Potentialul Turistic al Orasulului Constanta

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Potentialul Turistic al Orasulului Constanta.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 26 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Diculescu Anca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Turism, Alte Domenii

Cuprins

Introducere.1
Capitolul I.2
• Asezare geografica.2
Capitolul II.4
• Istoric.4
Capitolul III.7
• Potential turistic si natural.7
o Relief.7
o Clima.8
o Hidrografie.8
o Vegetatie.9
• Solurile si resursele subsolului.10
o Solurile.10
o Resursele subsolului.10
• Rezervatii naturale.11
Capitolul IV.15
• Potentialul turistic si antropic.15
o Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei.15
o Catedrala Ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel.15
o Biserica Ortodoxa Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.16
o Biserica Ortodoxa Sfintii Imparati Constantin si Elena.16
o Biserica Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului I.16
o Biserica Ortodoxa Sfantul Mina.16
o Biserica Ortodoxa Schimbarea la Fata.17
o Manastirea Dervent.17
o Bisericutele de Creta de la Basarabi.18
o Manastirea Sf. Maria Techirghiol.18
o Statuia poetului Ovidiu.18
o Bustul lui Mihai Eminescu.19
o Mozaicul roman.19
o Zidul roman de incinta.19
o Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta.20
o Acvariu Constanta.20
Bucataria constanteana.22
Bibliografie.23

Extras din document

Introducere

Constanţa este cel mai vechi oraş locuit din România. Este un important municipiu şi un centru cultural, economic şi social de referinţă.

Din punct de vedere al numărului de locuitori este posibil ca două mari centre universitare ale ţării să-l depăşască datorită numărului mare de studenţi flotanţi (în 2007), dar din punct de vedere al numărului de locuitori stabili la 1 ianuarie 2006 se afla pe locul doi. Este cel mai mare port din bazinul Mării Negre şi al patrulea din Europa, cu perspectiva de a deveni al doilea ca mărime, după Rotterdam.

Constanţa este capitala judeţului Constanţa, cel mai mare oraş din întreaga Dobroge şi din Regiunea de dezvoltare Sud-Est. Constanţa a fost fondata sub numele de Tomis, în urma colonizării greceşti a Pontului Euxin de către colonişti greci din Milet în secolele VII-V î.Hr. Tomis („locul tăierii”) este o referinţă la legenda lui Iason şi a navei Argo: Iason îl luase ostatic pe fiul regelui Colhidei (Georgia de azi) şi fugărit fiind de acesta, poposi în peninsulă, ucise baiatul şi răspândi bucăţile ca să-l întârzie pe rege, ce trebui să le caute şi să le adune pentru funeralii.

Capitolul I

Asezare geografica

Oraşul se află în sud-estul României, având ieşire la Marea Neagră. Constanţa se află într-o zonă lagunară în partea de nord-est şi de est, uşor deluroasă în partea centrală şi de nord şi de câmpie în sud şi vest, având coordonatele: 440 11`- latitudine nordică, 280 39`- longitudine estică.

Suprafaţa teritoriului administrativ este de 1121,66 km2. În această suprafaţă nu este inclusă şi suprafaţa portului care are 31,82 km2, totalul în acest caz fiind de 1153,48 km2. Portul Constanţa este principalul port al României la Marea Neagră si al patrulea ca suprafaţă din Europa, având 3182 ha (uscat si acvatoriu). La limita de nord a oraşului se situează staţiunea Mamaia, plaja întinzându-se pe o lungime de 6 km orientată spre est ceea ce îi conferă însorire tot timpul zilei.

Din punct de vedere geografic staţiunea Mamaia este o lagună. Din punct de vedere administrativ Mamaia este un cartier al municipiului Constanţa. Merită subliniat faptul ca oraşul Constanţa este lipit în partea lagunară de nord prin staţiunea Mamaia de oraşul Năvodari, în partea deluroasă de nord-nord-vest prin cartierul Palazu Mare de oraşul Ovidiu, iar în partea de sud prin portul Constanţa Sud de comuna Agigea.

Capitolul II

Istoric

Constanta a fost fondat în urma colonizarii grecesti a Pontului Euxin de catre colonisti greci din Milet în secolele VII-V î. Ch, sub numele de Tomis. Acestia au gasit pe aceste locuri o asezare getica, noul oras ajungând la nivelul unui polis de abia în secolul IV-III î. Ch. Port folosit de greci pentru comertul cu locuitorii acestor regiuni (daci, sciti si celti), Tomis înfloreste urbanistic din secolul III î. Ch. Începând cu secolul I î. Ch., Tomisul intra în vizorul romanilor, care devin stapânii acestor meleaguri din sec I d. Ch. În acest timp, mai precis între anii 8-17 d.Hr si-a gasit exilul poetul roman Ovidiu (Publius Ovidius Naso) care si-a petrecut ultimii opt ani din viata. Orasul rezista vremurilor tulburi din secolele III-IV d.Hr., secole presarate de numeroase invazii barbare, si devine resedinta provinciei Scythia Minor.

Fisiere in arhiva (2):

  • Potentialul Turistic al Orasulului Constanta.doc
  • prima pagina.doc