Praid, ca Centru Turistic in Romania

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Praid, ca Centru Turistic in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 46 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ovidiu Moisescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

Introducere 2
Pozitia geografica a satului 4
Istoria satului si a salinei 5
Obiectivele turistice 10
Salina si tratamentul 10
Canionul de sare, dealul de sare 15
Baile sarate, mezotermale (Strandul) 16
Casa memoriala Aprily Lajos, 17
Scoala Generala Aprily Lajos, 17
Izvorul lui Aprily 17
Ruinele cetatii lui doamna Rapson 20
Biserica reformata, romano-catolica si ortodoxa 22
Manifestarile obisnuite 23
Ziua minerilor 23
Zilele Praidului 23
Festivalul fanfarelor 24
Festivalul Sarmalelor 24
Datinele satului 28
Sfarsitul perioadei de Carnaval 28
Sfintele Pasti 28
Rusalii 29
Cazare 30
• Case particulare 30
- Casa particulara Szabo Erno (1 stea) 30
- Casa particulara Molnar (2 stele) 31
- Casa particulara Balazs Istvan (3 stele) 32
• Pensiuni 33
- Casa Piratilor 33
- Pensiunea Praid (4 margarete) 34
• Hotelul Praid (2 stele) 34
• Case / vile de vacanta 35
- Casa de vacanta Szokekut 35
Restaurante 36
Atractiile din imprejurimile satului 37
Sovata 37
Cheile Bicazului si lacul Rosu 38
Corund 39
Lupeni 39
Baile Seiche 40
Partie de schi la Bucin 41
Anexa 42

Extras din document

• Fisa de inscriere la concursul sarmalelor 42

• Harti utile 43

Surse de informatie 45

Introducere

Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în afara zonei în care cineva trăieşte sau munceşte, de la călătorii de o zi până la vacanţe în străinătate.

Turismul se numără printre cele câteva fenomene ce s-au impus în epoca contemporană, dezvoltarea sa spectaculoasă constituind o trăsătură caracteristică secolelor XX şi XXI.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „turism” provine din termenul englez „tour” (călătorie), care a fost creat în Anglia în jurul anilor 1700, pentru a desemna acţiunea de a călători în Europa, în general, şi în Franţa, în special. Acest termen a fost ulterior preluat de majoritatea limbilor europene, cu sensul de călătorie de agrement.

Turismul a fost, în timp, obiectul a numeroase studii, mulţi autori încercând să-l definească. În 1905, R. Guyer-Freuler arăta că „turismul, în sensul modern al cuvântului, este un fenomen al timpurilor noastre, bazat pe creşterea necesităţii de refacere a sănătăţii şi schimbarea mediului de viaţă, pe naşterea şi dezvoltarea sentimentului de receptivitate pentru frumuseţile naturii”. Profesorul elveţian W. Hunziker a elaborat în 1940 o definiţie a turismului, acceptată pe plan mondial: „Turismul este ansamblul de relaţii şi fenomene care rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atâta timp cât sejurul şi deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanentă şi o activitate lucrativă oarecare”. Dicţionarul Enciclopedic Român propune următoarea definiţie a turismului: „Activitate cu caracter recreativ sau sportiv, constând din parcurgerea, pe jos sau cu diferite mijloace de transport, a unor distanţe, pentru vizitarea regiunilor pitoreşti, a localităţilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice, etc.”

Aşadar, prin turism se înţelege, în primul rând, ansamblul de activităţi prin care omul îşi petrece timpul liber călătorind în altă localitate sau ţară pentru a vizita oameni şi locuri, monumente şi muzee, pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele generale, pentru a se distra şi a face sport, pentru odihnă sau tratament etc., iar în al doilea rând industria creată pentru satisfacerea tuturor serviciilor solicitate de turişti la locul de destinaţie, la un înalt nivel calitativ, şi în condiţiile protecţiei şi conservării resurselor turistice, în special, şi a mediului înconjurător, în general.

Pe plan internaţional turismul a devenit o afacere de miliarde de dolari, cu multe economii naţionale care depind de el. În ţările dezvoltate creşte anual mai rapid decât creşterile medii ale economiei.

Termenul turism este uneori folosit ca peiorativ, implicând cunoaşterea superficială a culturilor şi minunilor naturii pe care le vizitează turiştii.

In lucrarea aceasta vreau să prezint satul Praid ca o localitate turistică. În fiecare an mulţi turişti viziteaza satul, in primul rand pentru tratamentul subteran in salină, dar nu numai salina poate fi vizitată. Există mai multe obiecte si manifestări in sat. Cu sigurantă pot să zic, că cine a mai fost aici, are dorinţa să revină.

Daca veniţi la Szekelyfold in timpul vacanţei, nu ezitaţi să vizitaţi Praid.

Pozitia geografica a satului

Localitatea Praid (Slazberg) este asezata in Transilvania, pe valea Tarnavei Mici la poalele Muntilor Gurghiului. Aici valea se stramteaza mai mult.

Dinspre vest, Praid este poarta judetului Harghita, si in acelasi timp, este si cea mai mare comuna din Harghita.Orasele cele mai apropiate sunt Sovata (dinspre nord-vest, 9 km de la Praid), si Odorheiu Secuiesc (dinspre sud-est, 38 km de la Praid). In vecinul satului sunt Sovata,

pasul Bucsin (dinspre nord) si Corund (dinspre sud-est). Satul

Inglobeaza Ocna de Jos, Ocna de Sus si micul catun, Békástanya, cu doar 140 de locuitori. In comuna Praid traiesc aproximativ 7250 suflete, iar in Praid circa 4000 de persoane.Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est si sud-est de Muntii Gurghiului si din partea sud-vestica de platoul Siclod prin versantul Harom. Satul este strabatut de raul Tarnava Mica, care se naste la km 8 al drumului spre Gheorgheni. Praid este inconjurat de stanci abrupte si paduri de brad si fag.

Fisiere in arhiva (1):

  • Praid, ca Centru Turistic in Romania.doc

Alte informatii

Universitatea Babes-Bolyai Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor