Pensiunea alpină

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 12708
Mărime: 372.29KB (arhivat)
Publicat de: Loredana Pascu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Capitolul 1 STATIUNEA STRAJA- trecut, prezent si viitor
  2. 1.1 Consideratii generale asupra zonei Straja .pg.1
  3. 1.2 Obiective si oportunitati turistice si posibilitati de petrecere a timpului liber in zona.pg.3
  4. 1.3 Cai de acces in statiunea Straja .pg.4
  5. Capitolul 2 TURISMUL MONTAN- o afacere rentabila
  6. 2.1 Turismul montan in Statiunea Straja .pg.5
  7. 2.2 Capacitatea pietei, cererea actuala .pg. 6
  8. 2.3 Oferta de servicii in zona .pg.7
  9. Capitolul 3 SC CASA ALPINA SRL
  10. 3.1 Descrierea firmei .pg. 8
  11. 3.2 Descrierea investitiei .pg.9
  12. 3.3 Descrierea serviciilor proiectate .pg.13
  13. 3.4 Potentialii clienti .pg.19
  14. Capitolul 4 PROIECTAREA MANAGEMENTULUI EFICIENT LA SC CASA ALPINA SRL
  15. 4.1 Metode si tehnici manageriale . .pg. 21
  16. 4.2 Etapele procesului managerial . .pg. 22
  17. 4.3 Planificare si organizarea activitatii firmei . pg. 23
  18. 4.4 Politica de administrare a afacerii . pg. 24
  19. 4.5 Promovarea serviciilor firmei . pg. 28
  20. CONCLUZII . pg. 30

Extras din proiect

CAP I

Noţiuni introductive despre agroturism

1.1. Importanţa turismul rural

În numeroase programe de dezvoltare durabilă a turismului din România un loc important îl deţine şi turismul rural.

Peisajul natural pitoresc si variat al României, precum si tradiţiile locale, ospitalitatea, obiectivele turistice cu caracter istoric si religios au cristalizat numeroase zone folclorice ca puncte de atracţie pentru practicarea turismului rural. Aceste activităţi turistice sunt specifice pentru numeroase localităţi, care, în prezent, pot fi considerate sate turistice.

În ultimul timp, s-a înregistrat o dezvoltare extensivă a turismului rural prin apariţia de noi pensiuni agroturistice, în foarte numeroase localităţi de acest gen.

Conform măsurii 3.4. din Programul Sapard, în care o submăsura este si turismul rural, cu pondere de 25%, accesul la fonduri comunitare a unor sate consacrate ca "sate turistice" - este inexistent, aceste localităţi fiind suburbane.

Astfel, numeroase pensiuni rurale omologate, nu pot accesa aceste fonduri.

Programul Sapard din România a fost adoptat de catre Comisia Europeana, prin Decizia 372/2000, pe baza Programului National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR), amendat de Hotarârea Comisiei Europene 638/2002. În acest caz, modul de definire a localitatilor suburbane, ca localitati care apartin administrativ de orasele respective, duc la neputinta acestor localitati de a accesa fonduri comunitare. Apreciem ca se impun interventii la nivelul Uniunii Europene în sensul redefinirii spatiului rural (în cazul în care definitia - spatiul rural reprezinta spatiul administrativ al comunelor - a fost impusa de CE), conform specificului fiecarei tari. În cazul în care definitia a fost propusă de PNADR,specialistii români trebuie sa o corecteze. Revenind la alte aspecte tangente problematicii ridicate, ne întrebam daca atunci când s-a propus transformarea a diverse comune în orase, pe lânga "multele" avantaje, s-a prezentat si situatia locuitorilor din satele apartinatoare noului oras. În prezent, locuitorii acestor sate, care detin numeroase pensiuni turistice rurale nu pot accesa aceste fonduri. Solicităm Agentiei Nationale Sapard si PNADR revizuirea noţiunii de spatiu rural, asa cum apare în planul de masuri Sapard sau sa se tina cont ca, la data amendarii Programului Sapard de catre Comisia Europeana - Hotarârea 638/11 iunie 2002, aceste localitati mai sus amintite puteau beneficia atât ele cât si satele apartinatoare de fonduri Sapard. Acest amendament poate fi folosit de către toate comunele transformate în orase, dupa elaborarea HCE 638, fiind un gest reparatoriu la adresa locuitorilor României care vor sa se integreze în Uniunea Europeana.

Reamintim ca în condiţiile în care peste 40% din populatia ţării traieşte în mediul rural, de zeci de ani la limita saraciei, turismul rural poate fi o solutie viabila pentru reablitarea conditiei lor existentiale.

1.2. Agroturismul componentă a turismului rural

Agroturismul este un segment al turismului rural, cu particularitatea cǎ se practicǎ în ferme (cǎtune, ferme, gospodǎrii, conace, etc. ), de preferinţǎ active, oferindu-i-se turistului posibilitatea de a participa la diverse activitǎţi agrozootehnice.

În funcţie de regiuni, acest termen se identificǎ cu turismul rural, deşi, din punct de vedere tehnic, este doar o modalitate de participare activǎ.

Agroturismul, ca ofertǎ turisticǎ diferenţiatǎ, apare în Europa prin anii ‘ 60, Italia fiind ţara unde are cea mai mare dezvoltare.

În definiţiile legale, tehnice şi ştiinţifice ale agroturismului , activitatea agricolǎ şi cea turisticǎ sunt mereu relaţionate, fiind vorba, în definitiv, de o activitate care completeazǎ venitul agricultorilor şi crescǎtorilor de vite. Componentele de bazǎ ale ofertei sunt:

- cazarea în exploatǎri agrare;

- alimentaţie bazatǎ pe bucǎtǎria tradiţionalǎ a locuitorilor şi preparatǎ din alimente autohtone;

- ocazional, activitǎţi alternative de relaxare în împrejurǎrile exploatǎrii;

- participare sau, cel puţin, posibilitatea de observare a vieţii şi a activitǎţilor tradiţionale ale exploatǎrii.

Oferta de agroturism, a cǎrei gestiune este realizatǎ de cǎtre familia agricultorului, nu este manifestatǎ şi favorizeazǎ relaţia între indivizi de diverse culturi: ofertantul ( rural ) şi solicitantul ( urban ).

Desfǎşurarea activitǎţilor agroturistice nu constituie o deviere a destinaţiei agricole a pǎmântului, nici a clǎdirilor implicate. Dintre aceste activitǎţi se pot evidenţia urmǎtoarele:

- a se oferi ospitalitate în oricare din construcţiile existente, destinate acestui scop, în care turistul sǎ ǎibǎ la dispoziţie serviciile adecvate;

- a furniza, pentru consum, mâncǎruri şi bǎuturi, de preferinţǎ de provenienţǎ proprie;

- a organiza activitǎţi recreative sau culturale în cadrul exploatǎrii.

Nu este posibilǎ separearea prestaţiei agroturistice de cea a exploatǎrii agricole. Acest concept ilustreazǎ multitudinea de servicii turistice pe care agricultorul le poate oferi clientului sǎu, fǎrǎ ca acest lucru sǎ implice încetarea activitǎţii agricole, dar folosind potenţialul gospodǎriei şi a spaţiului rural.

Agroturismul se deruleazǎ cu predilecţie în areale mai intens antropizate prin intermediul activitǎţilor agricole ( cerealiere, zootehnice, viticole, pomicule, mixte, etc. ). Din punct de vedere al structurii activitǎţii, agroturismul reprezintǎ totalitatea serviciilor oferite în cadrul unei ferme sau pensiuni agroturistice (cazare, masǎ din produse proprii, agrement ). Temenul are deci o sferǎ de cuprindere mai restrânsǎ şi desemneazǎ un numǎr relativ restrâns dintre componentele turismului rural.

Agroturismul permite valorificarea disponibilitǎţilor de cazare ale gospodǎriei ţǎrǎneşti, pregǎtitǎ şi amenajatǎ adecvat pentru primirea oaspeţilor, asigurarea serviciilor pentru servirea mesei şi pentru alte activitǎţi complementare, dependente direct de specificul economic al fermei, precum: activitǎţi de agrement, iniţiere în anumite îndeletniciri tradiţionale, echitaţie, pescuit, cure terapeutice ş.a. Prin urmare, agroturismul este o activitate turisticǎ destinatǎ sǎ aducǎ fermierilor venituri complementare prin valorificarea la maximum a resurselor proprii ale gaospodǎriei provenite din activitatea agricolǎ, care rǎmâne, oricum, principala lor sursǎ de venituri.

Agroturismul constituie o importantă sursă de creştere a veniturilor membrilor comunităţii rurale, iar pentru întregul mediu rural o alternativă de dezvoltare economică şi socială. El este practic determinat de nevoia de a complata veniturile agricole, foarte mici, cu veniturile neagricole, valorificând în acelaşi timp importante resurse naturale, antropice, umane şi introducându-le în circuitul turistic intern şi internaţional.

Agroturismul acţionează asupra mediului rural în mai multe direcţii, toate însă covergente în sensul creşterii nivelului de dezvoltare al spaţiului respectiv:

a) astfel, se acţionează în primul rând asupra dezvoltării economice a localităţii respective, prin creşterea veniturilor populaţiei, care determină modificări în structura cheltuielilor, creşterea importantă a investiţiilor, dezvoltarea şi amenajarea căilor de transport şi comunicaţii, lărgirea activităţii econmice prin apariţia unor noi ramuri complementare activităţii agroturismului.

b) agroturismul acţionează şi asupra factorilor sociali din mediul rural, în primul rând prin restrângerea exodului rural şi prin stabilizarea populaţiei. Acest fenomen se realizează prin oferirea unor posibilităţi decente de trai în acest mediu, prin diversificarea ocupaţională a populaţiei, în special a celei tinere, care este de obicei cea mai vulnerabilă pe piaţa muncii, cea mai afectată de crizele şi recensiunile economice.

c) a treia zonă asupra căreia acţionează agroturismul, influenţând-o pozitiv priveşte factorii civilizaţionali, de educaţie şi cultură. Prin contactul permanent cu categorii sociale culte şi civilizate, prin repetare se imprimă şi asupra populaţiei autohtone norme de civilizaţie şi cultură. În plus, se pot realiza legături de prietenie cu locuitori ai altor meleaguri, ţări, creându-se astfel primii germeni ai unei noi cunoştiinţe, planetare, progresiste. Pe de altă parte şi cealaltă categorie, cea a turiştilor, este influenţată prin cunoaţterea obiceiurilor şi tradiţiilor populare, originale, ale istoriei reale, a vieţii autentice a poporului respectiv. Se poate aprecia, că se creează o imagine favorabilă ţării respective în lume, agroturismul fiind deci cel mai eficient şi mai pacifist ambasador al unei ţări.

d) agroturismul poate acţiona şi asupra sistemului managerial al localităţii respective, asupra factorilor organizatorici locali, mobilizându-i, sporindu-le preocupările pentru amenajarea zonei rurale sub aspectul inflastructurii, obligându-i indirect la găsirea unor surse de acces, de restaurare a unor obiective turistice, de reparare a unor clădiri funcţionale, etc. Rolul factorilor locali este în continuă creştere, lor revenindu-le obligaţia de a analiza situaţia economică şi socială a localităţii rurale, de a realiza programe concrete de dezvoltare econmică şi a pleda şi acţiona pentru îndeplinirea lor.

Preview document

Pensiunea alpină - Pagina 1
Pensiunea alpină - Pagina 2
Pensiunea alpină - Pagina 3
Pensiunea alpină - Pagina 4
Pensiunea alpină - Pagina 5
Pensiunea alpină - Pagina 6
Pensiunea alpină - Pagina 7
Pensiunea alpină - Pagina 8
Pensiunea alpină - Pagina 9
Pensiunea alpină - Pagina 10
Pensiunea alpină - Pagina 11
Pensiunea alpină - Pagina 12
Pensiunea alpină - Pagina 13
Pensiunea alpină - Pagina 14
Pensiunea alpină - Pagina 15
Pensiunea alpină - Pagina 16
Pensiunea alpină - Pagina 17
Pensiunea alpină - Pagina 18
Pensiunea alpină - Pagina 19
Pensiunea alpină - Pagina 20
Pensiunea alpină - Pagina 21
Pensiunea alpină - Pagina 22
Pensiunea alpină - Pagina 23
Pensiunea alpină - Pagina 24
Pensiunea alpină - Pagina 25
Pensiunea alpină - Pagina 26
Pensiunea alpină - Pagina 27
Pensiunea alpină - Pagina 28
Pensiunea alpină - Pagina 29
Pensiunea alpină - Pagina 30
Pensiunea alpină - Pagina 31
Pensiunea alpină - Pagina 32
Pensiunea alpină - Pagina 33
Pensiunea alpină - Pagina 34
Pensiunea alpină - Pagina 35
Pensiunea alpină - Pagina 36
Pensiunea alpină - Pagina 37
Pensiunea alpină - Pagina 38
Pensiunea alpină - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Pensiunea Alpina.doc

Alții au mai descărcat și

Hotel Majestic - proiect gestiune hotelieră

1. Prezentarea generala a hotelului Clădirea în care se află în prezent Hotel Majestic a fost construită în anul 1920, iar în anul 1960 a devenit...

Proiect pensiune agroturistică

În general, dezvoltarea economico-socială zonală ( locală) din perspectiva durabilității, are ca premise și componente naturale, demografice și...

Prezentare hotel din orașul Lugoj

Cap. I. HOTELUL DACIA ÎN CADRUL PIEŢEI TURISTICE A ORAŞULUI LUGOJ. 1.1. Oferta turistică a localităţii. Cetatea Lugojului, vatra veche de istorie...

Produsul Turistic

CAPITOLUL I POLITICA DE PRODUS În elaborarea mixului de marketing întreprinderea porneşte, de regulă, de la stabilirea conţinutului şi a...

Pensiunea Valea Ialomiței

I Prezentarea Pensiunii “Valea Ialomiţei” Numele firmei: S.C. VALEA IALOMIŢEI S.R.L Pensiune agroturistică Locatie : Comuna Moroeni, Judeţul...

Pensiune Vatra Dornei - Le Baron

Cap.I – Prezentarea generala a zonei Vatra Dornei 1.1– Prezentarea zonei Vatra Dornei Legenda Dornelor Batranii povestesc in legatura cu numele...

Înființarea unei pensiuni turistice - Magic Turtle în localitatea Paltin, județul Vrancea

I.1. Titlul proiectului Infiintarea unei pensiuni turistice, ***Magic Turtle, in localitatea Paltin, judetul Vrancea. I.2. Acronim proiect: MTIg...

Practică la agenția de turism SC Prosper Meridian SRL

Motivaţii şi explicaţii Dorind sa efectuez stagiul de practică în domeniul turistic, am analizat piaţa ieşeană din acest sector de activitate,...

Te-ar putea interesa și

Studiu comparativ privind imaginea destinațiilor turistice Poiana Brașov - România și Bad Gastein - Austria

Lucrarea de față își propune să analizeze două stațiuni turistice montane renumite, una din România, Poiana Brașov și cealaltă din Austria,...

Sibiu - capitală culturală europeană în 2007

Aşezat în centrul ţării, acolo unde s-au întâlnit dintotdeauna drumurile ce au legat teritoriile istorice românesti, Sibiul a fost şi rămâne o...

Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj

INTRODUCERE Baza materială a turismului, numită generic și structuri de primire turistice, cuprinde totalitatea mijloacelor materiale de care se...

Potențialul turistic și perspective de dezvoltare ale Municipiului Toplița

Introducere Industria călătoriilor și a turismului este considerată ca fiind cea mai importantă și mai diversă industrie a lumii. Multe națiuni...

Dosar de practică - SC Dorna Turism SA - Hotel Călimani

Motivatie. Explicatii Turismul s-a constituit ca fenomen complex si bine conturat abia în ultima jumatate de secol. El a capatat o amploare...

Județul Brașov

Cap. 1: ANALIZA OFERTEI TURISTICE A UNEI DESTINAȚII Destinația turistică: Județul Brașov 1.1. FACTORI NATURALI AI OFERTEI 1.1.1. Localizare și...

Elaborarea mixtului promoțional în marketingul turistic din Valea Jiului

ARGUMENT Lucrarea cu tema” Elaborarea mixtului promoțional în marketingul turistic din Valea Jiului. Studiu de caz privind utilizarea tehnicilor...

Cercetări tehnice și de marketing privind extinderea sezonului turistic în Poiana Brașov pe toată perioada anului

1. INTRODUCERE Industria turismului din România are că specific important turismul montan. Analiza turismului montan presupune soluționarea...

Ai nevoie de altceva?