Romania Medievala - Circuit Turistic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Romania Medievala - Circuit Turistic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adina Candrea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Romania medievala

In Romania, „pietrele“ cioplite de mana omului stau inca bine asezate una peste alta, formand magnifice castele, cetati impresionante si mandre manastiri. O avere pe care, pana acum, am exploatat-o prea putin si doar pe alocuri.

E vestit „Castelul lui Dracula“ de la Bran, Biserica Neagra din Brasov este de zeci de ani in obiectivul aparatelor de fotografiat, iar Sighisoara uimeste si incanta in continuare turistii. Grupurile organizate nu au acces la alte minunatii, pentru ca operatorii de turism aleg cu precadere zonele usor accesibile, deservite si de hoteluri si restaurante bune.

Sunt prea putini straini atat de curajosi, incat sa vina de capul lor, cu rucsacul in spinare si harta in mana, dar, din gura in gura si de la an la an s-a dus vestea ca au aparut organizatori de tururi tematice, care iti aranjeaza traseul, cazarile, transportul, ghidul, interpretul si intrarile la obiective.

O regiune care grupeaza obiective medievale spectaculoase si relativ cunoscute este partea de mijloc si de jos a Transilvaniei, cu Valea Tarnavelor, Brasov, Sighisoara, Sibiu. Aici sunt admirate cetatile saxone si bisericile fortificate precum si cetatile taranesti. Cateva dintre aceste obiective sunt insa inchise vizitarii, din motive necunoscute. Cele mai multe insa sunt intr-o stare perfecta de conservare, restaurate ori in curs de restaurare, iar turistii straini (care nu au asa ceva la ei acasa) raman cu gura cascata!

Astfel, programul turistic “romania medievala” se adreseaza in general strainilor cu varste intre 25 si 30 ani de preferat fara copii sau insotitori. Circuitul se realizeaza pe durata a 12 zile pe toata durata verii , cu autocarul pentru un grup de 40 de persoane pe traseul Cluj – Tg. Mures – Sighisoara - Brasov – Sibiu – Alba Iulia – Cluj.

Orase vizitate si obiectve turistice vizitate

Cluj

Incarcat de istorie, dar deopotriva promotor al unora dintre cele mai moderne idei si premiere romanesti si internationale, Cluj-Napoca este atestat de peste 2000 de ani. Era cunoscut in evul mediu pentru prosperitatea sa si, de aceea, a fost supranumit “Orasul comoara”. El isi invita astazi contemporanii sa descopere aerul medieval al strazilor sale, frumusetea arhitecturala a constructiilor, dar si pe cea din sufletul oamenilor, modelat de-a lungul secolelor de conditiile geografice, economice si istorice, dar si de influentele culturale, care i-au facut renumiti pe ardeleni prin seriozitate, chibzuinta si cumpatare.

Cluj-Napoca impresioneaza prin varietatea evenimentelor sale culturale, consecinta a dimensiunilor de important centru universitar multicultural. Festivalurile, spectacolele, expozitiile, lansarile de carte pot satisface si cele mai exigente gusturi. Numeroasele influente culturale si materiale care si-au pus amprenta asupra Transilvaniei au lasat posteritatii un bogat patrimoniu cultural si istoric, materializat in monumente, vestigii datand din cele mai vechi timpuri, biserici si catedrale medievale si moderne, dar si muzee, case memoriale si monumente de arhitectura.

Prin relieful variat si pozitia geografica privilegiata, Clujul ofera numeroase optiuni turistice, iar Cluj-Napoca se afla pe ruta a doua importante trasee turistice: E60, care traverseaza sud-vestul judetului Cluj, artera importanta pentru turismul de tranzit, si pe traseul spre zona Maramuresului. Judetul Cluj este singurul din tara in care fiecare oras are in intravilan sau in apropiere o statiune balneara.

Cetatea medievala a Clujului. Prima atestare documentara a unei asezari pe teritoriul de astazi al Clujului a fost facuta de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a mentionat aici una dintre cele mai însemnate localitati din Dacia romana, cu numele Napuca.. Aceasta asezare a fost fondata în anul 124 p. Chr. Pentru a construi cetatea romanii au folosit ca si hotare ale cetatii în primul rând Canalul Morilor si Pârâul Tiganilor, care trece prin Gradina Botanica si la momentul respectiv se varsa în Canalul Morilor

O a doua fortificatie a existat pe teritoriul Clujului de astazi. În perioada secolelor IX-X, exista micuta asezare Castrum Clus, care ocupa doar aproximativ un sfert din suprafata cetatii romane.. Mult mai mica fata de antica incinta romana, cetatea se presupune a fi fost construita cu materiale extrase din vechile cladiri si fortificatii romane. Mari grupuri de colonisti sasi s-au asezat în cetatea Clujului în timpul regelui Stefan al V-lea al Ungariei. Rolul mestesugului în muncile orasului a crescut mult, ulterior dezvoltându-se mai multe bresle mestesugaresti.

Tot acum orasul a primit dreptul de a îsi cladi ziduri, bastioane si turnuri de aparare. S-a început construirea zidurilor, ceea ce a durat pâna la finalul secolului XVI..S-au folosit blocuri mari din piatra pentru ridicarea unor ziduri masive cu contraforti de întarire, creneluri si metereze, coridoare de straja cu scari de retragere. Din loc în loc erau înaltate turnuri de aparare, unele avînd si porti care permiteau accesul în oras. Existau în jur de 20 de turnuri si porti care erau întretinute, pe timp de pace si aparate, pe timp de razboi de bresle mestesugaresti, al caror nume îl si purtau. Suprafata noii cetati (45 ha) era aproximativ dubla fata de cea a primei incinte medievale

Fisiere in arhiva (1):

  • Romania Medievala - Circuit Turistic.doc