Suceava - un județ istoric în plină tinerețe

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8278
Mărime: 49.04KB (arhivat)
Publicat de: Filip Varga
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ungureanu Adrian
Prezentat in cadrul Facultatii de Economia Comertului, Turismului si a Serviciilor

Cuprins

  1. Cap. I Turismul – fenomen economic si social
  2. Sectiunea A
  3. 1.1. Notiuni introductive
  4. 1.2. Criterii de clasificare si particularitati ale formelor de turism
  5. 1.3. Motivatia turistica
  6. 1.4. Locul si rolul turismului in economia nationala
  7. Sectiunea B
  8. 1.5. Judetul Suceava - prezentare
  9. 1.6. Analiza SWOT a turismului in Judetul Suceava
  10. Cap. II Potentialul turistic al Judetului Suceava
  11. 2.1. Localizarea si caracterizarea Judetului Suceava
  12. 2.2. Prezentarea potentialului turistic in Judetul Suceava
  13. 2.2.1. Potentialul turistic natural
  14. 2.2.2. Potentialul turistic antropic
  15. 2.2.3. Trasee turistice
  16. Cap. III Analiza bazei tehnico-materiale
  17. 3.1. Infrastructura turismului in Judetul Suceava
  18. 3.2. Unitati de cazare
  19. 3.3. Unitati de alimentatie
  20. 3.4. Unitati de agrement
  21. 3.5. Unitati de tratament
  22. Cap. IV Propuneri de valorificare a potentialului turistic in Judetul Suceava
  23. Bibliografie

Extras din proiect

Cap I. Turismul – Fenomen economic si social

Sectiunea A

1.1. – Notiuni introductive

Turismul, ca ramura a sectorului tertiar, este un fenomen amplu si complex, cu adanci implicatii sociale, politice, culturale si economice, stimuland, prin obiectul activitatii sale, dezvoltarea altor ramuri ale economiei nationale, cum ar fi industria, agricultura, constructiile, transporturile,comertul,etc.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul „turism” provine din limba engleza, de la verbul „to tour” (a calatori, a face un tur, a colinda).

Turismul reprezinta o ramura a economiei nationale cu functii complexe, ce reuneste un ansamblu de bunuri si servicii oferite spre consum persoanelor care calatoresc in afara mediului lor obisnuit, pe o perioada mai mica de un an si al caror motiv principal este altul decat exercitarea unei activitati remunerate la locul vizitat. Definirea conceptului de „turism” aduce in discutie aspecte cum sunt scopul calatoriei, distanta si durata deplasarii, precum si caracteristicile subiectului calatoriei, respectiv ale turistului .

De-a lungul anilor, continutul notiunii de turism s-a modificat, s-a imbogatit continuu. Unul dintre specialistii consacrati in cercetarea fenomenului turistic, a carui opinie a fost imbratisata de un numar mare de teoreticieni, este profesorul elvetian W. Hunziker. El defineste turismul prin „ansamblul relatiilor si fenomenelor ce rezulta din deplasarea si sejurul persoanelor in afara locului de resedinta, atata timp cat sejurul si deplasarea nu sunt motivate de o stabilire permanenta sau o activitate lucrativa oarecare”.

Conform precizarilor OMT, turistul este reprezentat de „orice persoana care se deplaseaza spre un loc aflat in afara resedintei sale obisnuite, pentru o perioada nu mai mare de 12 luni si ale carei motive principale de calatorie sunt altele decat exercitarea unei activitati remunerate in locul vizitat

Fluxurile turistice presupun o deplasare temporara a populatiei in functie de potentialul turistic, de distanta la care se gaseste, de accesibilitatea si de prestigiul pe care il detine regiunea de primire. Ele reprezinta expresia cea mai concreta a activitatii turistice.

Activitatea turistica a luat o amploare deosebita in ultima jumatate a secolului XX, cuprinzand dupa estimarile Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT) aproximativ 4 miliarde de oameni de pe glob care realizeaza calatorii in afara localitatii de resedinta. Cea mai mare parte din activitatea turistica a lumii revine turismului intern - a carui dezvoltare difera de la o tara la alta in functie de nivelul de dezvoltare economica, de standardul de viata, de potentialul turistic, de structurile de primire, de traditii etc.

1.2. – Criterii de clasificare si particularitati ale fenomenelor de turism

Turismul, care implica ideea alegerii deliberate a destinatiilor, a itinerariilor, a perioadei si duratei sejurului de catre fiecare turist in parte are ca scop satisfacerea anumitor necesitati de ordin social, cultural, spiritual, medical etc. si, in ultima instanta, satisfacerea nevoilor de consum turistic. Tinand seama de aceste considerente, in literatura de specialitate s-au cristalizat diferite clasificari ale formelor de turism practicate. Astfel intalnim urmatoarele clasificari :

a) Dupa locul de provenienta a turistilor in doua forme principale:

- turismul national (intern), practicat de cetatenii unei tari in interiorul granitelor ei;

- turismul international (extern), caracterizat prin vizitele cetatenilor straini intr-o tara si prin plecarile cetatenilor autohtoni in scopuri turistice in afara granitelor tarii lor .

- turismul receptor (turismul activ, de primire) reprezinta acea parte a turismului care inregistreaza sosirile cetatenilor straini intr-o tara data, acesti cetateni avand domiciliul permanent in tara emitenta. Turismul receptor reprezinta pentru tarile primitoare o sursa importanta si eficienta de incasari valutare;

- turismul emitator (turismul pasiv, de trimitere) reprezinta acea parte a turismului international care inregistreaza plecarile cetatenilor unei tari (pentru calatorii) in strainatate.

b) Dupa gradul de mobilitate al turistului, turismul poate fi:

- turismul de sejur lung (rezidential), in care sunt inclusi acei turisti a

caror durata de sedere intr-o localitate, statiune etc., depaseste o

luna de zile.

- turismul de sejur de durata medie cuprinde acei turisti a caror ramanere intr-o zona, statiune etc., nu depaseste 30 de zile, perioada ce coincide cu durata apreciata ca limita maxima a concediilor platite.

- turismul de sejur scurt cuprinde turistii care se deplaseaza pe o durata scurta de timp (de regula pe o durata de pana la o saptamana). Aici se includ, cu preponderenta, formele turismului ocazional (de circumstanta) si diversele variante ale turismului de sfarsit de saptamana (week-end).

- turismul de circulatie (itinerant) cuprinde turistii care, in perioada concediului lor, se deplaseaza succesiv in diferite localitati (zone) de interes turistic. Prin caracteristicile ei, aceasta forma de turism se diferentiaza pronuntat de turismul de sejur.

c) Din punct de vedere al sezonalitatii distingem:

- turismul de iarna, care prezinta doua caracteristici distincte, dupa motivul pentru care se face deplasarea: turismul pentru zapada si turismul pentru soarele cautat si in timpul iernii;

- turismul de vara, care are loc in perioadele calde ale anului (de preferinta legat de apa, soare, litoral, bai de namol, cure heliomarine).

- turismul de circumstanta (ocazional) este de obicei un turism localizat in timp si spatiu, cu fluxuri limitate ca durata, generate de anumite evenimente specifice (de exemplu, sezonul de vanatoare si pescuit sportiv) sau de diferite festivitati traditionale, nationale si internationale, cu caracter periodic sau ocazional (folclorice, cultural-artistice, sportive etc.) .

d) In functie de mijlocul de transport folosit de turist pentru parcurgerea distantei dintre localitatea (tara) de resedinta si localitatea (tara) in care isi petrece vacanta, distingem:

- drumetiile care sunt reprezentate de excursiile pedestre cu scop recreativ si de ingrijire a sanatatii in zonele nepoluate, cu o natura nealterata, la care pot fi asociate si manifestarile mai complexe, ca: excursiile in munti si alpinismul, camparea in corturi pentru turistii pe cont propriu si in tabere de corturi pentru grupurile organizate si semiorganizate;

- turismul feroviar - trenul ramane mijlocul clasic de transport pentru un procent important al persoanelor dornice de a calatori.

- turismul rutier s-a dezvoltat foarte mult datorita dezvoltarii si modernizarii retelei de sosele si autostrazi, crearii infrastructurii turistice rutiere in majoritatea tarii

- turismul naval foloseste ca mijloc de transport navele maritime si fluviale. Companiile de navigatie organizeaza de altfel, ca si agentiile de turism, croaziere maritime si fluviale apreciate de turisti.

- turismul aerian, s-a dezvoltat mai tarziu, acesta folosind avioanele, elicopterele etc.

Preview document

Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 1
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 2
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 3
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 4
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 5
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 6
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 7
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 8
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 9
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 10
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 11
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 12
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 13
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 14
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 15
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 16
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 17
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 18
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 19
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 20
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 21
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 22
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 23
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 24
Suceava - un județ istoric în plină tinerețe - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Suceava - Un Judet Istoric in Plina Tinerete.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul turistic al litoralului românesc

Cap 1. Activitatea de turism 1.1 Concepte de turism Apariţia turismului se pierde în negura timpurilor şi este greu de stabilit o data certa...

Județul Suceava - comuna turistică Sucevița

Capitolul I. Prezentarea generala a judetului Suceava 1.1. Introducere Bucovina este un loc care te răsplăteşte la fiecare pas, în orice perioadă...

Potențialul turistic al litoralului românesc

CAPITOLUL I I.1. Potentialul turistic al litoralului romanesc Aflate in posesia de sud-est a Romaniei, judetul Constanta ocupa jumatatea sudica a...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Suceava

Valorificarea potenţialului turistic al judeţului Suceava Capitolul 1. Localizarea şi caracterizarea socio-economică a judeţului Situat în partea...

Program de Valorificare a Potențialului Turistic al Județului Suceava

CAPITOLUL 1 LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI 1.1. Scurt istoric Situat intr-un cadru natural dominat de elemente bioclimatice central si...

Zona agroturistică Bucovina

INTRODUCERE Când rosteşti Bucovina, gândul îţi zboară la meleagurile pline de o frumuseţe rară, la ,,dulcea Bucovină cu pomi roditori şi mândrii...

Turismul - Factor de Dezvoltare Rurală în Zona Suceava

INTRODUCERE Putem afirma, fără a greşii, că apariţia călătorilor turistice s-a produs în antichitate, iar activităţile turistice în spaţiul rural...

Pensiune din județul Suceava

CAPITOLUL I Prezentarea generala a zonei Vatra Dornei Locatia Vatra Dornei este un municipiu situat in nordul Romaniei (Judetul Suceava), in...

Ai nevoie de altceva?