Strategii de Dezvoltare a Statiunilor Balneoclimaterice din Judetul Valcea

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Strategii de Dezvoltare a Statiunilor Balneoclimaterice din Judetul Valcea.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 60 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Iordache Carmen, Sandu Ana-Maria

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I
STRATEGIA DEZVOLTARII TURISMULUI ÎN CADRUL STATIUNILOR BALNEOCLIMATERICE 4
1.1 Amenajarea turistica – o strategie de dezvoltare a ofertei turistice 4
1.2 Statiunea turistica – cadrul dezvoltarii activitatii turistice 9
1.3 Impactul economic al amenajarii statiunilor turistice 12
1.4 Gestiunea economica a statiunilor turistice 15
CAPITOLUL II
PREZENTAREA PRINCIPALELOR STATIUNI BALNEOCLIMATERICE DIN JUDETUL VÂLCEA 18
2.1. Statiunea Calimanesti-Caciulata 18
2.2. Statiunea Baile Govora 28
2.3. Statiunea Baile Olanesti 33
2.4. Statiunea Voineasa 39
CAPITOLUL III
DEZVOLTAREA TURISMULUI BALNEOCLIMATERIC DIN JUDETUL VÂLCEA PRIN PRISMA ASOCIATIEI TURISMULUI VÂLCEAN 44
3.1 Descrierea Asociatiei Turismului Vâlcean (ATV) 44
3.2 Descrierea proiectului de dezvoltare a turismului balneoclimateric din judetul Vâlcea 48
3.3 Scopul si obiectivele Asociatiei Turismului Vâlcean 52
3.4 Propuneri în scopul dezvoltarii pe plan national si international a
turismului balneoclimateric din judetul Vâlcea 53
CONCLUZII SI PROPUNERI 56
BIBLIOGRAFIE 58

Extras din document

INTRODUCERE

România este o tara binecuvântata de Dumnezeu cu cele mai variate si pitoresti forme de relief: mare, fluviu, delta, munti, dealuri si podisuri, câmpii si lunci, o tara cu bogatii si frumuseti, o tara cu o civilizatie multimilenara, cu un patrimoniu istoric si cultural considerabil, o tara unica prin farmecul si ospitalitatea locuitorilor sai, denumita de marele scriitor român Alexandru Vlahuta "România pitoreasca" în una din operele sale, care poarta chiar acest nume. Fiind asezata geografic în zona sud-estica a Europei, frumoasa si bogata Românie a fost deopotriva admirata si râvnita.

Vâlcea se înscrie printre judetele cu fond balnear remarcabil, ceea ce a facut ca activitatea balneara sa aiba o veche traditie si sa cunoasca o ampla dezvoltare aici.

Dincolo de evolutia circulatiei turistice din ultimii ani determinata de factori conjuncturali, neconcludenti pentru tendintele pe termen lung ale turismului balnear, cercetarile si studiile efectuate asupra cererii turistice releva existenta unei importante cereri potentiale a populatiei românesti pentru turismul de sanatate.

Prin urmare, turismul balnear valcean are sarcina de a-si mentine traditia si renumele în conditiile unei concurente tot mai aprige, de a se dezvolta si adapta tendintelor internationale, pastrând însa produsul turistic balnear local nealterat.

Pe plan international, turismul pentru întretinere si repunere în forma este înteles ca o notiune superioara, pentru o oferta de servicii ce înglobeaza atât domeniul turismului balnear cât si turismul recreativ, de odihna.

a) În ceea ce priveste turismul balnear, pe piata europeana se constata noi tendinte:

- o îndepartare de cura medicala traditionala, catre servicii ce vizeaza mentinerea sanatatii, fitness si întretinerea frumusetii;

- includerea în profilul statiunilor a serviciilor de sanatate „nebalneare”, foarte scumpe în alte tari, cum ar fi tratamentele stomatologice, tratamentele cosmetice etc.;

- specializarea unor statiuni pentru cura recuperatorie si profilaxie pe segmentele copii si sportivi.

b) În privinta turismului recreativ, asociat acum, în mod obligatoriu turismului balnear, constatam schimbari importante în preferintele populatiei, astfel:

- se doreste combinarea activitatilor „cu specific balnear” cu plimbari în natura, scurte drumetii montane, cure de miscare si activitati sportive, plaja, baie, înot etc. ;

- sunt foarte cautate atât strandurile termale în aer liber, piscinele acoperite, saunele, terenurile de sport, dar si spatiile amenajate pentru picnic, bowling, discotecile, salile de spectacol, cazinourile, etc.

CAPITOLUL I

STRATEGIA DEZVOLTARII TURISMULUI ÎN CADRUL STATIUNILOR BALNEOCLIMATERICE

1.1 Amenajarea turistica – o strategie de dezvoltare a ofertei turistice

Ca în orice alt domeniu al activitatii economice, abordarea de marketing a turismului presupune o planificare a dezvoltarii acestuia, la nivel macro- si microeconomic. Experienta practica a dezvoltarii turismului acumulata în decursul ultimelor decenii demonstreaza rolul fundamental al planificarii turismului în sustinerea unei dezvoltari echilibrate, cu beneficii economico-sociale, dar si ecologice; acestea se realizeaza în trei directii: economica, geografica si politica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Dezvoltare a Statiunilor Balneoclimaterice din Judetul Valcea.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „CONSTANTIN BRÂNCOVEANU” - PITESTI DEPARTAMENTUL DE STUDII DE MASTERAT SI PREUNIVERSITARE DE PERFECTIONARE RÂMNICU VÂLCEA