Plan de Amenajare Turistica Varful Toaca

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Plan de Amenajare Turistica Varful Toaca.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai Andrei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

sudica a Muntilor Bistritei si este strabatut de paralela 47 latitudine nordica si de meridianul 25 longitudine estica. Ceahlaul este inconjurat de vai adanci in toate directiile: la N de Valea Bistricioarei,la E de Lacul Izvoru munteluil(ac de acumulare),la S de Valea Bicazului si la V de vaile Bistrelor si a Pinticului.Altitudinea maxima din Ceahlau este atinsa de Vf. Ocolasu Mare,1907m ,al doilea vf. si cel mai important fiind Vf. Toaca, 1904m. Toti muntii din jurul Masivului Ceahlau nu depasesc 1500m alt., de aceea are caracterul de masiv. Masivul Ceahlau este alcatuit din culmi laterale care nu depasesc 1600m alt.: pe versantul estic culmea Rachitis, la NE culmea Fantanele, iar la V culmea Picioru Schiop. Intre 1350m si 1700m alt. sunt pereti de stanca de max. 350m inaltime si sisteme stancoase, cum ar fi Zidul Ocolasului Mic la SE si S,cu alt. maxima de 1728m(Vf. Vanturis), stancaria Piatra Ciobanului si stancaria de sub Vf. Toaca,cu alt. maxima de 1790m(Piatra Ciobanului) si Stanilele Mici si Mari pe versantul de SV,sub Zidul Ocolasului Mare,cel mai inalt sistem stancos.Intre Ocolasul Mic si Ocolasul Mare exista un platou inferior,de max. 1 km lungime si 500m latime,deasemenea existand o treapta,stanca Coloana Dorica.Intre Vf. Ocolasul Mare si Vf. Toaca,cu o orientare S:N,se intinde platoul superior al Ceahlaului,avand o lungime de 6 km si o latime de max. 2 km.Pe acest platou superior se remarca 2 delusoare: Batca Ghedeonului(1845m alt.) si Vf. Lespezi(1805m alt.)Asadar Masivul Ceahlau are infatisarea unei mari cetati,cu ziduri si metereze,iar deasupra cele 2 varfuri.

Ceahlaul este un munte legendar, cu forme usor de recunoscut, ce pot fi zarite de la mari departari. Apropiindu-te de Ceahlau, vei descoperi o lume a formelor de relief extrem de atragatoare, a carei frumusete este completata de o flora si o fauna deosebit de variate. Panorama versantului vestic, vazuta din Poiana Stanelor, imaginea Ocolasului Mic surprinsa din Poiana Maicilor sau contururile Pietrei Sure, admirate din poiana cu acelasi nume, sunt de neuitat.

Nota de personalitate a Ceahlaului este data, fara îndoiala, de abrupturile periferice, de politile specifice abruptului estic si de multimea stâncilor cu forme care de care mai interesante, care i-au determinat pe ciobani, turisti sau simpli privitori sa le atribuie nume sugestive sau sa le lege de fapte istorice, tesand in jurul lor nimbul legendei.

In lungul vailor ce strabat acest masiv apar si imense rupturi de panta ce au favorizat aparitia unor spectaculoase cascade cum ar fi cele de pe Bistrita Mica si Paraul Furciturilor ( Cascada Duruitoarea-30 m inaltime, Cascadele Stanilelor etc ). Aceste cascade sunt numite duruitori de catre localnici.

Relieful Ceahlaului este inconfundabil in Muntii Moldovei, dar si in întreg lant al Carpatilor Romanesti.

Masivul Ceahlau se remarca nu numai prin relieful sau spectaculos, ci si printr-o varietate floristica comparabila poate doar cu cea din Muntii Bucegi. In Ceahlau se afla aproximativ 1250 de taxoni de plante inferioare si 1540 de taxoni de plante vasculare.Numarul total de specii întâlnite aici reprezinta 35% din cele apartinand întregii flore a României.

In Masivul Ceahlau vegeteaza cinci dintre speciile declarate monumente a-le naturii : floarea de colt, papucul doamnei, sângele voinicului, bulbucii de mun-te si ghintura galbena, iar alte câteva zeci de specii sunt ocrotite in mod special in zona : tulichina, crucea voinicului, foaie grasa, pinul, etc.

Ceahlaul este un munte care, din primavara pana târziu in Toamna, te in-tâmpina cu o multime de flori ce iti încânta ochii si iti umple sufletul de frumos.

Din punct de vedere al faunei aceasta este diversa si bogata : 350 de specii de pasari, 40 de specii de reptile, numeroase specii de mamifere mari si mici, precum si o mare varietate de insecte.

Ursul, rasul, capra neagra si cerbul carpatin sunt ocrotite in spatiul muntos al masivului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Amenajare Turistica Varful Toaca.doc

Alte informatii

Proiect de amenajare turistica statia meteo varful toaca