Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6726
Mărime: 109.42KB (arhivat)
Publicat de: Lucian Lazăr
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Candrea Adina
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE SPECIALIZAREA ECONOMIA COMERȚULUI, TURISMULUI ȘI SERVICIILOR

Cuprins

  1. 1. Motivarea alegerii destinației tursitice și a formei de turism . 4
  2. 2. Contextul economic local . 5
  3. 2.1 Prezentarea generală a regiunii Delta Dunării . 6
  4. 2.2 Date administrative teritoriale . 6
  5. 2.3 Tradiții și obiceiuri . 7
  6. 2.4 Meșteșuguri tradiționale . 7
  7. 2.5 Economie și Asociații de mediu . 8
  8. 3. Potențialul turistic . 9
  9. 3.1 Resurse turistice naturale . 9
  10. 3.2 Resurse turistice antropice . 11
  11. 4. Infrastructura turistică . 12
  12. 4.1 Unități de cazare și alimentație ., 12
  13. 4.2 Unități de agrement și evenimente turistice . 13
  14. 4.3 Centre de informare turistică și tradee de vizitare . 14
  15. 4.4 Fluxul turistic . 15
  16. 5. Propuneri pentru dezvoltarea ecoturismului în Delta Dunării . 17

Extras din proiect

1. Motivarea alegerii destinației turistice și a formei de turism alese

În cadrul acestei lucrări, tema aleasă spre analiză se numește “Perspectivele dezvoltării ecoturismului în Delta Dunării”, unde se regăsesc mai multe capitole și subcapitole, cu informații utile și curiozități despre destinația turistică Delta Dunării. Aceasta din urmă este o destinație turistică impresionantă, un adevărat paradis pentru turiștii care doresc să descopere o natură sălbatică, o adevărată provocare pentru iubitorii de natură și o regiune de mare frumusețe turistică, dar și de un real interes științific.

Delta Dunării reprezintă un vast și complex mediu natural, unde turiștii se pot plimba cu barca pe canale și lacuri, pot asculta freamătul stufului și zgomotele naturii și își pot da seama de frumusețea naturală a acestui loc mirific supranumit Raiul păsărilor și al peștilor, un loc care trebuie păstrat și pentru generațiile următoare.

Motivele pentru care am ales această temă sunt multiple: curiozitatea locului, mulțimea de viețuitoare ce populează locul, misterele create de natură aici, precum și marea varietate de frumuseți pe care le oferă locul.

Delta Dunării reprezintă pentru România un lucru deosebit, care o diferențiază de celelalte țări ale lumii, având un plus în fața multor alte regiuni. Acest loc este protejat și se află sub supravegherea organelor abilitate în protecția mediului. Delta Dunării este singurul bun natural al României înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Umanității.

Am ales această temă deoarece am descoperit că Delta Dunării, prin diversitatea obiceiurilor, deține un potential turistic destul de ridicat. Pe de altă parte această zonă este înconjurată de resure turistice naturale, cum ar fi: Pădurea Caraorman, Pădurea Letea, plaurii, dar și resurse turistice antropice: cetatea Enisala, fortăreața Noviodunum, Isaccea, Muzeul Delta Dunării, acestea reprezentând o sursă de atracție pentru turiști, care au la dispoziție numeroase posibilități de relaxare și agrement în funcție de anotimp: vara, spre exemplu, încep sa vină pescari sportivi din toate colțurile României, dar și din străinătate, în căutarea unor memorabile partide de pescuit.

De asemena, un alt motiv pentru care am ales spre studiu această regiune, este constituit de speciile de animale și speciile de plante pe cale de dispariție în aceasta zonă. Delta Dunării surpinde prin simplitate, prin liniște și prin frumusețea zonelor unde omul nu a intervenit atât de mult.

Pentru a motiva alegerea ecoturismului, aduc ca argument spusele lui Swanson: “Ecoturismul înseamnă călătoria de cele mai multe ori în ţări în curs de dezvoltare spre zone naturale relativ nederanjate pentru studiu, relaxare sau asistenţă voluntară (voluntariat) care are în vedere însuşi flora, fauna, formele geologice şi ecosistemele dintr-o zonă precum şi oamenii care trăiesc în împrejurimi, nevoile lor, cultura şi relaţia lor cu pământul.”

2. Contextul economic local

2.1 Prezentarea generală a regiunii Delta Dunării

Delta Dunării este situată în S-E României, în județul Tulcea, în zona de vărsare a Dunării în Marea Neagră, fiind delimitată de malul mării și brațele Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe. Ea se găsește în partea de nord-est a ținutului dintre Dunăre și Mare, ocupând aproape jumătate din suprafața județului Tulcea și fiind limitată sud-vest și sud de podișul Dobrogei, la nord, dincolo de brațul Chilia, de Câmpia Bugeacului, la est de Marea Neagră. Delta este traversată de paralela de 45° latitudine nordică și de meridianul de 29° longitudine estică.

Delta Dunării este a doua deltă ca mărime din Europa, după delta râului Volga. Raportându-ne la continentul european, este un vast teritoriu (de circa 12 ori mai mare decât rezervația Cota Donana din Delta Guadalaquivir), cu o suprafață de aproximativ 4180 〖km〗^2, iar dacă luăm în considerare și complexul lagunar Razim – Sinoie și limanul Dunării, această suprafață se extinde la aproximativ 5500 〖km〗^2. Delta Dunării aparține într-un procent de 82% României, restul fiind localizată pe teritoriul Ucrainei.

Suprafața Deltei Dunării se împarte în 3 tipuri de zone: 20 de arii strict protejate, ce însumează o suprafață de 506 〖km〗^2, zone tampon cu o suprafață de 2233 〖km〗^2, și zonele economice cu o suprafață totală de 3060 〖km〗^2.

Din punct de vedere geografic, Delta Dunării este cea mai umedă zonă a Europei, cea mai joasă și mai nouă regiune de câmpie, unde domină preponderent suprafețele cu înălțime mică în raport cu nivelul 0 al Mării Negre, un procent de sub 21% se află la cota negativă, restul de 79% situându-se peste nivelul mării.

Delta Dunării este unica deltă din lume declarată rezervație a biosferei (1990). Cuprinde cea mai întinsă zonă de stufărișuri din lume. Este una dintre cele mai întinse zone umede din lume, în special ca habitat al păsărilor de apă.

Rețeaua hidrografică a Deltei Dunării este destul de complexă, prezentând un interes deosebit din punct de vedere georgrafic, economic, precum și turistic. Ea asigură alimentarea cu apă a lacurilor, precum și navigabilitatea. Această rețea hidrografică cuprinde: brațele Dunării, lacurile, bălțile, mlaștinile, japsele și canalele.

Delta Dunării este un adevărat paradis faunistic. Aici viețuiește 98% din fauna acvatică europeană, întreaga faună de odonate, de lepidoptere acvatice și de moluște gasteropode din Europa și tot aici își găsesc refugiul mamifere rare cum sunt Mustela lutreola, Lutra lutra și Felis silvestris. Amfibienii sunt reprezentați prin două specii de caudate și 6 specii de anure, iar reptilele prin 8 specii, majoritatea șerpi (4 specii).

Peștii sunt prezenți prin 65 specii, cei mai mulți de apă dulce (60%), restul migrând primăvara din Marea Neagră.

Bibliografie

Ministerul Mediuliu, https://mmediu.ro

The Danube (Delta): A living Gateway to Europe, and Ramsar Advisory Missions: Nr. 53, Ucraina, Kyliiske Mouth (2003)

https://ddbra.ro

https://deltadunarii-info.ro

https://deltaeco-tur.ro

http://www.prefecturatulcea.ro

https://carta.ro

https://turistinfo.ro

https://obiectivtulcea.ro

Ziarul Adevărul

Jurnalul Național

Preview document

Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 1
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 2
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 3
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 4
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 5
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 6
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 7
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 8
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 9
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 10
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 11
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 12
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 13
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 14
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 15
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 16
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 17
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 18
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 19
Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Perspective in Dezvoltarea Ecoturismului in Delta Dunarii.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul Rural în Delta Dunării

Introducere Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de licenţă, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Turismul de agrement în evoluție - studiu de caz Delta Dunării

CUVÂNT INTRODUCTIV Proiectul de faţă reprezintă o încercare de a surprinde cât mai pe larg activitatea turistică din Delta Dunării. Probabil vă...

Ecoturismul în România - studiu de caz Delta Dunării

Introducere Tema aleasă spre analiză se numeşte „REZERVAŢIA BIOSFEREI DELTA DUNĂRII” şi cuprinde mai multe capitole şi subcapitole în care se...

Delta Dunării

Capitolul I. Necesitatea dezvoltării durabile în Delta Dunării Dezvoltarea durabilă reprezintă acea dezvoltare ce garantează satisfacerea...

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Ecoturismul în Rezervația Biosferei Delta Dunării

CAPITOLUL I - CARACTERIZAREA GENERALĂ A DELTEI DUNĂRII 1.1. Valoare universală Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin...

Delta Dunării - diversitatea potențialului turistic

Rezumat Am ales această temă pentru lucrarea mea de disertație deoarece reușete să împletească aspectul teoretic cu cel practic, și anume îmi dă...

Etica Relațiilor de Afaceri în Turism

Cap 1 Introducere Dictionarul explicativ al limbii romane", prin editia sa din 1975 defineste etica ca fiind: "stiinta care se ocupa cu studiul...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind destinația turistică Băile Herculane

INTRODUCERE Potenţialul turistic al unei zone este un ansamblu de elemente naturale, economice şi cultural-istorice de interes turistic, care...

Brand Turistic Brașov

Capitolul I Branding-ul şi destinaţia turistică I.1 Ce este turismul? Turismul modern s-a născut în secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea...

Turismul în ariile protejate din România comparativ cu turismul în ariile protejate din Croația

1. NOŢIUNI FUNDAMENTALE PRIVIND TURISMUL ÎN ARII PROTEJATE Parcurile naţionale şi alte arii protejate din lume reprezintă regiuni ale naturii ca...

Delta Dunării - viziune analitică prin prisma conceptului de dezvoltare durabilă

CAP.1 DELIMITARI CONCEPTUALE INTRE DEZVOLTAREA ECONOMICA SI DEZVOLTAREA DURABILA 1.1 Dezvoltarea durabila nu este un concept nou. Este cea mai...

Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est

Introducere Turismul a devenit un serviciu extrem de dinamic, ce trebuie să se adapteze schimbărilor mediului economic, modificării...

Delta Dunării - diversitatea potențialului turistic

Rezumat Am ales această temă pentru lucrarea mea de disertație deoarece reușete să împletească aspectul teoretic cu cel practic, și anume îmi dă...

Proiect pentru valorificarea potențialului turistic al Deltei Dunării

INTRODUCERE Delta Dunării, cel mai tânăr pământ românesc, împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoie se remarcă prin originalitatea sa...

Globalizarea

Introducere Devenit cea mai importanta industrie la nivel mondial, turismul este adesea privit ca o solutie salvatoare, menita sa sprijine...

Ai nevoie de altceva?