Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 12706
Mărime: 65.01KB (arhivat)
Publicat de: Alex Nedelcu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. CAP. I: NOTIUNI GENERALE PRIVIND AMENAJAREA TURISTICA A TERITORIULUI 2
  2. 1.1. Conceptul de amenajare turistica a unei zone 2
  3. 1.2. Proiectarea amenajării turistice 5
  4. 1.3. Tipuri şi modele de amenajare turistică 8
  5. CAP. II: PREZENTAREA ZONEI TURISTICE GALATI-BRAILA 11
  6. 2.1. Cadrul natural 11
  7. 2.2. Căi de comunicaţie 13
  8. 2.3. Potenţialul turistic natural 14
  9. 2.3.1. Potenţialul reliefului 15
  10. 2.3.2. Potenţialul climato-turistic 17
  11. 2.3.3. Potenţialul apelor 20
  12. 2.3.4. Potenţialul vegetaţiei 23
  13. 2.3.5. Potenţialul faunei 25
  14. 2.4. Potentialul turistic 26
  15. 2.4.1.Potenţialul turistic cultural - istoric 26
  16. 2.4.2 Manifestări culturale în zona Galati-Braila 33
  17. 2.4.3. Potenţialul turistic socio-economic 33

Extras din proiect

CAP. I: NOTIUNI GENERALE PRIVIND AMENAJAREA TURISTICA A TERITORIULUI

1.1. Conceptul de amenajare turistica a unei zone

Vitalitatea unui spaţiu geografic se bazează pe arta şi ştiinţa de amenajare a acestuia.

Turismul nu este numai un fenomen economic şi social, ci în acelaşi timp, un fenomen "spaţial", spaţiul fiind o componentă a teritoriului naţional al unei ţări.

Elementele bazei tehnico-materiale ale turismului nu pot fi cercetate izolat, nu pot fi desprinse din cadrul teritorial complex în care se află, ci numai în strânsă concordanţă cu potenţialul fiecărei zone (baza de materii prime, căi de comunicaţii, surse de apă şi energie, vestigii culturale şi altele), spaţiul amenajat presupunând un ansamblu de intercondiţionare cu mediul.

Rezultă deci o strânsă legătură între amenajarea zonelor turistice şi amenajarea de ansamblu a teritoriului. Principiile de bază legate de sistematizarea teritorială şi a localităţilor formează cadrul general în care se va realiza şi procesul de amenajare a zonelor turistice.

Omul simte nevoia de evadare într-un spaţiu de odihnă şi recreere, nevoie care impune măsuri deosebite de amenajare a teritoriului.

Amenajarea turistică a teritoriului face parte din noţiune mult mai largă de utilizare şi administrare a spaţiului în vederea asigurării condiţiilor necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a tuturor activităţilor umane.

Desfăşurarea activităţilor turistice indiferent de forma lor, presupune stabilirea unor legături intre turist şi zonele pe care le vizitează, în care este prezent temporar. Aceste legături au un conţinut complex întrucât teritoriul prin potenţialul sau natural reprezintă motivul pentru care turistul se deplasează şi se serveşte ca suport material fizic pentru amenajările destinate satisfacerii nevoilor sale.

De-a lungul anilor s-au conturat mai multe puncte de vedere cu privire la amenajarea teritoriului. Pornind de la opinia profesorului F.Prikril în articolul ,,Methode de travail du plan d’amenagement du teritoire d’un region de tourisme’’ din ,, Revue de tourisme’’ nr. 2/1967, în care considera ca amenajarea teritoriului reprezintă ,, un efort de dezvoltare planificata aplicata la diferite sectoare ale economiei naţionale în vederea realizării unei soluţii optime pentru dezvoltarea coordonata a unei zona , intr-un ansamblu complex’’.

Amenajarea turistică este o formă particulară a planificării teritoriale, ce trebuie analizată din punct de vedere fizic, economic şi social.

Ea este definită ca un proces dinamic, complex, de organizare ştiinţifică a spaţiului turistic, luând în considerare relaţiile dintre mediu şi colectivităţile umane, precum şi toţi factorii care influenţează aceste relaţii. Teoria amenajării turistice a cunoscut o evoluţie permanenta, contribuţii mari au adus reprezentanţii scolii franceze (intre care amintim pe J.R. Boudeville, P. Defert, R. Lanquare, G. Cazes), dar şi teoreticieni sau experţi în domeniul turismului din Austria şi Elvetia(Fr.Geigat, H. Todt).

Amenajarea turismului are drept fundament necesitatea adaptării teritoriului la problemele ridicate de dezvoltarea economico-socială şi se constituie dintr-un inventar de tehnici pentru localizarea activităţii şi pentru reglementarea utilizării spaţiului.

Conceptul de spaţiu amenajat conţine ideea de adaptare reciproca intr-un teritoriu şi nevoile rezultate din activităţile economico-sociale desfăşurate în limitele teritoriului respective, definindu-se ca produs al „interacţiunii intre activităţi şi spaţiu’’.

Pornind de la premisa că "orientarea geografică a activităţilor" reprezintă acţiunea fundamentală a amenajării teritoriului, conţinutul şi aria problematică a acestei ştiinţe au evoluat în strânsă conexiune cu tendinţa de concentrare a activităţilor în arii bine definite precum şi cu nevoia corectării acestor concentrări şi a efectelor lor negative.

În consecinţă, actuala dezvoltare economică şi socială pune cu totul mai multă acuitate necesitatea unei politici de amenajare a teritoriului care să ia în calcul "informaţiile asupra spaţiului regional şi cele de comportament al firmelor".

În acelaşi timp se evidenţiază faptul că amenajarea teritoriului priveşte implantarea infrastructurii şi echipamentelor deopotrivă în industrie, agricultură, servicii etc., reclamând o abordare globală, unitară a problemelor teritoriale. În aceste condiţii, amenajarea teritoriului poate fi definită ca un proces de "punere în valoare a resurselor regionale, de îmbunăţătire a cadrului de viaţă şi condiţiilor de existenţă ale locuitorilor, totul prin atenuarea disparităţilor regionale ale dezvoltării economice şi sociale, printr-o organizare prospectivă a spaţiului, reaşezată pe o orientare voluntară şi concentrată a echipamentelor şi activităţilor".

De asemenea, interferenţa deciziilor de amenajare a teritoriului la nivel naţional şi internaţional, restricţiile de mediu exterior - atât geografic cât şi economic - determină, în politica de amenajare a teritoriului, şi raportarea la contextul internaţional.

Aceste elemente subliniază complexitatea activităţii de amenajare a teritoriului, multitudinea planurilor de decizie în acest domeniu şi, corespunzător, varietatea tipologică a acţiunilor, implicaţiile asupra dezvoltării economico-sociale de ansamblu.

Preview document

Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 1
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 2
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 3
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 4
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 5
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 6
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 7
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 8
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 9
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 10
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 11
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 12
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 13
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 14
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 15
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 16
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 17
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 18
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 19
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 20
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 21
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 22
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 23
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 24
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 25
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 26
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 27
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 28
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 29
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 30
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 31
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 32
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 33
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 34
Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul de Recreere în Zona Geografică Brăila-Galați

CAPITOLUL I 1.Poziţia geografică Judeţul Galaţi este situat în partea central-estică a ţării noastre, desfăşurându-se intre 45o25’ şi 46o10’...

Determinarea Gradului de Atractivitate al Stațiunii Turistice Băile Herculane

Introducere În ultimii ani, activitatea balneară, a cunoscut o largă dezvoltare atât sub aspect organizatoric cât şi în ceea ce priveşte...

Turismul în Muntenia

1. Localizare si asezare Muntenia este o regiune istorica din sudul Romaniei. Limitele sale sunt: la nord muntii Carpati (care o delimiteaza de...

Broșura Brăila

Braila, the city with acacia trees From the beginning we have to mention that this guide book is not meant to give to the tourist the official...

Analiza și Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Galați

I.CONSIDERAŢII GEOGRAFICE GENERALE: I.1.Aşezarea geografică Judeţul Galaţi este situat în partea central-estică a ţării noastre, desfăşurându-se...

Croaziere

Croaziere Transporturile turistice pe cale nautica, ca o modalitate de deplasare spre destintiile turistice, au evoluat de la o simpla calatorie...

Valorificarea potențialului turistic al orașului Piatra Neamț

INTRODUCERE Am ales acesta tema pentru a evidentia importanta valorificarii potentialului toristic al orasului Piatra Neamt. Încă de la primele...

Turismul de Litoral. Studiu Comparativ

CAP 1. TURISMUL DE LITORAL- CONCEPTE O privire de ansamblu asupra turismului de litoral ne conduce la identificarea anumitor tendinte: 1....

Te-ar putea interesa și

Strategii de Amenajare și Dezvoltare a Turismului în Regiunea de Sud a Moldovei

INTRODUCERE Actualitatea temei. La începutul acestui secol şi mileniu industria turismului şi a călătoriilor reprezintă, pe plan mondial, cel mai...

Turismul de Recreere în Zona Geografică Brăila-Galați

CAPITOLUL I 1.Poziţia geografică Judeţul Galaţi este situat în partea central-estică a ţării noastre, desfăşurându-se intre 45o25’ şi 46o10’...

Stație de Incinerare a Deșeurilor Spitaliere

Cap. I. Descriere generală a proiectului. 1.1. Titlul proiectului: Stație de incinerare a deșeurilor spitaliere 1.2. Descriere generală. Scop și...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Prahova

Valorificarea potentialului turistic al judetului PRAHOVA 1. Localizarea si caracteristicile zonei O apă coboară din munti pe albe prundisuri de...

Valorificarea potențialului turistic - Județul Tulcea

INTRODUCERE Turismul, caracterizat pe scurt, apare ca un fenomen economico-social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa...

Valorificarea potențialului turistic al județului Tulcea

1. Localizarea si caracterizarea zonei Judetul Tulcea este prin excelenta o zona turistica. Frumusetea si diversitatea peisajului, bogatia si...

Ai nevoie de altceva?