Protejarea Resurselor Turistice

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 9912
Mărime: 259.12KB (arhivat)
Publicat de: Ilona Dumitru
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. ARGUMENT.3
  2. CAPITOLUL I:
  3. 1. Resursele turistice din Romania.5
  4. 1.1. Resursele turistice naturale ale Romaniei.5
  5. 1.2. Resursele turistice antropice ale Romaniei.10
  6. CAPITOLUL II:
  7. 2. Tipurile majore de impact ale turismului asupra mediului.14
  8. 2.1. Categorii majore de impact al produsului turistic asupra mediului natural.15
  9. 2.2. Categorii majore de impact al produsului turistic asupra mediului antropic.16
  10. 2.3. Acţiuni de protecţie a mediului înconjurător şi a potenţialului turistic.18
  11. CAPITOLUL III:
  12. 3. Studiu de caz- Protejarea şi conservarea resurselor turistice prin Parcul Naţional Retezat.21
  13. BIBLIOGRAFIE.29

Extras din proiect

Argument

Turismul este ansamblul relaţiilor şi faptelor constituite din deplasarea şi sejurul persoanelor pentru care locul de sejur nu este nici domiciliul, nici locul de desfăşurare a activităţtii profesionale. Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare- chei din economia mondială (industrie, agricultură, comerţ. Turismul conduce la crearea unei game sporite de servicii şi bunuri de consum ce determină o stimulare a sectoarelor productive şi prestatoare de servicii, cât şi extinderea unor sectoare şi a unor zone noi, a unor localităţi de interes naţional, la dezvoltarea şi menţiunerea tezaurului cultural şi folcloric, toate acestea ducând la atragerea unui număr tot mai mare de vizitatori. Turismul face parte din sectorul tertial al economiei naţionale.

Turismul, sub toate formele sale, se desfăşoară în mediul geografic şi este determinat sau influenţat de unele componente geografice- naturale, economice şi sociale, ale acestuia.

O parte dintre acestea sunt recunoscute ştiinţific şi practic, ca resurse şi atracţii turistice şi alcătuiesc potenţialul turistic al unui teritoriu.

Unele dintre acestea sunt considerate “ca suport” sau “materie primă” pentru activitatea de turism cu limitele fizice şi materiale respective şi ca resurse epuizabile în contextul dezvoltării durabile.

De aceea, în această lucrare voi specifica implicaţiile resurselor şi atractiilor turistice în ansamblul potenţialului turistic cu scopul de a înţelege participarea fiecărei componente la generarea fenomenului turistic şi la activitatea de turism, în general.

Dar, componentele potenţialului turistic sunt elemente fundamentale în crearea unor produse turistice sau forme de turism (montan, pentru sporturi de iarnă, cură balneară, drumeţie montană, cură heliomarină, cultural şi religios, de afaceri şi reuniuni etc.). Această determinare este dată de specificul, calitatea şi conţinutul fiecărei resurse şi atracţii turistice şi face necesară o anumită structurare a potenţialului turistic.

Una dintre acestea este legată de natura componentelor de potenţial turistic: natural, cultural-istoric, tehnicoeconomic şi sociodemografic, fiind cea mai generală abordare.

A doua clasificare se referă la categoriile de potenţial turistic care, prin alcătuirea şi specificul resurselor turistice, se regăsesc în activitatea turistică.

În acest sens, am încercat să scot în evidenţă resursele turistice specifice României, pentru a crea o imagine reală a potenţialului turistic, cu atât mai mult cu cât această ţară dispune de monumente care, prin specificul lor, pot fi (şi sunt) considerate unicate mondiale.

Principalele regiuni, areale şi centre turistice ale ţării noastre sunt: Litoralul Mării Negre (Mamaia, Constanţa, Eforie, Mangalia), nordul Moldovei, zona Braşov - Valea Prahovei, Delta Dunării, Munţii Apuseni, oraşele cu un potenţial cultural- istoric semnificativ (Bucureşti, Iaşi,etc), precum şi staţiunile balneoclimaterice de importanţă internaţională (Felix, Băile Herculane,Tuşnad, Moneasa, etc). Există, de asemenea, staţiuni turistice active în sezonul de iarnă (destinate sporturilor de iarnă) cum ar fi: Borşa, Vatra Dornei, Poiana Braşov, Predeal, Sinaia, Păltiniş, Muntele Mic, Stâna de Vale, Băişoara.

Deoarece activitatea turistică este bine susţinută de un valoros potenţial turistic -natural si antropic- diversitatea cadrului natural al României oferă premisele unei dezvoltări viitoare a turismului asigurând totodată şi substratul pentru o varietate de forme de turism (prin formele de relief: munţi, podişuri, litoral, câmpii, deltă, România situându-se printre cele mai frumoase şi apreciate destinaţii ale Europei), iar de-a lungul existenţei sale de peste două mii de ani, poporul român a creat un bogat patrimoniu cultural, folosit în întregime în scopuri turistice.

1. RESURSELE TURISTICE DIN ROMÂNIA

Ca parte componentă a ofertei turistice, alături de echipamentele de prodecţie, masa de bunuri destinate consumului turistic, forţa de muncă, infrastructura turistică, structurile şi condiţiile de comercializare, resursele turistice cuprind atracţiile naturale şi antropice dintr-o zonă, ţară sau regiune geografică. (vezi anexa1)

Cuprinderea resurselor turistice în categoria resurselor întreprinderii de servicii semnifică specificitatea alcătuirii produsului turistic din componente care atrag, sunt “gustate” dar nu sunt stocabile, şi deşi de o longevitate apreciabilă, produc emoţii estetice şi trăiri afective de neuitat.

1.1. RESURSELE TURISTICE NATURALE ALE ROMÂNIEI

Resursele naturale cuprind ansamblul condiţiilor pe care le oferă cadrul natural prin componentele sale: relief, climă, floră, faună, monumente naturale, rezervaţii. Această ofertă primară potenţială, alcătuită din componentele naturale de peisaj, reprezintă potenţiale resurse turistice şi joacă un rol determinant în dezvoltarea turismului. (vezi anexa 2). Elementele care trebuie puse în valoare în mod special sunt:

-valoarea curativă (balneoclimaterică) a bioclimatului sau a factorilor naturali ai zonei;

-valoarea recreativă, estetică şi peisagistică, nu în puţine rânduri determinantă în alegerea destinaţiei (munte, deal, câmpie, litoral sau deltă);

-cadrul de derulare al unor momente de destindere sau a unor hobby-uri (oglinzi de apă, masive muntoase, peşteri, torente, resurse cinegetice);

-valoarea cognitivă în cazul componentelor desemnate ca parcuri, grădini botanice sau zoologice, rezervaţii ştiinţifice sau monumente ale naturii.

Bibliografie

1. Melinda Candea – Potenţialul Turistic al României şi Amenajarea Turistică a Spaţiului ; Editura Universariata Bucureşti 2003.

2. Gabriela Stanciulescu -Tehnologia Turismului; Editura Niculescu ABC 2004.

3. Vasile Glăvan - Geografia Turismului în România ; Editura Oscar Print, Bucureşti 2000.

4. Tehnologia Turismului – manual pt cls a-XI-a şi a-XII-a; Editura Niculescu 2002.

5. Cocean, P. - Geografia Turismului Românesc, Editura “Focul Viu”, Cluj-Napoca, 1997

6. Glăvan, V. - Resurse turistice pe Terra, Ed. Economică, Bucureşti, 2000

7. Popovici, I. - Regiunile turistice din R.S.România, SCGGG, Geografie, 1, Bucureşti, 1997

8. V. Glăvan – „Turismul în România”, Editura Economică, Bucureşti, 2000

9. www.ase.ro

10. www.turism.ro

Preview document

Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 1
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 2
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 3
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 4
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 5
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 6
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 7
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 8
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 9
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 10
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 11
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 12
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 13
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 14
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 15
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 16
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 17
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 18
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 19
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 20
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 21
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 22
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 23
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 24
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 25
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 26
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 27
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 28
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 29
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 30
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 31
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 32
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 33
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 34
Protejarea Resurselor Turistice - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Protejarea Resurselor Turistice.docx

Alții au mai descărcat și

Optimizarea mixului de marketing în cadrul unei agenții de turism

ARGUMENT Marketingul desemnează tot ceea ce trebuie făcut de o firmă în conformitate cu mediul său intern şi extern, pentru satisfacerea...

Calitatea Serviciilor Turistice

Capitolul I CALITATEA ŞI DETERMINANŢII CALITĂŢII SERVICIILOR TURISTICE 1.1 CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE Conceptul de calitate a fost...

Relația dintre relief și turism munții piatra-craiului

AȘEZAREA GEOGRAFICĂ Foto.1. Localizarea Munților Piatra Craiului http://masivulpiatracraiului.blogspot.com/ Poziția geografică, matematică și...

Rezervarea spațiilor de cazare

Activităţile de rezervare reprezintă primul contact al clientului cu hotelul. Impresia pe care o creează acest sector reprezintă primul element de...

Management Hotelier - Front Office

Organizarea unui hotel (front-office) Pentru a asigura clienţilor o gamă largă de servicii, un hotel este împărţit de regulă, în mai multe...

Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina

Argument Tema pe care am ales-o pentru certificarea competenţelor este „Strategii şi politici de marketing în cazul produsului turistic...

Tehnici de Promovare a Vânzărilor în Domeniul Hotelier

Argument principal Motivaţie Am ales să abordez această temă datorită importanţei promovării în cadrul domeniului hotelier, astfel prin această...

Calitatea Serviciilor Turistice din România

NOTIUNI INTRODUCTIVE – „SERVICII” 1.1. Conceptul de “Serviciu” In standardul ISO 9000, in completarea definitiei date produsului se mentioneaza:...

Te-ar putea interesa și

Valorificarea potențialului balnear și diversificarea serviciilor turistice în stațiunea Băile Olănești

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen caracteristic civilizaţiei actuale prin rolul şi conţinutul său şi totodată una dintre componentele...

Turismul Cultural și de Afaceri în Sibiu

Introducere Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în...

Piața Turistică a Argentinei

Cap.1 Elemente De Cadru General 1.1 Denumirea Oficială Şi Conducatorul • Republica Argentina • Preşedintele Ţării Cristina Fernández De Kirchner...

Caracteristici și Perspective de Dezvoltare Turistică în Zona Montană în România

INTRODUCERE ZONA MONTANĂ: ZONĂ TURISTICĂ DE BAZĂ A ROMÂNIEI Pentru cei ce doresc să se rupă din cotidian, pentru cei ce iubesc puritatea naturii...

Studiu de caz privind amenajarea turistică a județului Iași pe baza componențelor de potențial și infrastructură

Situat in partea de nord-est a Romaniei, Judetul Iasi este marginit la vest de raul Moldova si la est de raul Prut (care constituie si granita cu...

Posibilități de Dezvoltare a Turismului în Stațiunea Eforie Nord

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII GENERALE 1 1 Poziţie geografică Eforie Nord este situată în judeţul Constanţa, pe fâşia litorală aflată între Lacul...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Brașov

Valorificarea potentialului turistic al judetului Brasov 1. Localizarea si caracterizarea judetului Brasov 1.1 Scurt istoric Cele mai...

Bosnia și Herțegovina - un paradis natural

INTRODUCERE Destinațiile turistice ale lumii se luptă pentru segmentul lor turistic împreună în fiecare zic cu alte destinații. Astăzi, această...

Ai nevoie de altceva?