Statiunea Sarata Monteoru Buzau

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Statiunea Sarata Monteoru Buzau.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Staţiunea Sărata Monteoru este o staţiune balneoclimaterică de interes general, cu funcţionare permanentă, situată în satul omonim al comunei Merei, în depresiunea Sărata, la poalele Dealului Istriţa, la 86 metri altitudine şi este situată la 18 kilometri de judeţul Buzău.

În apropierea staţiunii există o haltă de cale ferată inaugurată la 13 septembrie 1872. Exploatări de petrol din 1845.

Climatul este influenţat de colinele împădurite din apropiere cu veri călduroase (în iulie temperatura medie de 22° C) şi ierni nu prea friguroase (în ianuarie medii termice în jur de – 3° C ).

Temperatura medie anuală este de 10° C iar precipitaţiile însumează în medie 550 mm. anual.

Toponimie

Cuvântul „Monteoru ” vine de la termenii de muntişori sau munţiori care definesc dealurile, măgurile din partea locului. Trecând la singular cuvântul munţiorii, el devine munţioru şi aplicându-se forma românească mai uşor de pronunţat, a devenit Monteoru. După 1870, Grigore C. Constantinescu îşi adaugă numelui de familie pe cel de Monteoru, dând acelaşi nume şi comunei nou înfiinţate (probabil că s-a gândit şi la muntele de aur negru care îi adusese atât de multă bogăţie fiind apropiat şi de pronunţia în limba franceză mont d’or – Monteoru).

În munţii Buzăului se află şi masivul cu acelaşi nume, „Sărata”, nume împrumutat de la numeroasele izvoarele cu apă sărată, aflate în localitate, vine din latinul „sal”, „salis”.

Capitolul I Prezentarea generală a staţiunii Sărata Monteoru

1.1. Scurt istoric

a) Atestări arheologice

- Aşezări şi necropole datând din neolitic (Culturile Băieşti-Aldeni şi Cucuteni B), pe malul Sărăţii la nord de sat.

- Aşezări şi necropole din epoca bronzului (Cultura Monteoru-mileniul II î.e.n.) situate pe Cetăţuia şi Poiana Scoruşului.

- Resturi sporadice ale perioadei Hallstattienne timpurii (epoca fierului).

- Aşezări geto-dacice.

- Aşezare din secolul al IV-lea pe malul drept al pârâului Sărata.

- Necropola din secolul VI-VII (cultura Ipoteşti-Cândeşti), pe fâşia numită Col şi în Poiana Scoruşului.

- Urme din secolul al XII-lea, descoperite în regiunea SV, lângă Cetăţuie.

Nu se poate vorbi de bogata moştenire arheologică descoperită la Sărata Monteoru, fără a se arăta că ea a fost rezultatul unei evoluţii îndelungate a civilizaţiei create pe întreg teritoriul judeţului Buzău.

De aceea trebuie admis că şi satul Sărata Monteoru cu un trecut arheologic bine conturat şi atestat în documente cu 500 de ani în urmă, este o verigă importantă în lanţul istoriei noastre milenare.

1.2. Pozitie geografica

Staţiunea balneoclimaterică Sărata Monteoru Buzău, situată într-un cadru natural aparte, poate mulţumi orice turist care doreşte să-şi petreacă o vacanţă de neuitat, beneficiind de resursele naturale pe care le oferă această staţiune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea Sarata Monteoru Buzau.doc

Alte informatii

Prezentarea statiunii