Studiu Comparativ intre Romania si Spania din Punct de Vedere al Capacitatilor de Cazare in Perioada 2000-2005

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Studiu Comparativ intre Romania si Spania din Punct de Vedere al Capacitatilor de Cazare in Perioada 2000-2005.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Turism, Geografie, Merceologie

Extras din document

I.INTRODUCERE IN PROBLEMATICA

Turismul se poate dezvolta satisfăcător numai în situaţia în care există suficiente posiblităţi pentru odihna şi cazarea vizitatorilor. De aceea, dintre serviciile turistice de bază, serviciile hoteliere condiţionează în cel mai înalt grad volumul activităţii turistice, deşi anumite categorii de vizitatori nu recurg întotdeauna la serviciile obiectivelor de cazare. Unii turişti sunt găzduiţi de rude, alţii înnoptează în propriile mijloace de transport (maşini, rulote, corturi). Ponderea acestor categorii de turişti poate să influenţeze uneori destul de semnificativ coeficienţii capacităţilor de cazare luate în evidenţa localităţilor de destinaţie turistică.

Capacităţile de cazare cuprind totalitatea formelor capabile de găzduire (înnoptare) cum sunt: hoteluri, moteluri, hanuri, cabane, popasuri turistice, vile, sate de vacanţă, cămine, campinguri, căsuţe, tabere de vacanţă etc, care asigură odihna turiştilor pe o anumită durată de timp, în baza unor tarife determinate.

Serviciul de cazare vizează, prin conţinutul său, conturarea condiţiilor şi confortului pentru adăpostirea şi odihna călătorului. În practica turismului modern, el este produsul a ceea ce se numeşte industria hotelieră, sector care înglobează ansamblul activităţilor desfăşurate în spaţiile de cazare, acele prestaţii oferite turistului pe timpul şi în legătură cu rămânerea lui în unităţile hoteliere.

Iniţal, existenţa unor stabilimente de primire a oaspeţilor a fost legată de efectuarea unor deplasări în alte scopuri decât cele turistice, cele mai multe dintre dotările de această natură fiind amplasate de-a lungul drumurilor şi în centrele urbane.

Primele „case publice” sau hanuri erau simple colibe goale, plasate în locurile de oprire a caravanelor în Orient pentru a adăposti comercienţii şi călătorii. Pentru pelerini, templele şi casele religioase ofereau condiţii pentru odihnă şi pentru hrană, obicei păstrat şi astăzi în unele zone cu o astfel de vocaţie.

Calitatea condiţiilor de primire în Evul Mediu, comparativ cu cele din zilele noastre, erau de un nivel calitativ înnapoiat.

Primul edificiu construit special pentru a îndeplini cerinţele de ospitalitate ale unei sturcturi hoteliere a fost deschis la Londra în 1774. Dar, primul hotel cu servicii integrate, de cazare şi bucătărie franţuzească, a fost Tremont din Boston, deschis la începutul sec. al XIX-lea.

II. SITUATIA COMPARATIVA INTRE SPANIA SI ROMANIA IN PERIOADA 2000-2005

In Spania clasificarea structurilor de primire este diferita de la o comunitate la alta; cele mai multe comunitati autonome clasifica structurile de primire astfel:

- unitati turistice hoteliere - unitati turistice extrahoteliere Din prima categorie fac parte: hotelurile, hostalurile si pensiunile. Din grupul hotelurilor fac parte hotelurile si hotelurile-apartament. Hotelurile pot fi clasificate de la 5 la 1 stea, apartamentele si hostalurile de la 4 la 1 stea, iar pensiunile de la 3 la 1 stea. Din cea de-a doua categorie fac parte: apartamentele turistice, campingurile, zonele de campare municipale, vilele de vacanta, unitatile agro-turistice, hanurile, taberele scolare si similare.

In termenii de distribuire a fluxurilor turistice in functie de tipul de cazare, 64,9% dintre turistii care sosesc in Spania s-au cazat la hotel, numeroase regiuni in care alte tipuri de cazare, spre deosebire de hoteluri sunt mai frecvent utilizate. Stim cu totii ca Spania este a doua cea mai populara tara din punct de vedere turistic din lume, dupa Franta.

La nivelul anului 2002 Spania detinea peste 9.600.000 de locuri de cazare, din care cca. 1.400.000 de locuri se afla in cele 16732 unitati hoteliere. Spre deosebire de Spania, tara noastra detine un numar foarte mic de locuri de cazare la nivelul aceluiasi an, aproximativ 272.596 de locuri, din care cca. 163.000 de locuri se afla in unitatile hoteliere, restul este impartit intre hanuri, vile turistice si bungalouri, statiuni climaterice, spatii de cazare pentru tineri, camping,etc. Demn de consemnat este numarul de locuri in vile turistice si bungalouri (cca. 23000), care însumează 9% din numărul total de camere de hotel; cel al pensiunilor turistice rurale (11151 in 2005), si tabere de elevi si prescolari (40149), adică 14% din numărul total de locuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ intre Romania si Spania din Punct de Vedere al Capacitatilor de Cazare in Perioada 2000-2005.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA AL.I.CUZA IASI FACULTATEA DE GEOGRAFIE SI GEOLOGIE SPECIALIZAREA-TURISM SI DEZVOLTARE REGIONALA