Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 11586
Mărime: 1.17MB (arhivat)
Publicat de: Cristobal Pîrvu
Puncte necesare: 9
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea Dunarea de Jos, Galati

Cuprins

  1. Capitolul 1. Prezentarea generală a regiunii Sud Muntenia ...3
  2. Capitolul 2. Strategia de Dezvoltare a Regiunii Sud Muntenia .6
  3. Capitolul 3. Dezvoltarea serviciilor de consultanță pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din Regiunea Sud Muntenia ...17
  4. Capitolul 4. Promovarea potențialului turistic în Regiunea de Sud .26
  5. Capitolul 5. Analiza SWOT .33
  6. Bibliografia ..35

Extras din proiect

Caracteristici demo-geografice

Regiunea Sud este situată în partea de sud a României, având o suprafață de 34.453 km2 (14.45 % din suprafața României), corespunzătoare județelor Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman. În partea de sud, regiunea se învecinează cu Bulgaria. Relieful regiunii este caracterizat de predominanța formelor de relief de joasă altitudine: câmpii și lunci - 70,7%, dealuri - 19,8% și doar 9,5 % munți.

Populația totală a celor șapte județe componente era, în 2005, de 3.342.042 locuitori, reprezentând 15,4% din populația României. Densitatea populației este de 96,6 loc/km2 , valoare superioară mediei pe țară (90,7 loc/km2 ). Gradul de urbanizare este de 41,7%, sub media pe țară, explicabil prin faptul că, exceptând județul Prahova, majoritatea populației trăiește în mediul rural.

Regiunea Sud are o rețea de localități alcătuită din 48 de orașe (din care 16 municipii), 517 comune și 2018 de sate. Cele mai multe orașe (32) au sub 20.000 de locuitori, multe dintre acestea cu o infrastructură deficitară, apropiată de cea a zonelor rurale. Numai 2 orașe au peste 100.000 de locuitori (Ploiești și Pitești). Distribuția teritorială arată o concentrare mai mare a orașelor în județul Prahova (14) și mai redusă în Giurgiu.

Tab. 1 Organizarea administrativ teritoriala a Regiunii Sud Muntenia la 31 dec. 2011

Forța de muncă și migrația

Ponderea populației ocupate era, în 2005, de 35,7% din populația regiunii, sub media pe țară (38,8%), valorile cele mai ridicate înregistrându-se în Argeș (39%) și Teleorman (37,7%), în celelalte județe valorile fiind cuprinse între 31 și 37%.

Gradul de ocupare a populației pe sectoare de activitate, la nivel regional, indică o pondere ridicată, dar în descreștere, a populației ocupate în agricultură (39,7%) și o pondere relativ scăzută a celei ocupate în industrie (23,7%) și servicii (36,6%). Județele sudice ale Regiunii sunt preponderent agricole, cu o pondere ridicată a populației ocupate în agricultură: Teleorman, Giurgiu (59,4 % și 57,5%), Călărași (51,5%). Județele Prahova și Argeș se caracterizează printr-o pondere ridicată a populației ocupate în industrie și servicii.

În cea ce privește rata șomajului, la 31 decembrie 2005, aceasta era de 7,4% la nivelul regiunii, evidențiindu-se aceeași diferențiere între sudul și nordul regiunii, cele mai ridicate rate ale șomajului înregistrându-se în județele Ialomița (12,1%) și Călărași (9%), iar cele mai reduse în județele Argeș (5,2%) și Giurgiu (5,6%). Lipsa locurilor de muncă în zonele rurale determină o masivă plecare către București și migrația tinerilor către Europa de Vest, astfel încât satele și orașele mici se depopulează.

Economia regională

În 2014, Regiunea Sud înregistra o valoare a PIB de 2.447 euro/locuitor, situată sub media pe țară (2932,8 euro/locuitor), la nivel județean, cele mai mari valori înregistrându-se în județele Argeș - 3071 euro/locuitor și Prahova - 2696,9 euro/locuitor, iar cea mai redusă în Călărași - 1748,2 euro/locuitor. Trăsătura esențială a Regiunii Sud este reprezentată de împărțirea acesteia în două sub-arii cu caracteristici geografice și socio-economice diferite.

Partea de nord a Regiunii (județele Argeș, Dîmbovița și Prahova) se caracterizează printr-un grad ridicat de industrializare,Prahova deținând locul 1 pe țară în ceea ce privește producția industrială. Principalele probleme cu care se confruntă acest areal sunt legate de declinul unităților industriale, care a generat o rată ridicată a șomajului. Închiderea unor unități industriale în zonele monoindustriale a determinat apariția unor grave probleme economice și sociale, în special în zonele urbane monoindustriale: Mizil, Moreni, Plopeni, Urlați, Costești și Câmpulung-Muscel.

Partea sudică a Regiunii (județele Călărași, Giurgiu, Ialomița și Teleorman) este o zonă tradițional subdezvoltată, reprezentând al doilea buzunar de mare sărăcie în România (primul pol fiind cel din Regiunea Nord - Est). Ea se caracterizează prin preponderența populației ocupate în agricultură. De altfel, suprafața județelor componente este reprezentată în întregime de câmpie. În anii ‘70, întreaga zonă a cunoscut o dezvoltare industrială artificială. În prezent, suportă impactul sever al procesului de tranziție spre economia de piață, prin închiderea majorității unităților industriale reprezentative. Această situație caracterizează toate reședințele de județ, precum și arealele adiacente ale orașelor Turnu Măgurele, Zimnicea, Alexandria, Videle, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Slobozia și Fetești.

Infrastructura

Transport

Regiunea dispune de o rețea de drumuri publice europene, naționale și județene cu o lungime de 12.000 km (15 % din totalul național) și o rețea feroviară de 1225 km (11,4% din rețeaua națională). Dunărea, arteră fluvială europeană, înlesnește legăturile acestei regiuni cu principalele orașe din bazinul său hidrografic.

În ceea ce privește transportul rutier, regiunea beneficiază de o bună deschidere internă și internațională, asigurată de 5 drumuri europene (E574, E81, E70, E85 și E60) și de autostrăzile A1 (București - Pitești) și A2 (București - Constanța, aflată parțial în exploatare), însă doar 29,2% din totalul drumurilor publice sunt modernizate. La nivel județean, cele mai ridicate ponderi ale drumurilor publice modernizate se înregistrează în județele sudice: Călărași (40%) Teleorman (39,1%). Procentele ridicate din aceste județe se datorează ponderii mai mari pe care le au drumurile naționale în totalul drumurilor publice, în sudul regiunii (peste 23%), comparativ cu nordul acesteia (sub 20%). Mai precis, în județele nordice (Argeș, Dâmbovița și Prahova), pe lângă drumurile naționale care traversează județele, există o rețea mai densă de drumuri județene și comunale (de regulă mai puțin modernizate decât cele naționale), comparativ cu sudul regiunii. Această explicație este sprijinită de densitatea mai ridicată a drumurilor publice înregistrată în județul Argeș - peste 44 km/100kmp, față de cea din județele sudice - sub 27 km/100kmp.

Regiunea dispune de o rețea dezvoltată de transport feroviar, teritoriul acesteia fiind străbătut de magistralele feroviare I (București-Timișoara), II, III, IV, V si VI (traseu comun până la Ploiești), VII (București-Galați), VIII (București-Constanța) și IX (București-Giurgiu). Regiunea Sud beneficiază și de avantajul oferit de principala arteră fluvială de navigație europeană, Dunărea, însă puțin folosită ca urmare a reducerii capacităților industriale ale orașelor porturi și lipsei transportului naval de călători.

Bibliografie

1) Băltăretu , A.,Evoluții si tendințe in turismul internațional, Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2006.

2) Buchley, R.,Adventure Tourism, Editura CABI, Wallingford, UK, 2006. 3) Cristureanu C., Economia și politica turismului international , Editura Casa Editorială Pentru Turism si Cultură Abeona, București, 1992.

4) Dinu M., Geografia Turismului, Editura Universitară, Bucuresti, 2005.

5) Holloway, J., Ch,The Business of Tourism, Editura Pitman Publishing, London, 1994.

6) Honey, M., Ecotourism and Sustainable Development: Who Owns Paradise?, Editura Island Press, Washington DC., 2008.

7) Istrate, I., Brad, F., Rosu, A.G, Economia Turismului și Mediul Înconjurător , Editura Economică, Bucuresti, 1996.

8) Minciu, R., Economia Turismului, Editura Uranus, Bucuresti, 2004.

9) Snak, O., Neacsu, N., Baron, P., Economia turismului, Editura Expert, Bucuresti, 2001. 10) Teiusanu, I.,Geografia turismului, Editura Academiei, Bucuresti, 2008.

11) Witt, St., F. (coord.), The Management of International Tourism, Editura Unwin Hyman Ltd., London, 1991.

12) regio.adrmuntenia.ro

13) romaniainterbelica.memoria.ro

14) statistici.insse.ro

15) www.adrmuntenia.ro

16) www.calarasi.ro

17) www.cjarges.ro

18) www.comune.ro

19) www.dambovita.insse.ro

20) www.prahova.insse.ro

Preview document

Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 1
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 2
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 3
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 4
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 5
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 6
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 7
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 8
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 9
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 10
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 11
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 12
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 13
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 14
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 15
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 16
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 17
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 18
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 19
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 20
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 21
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 22
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 23
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 24
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 25
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 26
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 27
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 28
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 29
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 30
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 31
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 32
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 33
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 34
Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Strategia de dezvoltare a regiunii Sud Muntenia.docx

Alții au mai descărcat și

Strategia de Dezvoltare a Comunei Aninoasa

Cap. I. Stabilirea domeniului de cuprindere a studiului Strategia de dezvoltare economico-socială a comunei Aninoasa îşi propune să valorifice...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Județul Vâlcea

Judetul Valcea are o suprafata de 5.765 km2, reprezentand 2,43% din suprafata Romaniei . Este situat in partea central sudica a Romaniei, in...

Poziția județului Călărași în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA REGIUNEII SUD MUNTENIA Suprafata totala: 34.453 km2 (14.54% din suprafata totala a Romaniei) Cuprinde 7 judete: Arges,...

Poziția județului Ialomița în cadrul regiunii Sud-Muntenia

Pozitia judetului Ialomita in cadrul Regiunii Sud-Muntenia Judetul Ialomita este situat in SE Campiei Romane, in functie de structura...

Pozitia Judetului Giurgiu în Cadrul Regiunii 3 Sud-Muntenia

Capitolul I – Caracteristici generale Giurgiu aparţine Regiunii Sud-Muntenia, dezvoltată sub semnul sectorului auto, a industriei petroliere şi,...

Poziția județului Giurgiu în cadrul regiunii Sud Muntenia

Pozitia judetului Giurgiu in cadrul Regiunii Sud Muntenia Cap.1. Judetul Giurgiu – caracterizare generala 1.1. Asezarea geografica a judetului...

Managementul Proiectelor

1. INFORMATII DESPRE CONSORTIUL PROIECTULUI 1.1 Date despre organizatia promotoare: Numele organizatiei Societatea Comerciala DANCO...

Dezvoltarea regională sud-vest Oltenia

Introducere Dezvoltarea regională urmăreşte impulsionarea şi diversificarea activităţilor economice, stimularea investiţiilor în sectorul privat,...

Strategia de dezvoltare regională Sud Muntenia

Introducere Politica de dezvoltare regională este una dintre politicile cele mai importante şi cele mai complexe ale Uniunii Europene, statut ce...

Ai nevoie de altceva?