Program de marketing pentru valorificarea optimă a potențialului turistic din Județul Gorj

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 38 în total
Mărime: 11.30MB (arhivat)
Publicat de: Gicu Filip
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Neacsu
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL MASTER MANAGEMENTUL AFACERILOR ÎN TURISM

Extras din proiect

Capitolul I. Consideraţii privind utilizarea concepţiei de marketing în

valorificarea resurselor turistice

Termenul de marketing (de origine anglo-saxonă ) derivă din participiul trecut al verbului " to market" care înseamnă a desfăşura o tranzacţie pe piaţă , a vinde.

Dinamicitatea ridicată a pieţei turistice şi complexitatea acesteia (multiple tipuri de turism, multiple segemente de piaţă) fac necesară dezvoltarea unei culturi de marketing la nivelul firmelor turistice. Pe de altă parte, în ultimii 10-20 ani s-a înregistrat o creştere puternică a ofertei de turism, atât la nivelul zonelor turistice cât şi a întreprinderilor turistice, cu alte cuvinte o creştere a concurenţei în domeniu.

Marketingul este un proces social şi managerial prin care grupurile şi indivizii obţin ceea ce le trebuie şi ceea ce doresc prin crearea şi schimbarea de produse sau valori cu alte grupuri şi indivizi. În definirea marketingului s-au abordat de-alungul timpului 2 viziuni: viziunea managerial asupra marketingului şi viziunea relaţională. Abordarea denumită "marketing management" are în vedere procesul de adoptare al deciziilor şi de rezolvare a problemelor din perspectiva marketingului axat pe un suport analitic conştient din teoria economică , sociologie şi statistică. Abordarea managerială este legată de conceptul de mix -marketing şi de o tratare analitică a conducerii de marketing ce presupune secvenţele : analiză, planificare, implementare şi control.

Aspectele esenţiale ale viziunii de marketing sunt:

- Marketingul este abordat dintr-o perspectivă managerială, fiind considerată o funcţie specializată a firmei ce impune planificare şi realizare de activităţi care au în vedere satisfacerea cerinţelor consumatorilor.

- Marketingul este un ansamblu de activităţi specifice desfăşurate nu numai de producător dar şi de către anumite categorii de intermediari şi chiar de către cumpărători.

- Marketingul are în vedere bunuri, servicii, idei.

- Marketingul crează şi promovează relaţia de schimb reciproc avantajoasă.

- Marketingul poate fi promovat de către persoane şi organizaţii , indiferent dacă urmăresc sau nu să obţină profit.

Potrivit concepţiei de marketing, atingerea obiectivelor firmei depinde de identificarea nevoilor şi dorinţelor consumatorilor vizaţi de satisfacerea acestora într-o măsură mai mare şi un mod mai eficient decât concurenţa.

Judeţul Gorj dispune de un potenţial turistic diversificat reprezentat printrun cadru natural pitoresc, prin monumente de artă şi arhitectură de mare valoare artistică, unele dintre ele de interes internaţional, precum şi de un valoros patrimoniu folcloric şi etnografic. Această unitate administrativă se găseşte situată în partea de sud-vest a ţării, în nordul Olteniei, având limite comune cu judeţele Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea. Ocupă o suprafaţă de 5.602 km2 (2,4 % din suprafaţa ţării) fiind un judeţ de mărime mijlocie, ce se suprapune aproape în întregime bazinului hidrografic al cursului mijlociu al Jiului, care străbate judeţul de la nord la sud.

Din 1998 Judeţul Gorj face parte din Regiunea de Dezvoltare 4 Sud-Vest Oltenia (conf. Anexă la Legea 315 /2004). Cele 8 regiuni de dezvoltare sunt unităţi teritoriale de tip NUTS II , conform clasificării EUROSTAT (institutul de statistică al UE) şi reprezintă nivelul principal de implementare a POR (Programul Operaţional Regional) 2007-2013.

Conținut arhivă zip

  • Program de Marketing pentru Valorificarea Optima a Potentialului Turistic din Judetul Gorj.ppt

Ai nevoie de altceva?