Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 15999
Mărime: 107.53KB (arhivat)
Publicat de: Oliver Costin
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandr Popescu
Lucrarea a fost prezentata in cadrul Facultatii de Turism, Timisoara in anul 2006.

Cuprins

  1. Cap 1 Aspecte privind cererea turistică
  2. 1.1 Semnificaţia şi particularitaţi ale cererii turistice
  3. 1.2 Determinanţi ai cererii turistice
  4. 1.3 Elasticitatea cererii turistice
  5. 1.4 Sezonălitatea cererii turistice
  6. Cap 2 Tipuri de turism ce se pot practica in zonă
  7. 2.1 Turismul de tranzit
  8. 2.2 Turismul de drumeţie sau itinerant
  9. 2.3 Endoturismul
  10. 2.4 Turismul montan
  11. 2.5 Speoturismul
  12. 2.6 Turismul sportiv
  13. 2.7 Turismul cultural
  14. 2.8 Agroturismul.Turismul rural.Turismul verde sau ecoturismul
  15. 2.9 Silvoturismul
  16. 2.10 Turismul de recreere
  17. 2.11 Turismul la sfârşit de săptămână
  18. 2.12 Tipul de turism mixt
  19. Cap 3 Zonă turistică tradiţionala Semenic
  20. 3.1 Subzona montana Semenic
  21. 3.2 Subzona Crivaia-Valiug
  22. 3.3 Subzona Trei Ape-Gărâna
  23. 3.4 Subzona Reşita-Secu
  24. 3.5 Subzona Munceii Dognecei
  25. Cap 4 Studiu de caz la. S.C. BIRTA-GROUP S.A.
  26. 4.1 Prezentarea S.C. BIRTA-GROUP S.A.
  27. 4.2 Diagnosticul potenţialului uman
  28. 4.2.1 Asigurarea cu personal
  29. 4.2.2 Calificarea personalului
  30. 4.2.3 Structura personalului
  31. 4.2.4 Eficienta utilizarii fortei de munca
  32. 4.3 Diagnosticul managementului societaţii
  33. 4.3.1 Gradul de realizare a criterilor de performanta
  34. 4.4 Diagnosticul comercial
  35. 4.4.1 Indicatori ai investiţiei
  36. 4.4.2 Indicatori ai volumului de activitate
  37. 4.4.3 Indicatori de cheltuieli
  38. 4.4.4 Indicatori de rentabilitate
  39. 4.4.5 Concurenţii societaţii
  40. 4.4.6 Promovarea serviciilor
  41. Cap 5 Concluzii

Extras din proiect

INTRODUCERE

“SEMENIC, NUME DE FLOARE ŞI DE MUNTE”

Floarea de Semenic (Helyerium orenarium) are ceva din nemurirea şi prestanta florilor de colt. Mica, încat o crezi plapânda, aceasta planta cu flori albe, batând spre roz şi dispuse în capitule face parte din familia Cyperacae. În lunile iulie-august, Floarea de Semenic işi etaleaza petalele pufoase printre celelalte plante din jur.

Cândva demult, muntelui i-a fost atribuit numele florii prin legamant statornic şi astfel Munţii Semenicului au devenit micul masiv carpatic cu nume de floare de pe meleagurile stravechi ale pămăntului românesc.

Ocrotindu-i gingaşia, Masivul Semenic i-a oferit adapost în gradina sa bogata, la înalţimea golului cu pajişte montana, pe stanci şi versanţi puternic înclinaţi, pe culmi domoale şi vai adanci.

Turistii şi vizitatorii, localnicii şi cercetatorii naturii au îndragit şi muntele şi floarea lui. Astazi minunata floare a devenit aproape o raritate. Ea nu ne mai întampina permanent ca un veritabil ”ghid”, pe poteci, prin poieni, pe pajisti şi pasuni, înainte de a intra sau ieşi din padure.

Renumita pagina montana, desfăşrata pe o suprafata de circa 10 km2 dintre varfurile Semenic, Piatra Goznei şi Piatra Nedeia, constituie una din minunatele platforme carpatice, acoperite cu iarba deasa, în al carui strat gros paşii se pierd.

Plimbarile usoare sau de nuanta mai sportiva ne duc de la o baza turistică la alta, de la un colt al naturii la altul.

Codrii seculari sunt monumentali, printre arborii lor falnici umbra şi lumina se contopesc într-o atmosfera de linişte şi prospeţime. Zilele petrecute pe potecile lor constituie lungi momente de destindere şi reconfortare.

Pentru multiplele lor frumuseţi, Munţii Semenic atrag în egala masura, atat iarna cat şi vara, iar dorinta de a reveni pe culmile şi vaile pline de pitoresc iţi rămăne adanc întiparit în inima.

Unul din domeniile de activitate economico-sociala în plina ascensiune, care s-a transformat într-o ramura a economiei noastre, o constituie turismul, care sub influenta cuceririlor de ordin cultural şi tehnico-ştiinţific, capata o amploare tot mai mare constituindu-se într-un mijloc modern şi eficient de diversificare a cailor de refacere a capacitaţilor de munca şi de utilizare raţionala şi placuta a timpului liber.

Prin esenta şi structura sa, turismul este o activitate deosebit de complexa, conexata la toate ramurile economiei naţionale şi menita sa contribuie la valorificarea superioara a resurselor patrimoniului nostru geografic, cultural, edilitar. În acest context, Munţii Semenicului se numara printre regiunile ce dispun de ample şi valoroase valente capabile sa-i ofere un loc de frunte în arealul turistic al ţării.

Situaţi în vestul ţării, în apropierea granitei cu Iugoslavia şi la o distanta de 35 km de municipiul Reşita ei prezinta condiţii favorabile pentru amplificarea activitaţii turistice. Având în vedere factorii multipli care concura la posibilitaţile de optimizare a turismului şi la caracterul de unicat al zonei (cadrul natural, rezervaţii naturale, domenii schiabile, lacuri de acumulare, etnografie, asezari rurale, patrimoniu de istoria tehnicii, etc.) care fac posibila practicarea unui evantai de forme de turism, apreciem ca fiind importanta dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic. Ne exprimam convingerea ca dezvoltarea acestei zone turistice poate duce la crearea unor posibilitaţi eficiente a timpului liber.

Pentru realizarea acestei lucrari am facut cerceţări şi am consultat mai multe lucrari de specialitate. În lucrarea de fata am încercat sa dau o imagine asupra cererii de turism din zona Munţilor Semenic.

În întreaga activitate de sistematizare a materialului adunat, pe tot parcursul elaborarii lucrarii m-am bucurat de sprijinul şi ajutorul permanent al Domnului Prof. Dr. Constantin Negruţ de la Universitatea de Vest Timişoara, caruia ii aduc şi pe aceasta cale sincere multumiri.

CAPITOLUL 1

ASPECTE PRIVIND CEREREA TURISTICĂ

1.1. Semnificaţia şi particularităţi ale cererii turistice

Materializata prin consum turistic, cererea turistică reprezinta una dintre fortele cuplului ce pune în funcţiune complexa maşinarie a industriei turistice .

Volumul cererii turistice este expresia acelei parţi din veniturile populaţiei care într-o perioada determinata, va fi putea fi destinata achiziţionarii unor produse sau servicii turistice. Creşterea veniturilor populaţiei va continua sa determine apariţia unor noi categorii de turisţi proveniţi atat din ţările dezvoltate cat şi din ţările în curs de dezvoltare, în masura în care o parte a populaţiei acestor ţări se va putea alinia claselor sociale cu venituri medii. Cererea este exprimata de dorinta de a dobândi un anumit produs care se va manifesta daca sunt îndeplinite urmatoarele doua condiţii: existenta puterii de cumparare şi decizia de a achiziţiona produsul.

Economic vorbind, “cererea poate fi definita drept cantitatea de bunuri şi servicii care pot fi cumparate la un anume pret de-a lungul unei perioade date de timp. Conceptul de “cantitate” este însa dificil de definit în turism” .

Evitând complicaţiile semantice, potrivit concepţiei din domeniu, ne raliem întelegerii dupa care cererea turistică este formata din ansamblul persoanelor care işi manifesta dorinta de a se deplasa periodic şi temporar, în afara rezidentei obisnuite pentru alte motive decat prestarea unei activitaţi remunerate la locul destinaţiei. Sau, dupa Robert Lanquar, economist francez, “desemnam prin cerere turistică acea parte a persoanelor care se deplaseaza periodic şi în mod temporar, în afara rezidentei obisnuite pentru a desfăşra o activitate remunerata”.

Cererea turistică se manifesta la locul de resedinta al turistului, unde contureaza ceea ce se cheama “bazinul cererii”, fiecare bazin autonomizându-se, pe plan internaţional, prin caracteristicile economice, etnice, sociale şi politice ale teritoriului naţional careia ii este integrat.

Specificul turismului ca activitate economică imprima cererii turistice o particularizare, comparativ cu alte domenii, exprimata prin cateva trasaturi principale, respectiv:

- este o cerere naţionala, circa patru cincimi din cererea turistică mondiala se contureaza şi se satisface în interiorul granitelor naţionale ale ţărilor lumii, prin forma consumului turistic naţional;

- este o cerere concentrata în ţările şi regiunile dezvoltate pe plan economic

- este o cerere prioritar intraregionala, în sensul ca cea mai mare parte a fluxurilor cererii turistice internaţionale se deruleaza sub forma turismului intraregional.

- este o cerere cu o sezonalitate accentuata şi rigida, ca urmare a unor legiferari specifice, precum şi datorita unor factori psiho-sociali, culturali şi naţionali.

Toate aceste trasaturi imprima pietei turistice caracterul de piata “opaca”, anevoios de patruns, de cuantificat şi de influientat.

Preview document

Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 1
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 2
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 3
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 4
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 5
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 6
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 7
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 8
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 9
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 10
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 11
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 12
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 13
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 14
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 15
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 16
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 17
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 18
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 19
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 20
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 21
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 22
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 23
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 24
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 25
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 26
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 27
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 28
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 29
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 30
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 31
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 32
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 33
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 34
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 35
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 36
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 37
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 38
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 39
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 40
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 41
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 42
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 43
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 44
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 45
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 46
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 47
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 48
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 49
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 50
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 51
Studiul Cererii de Turism în Zona Munțiilor Semenic - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Studiul Cererii de Turism in Zona Muntiilor Semenic.doc

Alții au mai descărcat și

Perspectivele Dezvoltării Turismului Montan în Contextul Dezvoltării Durabile

MOTIVAŢIA LUCRĂRII Importanţa zonei montane în cererea de vacanţe, a generat preocupări ale specialiştilor în scopul exploatării pentru turism a...

Potențialul turistic al județului Neamț

Capitolul I Judeţul Neamţ – localizare şi organizare 1.1 Repere geografice Judeţul Neamţ se află în nord-estul României şi se încadrează, din...

Turismul Rural în Delta Dunării

Introducere Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de licenţă, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Potențialul Turistic al Județului Suceava

Argument Turismul se manifestă astăzi ca un domeniu distinct de activitate, cu o prezenţa tot mai activă în viaţa economică şi socială, cu o...

Agroturismul și Ecosistemul Zonei Moeciu-Bran

Introducere Tot mai multi sunt cei care dupa un an de munca si diverse griji doresc sa-si petreaca vacanta cât mai aproape de frumusetile naturii,...

Sistemul Informațional de Marketing

INTRODUCERE După 1989, în România turismul a înregistrat o evoluţie descendentă, semnalându-se diminuări alarmante la majoritatea indicatorilor...

Potențialul Turistic al Comunei Polovragi

POTENŢIALUL TURISTIC AL COMUNEI POLOVRAGI ( JUDEŢUL GORJ ) INTRODUCERE Turismul rural nu este numai un sejur la o fermă sau într-o casă...

Agroturismul în Țările Europene și în România

CAPITOLUL 1 Turismul – domeniu de activitate economică 1.1 Locul şi rolul turismului în economie Ca ramură economică, turismul îşi aduce...

Te-ar putea interesa și

Amenajarea turistică în zona montană - studiu de caz - amenajarea turistică în zona Lacul Roșu

Introducere 1.Argumentearea alegerii temei Prin structura acestui proiect se face in prima parte o imagine a desfasurarii activitatiile turistice...

Perspectivele dezvoltării turismului montan în România

- Produsul turistic montan –componenta a ofertei turistice romanesti Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având...

Agrementul Concept

Argument Turismul de agrement este călătoria realizată în scopul recreerii, odihnei sau petrecerea timpului liber. Dezvoltarea unor...

Ai nevoie de altceva?