Pensiune Vatra Dornei - Le Baron

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 10127
Mărime: 182.78KB (arhivat)
Publicat de: Bogdan P.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Capitolul I – Prezentarea generala a zonei Vatra Dornei
  2. 1.1 – Prezentarea zonei Vatra Dornei
  3. 1.2 – Prezentarea comunei Dorna Arini
  4. 1.3 – Analiza S.W.O.T. a comunei Dorna Arini
  5. Capitolul II – Prezentarea generala a pensiunii
  6. 2.1 – Localizare
  7. 2.2 – Arhitectura si dotarea camerelor
  8. 2.3 – Lista de preparate si bauturi
  9. 2.4 – Tarife
  10. Capitolul III – Modalitati de petrecere a timpului liber
  11. Capitolul IV – Modalitati de promovare a pensiunii si a turismului
  12. 4.1 – Cererea si concurenta din zona Vatra Dornei
  13. 4.2 – Modalitati de promovare a pensiunii
  14. 4.3-- Modalitati de promovare a turismului in zona

Extras din proiect

Cap.I – Prezentarea generala a zonei Vatra Dornei

1.1– Prezentarea zonei Vatra Dornei

Legenda Dornelor

Batranii povestesc in legatura cu numele de “ Dorna “ al orasului urmatoarea legenda: Dragos Voda “Descalecatorul “ Moldovei a venit sa vaneze in pajistile noastre. Aici a intalnit o fata frumoasa ca o zana, cu par balai si cu numele de Dorina. Dragos a plecat la vanatoare si intr-o padure deasa i s-a aratat o caprioara pe care a inceput sa o urmareasca. Caprioara iute de picior, a scapat insa mereu de sagetile vanatorului, dar ostenita, s-a oprit pentru o clipa langa un brad sa-si traga sufletul. Dragos a intins arcul si a tras. De dupa copac s-a auzit un tipat omenesc de durere si caprioara a facut un salt, dupa care s-a pierdut in padure. Dragos s-a apropiat de brad si a vazut ca in locul caprioarei o ucisese pe Dorina. Plin de remuscari, Dragos a a inmormantat-o chiar pe locul in care fusese ucisa si in amintirea ei a botezat locul si raul din preajma Vatra Dornei.

Istoria orasului

O explicaţie stiinţifică a toponimicului "Dorna" este greu de oferit. Dictionarul Limbii române editat de Academia RPR în 1958, explică noţiunea "dorna" prin bulboană sau vale cu apă. Slavii au numit aşezarea mlăştinoasă "Dolina", romanii au numit-o "Durnacum" iar la români a ajuns Dorina, care prin eliminarea vocalei "i" şi prin rotacismul specific limbii române, a devenit Dorna.

Din izvoare istorice mai reţinem că la 14 mai 1600 Mihai Viteazu, a trimis spre Moldova armata condusă de generalul său Baba Novac. Acesta a urmat drumul prin Cândreni, peste Mestecăniş, spre Câmpulung şi apoi spre Suceava, în urmărirea domnului Moldovei Ieremia Movilă.

Dupa anul 1775, Dorna intră sub stapânire austriacă şi locuitorii au devenit iobagi ai domeniului împărătesc Câmpulung. Faptul a generat conflicte care au durat aproape un secol. Locuitorilor li s-au luat drepturile la cârciumărit, pescuit, morărit, li s-au pus taxe pe fâneţe şi păduri şi au fost obligaţi să presteze munci neplătite la diferite lucrări edilitare iniţiate de coroană. De asemenea, ei trebuiau sa dea autorităţii biruri în natură (găini, lână şi lemne). Pe teritoriul târgului Dornei s-au desfaşurat numeroase conflicte sângeroase care au sfârşit prin însemnate pierderi de vieţi omeneşti. În 1884, o sentinţă a autorităţilor austriece pedepsea formal pe unul dintre opresorii locali cu o "dojană severă".

Locuitorii Dornelor au încercat să pună capăt opresiunilor şi nemulţumirilor prin plângeri repetate la împărat şi la autorităţile locale dar ele n-au putut fi soluţionate până în jurul anului 1850, când a fost abrogată vechea constituţie austriacă şi a început perioada de 11 ani a absolutismului monarhic. Evoluţia edilitară şi urbanistică a localitatii Dorna a fost puternic marcată de descoperirea uriaşelor rezerve de ape minerale răspândite pe o suprafaţă de mai multe zeci de kilometri pătraţi şi cunoscute de ciobanii locului încă pe la anul 1750, care le-au botezat izvoare cu "burcut" – nume împrumutat probabil din maghiarul "borviz". O cercetare ştiinţifică a apelor minerale din ţinutul Dornelor este cunoscută în literatura de specialitate în jurul anilor 1790. Chimistul Hacquette de Nürnberg a realizat în această perioadă o analiză relativ completă a apelor din Dorna şi din localităţile limitrofe Cândreni şi Şar. Recunoaşterea oficială a importanţei izvoarelor minerale şi o analiză completă a lor, se datorează studiilor din anul 1805 ale doctorului Ignatziu Plusch. Acesta s-a ocupat mai întâi de apele minerale din Poiana Negri pentru ca apoi, sub numarul 1841 din anul 1810, să înainteze autoritaţilor de la Viena primele semnale despre starea dezastruoasă a băilor din Vatra Dornei şi a izvorului din Poiana Negri, cu o propunere de relativă sistematizare a lor.

Din scrierile şi rapoartele doctorului Plusch aflăm că în forma lor primară, băile se făceau cu apă scoasă de bolnavi din fântâna Izvorului Ioan, situată la numai 200 de paşi de drumul împarătesc. Prepararea băilor se făcea la domiciliul bolnavilor. Din acest motiv doctorul Plusch propune amenajarea staţiunii pe proprietatea particulară a numitului Cratzer, cu ajutorul tehnic şi material al proprietarului minelor din Iacobeni Manz de Mariense.

Proiectul de amenajare al băilor propus de doctorul Plusch, a fost aprobat prin Decretul administraţiei din 17 ianuarie 1811 iar inginerul Buholzer a primit ordinul să construiască o clădire cu şase căzi de baie la care apa minerală era adusă printr-o ţeavă şi continua să curgă prin jgheaburi.

În anul 1870 Fondul Bisericesc Român a cumparat Băile Vatra Dornei, cunoscute sub numele de Institutul Balnear, împreună cu dreptul de proprietate asupra apelor minerale. Pentru bolnavi s-a zidit un imobil cu 20 de cabine, pe locul unde ulterior s-a construit Hotelul numărul unu şi Cazinoul.

O descriere a staţiunii în jurul anilor 1880-1895 o aflăm din însemnările inginerului Crasuschi, fost director al minelor din Iacobeni. Izvoarele erau captate în mod primitiv. Acestea prezentau niste găuri pătrate împrejmuite cu bârne şi acoperite cu coajă de brad, fără nici o izolare. Aceste gropi erau umplute cu apă cu rugină murdară, în care cântau broaştele. Din aceste izvoare curgea apa prin nişte jgheaburi, în butoaie deschise asezate pe bârne. Din aceste butoaie apa curgea prin ţevi de metal spre locul unde era încalzită şi de acolo la căzi. În total pe teritoriul localităţii Vatra Dornei au fost puse în valoare 15 izvoare de ape minerale.

O etapă nouă în dezvoltarea staţiunii balneare s-a înregistrat în anul 1895. La această dată geologul Stur a întreprins un studiu geologic al staţiunii Vatra Dornei şi al terenului pe care era amplasată. În baza acestui studiu s-a proiectat şi dezvoltat staţiunea după 1895.

O etapă nouă în dezvoltarea staţiunii balneare s-a înregistrat în anul 1895. La această dată geologul Stur a întreprins un studiu geologic al staţiunii Vatra Dornei şi al terenului pe care era amplasată. În baza acestui studiu s-a proiectat şi dezvoltat staţiunea după 1895.

În anul 1899, principalele obiective ale staţiunii balneoclimaterice Vatra Dornei au fost terminate şi inaugurate. Între acestea s-a numărat Izvorul Ioan botezat în timp Izvorul Unirea, Izvorul Ferdinand şi Izvorul Sentinela aflate în vecinătatea Cazinoului. Descoperit în anul 1871, actualul Izvor Sentinela a fost amenajat de fostul director al minelor din Iacobeni în anul 1897. Iniţial, el a purtat numele fostului ministru al agriculturii al Imperiului Habsburgic numindu-se Izvorul Falkenhein, dar românii din Dorna constituiţi între 1898-1901 în Societatea culturală patriotică Sentinela hotărăsc să acorde numele instituţiei lor acestui izvor renumit.

După 1948 izvorul s-a numit 23 August şi a revenit la vechiul sau nume Sentinela după evenimentele din decembrie 1989. Printre edificiile devenite monumente arhitectonice ale localitaţii se numară şi stabilimentul balnear construit în anul 1895, în care se executau proceduri cu ape carbogazoase şi nămol de Dorna. Localitatea Vatra Dornei s-a dezvoltat începând din secolul XVIII în jurul staţiunii balneare şi concomitent cu aceasta. Pâna în anul 1774 Dorna a fost dependentă de Ocolul Câmpulung şi din această cauză nu avea nici sigiliu, nici vornic. Dreptul de a avea sigiliu şi vornic sau primar a fost dobândit abia în anul 1823, dar localitatea a continuat să existe sub suzeranitatea vornicului de Câmpulung pâna în 1853.

În anii de după 1853 surse scrise ale istoriei locale pomenesc despre răscoalele dornenilor împotriva recrutării cu sila, despre construcţia în 1830 a Podului Armeanului care traversa râul Bistrita în zona Chilia şi despre nenumărate persecuţii la care au fost supuşi locuitorii ţinutului Dornei de către stăpânirea habsburgică.

În anul 1848, în timpul primăriatului lui George Burca s-a construit în locul actualului pod de la piaţă, un pod care s-a numit "al vicilicilor" (participanţi dorneni la evenimentele revoluţionare de la sfârşitul secolului 18).

Un an mai târziu, în 1849, Bucovina a fost dezlipită de Galiţia şi ridicată la rangul de ducat. Această acţiune a permis ridicarea satului Dorna la rangul de târg în 1855 şi înscrierea sa în actele oficiale ale stapânirii habsburgice sub numele "Vatra Dornei". La 9 septembrie al aceluiaşi an s-a înfiinţat la Vatra Dornei Oficiul Mixt de Judeţ Dorna similar cu instituţia prefecturii.

În anii următori istoria locului pomeneşte tot mai des despre nemulţumirile dornenilor, despre înfăţisările lor cu plângeri la împăratul Franz Joseph, despre implicarea unor mari personalităţi ale vremii ca de pildă Eudoxiu Hurmuzachi în lupta lor pentru emancipare socială şi administrativă.

Preview document

Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 1
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 2
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 3
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 4
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 5
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 6
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 7
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 8
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 9
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 10
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 11
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 12
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 13
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 14
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 15
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 16
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 17
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 18
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 19
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 20
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 21
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 22
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 23
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 24
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 25
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 26
Pensiune Vatra Dornei - Le Baron - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Pensiune Vatra Dornei - Le Baron.doc

Alții au mai descărcat și

Hotel Majestic - proiect gestiune hotelieră

1. Prezentarea generala a hotelului Clădirea în care se află în prezent Hotel Majestic a fost construită în anul 1920, iar în anul 1960 a devenit...

Proiect pensiune agroturistică

În general, dezvoltarea economico-socială zonală ( locală) din perspectiva durabilității, are ca premise și componente naturale, demografice și...

Prezentare hotel din orașul Lugoj

Cap. I. HOTELUL DACIA ÎN CADRUL PIEŢEI TURISTICE A ORAŞULUI LUGOJ. 1.1. Oferta turistică a localităţii. Cetatea Lugojului, vatra veche de istorie...

Pensiunea Valea Ialomiței

I Prezentarea Pensiunii “Valea Ialomiţei” Numele firmei: S.C. VALEA IALOMIŢEI S.R.L Pensiune agroturistică Locatie : Comuna Moroeni, Judeţul...

Înființarea unei pensiuni turistice - Magic Turtle în localitatea Paltin, județul Vrancea

I.1. Titlul proiectului Infiintarea unei pensiuni turistice, ***Magic Turtle, in localitatea Paltin, judetul Vrancea. I.2. Acronim proiect: MTIg...

Pensiunea alpină

CAP I Noţiuni introductive despre agroturism 1.1. Importanţa turismul rural În numeroase programe de dezvoltare durabilă a turismului din...

Organizarea Tranportării Turiștilor prin Intermediul Transportului Auto

INTRODUCERE O călătorie în transportul auto înseamnă atît deplasarea dintr-un punct de plecare în unul de sosire, cît şi un produs turistic, sau o...

Promovarea destinației turistice Lacu Roșu - Cheile Bicazului

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului presupune existenţa unui patrimoniu turistic care, prin atractivitatea sa, poate să asigure integrarea unei...

Te-ar putea interesa și

Proiect management - fermă de struți SC Ramioda SRL

INTRODUCERE Reforma economică din agricultură, la nivel micro- sau macrosocial, prezintă, pe lângă schimbarea fundamentală a formei de proprietate...

Dezvoltarea Ecoturismului în Țara Dornelor

INTRODUCERE Am ales dezvoltarea zonei turistice Ţara Dornelor prin ecoturism deoarece această formă de turism a cunoscut un ritm de creştere...

Analiza Bucovina

Rezumat introductiv În cadrul acestei lucrări dorim să tratăm destinația turistică Bucovina, cunoscută și sub numele de “Ţara de Sus a Moldovei”....

Conținutul cadru al memoriului justificativ pentru beneficiari privați

CONTINUTUL CADRU AL MEMORIULUI JUSTIFICATIV PENTRU BENEFICIARI PRIVATI - pentru proiecte fara lucrari de contructii-montaj - (DOCUMENT APDRP) 1...

Organizarea activității turistice și eficiența economică a agropensiunii La Bella Vista, din Comuna Dorna Candrenilor, Județul Suceava

CAP.1 - Prezentare generala 1.1 Aşezare geografică Municipiul Vatra Dornei este situat în partea de sud a Bucovinei, la o altitudine de 804 m, la...

Prezentare pensiune Vatra Dornei

Legenda Dornelor Batranii povestesc in legatura cu numele de “ Dorna “ al orasului urmatoarea legenda: Dragos Voda “DESCALECATORUL “ Moldovei a...

Ai nevoie de altceva?