Perspectivele Dezvoltarii Turismului

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Perspectivele Dezvoltarii Turismului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 81 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ANCA FORIS

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

INTRODUCERE 3
CAP. I. Descrierea zonei orasului Râsnov. Istoricul orasului 6
CAP.II. Potentialul turistic al zonei Râsnov 17
2.1. Baza materiala a turismului în zona Râsnov 17
2.1.1. Cabana “Cheia” 17
2.1.2. Complex “Cetate” 18
2.1.3. Cabana “Malaesti” 20
2.2. Analiza indicatorilor de turism în orasul Râsnov 22
2.2.1. Servicii oferite turistilor. Posibilitati si forme de turism practicate în zona
2.2.1.1. Servicii de cazare 22
2.2.1.2. Servicii de alimentatie 25
2.2.1.3. Servicii de agrement 28
2.2.1.4. Forme de turism practicate în zona 39
2.2.2. Indicatori de caracterizare a activitatii turistice în zona Râsnov
CAP.III. Promovarea turismului – element component al mix-ului de marketing turistic
3.1. Definirea marketingului turistic 50
3.2. Conceptul de marketing-mix 56
3.3. Mix-ul promotional. Promovarea turistica 60
CAP.IV. Promovarea turismului în orasul Râsnov 66
4.1. Oportunitatea dezvoltarii turismului prin atragerea de resurse
4.1.1. Turismul domeniu strategic. Programe de finantare guvernamentale si sprijinite de Comunitatea Europeana
4.2. Motivarea proiectului. Activitatea Centrului de Informare si Promovare a Turismului Râsnov
4.3. Estimarea bugetului pentru functionarea Centrului de Informare si Promovare a Turismului
CONCLUZII SI RECOMANDARI 80
BIBLIOGRAFIE 81

Extras din document

INTRODUCERE

Activitatea turistica se numara printre cele câteva fenomene care s-au impus în epoca contemporana, dezvoltarea sa spectaculoasa constituind o trasatura caracteristica a secolului nostru si în special a celei de a doua jumatati a acestuia.

În noianul de transformari produse în viata social-economica dupa al doilea razboi mondial societatea omeneasca s-a industrializat la scara planetara. Societatile industrializate au ca trasatura definitorie o importanta concentrare a populatiei în centrele urbane, pe suprafete restrânse, societatea industriala ofera posibilitati nelimitate de crestere a productivitatii muncii cu efecte pozitive: cresterea veniturilor, sporirea duratei timpului liber, cresterea sperantei medii de viata, dezvoltarea si modernizarea mijloacelor de informare. Datorita acestora a aparut dorinta oamenilor de a-si petrece timpul liber calatorind, cautând sau visând la colturi linistite din natura, vizitând orase si sate din tara de bastina sau din alte tari pentru a cunoaste oameni si locuri sau pentru a-si îngriji sanatatea.

Se poate aprecia ca, în viitor, în mai toate tarile lumii, turismul se va transforma dintr-o preocupare ocazionala într-una permanenta tinzând spre necesitate.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul “turism” provine din termenul englez “tour” (calatorie) care a fost creat în Anglia în jurul anului 1700 pentru a desemna actiunea de a voiaja în Europa, în general, si în Franta, în special. Termenul deriva din cuvântul grecesc “tournos” si cel latin “turnus” si înseamna tot calatorie în circuit. Din termenul “turism” a derivat si cel de “turist” adica persoana care efectueaza calatoria pentru placerea proprie.

Turismul este un fenomen al timpurilor noastre, bazat pe cresterea necesitatii de refacere a sanatatii si schimbarea mediului de viata, nasterea si dezvoltarea sentimentului de receptivitate pentru frumusetile naturii.

Turismul mai poate reprezenta ansamblul organelor si functiilor lor pe care calatorul le ia cu el si al celor care, în tarile unde soseste profita direct si indirect de cheltuielile pe care le face pentru a-si satisface nevoile de cunostinte sau de placere.

Turismul este o activitate cu caracter recreativ si sportiv, constând din parcurgerea unor distante, indiferent prin ce mijloace, pentru vizitarea regiunilor pitoresti, a localitatilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice.Prin turism se întelege ansamblul de activitati prin care omul îsi petrece timpul liber si industria creata pentru satisfacerea tuturor solicitarilor turistilor la locul de destinatie, la un înalt nivel calitativ.

Turismul reprezinta un fenomen economico-social specific civilizatiei moderne influentat în mare masura de evolutia societatii. Se adreseaza unor segmente sociale largi raspunzând nevoilor acestora, dispune de un înalt dinamism încercând sa se adapteze cerintelor în continua schimbare ale turistilor.

Turismul este reprezentat de activitatile unei persoane care calatoreste în afara mediului sau obisnuit si al carei scop este altul decât exercitarea unei activitati remunerate la locul de vizitare.

Turismul a existat din perioada Evului Mediu prin calatoriile si pelerinajele la marile catedrale si ansambluri monahale marturiile fiind date de jurnale si note de calatorie, note comerciale, corespondenta si alte documente scrise.

Fenomenul turistic mondial s-a constituit treptat ca o activitate umana prioritara devenind o componenta esentiala a dezvoltarii economice, sociale si culturale cu profunde rezonante politice si influente favorabile asupra relatiilor internationale.

În unele tari turismul devine o preocupare serioasa si astfel se creaza organisme nationale si interregionale menite sa sprijine dezvoltarea acestuia.

Turismul poate fi privit ca un sistem de multiple interactiuni si relatii interdependente între factorii ofertei si cererii turistice, iar armonizarea celor doua componente de baza presupune actiuni de planificare. Întreaga activitate turistica poate sa fie planificata în functie de spatiu-la nivel national, regional, local, si de timp-pe termen lung, mediu si scurt.

Varietatea activitatilor din domeniul turismului, interdependenta dintre acestea, legaturile existente între acestea si alte ramuri ale economiei nationale, diversificarea motivatiilor, cresterea numarului de factori cu actiune de durata si spatiere care influenteaza raporturile dintre cerere si oferta au facut ca turismul sa devina o adevarata industrie, al carui rol se gaseste mereu în ascensiune.

Industria turistica este supranumita - “industria fara fum” – datorita caracterului ei ecologic.

Turismul include o gama variata de servicii: publicitate si promovare, informare, cazare, alimentatie, tratament balnear, agrement si divertisment care îsi dau concursul la efectuarea de prestatii turistice si care arata ca produsul turistic are o calitate superiuoara numai în masura în care toate elementele care îl compun sunt de o calitate deosebita. Turismul actioneaza ca un element dinamizator al sistemului economic global, el presupunând o cerere specifica de bunuri si servicii, cerere care antreneaza o crestere în sfera productiei acestora.

Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectivele Dezvoltarii Turismului.doc

Alte informatii

PROMOVAREA TURISMULUI IN RASNOV-ASE BUCURESTI