Turism

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 7597
Mărime: 319.99KB (arhivat)
Publicat de: Nae Gheorghiu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. ARGUMENT
  2. CAPITOLUL 1. ECOTURISMUL - FORMA PRINCIPALĂ DE MANIFESTARE A TURISMULUI DURABIL
  3. 1.1. Turismul durabil - definiţii şi concepţii
  4. 1.2. Ecoturismul - model de valorificare durabilă a resurselor turistice
  5. 1.2.1.Clarificări conceptuale cu privire la ecosistem
  6. 1.2.2.Tendinţe ale pieţei ecoturismului
  7. 1.2.3.Profilul ecoturistului
  8. CAPITOLUL 2. COMPONENTELE MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR DIN PUNCT DE VEDERE AL TURISMULUI ECOLOGIC
  9. 2.1. Descriere. Protecţia şi conservarea mediului înconjurător
  10. 2.2. Efecte pozitive şi negative ale turismului
  11. 2.3. Impactul activităţilor turistice asupra mediului înconjurător
  12. 2.3.1. Definirea conceptului de impact
  13. 2.3.2. Strategia şi politica de evaluare a impactului asupra mediului
  14. 2.3.3. Modalităţi de evaluare a impactului
  15. CAPITOLUL 3. ECOTURISMUL ÎN ROMÂNIA - SITUAŢIA ACTUALĂ
  16. 3.1. Resurse ecoturistice în România
  17. 3.2. Programe ecoturistice
  18. BIBLIOGRAFIE
  19. CONCLUZII

Extras din proiect

În momentul de faţă, atât în ţara noastră cât şi în Uniunea Europeană - dar şi într-un număr important de ţări de pe întreg mapamondul - turismul rural se numără printre cele mai dinamice forme de călătorie, rezultat al avantajelor pe care le oferă deopotrivă turiştilor şi comunităţilor gazdă.

Turismul rural şi agroturismul presupun petrecerea unui sejur în cadrul unei comunităţi locale rurale, respectiv într-o gospodărie agricolă. Turiştii apreciază: petrecerea vacanţelor într-un mediu nepoluat, puţin transformat, divers; apropierea faţă de tradiţiile şi cultura locală; trăirea unor experienţe inedite; evitarea aglomeraţiei specifice turismului de masă şi formelor specifice ale acestuia. Interferenţa zonelor rurale cu areale geografice montane sau de litoral permite practicarea unor activităĠi recreative foarte variate, sporind atractivitatea vacanţelor. Turistul poate fi implicat mai mult sau mai puţin în activităţile tradiţionale ale respectivei zone sau gospodării. Astfel, el poate participa la recoltarea strugurilor, la mulsul oilor sau la culesul merelor, adevăratul agroturism desfăşurându-se în gospodării care se apropie cât mai mult de arhitectura şi modul tradiţional de viaţă din zonă.

Pentru comunităţile-gazdă ale turismului rural, acesta se constituie ca o alternativă la declinul activităţii agricole, stimulând dezvoltarea economică úi diminuând procesul de depopulare a zonelor prin valorificarea resurselor locale, prin creşterea veniturilor individuale úi colective, prin ocuparea mai bună a forţei de muncă, prin încurajarea antreprenoriatului etc.

Zonele rurale sunt bogate în diversitate ecologică şi culturală. Dimensiunea şi com-plexitatea comunităţilor rurale fac dificilă generalizarea în ceea ce priveşte problemele sau valorile, chiar dacă există unele caracteristici comune. Pentru mult timp în existenţa lor, comunităţile rurale s-au bazat pe abundenţa resurselor naturale. Dar, în secolul 20, marile schimbări tehnologice, politice şi economice au adus o profundă transformare în agricultură, precum şi alte resurse industriale reînnoibile, fapt ce a condus comunităţile rurale la dependenţă faţă de acestea. În ciuda acestor schimbări, există încă destul de multe motive de optimism. Pentru zonele rurale, ritmul rapid al schimbării a adus cu el nu numai provocări, ci şi, în egală măsură, ocazii favorabile.

CAPITOLUL 1. ECOTURISMUL - FORMA PRINCIPALĂ DE MANIFESTARE A TURISMULUI DURABIL

1.1.Turismul durabil - definiţii şi concepţii

Aplicarea teoriei dezvoltarii durabile in turism este un demers mai recent care a fost unanim acceptat de mai toate organizatiile internationale si nationale.

Inca din 1991 conceptul de turism durabil a fost definit de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, Federatia Mondiala pentru Ocrotirea Naturii, Federatia Europeana a Parcurilor Nationale si Naturale: ”dezvoltarea tuturor formelor de turism , managementul si marketingul turistic care sa respecte integritatea naturala, sociala si economica a mediului, cu asigurarea exploatarii resrselor naturale si culturale si pentru generatiile viitoare“.

Conform OTM, “dezvoltarea turismului durabil satisface necesitatile turistilor prezenti si ale regiunilor-gazda, in acelasi timp cu protejarea si cresterea sanselor si oportunitatilor pentru viitor. El este vazut ca o modalitate de management a tuturor resurselor, astfel incat nevoile economice, sociale si estetice sa fie pe deplin satisfacute, mentinand integritatea culturala, dimensiunile ecologice, diversitatea biologica si sistemul de viata.”

Conform aceleasi organizatii, notiunea de turism durabil are in vedere 3 aspecte importante:

- Calitate - turismul durabil impune o experienta valoroasa pentru vizitatori, imbunatatind

in acelasi timp calitatea vietii comunitatii gazda, identitatea sa culturala, reducerea saraciei, si protejarea mediului

- Continuitate - turismul durabil asigura exploatarea optima, continuitatea resurselor

naturale pe care se bazeaza si pastrarea culturii comunitatii gazda, cu experiente satisfacatoare pentru vizitatori

- Echilibru - turismul durabil asigura un echilibru intre nevoile industriei turistice, ale

partizanilor mediului si comunitatii locale, cu beneficii economico-sociale, distribuite corect, tuturor actorilor implicati.

Turismul durabil acopera toate formele si activitatile din industria ospitalitatii, incluzand turismul conventional de masa, turismul cultural, montan, de litoral, balnear, de afaceri, rural etc.

Dezvoltarea durabila in turism este o necesitate, iar legatura intre turism si mediu este mult mai puternica decat in cazul altor industrii. De multe ori turismul a creat efecte economice, sociale sau ecologice negative, iar contracararea acestora nu se poate realiza decat printr-un management profesional, care sa atraga in procesul decizional toti factorii implicati in dezvoltarea turismului.

Colaborarea dintre autoritati (care dispun de instrumente legislative, economice, sociale), agenti economici (care initiaza proiecte de amenajare si servicii turistice), cei ce militeaza pentru protectia mediului si pastrarea mostenirii culturale, prestatori locali de servicii turistice, turoperatori si agentii de turism si, nu in ultimul rand, turisti, ca benefeciari, este absolut necesara pentru dezvoltarea durabila a turismului.

1.2.Ecoturismul - model de valorificare durabilă a resurselor turistice

In ultimul timp s-a manifestat tot mai pregnant tendinta dezvoltarii industriei turismului, prin intoarcerea sa catre natura si valorile culturale autentice. Ecosistemul reprezinta de fapt cea mai valoroasa forma de manifestare a turismului durabil. Aceasta forma de turism are ca scop principal conservarea mediului si pune accent pe educatia turistilor in ceea ce priveste protejarea si conservarea mediului.

Bibliografie

1. Romanian Monasteries - Turismul în România - Accesat la data de 27.02.2009

2. scritube.com: Istoria turismului în România

3. ghiduri-turistice.info: Banatul Montan: Monumentul Turismului din Rusca Montană

4. turistmania.ro: Începuturile practicării turismului pe teritoriul României, apariția primelor

asociații și cluburi turistice, 26 Septembrie 2012

5. Horia C. Matei, Ion Nicolae, Silviu Neguț, Caterina Radu, Enciclopedia statelor lumii,

ediția a VII-a, București, Editura Meronia, 2001 - ISBN 973-99451-5-6

6. academia.edu: Turismul în România. Date statistice

7. Legislație mediu și protecția mediului actualizată

8. Minciu Rodica – EconomiaTurismului, Ed. Uranus, Bucuresti, 2004

9. Neacsu Nicolae, Economia turismului, Ed. Uranus, Bucuresti, 2005

10. Nistoreanu Puiu, Economia turismului - teorie si practica

11. Petcu N., Statistica in turism-teorie si aplicatii, Editura Albastra, Cluj Napoca, 2000

12. Glavan, V. – Turismul in Romania, Ed. Economica, 2000

Preview document

Turism - Pagina 1
Turism - Pagina 2
Turism - Pagina 3
Turism - Pagina 4
Turism - Pagina 5
Turism - Pagina 6
Turism - Pagina 7
Turism - Pagina 8
Turism - Pagina 9
Turism - Pagina 10
Turism - Pagina 11
Turism - Pagina 12
Turism - Pagina 13
Turism - Pagina 14
Turism - Pagina 15
Turism - Pagina 16
Turism - Pagina 17
Turism - Pagina 18
Turism - Pagina 19
Turism - Pagina 20
Turism - Pagina 21
Turism - Pagina 22
Turism - Pagina 23
Turism - Pagina 24
Turism - Pagina 25
Turism - Pagina 26
Turism - Pagina 27

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Experiența ecoturistică la nivel național și internațional

INTRODUCERE Actualitatea temei. Ecoturismul, ca fenomen social ce contribuie ladezvoltarea durabilă, reprezintă, în etapa actuală, domeniul de...

Impactul Turismului Asupra Mediului

Argument Patrimoniul turistic actual al României se poate dezvolta şi moderniza şi prin activităţile de valorificare şi promovare a zonelor...

Ecoturismul și dezvoltarea sustenabilă

Introducere Titlul lucrării de disertație abordată este “Ecoturism și dezvoltare sustenabilă”. Alegerea acestei teme a fost influențată de...

Relația dintre turism și mediu înconjurător

Turismul reprezintă o cale de valorificare superioara a tuturor categoriilor de resurse si în special a celor naturale: frumusetea peisajelor,...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Impactul activității turistice asupra componentelor naturale

CONCEPTE GENERALE Ca fenomen specific lumii moderne, turismul reprezintă una dintre cele mai dinamice ramuri ale economiei mondiale, cu un impact...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Ecoturismul - o alternativă a turismului durabil

- Introducere Cresterea rapida a industriei turistice,specifica fin sec XX si incep sec XXI se coreleaza cu dezvoltarea fara precedent a...

Te-ar putea interesa și

Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt

INTRODUCERE În viziunea Organizației Mondiale a Turismului(WTO), turismul este definit ca fiind ,,ansamblul activităților persoanelor aflate în...

Utilizarea marketingului în agențiile de turism

INTRODUCERE Actualitatea temei. Profunzimea și dinamismul din toate sectoarele vieții ecomice și sociale se manifestă prin schimbări majore în...

Rolul Braziliei în Turismul Mondial de Litoral

INTRODUCERE Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia...

Valențe ale Turismului Cultural în Orașul Curtea de Argeș

ARGUMENT Turismul este o activitate umană aflată într-o permanentă dezvoltare, care a luat naştere şi a evoluat în interacţiune atât cu mediul...

Rolul aspectelor Cultural-Istorice, Religioase și Geografice în Dezvoltarea Turismului Republicii Moldova

INTRОDUCЕRЕ Dе-а lungul mаi multоr аni sеctоrul turistic а rеprеzеntаt un fеnоmеn sоciаl-еcоnоmic cоmplеx cаrе crеаză un șir dе bеnеficii și...

Turismul cultural al orașului Sărmașu

Introducere Turismul reprezintă prin conţinutul şi rolul său, un fenomen caracteristic civilizaţiei actuale, una din componentele majore ale...

Rolul Israel în Turismul Mondial de Litoral

INTRODUCERE Activitatea turistică se numără printre cele câteva fenomene ce s-au impus în epoca contemporană, dezvoltarea sa spectaculoasă...

Evoluții și tendințe ale turismului românesc

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizației moderne, puternic ancorat în viața societății aflându-se într-o...

Ai nevoie de altceva?