Studiul Privind Posibilitatile de Dezvoltare a Agroturismului in Zona Gura Raului

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Studiul Privind Posibilitatile de Dezvoltare a Agroturismului in Zona Gura Raului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 68 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

Introducere 4
Capitolul 1 - Scurt istoric al zonei Gura Râului 5
Capitolul 2 - Prezentarea elementelor caracteristice existente 9
2.1. Cadrul fizic natural 9
2.1.1. Date privind relieful 9
2.1.2. Date privind reteaua hidrografica 11
2.1.3. Date privind flora si fauna 12
2.1.4. Date privind clima 14
2.2. Caile de comunicatie 15
2.2.1. Legaturile localitatii cu arterele judetene 15
2.2.2. Legaturile localitatii cu zona montana 15
2.2.3. Avantaje oferite în acest domeniu dezvoltarilor propuse 15
2.3. Activitati economice specifice în zona 16
2.3.1. Zootehnia, posibilitati de evolutie 16
2.3.2. Agricultura , posibilitati de evolutie 16
2.3.3. Mica industrie , posibilitati de evolutie 18
2.4. Potentialul uman 19
2.4.1. Structura populatiei, trecut, prezent si viitor 19
2.4.2. Învatamântul 20
2.4.3. Factori de depopulare si posibilitati de contracararea fenomenelor
negative 21
2.5. Pasunile montane si modul actual de exploatare a acestora 21
2.5.1. Dispunerea principalelor zone de pasunat 21
2.5.2. Dotarile specifice existente 22
2.5.3. Analiza critica a eficientei acestora 23
2.6. Antecedente zonale privind activitatea de gazduire a sezonierilor 23
2.7. Concluzii asupra conditiilor existente de promovare a agroturismului în zona 24
Capitolul 3 - Posibilitati de implementare si dezvoltare a agroturismului în zona 25
3.1. Conditii generale de dezvoltare a agroturismului în zona comunei
Gura Râului 25
3.2. Analiza factorilor favorizanti pentru dezvoltarea agroturismului în zona 26
3.2.1. Relatia sat - centru judetean 26

Extras din document

Draga calatorule,

Daca doresti sa vezi biserici de lemn si tarani în costume traditionale,

Daca doresti sa visezi cu ochii deschisi într-o padure deasa, adevarata, calcând cu pasii tai iarba verde, înrourata,

Daca doresti sa-ti astâmperi setea în cel mai curat izvor cu apa rece,

Daca doresti sa vezi caprioare chiar de la fereastra casei din bârne, cu muscate în veranda,

Atunci nu-ti ramâne decât sa-ti petreci o vacanta la tara !

INTRODUCERE

Agroturismul ofera posibilitatea ca oamenii sa se apropie si sa cunoasca conditiile de viata si cultura a celorlalti . Din experienta altor tari s-a putut constata ca spatiile rurale sunt propice pentru turism si dispun din mai multe puncte de vedere , de conditiile necesare acestei activitati.

Premisele dezvoltarii organizate a agroturismului pornesc de la evolutia sociala si tendintele privind necesitatea petrecerii timpului liber într-un mod cât mai placut si mai divers. Astfel turistii pot opta în functie de preferinte , pentru alegerea acelui loc de petrecerea vacantei care le ofera elementele specifice pentru o satisfactie maxima . De exemplu, unii turisti pot opta pentru un grad de confort mai scazut, dar cu un cadru natural , cultural si folcloric de exceptie.

Astfel, cadrul natural , oferta de cazare si servicii agroturistice sunt puse la dispozitia turistilor , prin intermediul unor tehnici si metode sub forma ofertelor de programe agroturistice. Referitor la cadrul natural România dispune de variate resurse naturale, resurse care de-a lungul timpului au fost îmbogatite si transformate de activitatea umana.

Pornind de la caracterul complex al agroturismului în lucrare s-a tinut cont de componentele economice, sociale si ecologice. În acest context , în promovarea si dezvoltarea agroturismului în zona Gura- Râului Sibiu, s-a avut în vedere ca agroturismul mult dezvoltat în economia tarilor occidentale- trebuie sa devina treptat o directie noua de actiune în realizarea obiectivelor strategice în astfel de zone din tara noastra, în vederea asigurarii unor venituri suplimentare pentru acestea.

Fiind o activitate relativ noua, agroturismul din zona Gura-Râului Sibiu, în lucrare s-au avut în vedere câteva cerinte majore:

-cunoasterea limitelor sociale , economice si culturale ale agroturismului

-cunoasterea situatiei exacte a capacitatii si a disponibilitatii exploatatiei agricole de a primi turisti în gospodaria lor;

-proiectarea modernizarilor ce trebuie aduse caselor si gospodariilor pentru a se asigura conditii civilizate tuturor turistilor;

-crearea unor microcomplexe agroturistice model în zona;

Interesul major pentru sistemul acestui tip de gospodarie decurge din faptul ca în România exista peste doua milioane de hectare pasuni si fânete , importante efective de bovine , ovine , care furnizeaza produse animaliere cât si alimentare cu un consum redus de concentrate , apa si aer pur si un grad redus de poluare chimica

Serviciile agroturistice sunt foarte diverse , în functie de caracteristicile zonei, de anotimp, de traditii. În afara serviciilor de baza: cazare si alimentatie, agroturismul ofera o paleta larga de servicii suplimentare de agrement cum ar fi servicii de însotire si calauza turistica pe anumite trasee, initiere în diferite mestesuguri specifice zonei, posibilitatea practicarii unor sporturi.

Agroturismul nu este o oferta de serie pentru ca nici-o gospodarie nu seamana cu alta, este o activitate cu valente culturale si ecologice.

Ce poate fi mai minunat decât un mic dejun cu lapte proaspat, o plimbare pe cararile muntilor, ulita satului, câteva clipe în fata unei expozitii artizanale, o plimbare cu sania trasa de cai, câteva ore visând în fata sobei?

Cum sa nu alegi o astfel de lume minunata?!

CAPITOLUL 1

SCURT ISTORIC AL ZONEI GURA RÂULUI

Gura-Râului este cunoscuta ca fiind colonia Cristianului. Difera doar perioada fondarii (dupa unii în 1380, dupa altii în secolul al XI-lea) si motivele care au determinat parte din populatia Cristianului sa-si paraseasca satul de bastina dupa cei dintâi, apararea dinspre munti a comunei mama, dupa ceilalti, dimpotiva divergentele nascute între cele doua comunitati etnice din Cristian ),” legatura de atârnare fata de comuna Cristian” a noii asezari continua si dupa despartirea celor doua comunitati, fapt explicabil tinând seama de pastrarea în posesia Cristianului a muntilor comunei, toti pastrând nume românesti.

Gura-Râului este situata la o altitudine de 554 m. Vatra satului se afla la iesirea Cibinului din munti, de unde si denumirea asezarii : Gura Râului. Satul are patru parti: Mijloceni; Latureni; Galaseni si Hodrea.

Dupa memoria colectiva, la început, satul ar fi fost raspândit pe dealurile din jurul vetrei actuale, unde se pastreaza si astazi urme de locuire si toponime ca Poiana Hanzului ( sau Dealul Hanzului), Plesii lui Balit, Târgusor. Populatia locuia în “colibe” de unde si numele de “colibari” dat locuitorilor.

Dupa actele de dare catre manastirile romano-catolice din Sibiu (1175) un sat din acele vremi cuprindea 20-30 de gospodarii raspândite pe vaile râurilor sau depresiunile înconjurate de paduri.( Villae Olachales).

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Privind Posibilitatile de Dezvoltare a Agroturismului in Zona Gura Raului.doc