Sisteme Informaționale și Informatice în Turism

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8674
Mărime: 49.23KB (arhivat)
Publicat de: Ileana Crăciun
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Introducere

Procesul de evoluţie al civilizaţiei umane a fost însoţit, şi determinat totodată, de evoluţia procesului informaţional. Pe măsură ce activităţile umane s-au diversificat volumul informaţiilor a cunoscut o creştere exponenţială, fapt care a dat naştere concomitent la necesitatea adoptării unei modalităţi eficiente de culegere, stocare şi prelucrare a informaţiilor.

„Informaţia” este unul dintre cuvintele cel mai des folosite în prezent; sensul original al cuvântului informaţie este acela de noutate, o ştire care ne face ceva cunoscut şi care se raportează în special la aspectul comunicativ şi la cel cantitativ.

Noţiunea de „dată”, se poate spune că reprezintă materia primă a informaţiei şi se prezintă ca un şir de caractere sau simboluri asupra cărora sistemele electronice de calcul execută o serie de operaţiuni.

Atât data, cât şi informaţia sunt noţiuni fundamentale ale unui sistem informaţional.

În perioada contemporană se remarcă existenţa necesităţii utilizării (de către manageri în special) sistemelor informatice şi a tehnologiei informaţiei. Tehnologia informaţiei oferă posibilitatea de a gestiona mai bine interdependenţa organizaţională într-un cadru global.

Conceptul de sistem are un rol de bază în domeniul sistemelor informatice; acesta fundamentează alte concepte conexe din domeniul tehnologiei, aplicaţiilor, dezvoltării şi managementului sistemelor informatice.

Conceptul de sistem în domeniul IT este legat de: reţelele de calculatoare ca elemente componente ale sistemelor de prelucrare a informaţiilor; utilizarea computerelor în domeniul business-ului; tehnologiile de managementul informaţiei, care au un rol deosebit de important asupra calităţii, valorii business-ului.

Este necesar să se cunoască sistemele informaţionale în contextul utilizării lor în prelucrarea informaţiei.

Proiectul de faţă reprezintă o introducere în noţiunile teoretice fundamentale ale sistemului informaţional şi ale sistemului informatic, urmată de concretizarea acestora în practică prin prezentarea sistemului de rezervări Galileo, utilizat în activităţile de turism şi servicii.

În primul capitol am încercat să expun conceptul de sistem informaţional şi diverse noţiuni referitoare la acesta. Am început prin a definii conceptul de sistem informaţional, după care am prezentat componentele acestuia, funcţiile, parametrii săi şi am încheiat capitolul cu raţionalizarea sistemului informaţional.

Scopul principal al sistemului informaţional este de a furniza fiecărui utilizator, în funcţie de responsabilităţile şi atribuţiile sale, toate informaţiile sale.

Prin urmare, sistemul informaţional reprezintă un ansamblu de oameni, echipamente, software, procese şi date destinate să furnizeze informaţii active sistemului decizional, informaţii necesare în elaborarea de soluţii pentru problemele cu care se confruntă managerii agenţilor economici.

În al doilea capitol am prezentat sistemul informatic, ca parte componentă a sistemului informaţional. Am vorbit despre conceptul de sistem informatic, despre categoriile de sisteme informatice, despre activităţile dintr-un sistem informatic şi despre aspecte etice ale sistemelor informatice. În încheierea acestui capitol, pentru a face o oarecare introducere în capitolul următor, am vorbit despre sistemele informatice pentru turism.

Sistemul informatic este o parte a sistemului informaţional în care procesul de culegere, transmitere, stocare şi prelucrare a datelor se realizează utilizând elemente sau componente ale tehnicii informaţionale.

În capitolul al treilea am prezentat sistemul de rezervări în domeniul turismului, Galileo. Am ales să prezint acest sistem, deoarece, începând cu a doua jumătate a secolului XX, s-a constatat pătrunderea tot mai pregnantă şi activă a sistemelor informatice în activitatea şi conducerea firmelor de turism.

Această tendinţă a fost justificată de posibilitatea extinderii sistemului informaţional prin intermediul sistemelor informatice.

Marile companii touroperatoare, cele specializate în transporturi internaţionale de călători, dar mai ales cele din transporturile turistice, au introdus utilizarea sistemelor informatice specifice pentru anumite activităţi specifice obiectului lor de activitate. Dovedindu-se deosebit de dinamic, domeniul a propus numeroase alte aplicaţii pentru hotelărie, restauraţie şi pentru animaţie şi agrement.

Succesul cunoscut de informatizarea activităţilor turistice este de necontestat, iar astăzi desfăşurarea unei activităţi eficiente fără utilizarea unor altfel de sisteme este de neconceput.

Cap I. NOŢIUNI REFERITOARE LA CONCEPTUL DE SISTEM INFORMAŢIONAL

1.1. Definirea sistemului informaţional

Un sistem este format dintr-un grup de componente între care se stabilesc relaţii şi care conlucrează spre un scop comun prin acceptarea de intrări şi producerea de ieşiri printr-un proces (de transformare).

Sistemul informaţional este ansamblul tehnico-organizatoric de concepere şi obţinere a informaţiilor necesare fundamentării deciziilor pentru conducerea unui anumit domeniu de activitate.

Scopul principal al sistemului informaţional este de a furniza fiecărui utilizator, în funcţie de responsabilităţile şi atribuţiile sale, toate informaţiile necesare.

Un sistem informaţional modern trebuie să asigure: informarea la toate nivelele, operativitatea informării, selectarea informaţiilor, adaptabilitatea la modificări.

1.2. Componentele sistemului informaţional

Sistemul informaţional are următoarele componente: data, informaţia, circuitul şi fluxul informaţional, procedura informaţională şi mijloacele de tratare a informaţiilor.

a) Data - poate fi definită prin: noţiune, fapt, eveniment, proces, obiect sau acţiune din interiorul sau din afara sistemului, reprezentată sub o formă convenţională adecvată comunicării, interpretării sau prelucrării ei. În procesul informaţional data reprezintă descrierea cifrică sau letrică a proceselor, resurselor, putând fi utilizată ca atare (informaţie) sau supusă unor procese de prelucrare pentru creşterea gradului ei de semnificaţie şi utilitate.

Preview document

Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 1
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 2
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 3
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 4
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 5
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 6
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 7
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 8
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 9
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 10
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 11
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 12
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 13
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 14
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 15
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 16
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 17
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 18
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 19
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 20
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 21
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 22
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 23
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 24
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 25
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 26
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 27
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 28
Sisteme Informaționale și Informatice în Turism - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Informationale si Informatice in Turism.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Constituirea, Utilizare, Regularizarea și Contabilizarea Provizioanelor Specifice de Risc de Credit

INTRODUCERE Domeniul financiar bancar reprezintă unul din cele mai importante domenii ale activităţii economice. Activitatea de creditare bancară...

Marketing Agroturistic

1.1 Marketingul în turism Economia serviciilor, în care se încadreaza si activitatile de turism, constituie un sector productiv, care este...

Sistemul Informațional de Marketing

INTRODUCERE După 1989, în România turismul a înregistrat o evoluţie descendentă, semnalându-se diminuări alarmante la majoritatea indicatorilor...

Aplicații ale Sistemului Informatic în Turism

Introducere Am structurat acest referat pe trei capitole astfel: -în primul capitol am abordat conceptul de sistem informaţional dând o definiţie...

Analiza unui subsistem informațional pentru evidența clienților și rezervarea într-o unitate hotelieră

Argument In acest proiect,ma voi folosi de anumite aplicatii pentru a efectua analiza unui subistem informational pentru evidenta clientilor si...

Proiectarea unui sistem informațional cu bază de date pentru administrarea afacerilor în turism

Introducere Asa cum stim cu totii turismul este cunoscut ca fiind cea mai vasta industrie din ziua de azi. Veniturile obtinute din turism au o...

Considerații Asupra unui Sistem Informatic pentru Management în Activitatea de Turism

INTRODUCERE Lucrarea de licenţă intitulată ,,Consideraţii asupra unui sistem informatic pentru management în activitatea de turism” la disciplina...

Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice

Introducere Secolul XXI cunoaşte o tot mai mare nevoie de simplificare a operaţiunilor necesare a se efectua zilnic, de îndeplinire a tot mai...

Ai nevoie de altceva?