Reamenajarea stațiunii Voineasa

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 3610
Mărime: 1.28MB (arhivat)
Publicat de: Sergiu Constantin
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rodica Minciu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE ADMINISTRAREA AFACERILOR IN TURISM

Cuprins

  1. 1. Localizarea zonei si alegerea tipului de amenajare 3
  2. 2. Selectia teritoriului 4
  3. Conditii naturale 4
  4. Bogatia cultural-istorica 4
  5. Conditii economico-sociale 5
  6. Infrastructura 6
  7. Echipamente 6
  8. Legislatie si protectia mediului 7
  9. 3. Determinarea gradului de atractivitate a zonei 9
  10. Harta: Localizare Voineasa 10

Extras din proiect

1. Localizarea zonei si alegerea tipului de amenajare

Voineasa este o localitate montană din nordul judetului Valcea, la aproximativ 80 km de municipiul Ramnicu Valcea (resedința judetului), situata pe valea raului Lotru, in sudul munților cu acelasi nume, la o altitudine de 600-800 metri.

Comuna Voineasa are o suprafata de 46181 ha, care reprezinta 11% din suprafata judetului Valcea si detine suprafete agricole (8907 ha), paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera (37196 ha), ape si balti (46 ha), dar si alte suprafete (32 ha).

Transportul rutier catre Voineasa se asigura prin intermediul soselei E 81(DN 7) - pana la Gura Lotrului (orasul Brezoi), apoi se urmeaza drumul national DN 7A (40 km) Distanta fata de orasul Ramnicu Valcea este de 70 km, fata de orasul Sibiu - 100 km, iar distanta fata de Bucuresti - 250 km.

Prin pozitia sa geografica, localitatea Voineasa beneficiaza de toate caracteristicile unei zone turistice complete: relief muntos cu varfuri semete, goluri alpine, vai adanci, sei ce coboara abrupt sau domol, resurse naturale din belsug, lacuri si rauri cu ape ca de cristal, mari intinderi de paduri, o diversitate de plante si animale, un fond cinegetic valoros, clima blanda pe tot parcursul anului. Voineasa este o statiune de odihna si tratament deschisa in toate anotimpurile.

In aceasta zona, cu toate ca exista un potential turistic natural ce poate fi valorificat pe parcursul intregului an calendaristic, nu exista multe posibilitati de distractie si agrement, in special in sezonul de iarna. Se doreste astfel, amenajarea de tip turism montan, complex si plurivoc, care vizeaza un teritoriu mai larg, care detine numeroase obiective turistice de tipuri diferite.

2. Selectia teritoriului

Conditii naturale

Caracteristicile acestei statiuni sunt: zona montana, cu resurse naturale si altitudine moderata, climat subalpin bland, cu veri racoroase si ierni blande; atractii deosebite: pescuit in raurile Lotru, Voinesita si in lacul Bradisor, vanatoare in padurile din imprejurimi; trasee turistice; Cataractele Lotrului (sunt situate de-a lungul traseului Voineasa-Balindru); zona bine impadurita, propice exploatarilor forestiere. Din Voineasa turisti pot porni cu usurinta in drumetii spre muntii Lotrului, Capatanii dar si spre rezervatia forestiera Latorita.

In zona Voineasa se gasesc resurse minerale naturale, respectiv: pegmatite cu cuart, feldspat si mica, paduri de conifere si foioase, care gazduiesc specii de animale si pasari dintre cele mai valoroase (ursi, capre negre, porci mistreti, cerbi si caprioare ) precum si suprafete intinse de pasuni, fanete, terenuri agricole si plantatii.

Climatul este intramontan cu veri racoroase (temperatura medie a luni iulie este de 14C) si ierni reci (temperatura media din ianuarie este de -7C). Precipitatiile anuale sunt in total de aproximativ 800 mm. Principalul factor terapeutic este climatul tonic-excitant cu aer curat, fara praf si alergeni, puternic ionizat, bogat in aerosoli ionizati si ozonizati si radiatii ultraviolete.

Voineasa, statiune de odihna si tratament de importanta nationala are ca principal factor terapeutic gradul de poluare “zero”, climatul tonic, cu aer curat, fara praf si alergeni, puternic ozonizat, bogat in aerosoli ionizati si radiatii ultraviolete. Voineasa este recomandata pentru tratamentul neuro-asteniilor, intarirea organismului slabit, suprasolicitare fizica si intelectuala, anemii secundare, dar si pentru bioclimatul montan tonic recomandat in vacante si sejururi relaxante in orice perioada a anului.

Bogatia cultural istorica

In scrierea lui Alexandru Vlahuta ROMANIA PITOREASCA, gasim scris inainte de anul 1958: „ Tot pe Lotru, dar in fund de tot, dincolo de meterezele Parangului, e Voineasa, sat mare si bogat, tainuit in mijlocul codrilor silhui, intr-un luminis adapostit, unde iernile sunt dulci si verile sunt racoroase, si unde viata retrasa si tihnita a acelui cuib de romani ne aminteste asa de bine veacurile petrecute de strămosii nostri in ascunzatorile Carpatilor, pe cand curgeau pe sesurile Dunarii puhoaiele de barbari.”

Comuna Voineasa este atestata documentar la 1 august 1496, fiind astfel cea mai veche asezare de pe Valea Lotrului. Patrimoniul cultural-istoric este reprezentat, in principal, de elementele de folclor si de arta populara, arhitectura cu specific aparte a locuintelor si, deloc de neglijat, cele doua biserici pe teritoriul comunei Voineasa.

Cu toate acestea, nu beneficiaza de importante resurse antropice, dar care pot fi descoperite cu usurinta in apropierea statiunii. Printre obiectivele turistice antropice pe care turistii care isi petrec vacanta la Voineasa le pot vizita sunt Manastirea Cozia, Bistrita, Dintr-un Lemn, Targul de ceramica "Cocosul de Hurezu", festivaluri folclorice anuale, monumentele culturale si istorice din orasul Ramnicu Valcea.

Statiunile turistice, precum Voineasa care prin specificul lor, originalitatea si valoarea turistica, cultural-istorica, prin ambianta cadrului natural si bogatia resurselor sale pot sa se constituie ca un produs turistic inedit satisfacand o gama variata de motivatii in turismul intern si international.

Preview document

Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 1
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 2
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 3
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 4
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 5
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 6
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 7
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 8
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 9
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 10
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 11
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 12
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 13
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 14
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 15
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 16
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 17
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 18
Reamenajarea stațiunii Voineasa - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Reamenajarea Statiunii Voineasa.doc

Alții au mai descărcat și

Munții

1. FONDUL MORFOTURISTIC Muntii Lotrului fac parte din grupa centrala a Carpatilor Meridionali (extinsa intre valea Oltului la est si vaile Strei...

Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal

CAPITOLUL 1 ANALIZA OFERTEI Predealul este aşezat pe Valea Prahovei, lângă trecătoarea cu acelaşi nume din Carpaţii Meridionali, la altitudinea...

Stațiunea Turistică Moneasa

STATIUNEA TURISTICA MONEASA Aflata la o distanta de 110 km de Arad, statiunea Moneasa este locul ideal unde sa va petreceti un sfarsit de...

Evaluarea potențialului turistic al Orașului Horezu

1. ANALIZA OFERTEI 1.1. Contextul geografic al localităţii 1.2. Infrastructură şi servicii disponibile 1.3. Patrimoniu natural 1.3.1. Resurse...

Poarta către fiorduri - Orașul Bergen (Norvegia)

1.Informație generală despre produsul turistic Norvegia, țara faimoaselor fiorduri nordice, cele mai frumoase și mai încîntătoare peisaje din...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Sejur Moneasa

TRANSPORT asigurat pentru 20 persoane TRASEU HUNEDOARA – BEIUS- MONEASA Moneasa este o localitate din judetul Arad, aflata intr-o depresiune de...

Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii Voineasa

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALA A STATIUNII VOINEASA Voineasa este o comună în judeţul Vâlcea, regiunea geografică Oltenia, România. Voineasa...

Ai nevoie de altceva?