Statiunea Balneo-Climaterica Baile Herculane

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Statiunea Balneo-Climaterica Baile Herculane.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

Capitolul I “Consideratii generale”
1.1 Pozitia geografica
1.2 Istoric
1.3 Cadrul natural
1.4 Cadrul socio-economic
Capitolul II “Analiza potentialului turistic”
2.1 Ape minerale
2.2 Bioclimatul zonei
2.3 Alte resurse turistice
Capitolul III “Studiul actual de valorificare”
3.1 Structurile turistice
3.2 Forme de turism practicate
3.3 Circulatia turistica
Capitolul IV “Modalitati de valorificare, modernizare, dezvoltare a turismului in statiunea “Baile Herculane”
4.1 Premizele dezvoltarii turismului
4.2 Strategia dezvoltarii turismului
4.3 Date despre o statiune din strainatate

Extras din document

Capitolul I “Consideratii generale”

1.1 Pozitia geografica

Statiunea Baile Herculane este situata in sud-vestul Romaniei (judetul Caras-Severin), pe Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti in est si Muntii Cernei in vest, la o altitudine de 160 m, la 41 km nord-vest de municipiul Drobeta -Turnu Severin (resedinta judetului Mehedinti). Orasul este integrat in Parcul National Valea Cernei - Domogled si este amplasat la intersectia paralelei 450 52I N cu meridianul 230 52I E, avand aceeasi pozitie cu Venetia si Nisa.

Faţă de Bucureşti, staţiunea se găseşte la o distanţă de aproximativ 380 km, iar faţă de Timişoara la 178 km. Distanţele până la cele mai importante centre urbane din apropiere sunt: 60 km până la Baia de Aramă, 19 km până la Orşova, 50 km până la Drobeta-Turnu Severin şi 71 km până la Caransebeş.

Caile de acces in statiune sunt multiple.

Rutier: 5 km fata de DN 6 (E 70) ce leaga vestul tarii de Bucuresti

Feroviar: calea ferata internationala Bucuresti - Timisoara - Budapesta, gara Herculane.

Aerian: Cele mai apropiate aeroporturi: Caransebes (80 km), Craiova (160 km) si Timisoara (170 km, aeroport international).

Turiştii pot ajunge la Băile Herculane şi pe jos, existând poteci marcate care traversează culmile Munţilor Cernei şi Mehedinţi.

1.2 Istoric

Originea Bailor Herculane se întinde pe o durata de aproape doua milenii. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai : « Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta… ». În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Împresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Statiunea Baile-Herculane are un patrimoniu istoric de exceptie, memoria vie a 1851 de ani de existenta (153 – 2004) neîntrerupta a statiunii. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii : apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Dupa 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria moderna si contemporana a Bailor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstructia si modernizarea « bailor », a cailor de acces, granicierii banateni construind aici majoritatea edificiilor din statiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant. Statiunea este vizitata de-a lungul timpului de mari personalitati, între care : împaratul Iosif al II-lea , împaratul Francisc I si împarateasa Charlotte, împaratul Franz Iosef si împarateasa Elisabeta. În 1852, împaratul Austriei considera Baile-Herculane ca fiind « ceea mai frumoasa statiune de pe continent », iar împarateasa Elisabeta – pasionata, îndragita, distincta, si armonioasa Sissi – scrie un jurnal intim în care Baile Herculane sunt o prezenta distincta si încîntatoare. În statiune exista Muzeul Nicolae Cena, ale carui colectii au început sa fie constituite începând cu anul 1922.

Existenta neintrerupta de doua milenii a statiuni Baile-Herculane a fost favorizata de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, dar si de pitoreasca asezare a statiunii într-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. Dotarea tehnico-edilitara de prim rang la un confort de înalta tinuta si bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura, etc. au conferit acestei statiuni un înalt grad de atractivitate.

1.3 Cadrul natural

Situat in sud-vestul Romaniei, in tinutul superb al Banatului Montan, pe pitoreasca Vale a Cernei din Carpatii Meridionali, orasul Baile Herculane si imprejurimile sale ofera atractii naturale deosebite. Peisajele impresionante ale Parcului National Domogled – Valea Cernei, cu o fabuloasa lume a calcarelor, apei si cascadelor, padurilor seculare, raritatilor floristice si faunistice, confera acestui tinut o originalitate si un farmec aparte.

Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea Balneo-Climaterica Baile Herculane.doc

Alte informatii

Universitatea Romano-Americana Facultatea de Economia Turismului Intern si International