Piața Turistică a Suediei

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7211
Mărime: 368.79KB (arhivat)
Publicat de: Claudia Negrea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Ionescu
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. STUDIU DE IMPACT AL TURISMULUI ASUPRA ECONOMIEI 4
  2. 1.1 PREZENTARE GENERALĂ 4
  3. 1.2 ORGANIZAREA TURISMULUI ÎN SUEDIA 8
  4. CAPITOLUL 2. DESCRIEREA CERERII ŞI A OFERTEI TURISTICE 11
  5. 2.1 OFERTA TURISTICĂ A SUEDIEI 11
  6. 2.1.1 Resursele naturale ale Suediei 11
  7. 2.1.2 Resursele antropice ale Suediei 12
  8. 2.1.2 Baza tehnico materiala si serviciile turistice ale Suediei 14
  9. 2.2 CEREREA TURISTICĂ A SUEDIEI 16
  10. 2.2.1 Indicatorii densităţii turistice 19
  11. 2.2.2. Indicatorii efectelor economice 20
  12. 2.3 FORMELE DE TURISM PRACTICATE 20
  13. 2.4 SUEDIA, ŢARĂ PRIMITOARE DE FLUXURI TURISTICE 21
  14. CAPITOLUL 3. CONŢINUTUL POLITCII TURISTICE A SUEDIEI 22
  15. 3.1 CANALE DE PROMOVARE 22
  16. 3.2 RELAŢIILE TURISTICE ALE SUEDIEI CU ROMÂNIA 23
  17. BIBLIOGRAFIE: 25

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

STUDIU DE IMPACT AL TURISMULUI

ASUPRA ECONOMIEI

Suedia (suedeză Sverige) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige) este un stat în Europa de Nord, situat în partea estică a peninsulei Scandinave, la ţărmurile Mării Baltice (Golful Botnic). Cuprinde şi numeroase insule din Marea Baltică (Gotland, Oland ş.a.). Are frontiera comună cu Norvegia la nord-vest (1619 km de lungime), Finlanda (586 km) la nord-est, Marea Nordului împreună cu strâmtorile daneze la sud-vest şi Marea Baltică la est. Are o suprafaţă de 449.964 km². Capitala Suediei se află în Stockholm.

1.1 Prezentare generală

Împărţire administrativă

În prezent Suedia este împărţită în 21 de comitate (län). În fiecare comitat există un birou administrativ (länsstyrelse) numit de guvern şi un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat în comune (kommuner), în total, în 2004 existând un număr de 290 pe tot teritoriul Suediei.

În mod tradiţional Suedia este împărţită în trei regiuni istorice (landsdelar): Götaland, Svealand, Norrland. Cea de a patra regiune istorică a Suediei a fost până în 1809 Österland, actuala Finlandă.

Până la reforma administrativă întreprinsă în anul 1634 de Axel Oxenstierna, Suedia era divizată în 25 de regiuni (landskap).

Oraşe principale: Stockholm, Goteborg, Malmo, Uppsala, Linkoping, Norrkoping, Jonkoping.

Demografie

Conform unei statistici publicată de către agenţia guvernamentală Statistiska centralbyrån (SCB) în luna aprilie a anului 2007, Suedia are o populaţie estimată la 9.131.425 de locuitori. Pragul de nouă milioane a fost atins pentru prima dată în istoria ţării în august 2004. Conform aceluiaş studiu peste 12% dintre locuitori sunt născuţi în afara graniţelor statului sau au cel puţin un părinte de origine străină. Acest lucru reflectă migraţia dintre ţările nordice care a început de pe vremea primului război mondial. Ea s-a intensificat pe perioada celui de Al Doilea Război Mondial din cauza refugiaţilor finlandezi. În anul 2006 imigraţia a atins cel mai înalt nivel in istorie.

Imigraţia din celelalte ţări nordice a atins un nivel ridicat de-a lungul anilor 1970 când peste 40.000 de oameni în căutarea unui loc de muncă se stabileau anual în Suedia. În anul 1967 guvernul de la Stockholm a înăsprit legile referitoare la imigraţie, încercând astfel diminuarea acesteia. La sfârşitul anilor 1980 Suedia a devenit una dintre ţările în care au sosit o multitudine de imigranţi din Asia şi America Latină în special din Iran şi Chile. De-a lungul anilor 1990, după destrămarea guvernelor comuniste în Europa de est un nou val de imigranţi a venit din fosta republică Iugoslavia.

În nordul ţării, există două grupuri de minorităti etnice: vorbitorii de finlandeză din nord-est şi populaţia Sami (Laponii).

70% din teritoriu prezintă o densitate mai mică de 6 loc/km², dar în arealele urbanizate din părţile sudice si centrale ale Suediei, densitatea populaţiei depăşeşte 150 loc/km², iar în nord densitatea cea mai ridicată este în zonele miniere: 20 loc/km², iar pe litoral: 35 loc/km².

Populaţia urbană: circa 85%

Natalitatea: 14,3 ‰

Mortalitatea: 11 ‰

Speranţa de viaţă este mare:

- aproximativ 78 de ani pentru bărbaţi

- aproximativ 83 ani pentru femei

Limba vorbită

Suedeza este limba naţională (dar nu oficială) a Suediei, şi este vorbită de majoritatea populaţiei. Suedeza aparţine ramurii limbilor germanice de nord, fiind foarte asemănătoare cu daneza şi norvegiana, dar diferă din punct de vedere al pronunţiei şi al ortografiei. Norvegienii înţeleg suedeza cu un pic de dificultate iar danezii mai greu decât norvegienii. În Suedia există cinci limbi care sunt cunoscute drept limbi minoritare în această ţară (finlandeza, meänkieli, sami, romani şi idiş). Deşi este vorbită de către majoritatea populaţiei, suedeza nu este limba oficială în Suedia. Pe data de 7 decembrie a anului 2005 parlamentul a supus acest lucru la vot, iar rezultatul a fost considerat o eroare deoarece au fost exprimate 147 de voturi din 145 posibile.

Scurt istoric

Probele arheologice dovedesc că teritoriul actualei Suedii era locuit în Epoca pietrei, odată cu retragerea gheţii ultimei glaciaţiuni din interiorul peninsulei. Primii locuitori se presupune că au fost vânători, culegători, trăind în primul rând din ceea ce Marea Baltică le putea oferi.

Există probe care susţin teoria conform căreia sudul Suediei a fost dens populat în timpul Epocii bronzului, pentru că au fost descoperite rămăşiţe ale unor comunităţi bazate pe comerţ.

În secolul IX şi secolul X, cultura vikingă a înflorit în Suedia. Comerţul, atacurile şi colonizarea se făceau în această perioadă către est, spre Statele Baltice, Rusia şi Marea Neagră.

În 1397, cele 3 ţări scandinave : Norvegia, Danemarca şi Suedia au fost unite sub un singur rege. Aceasta a fost o uniune personală nu una politică, şi în secolul XV Suedia a rezistat încercărilor de conducere centralizată ale regelui danez, chiar şi prin rebeliune armată. Coroana suedeză s-a despărţit în 1521 de această uniune personală cînd viitorul (1523) rege Gustav I al Suediei a devenit regent.

Secolul XVII a fost martorul ridicării Suediei ca una dintre marile puteri ale Europei prin participarea la Războiul de 30 de ani. În secolul XVIII Rusia a luat hăţurile Europei de Nord şi în cele din urmă, în 1809, a rupt Finlanda din estul Suediei şi a declarat-o Mare Ducat rusesc.

Ultimul război purtat de Suedia a fost împotriva Norvegiei în 1814, ducând la crearea unei uniuni personale cu aceasta din urmă. Uniunea a fost dizolvată în mod paşnic în 1905. Suedia a rămas o ţară neutră în timpul celor două războaie mondiale. A continuat să stea nealiniată în timpul Războiului Rece şi nu este astăzi membră a nici unei alianţe militare (deşi a participat la antrenamentele NATO).

Preview document

Piața Turistică a Suediei - Pagina 1
Piața Turistică a Suediei - Pagina 2
Piața Turistică a Suediei - Pagina 3
Piața Turistică a Suediei - Pagina 4
Piața Turistică a Suediei - Pagina 5
Piața Turistică a Suediei - Pagina 6
Piața Turistică a Suediei - Pagina 7
Piața Turistică a Suediei - Pagina 8
Piața Turistică a Suediei - Pagina 9
Piața Turistică a Suediei - Pagina 10
Piața Turistică a Suediei - Pagina 11
Piața Turistică a Suediei - Pagina 12
Piața Turistică a Suediei - Pagina 13
Piața Turistică a Suediei - Pagina 14
Piața Turistică a Suediei - Pagina 15
Piața Turistică a Suediei - Pagina 16
Piața Turistică a Suediei - Pagina 17
Piața Turistică a Suediei - Pagina 18
Piața Turistică a Suediei - Pagina 19
Piața Turistică a Suediei - Pagina 20
Piața Turistică a Suediei - Pagina 21
Piața Turistică a Suediei - Pagina 22
Piața Turistică a Suediei - Pagina 23
Piața Turistică a Suediei - Pagina 24
Piața Turistică a Suediei - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Piata Turistica a Suediei.doc

Alții au mai descărcat și

Circuit Islanda

1. Alegerea tipului de program turistic Programul turistic propus este un circuit in Islanda dupa cum urmeaza: Durata programului turistic este de...

Slănic Moldova

Cap I: Prezentarea generala a localitatii SLANIC MOLDOVA Aparitia si dezvoltarea localitatii Slanic Moldova s-a datorat unor factori genetici...

Obiective turistice antropice în România - Circuite turistice

Argument Tema aleasă - “Obiective turistice antropice în România. Circuite turistice" are ca scop atingerea competențelor corespunzătoare...

Circuit în Lumea Vikingilor. Danemarca-Suedia-Norvegia

CAP I. Alegerea tipului de program turistic 1.1 Titlul Programul turistic se numeste CIRCUIT IN LUMEA VIKINGILOR (Danemarca, Suedia, Norvegia) si...

Gastronomia Tradițiile și Obiceiurile Regiunii Moldova

Introducere România dispune de un potenţial natural şi antropic deosebit, cu elemente de atractivitate, multe dintre ele unice în Europa şi în...

Circuit Turistic

Descrierea traseului Fălticeni – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Rădăuţi – Suceava – Fălticeni Produsul turistic...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Conținutul și particularitățile pieței serviciilor

Turismul mondial a suferit un mare salt de dezvoltare in cea de a doua jumătate a secolului XX. Acesta se datorează preponderent evoluţiei...

Te-ar putea interesa și

Forme de Turism

INTRODUCERE Actualitatea temei. Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte...

Analiza Comparativă a Estoniei și Anguillei din Punct de Vedere al Industriei

INTRODUCERE Unul dintre principalele fenomene social–economice ale secolului nostru îl constituie dezvoltarea continuă şi foarte rapidă a...

Studiu comparativ privind dezvoltarea turismului internațional în Europa, America și Asia de Sud Est Pacific

Introducere Mileniul trei debutează cu schimbări globale, profunde, strâns legate de crizele declanşate pe plan mondial şi intenţiile de reformă a...

Turismul balnear - oportunitate de relansare pentru România

INTRODUCERE Prin poziţia sa geografică, România dispune de o mare varietate de resurse naturale, care dau posibilitatea practicării unei game...

Realizarea unui pachet turistic - Suedia

Capitolul 1 Suedia-Turism cultural-istoric 1.1 Prezentare generală Localizare: Suedia (suedeză Sverige) sau Regatul Suediei (Konungariket...

Circuit în Lumea Vikingilor. Danemarca-Suedia-Norvegia

CAP I. Alegerea tipului de program turistic 1.1 Titlul Programul turistic se numeste CIRCUIT IN LUMEA VIKINGILOR (Danemarca, Suedia, Norvegia) si...

Turism vs Ecoturism

Turismul reprezinta pentru Romania sectorul economic care dispune de un valoros potential de dezvoltare, neexploatat inca suficient si care poate...

Piața turistică în Suedia

Cap.1. Piaţa turistică a Suediei Ţara Nordica, Suedia, membra UE, este caracterizata printr-o economie stabilă şi un nivel de trai ridicat. Suedia...

Ai nevoie de altceva?