Tendintele de Dezvoltare a Turismuluide Litoral in Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Tendintele de Dezvoltare a Turismuluide Litoral in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 30 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

Introducere.3
Capitolul I: Turismul de litoral și dezvoltarea acestuia.5
1.1. Tendințe în evoluția turismului de litoral .5
1.2. Tipurile de turism practicate .7
CapitolulII: Tendințele turismului de litoral din România.15
2.1. Istorie și dezvoltare în contextul economic si politic al secolului XX.15
2.2. Potenţialul antropic a turismului de litoral al României.16
CapitolulIII:Factorii care influențează cererea și oferta turistică litorală.21
3.1. Potențialul turistic alLitoralului Românesc.21
3.2. Stațiunile turistice.22
Încheiere.26
Bibliografie.28
Anexe .29

Extras din document

Întroducere

Turismul

Turismul reprezintă astăzi,prin conținutul și rolul său,un domeniu distinct de activitate,o

componentă de primă importanță a vieții economice și sociale pentru un număr tot mai mare de țări ale lumii. Turismul s-a cristalizat în a doua jumătate al secolului XIX-lea și ca atare,primele încercări de definire și caracterizare a lui datează din această perioadă.

Turismul este considerat o formă de recreere alături de alte activități și formule de petrecere a timpului liber,el presupune mișcarea temporară a oamenilor spre diferite destinații situate în afara reședinței sale obișnuite și activitățile desfășurate în timpul petrecut la acele destinații,de asemenea în cele mai multe cazuri el implica efectuarea unor cheltuieli cu impact asupra economiilor zonelor vizitate.

Turismul joacă un rol important în economie și prin faptul că generează noi locuri de muncă,având o contribuție majoră la atragerea excedentului de forță de muncă din alte sectoare și la atenuarea șomajului.

În turismul de litoral îşi desfăşoară activitatea unităţi de agrement în cadrul cărora se practică: yachting, windsurfing, schi nautic, plimbari cu hidrobicicleta sau cu vaporaşe de agrement pe canalul Dunăre-Marea Neagră sau pe lacul Siutghiol.

În şcolile de yachting, windsurfing si schi nautic sunt utilizaţi instructori sportivi calificaţi, cunoscători si limbilor străine internaţionale. De asemenea, pe litoral funcţioneză mai multe tobogane acvatice, iar în staţiunile Mamaia, Eforie Nord, Saturn şi Neptun există mai multe centre de pescuit sportiv, dotate şi cu câte o cherhana.

În randul copiilor şi tineretului, de o mare popularitate se bucură parcurile de distracţii localizate în staţiunile de pe litoral, dar şi în unele staţiuni de munte şi de tratament.

Pe litoralul românesc, deosebit de benefică este situarea plajei în partea estică, ceea ce o face să fie expusă radiaţiei solare diurne între 10 şi 14 ore în sezonul estival. Situaţia se repetă pe coastele estice ale Italie, în estul Floridei (SUA), pe sectoare mai mici în Brazilia (Copacabana la Rio de Janeiro) sau în Asia de Est şi Sud-Est (Taipei, Macao, Hong-Kong). De asemenea, multe staţiuni şi centre turistice sunt dotate cu săli de jocuri mecanice, distractive şi cu instalaţii video cu circuit intern, în multe hoteluri de confort ridicat.

Dintre toate tipurile de turism internațional ,cel mai important este turismul balnear maritim sau litoral,care concentrează cca 80% din fluxurile anuale,indeosebi in Europa si America de Nord.El inregistrează amplitudinea maximă în sezonul estival ,diferențiat după durata de însolație de la 3 luni(zona Marii Baltice) pîna la 6 luni(zona Marii Mediterane).În unele zone de pe Glob(California ,Florida ,Canare) turismul balnear maritim se practică tot timpul anului pentru cura climatica în timpul sezonului rece.

Printre regiunile turistice de pe Terra consacrate pentru acest tip de turism se pot menționa:

• Bazinul Marii Mediterane

• Zona litoralului Marii Negre

• Litoralul Oceanului Atlantic

• Marea Nordului si Marea Balica

• Coasta atlanica a Americii de Nord

• Litoralul vestic American.

Relieful litoral,rezultat în urma acțiunii apelor marine asupra uscatului tărmurilor,prezintă atracție pe de o parte prin formele specifice rezultate (golfuri ,estuare ,faleze ,plaje ,câpuri, strâmtori, penininsula și insule)pe de alta parte prin suportul oferit amenajării de stațiuni balneo-maritime,prezente pe întreaga planetă la latitudini tropicale și temperate,remarcându-se adevarate lanțuri de asemenea puncte de atracție .

Fisiere in arhiva (1):

  • Tendintele de Dezvoltare a Turismuluide Litoral in Romania.docx

Bibliografie

I. Manuale, monografii și lucrări didactice
1.1. Minciu R.:Economia turismului, Ed: Uranus,București,2000
1.2. Borghean C.:Economia turismului,
1.3. Glavan V.: Turismul în România, Ed: Economică, București,2000
1.4. Loffler H.: Litoralul Românesc, Ed: Sport-Turism
1.5. Andronic G.: Litorarul românesc al Mării Negre, Ed: Sport-Turism,
II. Site-ografia
2.1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Turismul_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
2.2. http://biblioteca.regielive.ro/turism/turismul-litoral-in-romania-35874.html
2.3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Litoralul_rom%C3%A2nesc
2.4. http://blog.viaromania.eu/category/statistici/
2.5. http://www.romanianmonasteries.org/ro/romania/litoral-marea-neagra
2.6. http://ecomareaneagra.wordpress.com/litoralul-romanesc/
2.7. http://www.mareea.ro/mareea-index-cPath-41_1.html

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE A MOLDOVEI FACULTATEA BUSINESS ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR CATEDRA TURISM ȘI SERVICII HOTELIERE