinate din judetul Covasna (Bixad, Baile Balvanyos, Turia), reprezentând o regiune în care regasim comori naturale considerate, totodata posibilitati turistice exceptionale la nivel national si international.

Microregiunea Ciomat - Balvanyos se încadreaza, din punct de vedere geografic, grupei centrale a Carpatilor Orientali, mai precis sectorului sud-estic al Muntilor Harghitei (trebuie notat ca unii geografi considera masivul Ciomat - Puturosu ca facând parte din sectorul nordic al Muntilor Bodoc) si sectorului inferior al Depresiunii Ciucului, iar, în ceea ce priveste încadrarea administrativa, zona apartine judetelor Covasna si Harghita, cu o extindere mai mare în cel din urma.

Ca limitele nordice, respectiv cele estice, au fost trasate conventional tocmai în ideea înglobarii unui numar cât mai mare de rezervatii naturale.

- în nord, în cadrul Depresiunii Ciucului Inferior, limita este data de Valea Sugasau, de la confluenta acesteia cu râul Olt, pe o linie imaginara ce uneste localitatea Vrabia cu Valea Tusnadului;

- în vest, în cadrul Muntilor Harghitei, limita este reprezentata de linia cumpenelor de apa ce uneste obârsia Vaii Sugasau cu Vârfurile Capus (1423 m), Mitaci (1271 m) si Pilisca Mare (1374 m), continuând apoi spre sud cu Valea Pastravul;

- în sud, în lungul Vaii Ozunca, peste pasul Hatod, pâna în Valea Oltului, dincolo de aceasta, masivul Ciomat - Puturosu se învecineaza cu Muntii Bodocului, de care sunt separati prin Valea Jombor; în est, limita trece pe la baza conurilor vulcanice din masivul Ciomat-Puturosu.

Preview document

Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 1
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 2
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 3
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 4
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 5
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 6
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 7
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 8
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 9
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 10
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 11
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 12
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 13
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 14
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 15
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 16
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 17
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 18
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 19
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 20
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 21
Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Parcul Ciomad Balvanyos - Bodoc.doc

Ai nevoie de altceva?