Securitate Turism

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 15470
Mărime: 141.18KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL 1. INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL HOTELIER 5
  3. 1.1. Definirea conceptelor cheie: turism şi industria ospitalităţii 5
  4. 1.1.1. Funcţiile turismului 6
  5. 1.1.2. Măsurarea volumului turistic 9
  6. 1.1.3. Definirea industriei ospitalităţii 10
  7. 1.2. Definirea afacerii hoteliere 11
  8. 1.3. Tipuri de organizaţii în industria hotelieră şi principalele lor caracteristici 13
  9. CAPITOLUL 2. ORGANIZAREA SECURITĂŢII HOTELULUI 18
  10. 2.1. Elementele structurii organizatorice 18
  11. 2.2. Aspecte tehnice şi de securitate în hoteluri 22
  12. 2.2.1. Instalaţii sanitare 23
  13. 2.2.2. Încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat 24
  14. 2.2.3. Instalaţii electrice şi de iluminat 24
  15. 2.2.4. Securitatea şi siguranţa în hoteluri 26
  16. 2.3. Serviciul de alimentaţie 27
  17. 2.3.1. Room-service 28
  18. 2.3.2. Mini-baruri 28
  19. 2.3.3. Organizarea de conferinţe şi banchete 29
  20. CAPITOLUL III. ASIGURAREA SECURITĂŢII MUNCII 32
  21. 3.1. Analiza condiţiilor de muncă 32
  22. 3.2. Măsuri privind sanitaria industrială şi igiena muncii 34
  23. 3.3. Măsuri privind tehnica securităţii 35
  24. 3.3.1. Securitatea exploatării instalaţiilor electrice în industria uşoară 36
  25. 3.3.2. Măsuri de securitate la amplasarea utilajului de producţie 37
  26. 3.4. Măsuri privind protecţia împotriva incendiilor 38
  27. 3.5. Protecţia mediului ambiant 39
  28. 3.6. Calcularea iluminatului artificial 40
  29. CONCLUZII 41
  30. BIBLIOGRAFIE 43

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea temei. Turismul reprezintă, atât prin conţinut cât şi prin rolul său, un fenomen care s-a impus pregnant în epoca contemporană, dezvoltarea sa spectaculoasă constituind o trăsătură caracteristică a actualului secol şi al secolului trecut. Este una dintre componentele majore ale vieţii economice şi sociale ce polarizează interesul unui număr tot mai mare de ţări.

Turismul nu este reprezentat doar din câteva zeci sau sute de afaceri singulare într-o economie naţională. Cu atât mai mult când este vorba de componenta mondială a acestuia. El este o industrie cu importante implicaţii politice. Mai precis, el este un grup de mai multe industrii corelate: transport, cazare, servicii de alimentaţie publică, puncte de interes şi marcare a unor evenimente, precum şi activităţi de vânzare cu amănuntul. Comparativ cu alte domenii, o caracteristică importantă a industriei turismului o reprezintă faptul că ea este foarte intensivă din punctul de vedere al activităţii. În realitate, apreciază specialiştii, un nivel dat de venituri sprijină mai multe locuri de muncă în turism decât ar sprijini acelaşi nivel de venituri în industria automobilelor sau în prelucrarea petrolului, de exemplu. Cercetarea este necesară în turism pentru a dezvolta şi aplica metodele pentru estimarea impactelor asupra localităţilor şi pentru a conduce la o eficientă alocare a resurselor pentru obiectivele ce intră în concurenţă. Fireşte, turismul dispune de un anumit potenţial pentru promovarea creşterii economice în multe zone sau regiuni, dar el nu este întotdeauna atât de mare cât le-ar plăcea să creadă unor susţinători locali. Oricum, sumele alocate pentru deschiderea sau extinderea dezvoltării în turism pot şi trebuie să asigure administraţiile publice centrale şi locale de şansa creării de noi locuri de muncă şi posibile venituri pentru bugetul de care dispun.

Scopul şi sarcinele prezentei lucrări constă în evidenţierea specificului managementului în administraţia intreprinderilor de turism, a rolului acestuia în eficientizarea activităţilor conducerii intreprinderilor de turism din Republica Moldova şi fundamentarea direcţiilor strategice de bază a SECURITĂŢII serviciilor de turism. Pentru realizarea scopului propus au fost trasate următoarele obiective:

fundamentarea teoretică a managementului în întreprinderile de turism;

determinarea specificului managementului în hoteluri;

evaluarea modalităţilor de adaptare a politicilor şi practicilor de securitate în hoteluri;

Suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific. Drept bază teoretică şi metodologică a investigaţiilor au servit monografiile clasicilor în domeniul managementului, managementului în întreprinderile de turism, investigaţiile cercetătorilor de peste hotare şi autohtoni. Drept bază de informare au servit actele legislativ-normative ale Republicii Moldova şi ale altor ţări care reglementează activitatea managementului în întreprinderile de turism.

Metodologia cercetării s-a bazat pe abordarea sistemică şi utilizarea diverselor metode, cele mai frecvente fiind: normativă, statistică, grafică şi dinamică. De asemenea, au fost utilizate şi alte metode de cercetare, cum ar fi: de sinteză; analiza economică; compararea; inducţia şi deducţia, aplicate în dialectica cunoaşterii materiei şi societăţii, precum şi alte procedee şi instrumente de cunoaştere ştiinţifică a proceselor socio-economice.

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL HOTELIER

1.1. Definirea conceptelor cheie: turism şi industria ospitalităţii

În cadrul sectorului terţiar putem localiza turismul şi industria ospitalităţii prin însăşi conţinutului activităţilor pe care le desfăşoară, respectiv prin complexul de prestaţii pe care le furnizează în piaţă. Într-o economie naţională, importanţa turismului şi a ospitalităţii creşte de la an la an.

Mutaţiile social-economice din prezent au creat şi dezvoltat turismul ca ramură distinctă a economiei naţionale. Prima definiţie a turismului, acceptată pe plan mondial, este a lui W. Hunziker, din 1940: Turismul este ansamblul de relaţii şi fenomene care rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atâta timp cât sejurul şi deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanentă şi o activitate lucrativă oarecare. Aşadar, prin turism se înţelege, în primul rând, ansamblul de activităţi prin care omul îşi petrece timpul liber, călătorind în altă localitate sau ţară pentru a vizita oameni şi locuri, monumente şi muzee, pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele generale, pentru a se distra şi a face sport, pentru odihnă sau tratament etc., iar în al doilea rând industria creată pentru satisfacerea tuturor serviciilor solicitate de turişti la locul de destinaţie, la un înalt nivel calitativ, şi în condiţiile protecţiei şi conservării resurselor turistice, în special, şi a mediului înconjurător, în general. Turismul poate fi definit ca o industrie bazată pe servicii, care înglobează o serie de componente tangibile şi intangibile. Din categoria elementelor tangibile fac parte:

- Serviciile de transport;

- Serviciile de ospitalitate – cazare şi alimentaţie;

- Serviciile conexe (complementare) – bancare, asigurare şi securitate.

Elementele intangibile sunt: odihnă şi relaxare, cultură, aventură, experienţe noi.

Potrivit definiţiei, putem identifica în cadrul industriei turistice 5 mari grupe de servicii, fiecare dintre ele având câteva componente de produse şi servicii, aşa cum se observă în Figura nr. 1.1.

WTO defineşte turismul şi industria turistică astfel: În domeniul turismului trebuie incluse toate activităţile pe care o persoană le poate realiza într-o călătorie, în diverse scopuri: vacanţă, business etc., într-o zonă diferită de locaţia uzuală, pentru o perioadă nu mai îndelungată de 1 an consecutiv. În concluzie, pentru ca o călătorie să aparţină domeniului turistic trebuie să fie caracterizată prin aceste 3 aspecte în mod simultan.

Figura nr. 1.1. Structura industriei turistice

1.1.1. Funcţiile turismului

Privit în corelaţie cu ansamblul economiei naţionale, turismul acţionează ca un element dinamizator al sistemului economic global. Astfel, se pot identifica următoarele funcţii pe care le îndeplineşte turismul în cadrul unei economii naţionale:

1. Funcţia economică – presupune contribuţia turismului la:

Dezvoltarea economică a zonelor turistice – resursele naturale ale zonelor respective (formele de relief, climatul, fondul forestier, de floră şi de faună) şi antropice (monumente istorice, culturale, muzee, edificii religioase etc.) reprezintă „materia primă” pentru turism şi ca atare, zonele sau localităţile care dispun de acestea atrag fluxuri turistice, chiar dacă sunt sărace în alte resurse. Pentru ele turismul reprezintă o alternativă pentru dezvoltarea economico-socială şi contribuie la atenuarea dezechilibrelor intra-regionale.

Dezvoltarea altor ramuri ale economiei naţionale – turismul stimulează dezvoltarea agriculturii, construcţiilor, transportului, comerţului etc., deoarece unele ramuri ale economiei naţionale participă la crearea şi dezvoltarea bazei tehnico-materiale a turismului, iar altele reprezintă părţi ale produsului turistic, contribuind la satisfacerea cererii turiştilor. Efectul multiplicator al turismului poate fi exemplificat prin repercusiunile cheltuielilor primare ale turiştilor într-o unitate turistică în Figura nr. 1.2. Atunci când un voiajor achită nota de plată la un hotel, direcţia hotelului va utiliza banii primiţi pentru a achita diversele datorii pe care le-a contractat sau pentru a realiza investiţii noi de care vor beneficia viitorii clienţi ai hotelului. La rândul lor, furnizorii acestor bunuri sau servicii vor utiliza sumele de bani primite pentru a-şi achita propriile datorii şi pentru a-şi acoperi nevoile personale. În acest sens, banii primiţi de la turist pot fi cheltuiţi de câteva ori şi se repartizează între diferitele sectoare ale economiei naţionale.

Preview document

Securitate Turism - Pagina 1
Securitate Turism - Pagina 2
Securitate Turism - Pagina 3
Securitate Turism - Pagina 4
Securitate Turism - Pagina 5
Securitate Turism - Pagina 6
Securitate Turism - Pagina 7
Securitate Turism - Pagina 8
Securitate Turism - Pagina 9
Securitate Turism - Pagina 10
Securitate Turism - Pagina 11
Securitate Turism - Pagina 12
Securitate Turism - Pagina 13
Securitate Turism - Pagina 14
Securitate Turism - Pagina 15
Securitate Turism - Pagina 16
Securitate Turism - Pagina 17
Securitate Turism - Pagina 18
Securitate Turism - Pagina 19
Securitate Turism - Pagina 20
Securitate Turism - Pagina 21
Securitate Turism - Pagina 22
Securitate Turism - Pagina 23
Securitate Turism - Pagina 24
Securitate Turism - Pagina 25
Securitate Turism - Pagina 26
Securitate Turism - Pagina 27
Securitate Turism - Pagina 28
Securitate Turism - Pagina 29
Securitate Turism - Pagina 30
Securitate Turism - Pagina 31
Securitate Turism - Pagina 32
Securitate Turism - Pagina 33
Securitate Turism - Pagina 34
Securitate Turism - Pagina 35
Securitate Turism - Pagina 36
Securitate Turism - Pagina 37
Securitate Turism - Pagina 38
Securitate Turism - Pagina 39
Securitate Turism - Pagina 40
Securitate Turism - Pagina 41
Securitate Turism - Pagina 42
Securitate Turism - Pagina 43
Securitate Turism - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Securitate Turism.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul și Ocuparea Forței de Muncă

Introducere Resursele umane constituie un potenţial uman deosebit, unic, rar, dificil de imitat şi relativ de înlocuit, ce trebuie înţeles,...

E-Turismul în România - Studiu de Caz Clujul Virtual

Introducere Turismul este o activitate ce are impact asupra vieţii culturale, sociale şi economice. Are legătură cu numeroase domenii, printre...

Turismul în Europa de Vest

Introducere : Evolutia turismului in Europa de Vest , ca rezultat al actiunii conjuncturale de mai multi factori ( economici , demografici , psiho...

Turism Cultural în Munții Apuseni

INTRODUCERE În perioada actuală, când turismul a devenit o activitate de mare importanţă socială, economică şi, chiar politică, atât pe plan...

Rentabilitatea în Turism

Introducere Factorii economici exteriori au facut ca în ultimii zece ani piata romaneasca a turismului sa se caracterizeze printr-o mare...

Rolul Industriei Alimentației Publice în Turism

Întroducere Industria alimentară publica, privită în componenţa unui complex economico-social rămîne să-şi păstreze rolul şi importanţa economică...

Turismul de Afaceri

1. Cosideratii generale privind turismul de afaceri Turismul este cea mai mare afacere a începutului de mileniu, atât pe plan mondial, cât si în...

Organizarea activității de primire la hoteluri

Scurt istoric al activitatii de cazare Evolutia acestei activitati isi are radacinile in necesitatea de a asigura calatorilor conditii de odihna,...

Te-ar putea interesa și

Perspective de Integrare a Turismului Românesc în Plan European

CAPITOLUL I TURISMUL ÎN EUROPA – ORIENTARI SI TENDINTE 1.1. Factori de influenta în dezvoltarea turismului Turismul este influentat de o gama...

Caracterizarea județului Sibiu

I. ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ 1. DESCRIERE GENERALĂ Localizare Judeţul Sibiu, situat în centrul României, în partea de sud a Transilvaniei,...

Rolul mass-mediei în promovarea a două zone cu potențial turistic similar. studiu de caz - Valea Prahovei și Ceahlău-Bicaz

CAP. 1. INTRODUCERE 1.1. Metodologie Realizarea lucrării de faţă “Rolul mass-mediei în promovarea turismului a două zone cu potenţial turistic...

Căi de Perfecționare a Serviciilor de Transport Comercial din România

Cuvânt înainte Transporturile, permit punerea în valoare a bogăţiilor naturale sau a resurselor geografice din diferite regiuni sau ţări,...

Analiza indicatorilor de performanță turistică în Europa Mediteraneană

I. Cadrul general 1.1. Specificul geografic : ŢARA 1.1.1. SUPRAFAŢA (km ) 1.1.2. POPULAŢIA (mil. loc.) 1.1.3. CAPITALA Italia 301 268 57,4...

Organizarea și Funcționarea Unităților de Alimentație Publică

I. Memoriu justificativ Prin alimentaţie publică se înţelege activitatea economică care se ocupă cu producerea unei game variate de preparate...

Stațiunea Soveja

Imaginea turistica a statiunii sau localitatii turistice Situata la 82 km de Focsani, pe valea raului Susita, Soveja dispune de toate atuurile pe...

Turismul de Croazieră

Capitolul I. Turismul de croazieră formă priviligiata a consumului turistic. I.1 Tendinţe înregistrate în evoluţia turismului de croazieră...

Ai nevoie de altceva?