Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5644
Mărime: 127.02KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof.univ.Mariana Bran

Cuprins

  1. - Asezare
  2. - Clima
  3. - Regimul Vanturilor
  4. - Hidrografia
  5. - Relieful
  6. - Situatia fondului funciar la nivelul orasului Pucioasa
  7. - Pucioasa - baza de tratament balnear
  8. - Turism si agreement
  9. - Resursele subsolului
  10. - Vegetatia, fauna si solurile
  11. - Activitati economice

Extras din proiect

::: Asezare :::

Valea Ialomitei pe care se afla asezat orasul Pucioasa,a constituit un ax cu importanta deosebita in contextul dezvoltarii istorice a Tarii Romanesti care-si stabilise pentru multa vreme capitala la Targoviste, la numai 20 de km de asezarea noastra.

Un curs de apa important si o vale mai aparata, care se continua pana in inima muntilor cu posibilitati de trecere in Transilvania pe potecile Bucegilor,cu drum de legatura si totodata comercial spre Targoviste,iata conditiile care au permis prezenta asezarilor pe aceasta vale,unele dintre ele cu vechime de secole.

Iubitorul de drumetii are satisfactia supremei impliniri,in putinele dimineti senine de toamna,de pe muntele Omul sa priveasca cu ochiul liber si sa admire Ialomita,care despica Bucegii si lasa,cu darnicie sa se insire ca margelele pe o parte si pe alta,sate si orase,unele cu un trecut multisecular. Apoi se pierde in departare,lasand sa apara la miaza zi batranul Danubiu.

« Dincolo de Fieni, Ialomita se lafaie intr-un vad din ce in ce mai larg,alergand de la un mal la altul,pana ce un pod de fier o strange de pe drumuri,inghesuind-o langa maluri.Apoi intra intr-un orasel,Pucioasa,care debuteaza cochet cu un bulevard ce se pirde undeva catre centru,asfaltat si plantat cu tei si castani »

Orasul Pucioasa este situat in zona Subcarpatilor,a caror inaltime depasesc cu putin 600m si in care principalele cursuri de apa,desi se slobozesc din stransoarea muntilor,unde pantele au devenit mai line,tot mai produc eroziuni unele chiar destul de puternice.

Prezenta traseelor a vailor paralele cu Valea Ialomitei sunt factori ce contribuie la individualizarea mai accentuata a acestei depresiuni intracolinare considerata o continuare spre vest a depresiunii Valea-Lunga a Cricovului.

Pucioasa este asezata pe cursul mijlociu al Ialomitei in regiunea dealurilor subcarpatice,la 400m nivel deasupra marii,situindu-se in zona mediana cea colinar centrala a judetului Dambovita,cu o industrie a materialelor de constructii,extractiva si de exploatare a resurselor minerale.

Are ca vecini la nord ,comuna Motaieni,orasul Fieni si Magura,la sud,comuna Branesti cu satul Laculete,la est comuna Varfuri,Valea-Lunga-Gorgota si Glodeni Deal,iar la vest,comuna Vulcana Bai.

Semnele care-ti dau de stire ca ai intrat in Pucioasa ti le prezinta cursul Ialomitei,care la confluenta cu Bizdidelul inchide zona pe care s-au format vetrele actualelor asezari,unele cu un trecut istoric multisecular.

Orasul Pucioasa este amplasat intr-o zona depresionala pe cursul superior al raului Ialomita, in regiunea dealurilor subcarpatice din nordul judetului Dambovita. Situat la o altitudine de 350 metrii, orasul s-a dezvoltat pe terasa mediana a vaii Ialomita, pe un vechi ax de legatura a Munteniei cu Transilvania, fiind la jumatatea drumului (cca. 100 km in ambele sensuri) dintre Bucuresti si Brasov. Accesul se poate face rutier pe DN71 Targoviste-Sinaia, sau pe cale feroviara pe linia Targoviste-Pietrosita existenta inca inainte de anul 1900.

Localitatea implineste in cursul anului 2006, 468 ani de atestare documentara si 178 de ani de la prima utilizare a apelor minerale in scopuri terapeutice.

In anul 1930, Pucioasa a fost declarat oras-statiune balneara prin decretul regal nr. 9431/07.12.1929, publicat in Monitorul Oficial nr. 274/1929. Prin Hotarea Guvernului Romaniei nr. 510/24.07.1999, orasul Pucioasa a fost atestat ca statiune turistica de interes national.

::: Clima :::

Elementele climatice din zona Pucioasei, cum sunt precipitatile , evapotranspiratia, presiunea,umiditatea atmosferica sunt conditionate si determinate de etajarea reliefului.

Asezata intr-o mica depresiune , ea beneficiaza de o temperature blanda si placuta in toate anotimpurile anului, inregistrandu-se o temperature medie anuala de 9oC. Media temperaturilor din luna ianuarie se ridica la -20C, iar cea din luna iulie la +20o C. Cea mai scazuta temperature inregistrata la Pucioasa a fost de -23,5o C. Observatii meteorologice au inceput sa se face la statia Teis, in apropierea Pucioasei, prin anul 1895, iar pentru precipitatii atmosferice din anul 1889. Temperatura mijlocie anuala a aerului este de 9,7o C , iar in timpul verii de 19.5oC. Umezeala reletiva a aerului in timpul verii este de 66%, iar presiunea atmosferica, in timpul verii ,in termen mijlociu este de 735,3mm.

Aceste date sunt apropiate de cele prezentete mei sus , veridicitatea lor nu trebuie pusa sub semnul intrebarii pentru ca vine de la un medic de o mare probitate profesionala si de cercetare atenta a realitatilor statiunii.

Pentru lucrarile agricole precum si pentru alte activitati economice este necesar sa se cunoasca fenomenul de aparitie si disparitie a inghetului. Zonei noastre ii este specifica perioada de prim inghet intre 11-21 octombrie , iar ultima zi cu inghet apare in a doua si respective a treia decada a lunii aprilie.

Media zilelor senine se ridica intre 110-120 pe an si 120-140 de zile acoperite. Precipitatile sunt direct conditionade de forma de relief, Pucioasei corespunzandu-i cantitatile de 700mm lunar,cea mai ploioasa fiind luna lui Ciresar - Iunie.

::: Regimul vanturilor :::

In baza constatarilor statiei meteorologice Targoviste, vanturile sunt orientate pe Valea Ialomitei in directia N-V, avand o pondere de 23%, in timp ce vanturile din directia N au o frecventa de numai 3,7%, viteza lor variind intre 1-3m/s, cele mai mari fiind in luna aprilie iar cele mai mici in iunie.

Preview document

Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 1
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 2
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 3
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 4
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 5
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 6
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 7
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 8
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 9
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 10
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 11
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 12
Prezentarea eco-pedologică și agro-turistică a zonei Pucioasa - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Eco-Pedologica si Agro-Turistica a Zonei Pucioasa
    • Pucioasa Continut.doc
    • Pucioasa Cuprins.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Potențialul turistic al județului Dâmbovița

1.Localizarea si caracterizarea zonei Asezare Situat în partea central sudică a ţării, în imediata proximitate a capitalei, judeţul Dâmboviţa...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Potențialul turistic al județului Dâmbovița

1.Localizarea şi caracterizarea Judeţului Dâmboviţa 1.1 Aşezarea geografică. Judeţul Dâmboviţa este situat în partea de sud a Carpaţilor...

Ai nevoie de altceva?