Extras din document
Introducere
Turismul, sub diferitele sale forme, a cunoscut о dezvoltare şi o diversificare accentuată în ultimele decenii astfel încât, la începutul secolului XXI este considerat ca unul dintre cele mai dinamice domenii ale civilizaţiei actuale. Argumentul principal îl reprezintă permanenta transformare, ca urmare a adaptării fenomenului turistic la cerinţele economice mondiale de globalizare şi dezvoltare durabilă a sectorului serviciilor.
Importanţa economică, socială şi politică a turismului, contribuţia sa la dezvoltarea economiei naţionale în ansamblu a determinat faptul de a efectua un studiu privind posibilitatea de promovare a imaginii turistice a Republicii Moldova la atragerea turiştilor străini, prin dezvoltarea turismului viti-vinicol.
Concepţia în dezvoltarea turismului presupune valorificarea, în totalitate, a resurselor turistice naturale şi antropice din Moldova, iar activitatea de turism viti-vinicol trebuie orientată spre satisfacerea cerinţelor şi preferinţelor turiştilor interni şi străini.
Baza tehnico-materială a turismului viti-vinicol este reprezentată, în general, de întreprinderile vinificatoare care dispun de condiţii adecvate pentru primirea turiştilor la nivel european. Dintre ele, 5 sunt introduse în circuitul turistic internaţional, unele sunt considerate obiecte ale patrimoniului naţional, altele reprezintă recorduri mondiale prin dimensiunile sale. Toate cramele vit-vinicole dispun de săli de degustare a vinurilor şi servire a mesei, unele chiar şi de spaţii de cazare turistice.
Schimbările din domeniul turismului sunt rezultatul derulării unui proces continuu de înnoire cantitativă şi calitativă în principal a ofertei turistice şi a motivaţiilor care au determinat alegerea practicării activităţilor şi a destinaţiilor turistice.
Multiplicarea formelor de turism, derularea mai profundă şi accelerată a activităţilor turistice au avut ca efect valorificarea şi promovarea zonelor turistice în condiţiile protecţiei, conservării şi ameliorării mediului, adică a respectării unor principii de dezvoltare durabilă.
Turismul viti-vinicol reprezintă una dintre formele de turism care s-a integrat şi adaptat rapid cerinţelor pieţei turistice mondiale în actualul context.
Necesitatea cunoaşterii şi analizei turismului viti-vinicol a apărut ca urmare a modificării cererii turistice în favoarea practicării turismului în mijlocul naturii, şi descoperirii tradiţiilor locale alături de degustarea vinurilor şi cunoaşterea tehnologiilor de preparare a acestora.
Orice domeniu de activitate, fenomen sau proces poate fi supus cercetării ştiinţifice numai în condiţiile selecţionării diferitelor aspecte ale realităţii şi realizarea unei analize.
Aplicarea instrumentelor statistice specifice turismului viti-vinicol este necesară pentru comensurarea aspectelor cantitative şi calitative privind activitatea acestui tip de turism. Rezultatele obţinute evidenţiază nivelul, tendinţa şi evoluţia elementului ce caracterizează activitatea turismului viti-vinicol şi constituie puncte de referinţă în luarea unor decizii, în stabilirea unor strategii care vizează dezvoltarea durabilă a acestuia.
Actualitatea temei. După cum ştim turismul este un domeniu important al economiei naţionale, cu părere de rău în republica Moldova el constituie 1% din PIB-ul naţional, cu toate că diversificarea formelor lui nu constituie o atracţie majoră pentru turiştii străini. Pentru Republica Moldova turismul viti-vinicol este cea mai oportună formă de dezvoltare a turismului receptor. Pe teritoriul Republicii Moldova se găsesc obiective turistice viti-vinicole de interes mondial, crame care după suprafeţele sale ocupă locuri de frunte. Deasemenea putem menţiona meritul unor crame de a fi introduse în circuitul turistic internaţional.
Obiectul de studiu al lucrării îl constituie nivelul de dezvoltare a turismului viti-vinicol la momentul actual şi posibilităţile de dezvoltare a acestuia prin promovarea imaginii turistice a Republicii Moldova ca destinaţie turistică viti-vinicolă, precum şi prin integrarea turismului viti-vinicol în circuitele turistica internaţionale.
Scopul şi obiectivele lucrării. Luînd în consideraţie nivelul de cercetare al aceste teme, constatăm lipsa unei lucrări ce ar reflecta descrierea turismului viti-vinicol din Republica Moldova. Autorul prezentei teze îşi propune ca scop de cercetare: posibilităţile de dezvoltare a turismului receptor prin utilizarea potenţialului turistic viti-vinicol din Republica Moldova.
Pentru a atinge scopul jalonat vom intenţiona asupra obiectivelor:
1. Definirea rolului turismului viti-vinicol;
2. Determinarea impactului turismului viti-vinicol asupra economiei ţării;
3. Caracteristica întreprinderilor vinicole;
4. Stabilirea rolului agenţiilor de turism în valorificarea potenţialului vinicol;
5. Caracteristica traseelor turistice viti-vinicole;
6. Descrierea posibilităţilor de integrare şi de promovare a turismului viti-vinicol din Republica Moldova pe plan internaţional.
Metodologia şi metodele de studiu.
Dintre diversele metode de investigaţie ştiinţifică am recurs la următoarele:
1 Metoda analizei, (diverse comentarii, comparaţii, descrieri,).
2 Metoda critică – ne-a permis să aducem la cunoştinţă starea reală a situaţiei actuale a turismului viti-vinicol moldovenesc;
3 Metoda problematică (colectarea şi studierea materialelor şi articolelor de specialitate).
4 Metoda modelării teoretice;
5 Metoda observaţiei – am conturat tabloul real actual al stării turismului viti-vinicol din Republica Moldova.
Nivelul de cercetare ştiinţific. Pentru a cerceta tema dată am folosit mai multe materiale din domeniul turismului, trebuie de menţionat că o literatură referitoare la turismul viti-vinicol este foarte puţină. Ceea ce a servit ca bază pentru cercetare au fost o serie de legi Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.554 din 24.05.2004 Cu privire la aprobarea Programului Naţional în domeniul turismului Drumul Vinului în Moldova, Monitorul oficial al R. Moldova nr.88.90 din 04.06.2004.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Strategii de Dezvoltare a Turismului Vitivinicol in Republica Moldova.doc