Particularitatile si Structura Pietii Turistice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Particularitatile si Structura Pietii Turistice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 58 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

Introducere 3
Capitolul I: PARTICULARITĂŢILE ŞI STRUCTURA PIEŢII TURISTICE – ASPECTE TEORETICE 6
§1. Turismul şi piaţa turistică 6
§2. Piaţa turistică şi prospectarea pietei turistice 30
Capitolul Ii: PARTICULARITĂŢILE ŞI STRUCTURA PIEŢII TURISTICE – ASPECTE PRACTICE 36
§1 Cercetarea pietii turistice 36
§2 Studiu de caz 48
Concluzii 56
BIBLIOGRAFIE : 58

Extras din document

Introducere

Actualitatea temei

Turismul este astăzi considerat de analişti ca unul din cele mai dinamice sectoare economice, cu o evoluţie mereu oscilantă, fiind definit ca fiind industria cea mai profitabilă a sfarşitului de secol XX. John Naisbitt identifică, in celebra lucrare “Megatendinţe”, turismul ca industria cu cea mai rapidă dezvoltare la inceputul mileniului III.

Dacă tendinţa actuală se menţine, turismul va deveni prima industrie exportatoare şi işi va menţine poziţia de primă industrie generatoare de locuri de muncă din lume. Analizand legăturile ce există intre piaţa turistică şi piaţa serviciilor, trebuie remarcat in primul rand faptul că piaţa turistică este, predominant, prin natura sa, o piaţă de servicii, dezvoltarea ei fiind condiţionată de existenţa unei oferte diversificate de prestaţii de transport, cazare, restaurare, agrement, tratament.

Pe de altă parte, remarcăm existenţa unor interferenţe intre piaţa turistică şi cea a bunurilor destinate consumului turistic. Pe piaţa turistică mondială, ţările care vor reuşi să atragă turiştii vor fi cele care dovedesc preocupare la nivelurile de varf pentru creşterea competitivităţii sectorului turistic.

[2. pag.5]

Turismul – un sector economic in plină expansiune

Turismul reprezintă un ansamblu de activităţi prin care omul işi petrece timpul liber călătorind spre destinaţii situate in afara reşedinţei permanente şi a locului de muncă, in scopuri nelucrative, pentru plăcerea proprie. Totodată, turismul este industria creată pentru furnizarea tuturor bunurilor şi serviciilor solicitate de turişti la locul de destinaţie, la un inalt nivel calitativ.

[1. pag 15]

Ponderea in continuă amplificare a turismului in economia mondială este un fapt incontestabil. Relevant in acest sens este faptul că, in comerţul internaţional, turismul ocupă a doua poziţie după petrol, inregistrand un ritm de creştere superior mediei mondiale. De altfel, turismul aparţine sectorului terţiar, care in zilele noastre este cel mai important şi mai dinamic element component al economiei in toate ţările dezvoltate.

Pe piaţa muncii turismul mondial se revendică drept numărul 1 in lume, asigurand peste 250 milioane de locuri de muncă, ceea ce inseamnă 8% din populaţia ocupată a globului. Pentru anul 2005 se prevede ca 340 de milioane de persoane să activeze in turism. Activităţile legate de călătorii şi turism reprezintă mai mult de 12% din produsul naţional brut mondial.

De altfel, turismul este cel mai mare producător mondial al produsului intern brut. Astfel, in 1990 el constituia 3,5% din produsul intern brut mondial, această componentă fiind in 2000 de 10,9%, iar pentru anul 2005 previzionandu-se o pondere de 11,8%. Dacă turismul ar fi o ţară, aceasta ar ocupa locul patru in lume ca produs intern brut, după SUA, Japonia şi ţările fostei Uniuni Sovietice.

Turismul mondial este cel mai important investitor de capital, cu mai mult de 686 miliarde dolari in 2002, totalizand 9,6% din capitalul investiţiilor la nivel global. In anul 2005 se estimează că in turism se vor investi 3,2 miliarde dolari pe zi.Dacă tendinţa actuală se menţine, turismul va deveni prima industrie exportatoare şi işi va menţine poziţia de primă industrie generatoare de locuri demuncă din lume. Peste 170 de state sunt activ implicate in dezvoltarea acestei industrii.

În sensul actual, turismul a căpătat un conţinut mult mai complex din punct de vedere economic, social şi spiritual. Turismul reprezintă ansamblul de măsuri puse în aplicare pentru organizarea în desfăşurarea unor călătorii de agrement sau în alte scopuri, realizate, fie prin intermediul unor organizaţii, societăţi sau agenţi specializaţi, fie pe cont propriu, pe o durată limitată de timp, precum şi industria care concura la satisfacerea nevoilor turistice.

Ceea ce ţine de actualitatea turismului in Republica Moldova putem menţiona urmatoarele lucruri.

Turismul a devenit in zilele noastre o activitate social-culturală şi economică de mare inportaţă. Acesta creează locuri de muncă pentru persoanele care se ocupă cu organizarea, transportarea, cazarea şi alte forme de diservire a turiştilor.

Activitatea prin care omul işi petrece timpul liber în Republica Moldova este variată. Repuplica Moldova dispune de un potenţial turistic valoros, care este slab valorificat. Se întilnesc fregvent peisaje naturale pitoreşti şi multe momente de mare valoare arheologică, paleontologică şi geologică. Clima blîndă, peisajele naturale pitoreşti din zone de Codru, din văile rîului Nistru ori Prut, abundenţa de diverse produse agricole, apele minerale şi curative pot servi ca factori de atracţie a turiştilor. În acest context merita atenţia studierea practicii multor state europene, inclusiv a României, dezvoltarea pe baza acestor resurse a turismului rural şi a altor forme de turism.

Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile si Structura Pietii Turistice.doc

Alte informatii

Teza anuala: particularitatile si structura pietii turistice