Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău

Proiect
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 29719
Mărime: 137.38KB (arhivat)
Publicat de: Cedrin-Gicu Ifrim
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: CONF. UNIV. DR. EMIL FERENŢ
UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA: TURISM ŞI SERVICII

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. CAPITOLUL I 4
  3. PRODUSUL TURISTIC: CONCEPT, PARTICULARITĂŢI,
  4. COMPONENTELE STRUCTURALE 4
  5. 1.1. Produsul turistic: concept, particularităţi, componentele structurale 4
  6. 1.2 Tipologia produsului turistic 7
  7. 1.3 Ciclul de viaţă al produsului turistic: conţinutul şi implicaţiile sale
  8. economice 9
  9. 1.4 Politici şi strategii de dezvoltare a produsului turistic 12
  10. 1.5. Distribuţia şi comercializarea produsului turistic 13
  11. CAPITOLUL II 17
  12. PROMOVAREA PRODUSULUI TURISTIC 17
  13. 2.1. Publicitatea turistică: particularităţi şi obiective 17
  14. 2.2. Reclama: conţinut şi forme 19
  15. 2.3. Promovarea vânzărilor produsului turistic: conţinut şi particularităţi 21
  16. 2.4. Relaţiile publice ale firmei de turism şi rolul lor în promovarea
  17. produselor sale 22
  18. 2.5. Evaluarea eficienţei economice a unei campanii publicitare 24
  19. CAPITOLUL III 25
  20. PRODUSUL TURISTIC AL AGENŢIEI DE TURISM
  21. „INTER-TOUR” BACĂU 25
  22. 3.1. Profilul, obiectul de activitate şi organizare al Agenţiei de
  23. turism ”INTER-TOUR” Bacău 25
  24. 3.2 Statutul Agenţiei de turism „INTER-TOUR” Bacău. şi evoluţia
  25. principalilor indicatori economici 28
  26. 3.3 Produsul turistic al Agenţiei de turism „ INTER-TOUR” Bacău 30
  27. 3.4 Comercializarea produselor turistice la Agenţia de turism „INTER-
  28. TOUR” Bacău 38
  29. 3.5 Căi şi mijloace de diversificare a produsului turistic la Agenţia de
  30. turism „INTER-TOUR” Bacău 41
  31. CAPITOLUL IV 48
  32. PROMOVAREA PRODUSULUI TURISTIC AL AGENŢIEI DE TURISM „INTER-TOUR” BACĂU 48
  33. 4.1. Structura mix-ului promoţional la Agenţia de Turism INTER-TOUR Bacău 48
  34. 4.2. Stabilirea obiectivelor promovării la Agenţia de Turism „INTER-
  35. TOUR” Bacău 53
  36. 4.3. Elaborarea campaniei de promovare şi a bugetului său la Agenţia de
  37. Turism „INTER-TOUR” Bacău 54
  38. 4.4.Evaluarea eficienţei promovării produselor turistic la Agenţia de Turism
  39. „INTER-TOUR” Bacău 56
  40. CONCLUZII ŞI SUGESTII 61
  41. ANEXE 63
  42. BIBLIOGRAFIE 65

Extras din proiect

CAPITOLUL I

PRODUSUL TURISTIC: CONCEPT, PARTICULARITĂŢI,

COMPONENTE STRUCTURALE

1.1. Produsul turistic: concept, particularităţi, componente structurale

Prin produs se înţelege, de regulă, un bun material capabil să satisfacă o nevoie1). Totuşi, în marketing acestei noţiuni i se atribuie un sens mult mai larg, ea desemnând un ansamblu de atribute sau de caracteristici fizice, chimice şi de altă natură tangibile, reunite într-o formă identificabilă 2).

Deşi, interpretabilă, in viziunea de marketing, noţiunea de produs nu urmăreşte sublinierea naturii procesului de producţie utilizat şi nici vreo caracteristică legată de natura fizică a bunului sau serviciului, ci produsul ca rezultat final al unui proces de producţie in general, menit să satisfacă anumite cerinţe ale consumatorilor potenţiali.

Un asemenea punct de vedere pune produsul turistic pe picior de egalitate cu produsele oricăror altor ramuri de activitate, pentru ca el însuşi reprezintă un ansamblu de prestaţii turistice, oferite consumatorului în cadrul raporturilor de piaţă.

Plecând de la conţinutul prezentat al conceptului general de produs, produsul turistic poate fi definit ca fiind un ansamblu de bunuri materiale şi servicii capabil să satisfacă nevoile de turism ale unei persoane între momentul plecării şi momentul sosirii în locul de plecare3).

Produsul turistic cuprinde un ansamblu de servicii, comodităţi şi produse realizate de diverse ramuri industriale specifice, grupate în diferite variante într-un tot unic, valorificate în cadrul unei ambianţe specifice create de factorii naturali într-o anumită regiune.

Deci, privit din prisma marketingului, produsul turistic reprezintă expresia fizică a răspunsului firmei la cererea de turism, respective tot ceea ce poate fi oferit de ea pe piaţă, într-o formă care să poată fi remarcată, cumpărată şi consumată, în vederea satisfacerii nevoii de turism.

Produsul turistic rezultă din îmbinarea de bunuri materiale şi servicii oferite de către personalul de servire din turism cât şi din serviciile adiacente, care, punând în valoare elementele patrimoniale turistice şi ale infrastructurii generale şi turistice, avantajele cadrului instituţional, urmăresc satisfacerea unor motivaţii specifice şi generale de consumatori turistici.

În general, se poate considera că rolul produsului turistic este de a răspunde nevoilor multiple ale turistului, asigurând un beneficiu pentru organizator. Acesta îndeplineşte două funcţii inseparabile şi complementare2):

- o funcţie obiectivă (concretă) dată de performanţele sale;

- o funcţie subiectivă (psihologică), dată de satisfacţiile pe care le oferă consumul său.

Cea mai pregnantă diferenţă dintre un produs turistic şi bunurile de consum o constituie natura diferită a cerinţelor de consum.

Produsul turistic odată conceput este oferit pe piaţă, alături de numeroase alte bunuri şi servicii, care-şi dispută între ele capacitatea de cumpărare a consumatorului potenţial.

Concurenţa a apărut în toate domeniile activităţii turistice, şi nu numai între ofertanţii de produse turistice, ci şi între ofertanţii diverselor servicii turistice componente ale aceluiaşi produs.

Slăbiciunile produsului turistic, când acesta este lansat pe piaţa externă, mai pot fi cauzate şi de diverse evenimente politice, economice etc. în esenţă de evenimente conjuncturale.

Privind lucrurile în perspectivă şi având în vedere diverşi factori conjuncturali, dar şi factor obiectiv al motivaţiei individuale, se prevede o ridicare treptată a nivelului de necesitate socială faţă de consumul turistic, produsul turistic manifestând tendinţa de a deveni el însuşi un produs de strictă necesitate.

Deoarece produsul turistic nu se poate stoca, rezultă că o parte a capacităţii de producţie şi a personalului turistic vor fi subutilizate, iar uneori chiar neutilizate.

În general, ca în cazul tuturor produselor, caracteristicile produsului turistic se prezintă sub forma unor:

• caracteristici de imagine, care conferă produsului turistic rolul de vector de comunicare cu mediul, ţinând mai mult de prestigiul lui şi al firmei, respectiv de tot ceea ce el a dovedit deja în consum;

• caracteristici funcţionale, care îi asigură produsului valoarea de întrebuinţare sau utilitatea, respectiv capacitatea de a satisface nevoia de turism a beneficiarului.

. La fel ca celelalte produse, şi produsul turistic poate fi privit de la cinci niveluri diferite şi anume:

- ca ceea ce el oferă beneficiarului pentru a-i asigura satisfacerea nevoii specifice de turism, nivel la care interesează funcţiile sale (fiind vorba deci de nivelul nevoii; exemplu: un sejur de 3zile la vila Raza Soarelui în staţiunea Lacu Roşu);

- ca produs aşteptat sau dorit de consumator, el fiind privit de la nivelul beneficiarului sau al cererii (nu sub aspectul caracteristicilor reale, ci al celor pe care consumatorul crede că le-ar întruni) exemplu: un sejur agreabil, pe vreme bună, într-o cameră confortabilă cu vedere spre Cheile Bicazului, în deplină linişte etc.);

- ca produs tangibil sau formal, respectiv ca rezultat al producţiei de servicii, el fiind abordat prin prisma caracteristicilor pe care le posedă efectiv, adică de la nivelul producţiei (exemplu: 3zile de sejur pe vreme ploioasă, într-o cameră cu miros de mucegai, vizavi de un grup foarte gălăgios, etc);

- ca produs global sau metaprodus, când se iau în considerare nu numai cele patru servicii de bază ale produsului turistic, ci şi serviciile auxiliare sau suplimentare, al căror preţ este inclus în tariful global sau se plăteşte separat;

- ca produs potenţial, nivel la care se interesează mai ales caracteristicile posibil de perfecţionat.

Raporturile dintre elementele constitutive determină anumite caracteristici ale produsului turistic, dintre care cele mai importante sunt: substituibilitatea, individualitatea şi instabilitatea, putând fi influenţat de unele elemente conjuncturale.

Produsul turistic poate fi naţional, configurabil esenţial la nivel macroeconomic, deci subiectiv şi iniţiativă de macromarketing.

Elementele fundamentale care compun produsul turistic sunt:

- elemente de atractivitate: climatice, peisagistice, istorice, culturale; integrându-se, acestea constituie motive puternice de revenire într-o destinaţie, utilizând şi servicii turistice;

- infrastructură de comunicaţii: căi de acces, mijloace de transport, telecomunicaţii, servicii de transport pot fi cuprinse în pachetul de servicii sau lăsate la alegerea clientului;

- echipamente de primire şi restauraţia: recepţie, cazarea şi alimentaţia publică; reprezentând componenta primară a produsului turistic şi premise reţinerii în sejur a vizitatorului

Preview document

Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 1
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 2
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 3
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 4
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 5
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 6
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 7
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 8
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 9
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 10
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 11
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 12
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 13
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 14
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 15
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 16
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 17
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 18
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 19
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 20
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 21
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 22
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 23
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 24
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 25
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 26
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 27
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 28
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 29
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 30
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 31
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 32
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 33
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 34
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 35
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 36
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 37
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 38
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 39
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 40
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 41
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 42
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 43
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 44
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 45
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 46
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 47
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 48
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 49
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 50
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 51
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 52
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 53
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 54
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 55
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 56
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 57
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 58
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 59
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 60
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 61
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 62
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 63
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 64
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 65
Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Produsul Turistic al unei Societati de Turism si Promovarea lui cu Referire la SC Inter-Tour SRL Bacau.doc

Alții au mai descărcat și

Perspective de Integrare a Turismului Românesc în Plan European

CAPITOLUL I TURISMUL ÎN EUROPA – ORIENTARI SI TENDINTE 1.1. Factori de influenta în dezvoltarea turismului Turismul este influentat de o gama...

Rolul mass-mediei în promovarea a două zone cu potențial turistic similar. studiu de caz - Valea Prahovei și Ceahlău-Bicaz

CAP. 1. INTRODUCERE 1.1. Metodologie Realizarea lucrării de faţă “Rolul mass-mediei în promovarea turismului a două zone cu potenţial turistic...

Politica de produs turistic la SC Coroana Tourism SA

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizaţiei moderne, manifestându-se ca o componentă distinctă a economiei,...

Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun

Introducere Dacă analiza sectorului în care activează firma, se poate realiza folosind o serie de repere metodologice, recunoscute ca valoare...

Căi de Valorificare a Produsului Turistic Zona Băile Herculane

INTRODUCERE Odată cu evoluția societății, creșterea productivității muncii sociale, sporesc nevoile oamenilor în legătura fizică și spirituală a...

Studiu Comparativ privind Dezvoltarea Turismului din Timisoara-Romania cu Cel din Sevilla-Spania

INTRODUCERE Turismul de factură religioasă apare în a II-a etapă a evoluţiei turismului, numită etapa pseudo-turistică, ce coincide perioadei...

Conceperea unui Produs Turistic

Introducere Călătoriile au constituit încă de la începuturile umanității o preocupare cu multiple scopuri, oamenii manifestând nevoia de deplasare...

Stațiuni Montane din Județul Hunedoara

ARGUMENT Natura îşi oferă lumii întregi în permanenţă din frumuseţea, varietatea şi unicitatea ei. Ţine doar de noi oamenii să o înţelegem, să o...

Ai nevoie de altceva?