Turism - Afaceri

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 25530
Mărime: 195.62KB (arhivat)
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL 1. TURISMULUI DE AFACERI. 6
  3. 1.1. CONCEPTE ASOCIATE CU TURISMUL DE AFACERI 6
  4. 1.2. MOTIVAŢII ŞI SUBSEGMENTE ALE TURISMULUI DE AFCERI 8
  5. 1.3. RELAŢIA „TURISM DE AFACERI"-„TURISM DE ODIHNA" 12
  6. 1.4. ACTORII PIEŢEI TURISMULUI DE AFACERI 13
  7. CAPITOLUL II. TENDINŢE PE PIAŢA TURISMULUI DE AFACERI LA NIVEL EUROPEAN 18
  8. 2.1. TENDINŢELE OFERTEI PE PIAŢA TURISMULUI DE AFACERI 18
  9. 2.2. CELE MAI IMPORTANTE FLUXURI TURISTICE PE PIAŢA MICE 28
  10. 2.3.TÂRGURILE SI EXPOZIŢIILE „PRODUS" COMPLEX AL SUBSEGMENTUL TURISMULUI DE AFACERI 32
  11. 2.4. DETERMINĂRI, REGLEMENTĂRI ŞI EFECTE SPECIFICE ALE TURISMULUI MICE 34
  12. CAPITOLUL III. TURISMUL DE AFACERI ÎN MAREA BRITANIE 43
  13. 3.1. PREZENTAREA POTENŢIALULUI DE AFACERI A REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ŞI IRLANDEI DE NORD 43
  14. 3.2. TURISMUL DE AFACERI IN REGATUL UNIT AL MARII BRITANII SI IRLANDEI DE NORD 51
  15. 3.3. IMAGINEA ŞI DECLINUL INDUSTRIAL AL ZONELOR URBANE DIN REGATUL UNIT 53
  16. CONCLUZII 57
  17. BIBLIOGRAFIE 58

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea cercetării. Turismul de afaceri reprezintă o călătorie asociată cu participarea la întâlniri la nivel de companie sau de asociaţi, conferinţe, convenţii sau expoziţii de comerţ publice sau private. El s-a dovedit a fi o subramură importantă a industriei turismului în ceea ce priveşte atât volumul călătoriilor, cât şi veniturile generate. Termenul „întâlnire de afaceri" poate desemna atât întâlnirea unui număr restrâns de delegaţi, cât şi marile convenţii, de exemplu, ale asociaţiilor profesionale care pot atrage până la 20.000 de delegaţi. Locaţiile în care se desfăşoară aceste întâlniri sunt foarte variate. Acestea includ: hoteluri, universităţi, centre sportive, facilităţi construite exclusiv pentru expoziţii şi centre de conferinţe speciale. Tot mai multe centre pentru întâlniri de afaceri dispun de facilităţi necesare pentru a găzdui atât expoziţii, cât şi conferinţe în condiţiile în care asocierea acestora este din ce în ce mai întâlnită.

Piaţa turismului de afaceri a fost atent urmărita de un număr mare de oraşe industriale din Europa continentală, SUA şi Australia în cadrul strategiilor de regenerare urbană postindustrială. Această piaţă oferea un număr de atracţii evidente pentru aceste oraşe. Turismul de afaceri s-a extins şi pare destinat să continue să crească la o rată superioară celei a majorităţii economiilor naţionale din Europa. Cifrele pentru SUA ilustrează faptul că industria turismului de afaceri aproape s-a dublat în anii 1980. Creşterea este marcată, în special, de conferinţele internaţionale care aduc cele mai mari câştiguri financiare pentru oraşele gazdă. În multe oraşe europene contribuţiile economice ale turismului de afaceri le-a depăşit pe cele provenite din turismul de odihnă de două sau trei ori devenind astfel un sector potrivit pentru fostele oraşe industriale.

Turiştii participanţi la întâlnirile de afaceri cheltuie foarte mult şi astfel piaţa poate genera investiţii interne ridicate pentru oraşe şi regiuni. Chiar dacă mitul unui cont de cheltuieli fără limită este oarecum exagerat, turiştii de afaceri utilizează din plin facilităţile de divertisment şi de cazare ale locaţiilor pe care le vizitează. De exemplu, Întâlnirea Internaţională a funcţionarilor prestatori de servicii organizată la Centrul Internaţional de Convenţii din Birmingham (Regatul Unit) a atras 23.000 de delegaţi şi a avut ca rezultat cheltuirea a peste 20 de milioane de lire în oraş pe parcursul desfăşurării ei, o mare parte a acestei sume rămânând pe piaţa locală. Câştigurile de această mărime nu sunt neobişnuite pentru acest tip de întruniri. În mod clar, turiştii de afaceri, participanţi la întâlniri obişnuite sau la foarte mari, cheltuiesc pe zi sume mai mari decât turiştii veniţi de odihnă1.

Potenţialul creării directe sau indirecte de locuri de muncă asociate turismului de afaceri a fost recunoscut a fi destul de ridicat. Un studiu asupra efectelor potenţialului de a crea noi locuri de muncă al unui centru de conferinţe în Birmingham (Regatul Unit) a fost crucial pentru autorităţile care au adoptat decizia de a dezvolta acest proiect. Studiul estima că vor fi create 125 de noi locuri de muncă direct în centrul în sine şi aproape 2.000 de locuri de muncă indirecte o dată cu implementarea proiectului.

Succesul pe această piaţă aduce, de asemenea, o serie de recompense non-financiare asociate cu îmbunătăţirea imaginii şi a profilului cartierelor aflate în declin şi a peisajelor din centrele oraşelor, precum şi generarea unei mândrii printre rezidenţi. Zelinsky (Zelinsky, W.,1994) afirma că pot exista beneficii indirecte şi pe termen lung, cum ar fi atragerea participanţilor la întâlnirile de afaceri, pe viitor, în calitate de vizitatori, angajaţi sau rezidenţi, în cazul în care rămân impresionaţi de condiţiile oferite. Din aceste motive, facilităţile oferite la conferinţe şi expoziţii, care rareori aduc profit individual, au fost dezvoltate de către autorităţile locale ca un catalizator pentru centrul oraşului impulsionând regenerarea infrastructurii şi a economiei regionale. Deseori aceste proiecte au finanţări din bugetele de regenerare urbană şi din împrumuturile acordate de U.E.

Zelul cu care unele oraşe au dezvoltat noi facilităţi pentru a atrage turiştii participanţi la întâlnirile de afaceri în anii '80 sugerează faptul că acest lucru a fost privit ca un remediu pentru problemele ce le afectau. Totuşi, interesul pentru piaţa întâlnirilor de afaceri implică anumite costuri pe termen lung suportate de către autorităţile locale pentru a acoperi atât costurile de construcţie, cât şi deficitele financiare anuale ale acestor facilităţi. Totodată acesta pune unele probleme, cum ar fi redistribuirea puţin probabilă a beneficiilor sociale şi economice provenite din turismul de afaceri şi implică unele riscuri cum ar fi o vulnerabilitate în perioada de criză şi faptul că la nivelurile naţional şi regional competiţia dintre oraşe în domeniul întâlnirilor de afaceri s-a dovedit a fi un joc cu sumă zero. Totuşi, aceste inconveniente nu au putut stopa dezvoltarea extensivă a facilităţilor legate de turismul de afaceri în oraşele industriale în timpul perioadei de declin, facilităţi finanţate în cea mai mare parte de către autorităţile locale. Astfel, în anii 1980 şi la începutul anilor 1990 s-au înregistrat perioade de creştere a numărului facilităţilor asociate turismului de afaceri pe plan internaţional.

Cea mai mare putere maritima si economica a secolului al 19-lea, Marea Britanie a jucat un rol important in dezvoltarea democratiei parlamentare, a literaturii si stiintei. La apogeul sau, Imperiul Britanic se intindea pe un sfert din suprafata globului. Cele doua razboaie mondiale ale secolului al 20-lea au slabit considerabil puterea Marii Britanii, care, in a doua jumatate a secolului, s-a transformat din imperiu intr-o natiune europeana moderna si prospera. Marea Britanie este membra a consiliului de securitate al Natiunilor Unite, membru fondator al NATO si al Commonwealth. Desi este membra a Uniunii Europene, Marea Britanie nu a aderat la Uniunea Monetara Europeana si si-a pastrat moneda nationala.

Problema temei investigate. Constituie piaţa turismului de afaceri, rolul şi importanţa acesteia pentru economia ţărilor şi a mediului de afaceri global.

Obiectul cercetării, îl constituie piaţa turismului de afaceri din Marea Britanie.

Scopul cercetării: definirea conceptelor de turism de afaceri, rolul şi importanţa acestuia în Marea Britanie.

Obiectivele investigaţiei:

• De a cerceta aspectele teoretice privitor la turismul de afaceri;

• De a cerceta rolul şi importanţa turismului de afaceri raportat la celelalte segmente ale pieţii turistice.

• de a cerceta rolul şi importanţa turismului de afaceri pentru Regatul Unit al Marii Britanii

În scopul cercetării cît mai complete a obiectului investigaţiei, urmărind reflectarea graduală a obiectivelor enunţate, în procesul elaborării prezentei lucrări a fost consultat material doctrinar teoretic, normativ-legislativ, exemplul concret al unei ţări privitor la dezvoltarea pieţei de turism de afaceri.

Preview document

Turism - Afaceri - Pagina 1
Turism - Afaceri - Pagina 2
Turism - Afaceri - Pagina 3
Turism - Afaceri - Pagina 4
Turism - Afaceri - Pagina 5
Turism - Afaceri - Pagina 6
Turism - Afaceri - Pagina 7
Turism - Afaceri - Pagina 8
Turism - Afaceri - Pagina 9
Turism - Afaceri - Pagina 10
Turism - Afaceri - Pagina 11
Turism - Afaceri - Pagina 12
Turism - Afaceri - Pagina 13
Turism - Afaceri - Pagina 14
Turism - Afaceri - Pagina 15
Turism - Afaceri - Pagina 16
Turism - Afaceri - Pagina 17
Turism - Afaceri - Pagina 18
Turism - Afaceri - Pagina 19
Turism - Afaceri - Pagina 20
Turism - Afaceri - Pagina 21
Turism - Afaceri - Pagina 22
Turism - Afaceri - Pagina 23
Turism - Afaceri - Pagina 24
Turism - Afaceri - Pagina 25
Turism - Afaceri - Pagina 26
Turism - Afaceri - Pagina 27
Turism - Afaceri - Pagina 28
Turism - Afaceri - Pagina 29
Turism - Afaceri - Pagina 30
Turism - Afaceri - Pagina 31
Turism - Afaceri - Pagina 32
Turism - Afaceri - Pagina 33
Turism - Afaceri - Pagina 34
Turism - Afaceri - Pagina 35
Turism - Afaceri - Pagina 36
Turism - Afaceri - Pagina 37
Turism - Afaceri - Pagina 38
Turism - Afaceri - Pagina 39
Turism - Afaceri - Pagina 40
Turism - Afaceri - Pagina 41
Turism - Afaceri - Pagina 42
Turism - Afaceri - Pagina 43
Turism - Afaceri - Pagina 44
Turism - Afaceri - Pagina 45
Turism - Afaceri - Pagina 46
Turism - Afaceri - Pagina 47
Turism - Afaceri - Pagina 48
Turism - Afaceri - Pagina 49
Turism - Afaceri - Pagina 50
Turism - Afaceri - Pagina 51
Turism - Afaceri - Pagina 52
Turism - Afaceri - Pagina 53
Turism - Afaceri - Pagina 54
Turism - Afaceri - Pagina 55
Turism - Afaceri - Pagina 56
Turism - Afaceri - Pagina 57
Turism - Afaceri - Pagina 58
Turism - Afaceri - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Turism - Afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Strategia turistică a Județului Sibiu

INTRODUCERE Turismul este “cartea de vizită” cea mai convigătoare, (guvernată de principiul Apostolului Toma “să pipăi cu mâna mea, să văd cu...

Piața mondială a turismului de afaceri

CAPITOLUL I ISTORIC ȘI CONCEPTE ÎN TURISMUL DE AFACERI Turismul este cea mai mare afacere a începutului de mileniu, atât pe plan mondial, cât și...

Dezvoltarea și Promovarea Turismului de Afaceri

INTRODUCERE Am ales ales ca temă pentru proiect, turismul, deoarece este un domeniu atractiv în care doresc să lucrez după terminarea facultăţii....

Turismul de Afaceri

1. Cosideratii generale privind turismul de afaceri Turismul este cea mai mare afacere a începutului de mileniu, atât pe plan mondial, cât si în...

Organizarea Unui Eveniment în Domeniul Turistic

În aceste vremuri în care unităţile turistice încă se chinuie să supravieţuiască recesiunii economice, unele hoteluri care deţin şi restaurante în...

Turismul Urban

Pornind de la faptul ca dezvoltarea economica si socio-culturala a oraselor s-a reflectat arhitectura acestora, si ca orasele, privite ca centre...

Turism de afaceri în Timișoara

INTRODUCERE Serviciile de tratament şi alimentaţie publică, alături de serviciile de cazare şi transport precum şi de multe alte servicii, sunt o...

Turismul în orașe istorice

1. TURISMUL ISTORIC 1.1 Locul turismului istoric in cadul turismului cultural Turismul a devenit, de-a lungul timpului, o activitate complexa, cu...

Te-ar putea interesa și

Piața mondială a turismului de afaceri

CAPITOLUL I ISTORIC ȘI CONCEPTE ÎN TURISMUL DE AFACERI Turismul este cea mai mare afacere a începutului de mileniu, atât pe plan mondial, cât și...

Turismul Cultural și de Afaceri în Sibiu

Introducere Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în...

Calitatea Serviciilor în Industria Hotelieră

INTRODUCERE Industria hotelieră modernă se conturează odată cu apariţia marilor hoteluri europene din a doua jumătate a secolului al –XIX- lea...

Strategii de marketing folosite de SC Paralela 45 SA

INTRODUCERE Turismul este cea mai mare afacere a începutului de mileniu, atât pe plan mondial, cât şi în Uniunea Europeană spre care tinde şi...

Agenția de turism - noi concepte în dezvoltarea turismului românesc

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului atât ca modalitate de petrecere într-un mod placut si instructiv a timpului liber, cât si ca activitati...

Dezvoltarea și Promovarea Turismului de Afaceri

INTRODUCERE Am ales ales ca temă pentru proiect, turismul, deoarece este un domeniu atractiv în care doresc să lucrez după terminarea facultăţii....

Turismul de Afaceri

1. Cosideratii generale privind turismul de afaceri Turismul este cea mai mare afacere a începutului de mileniu, atât pe plan mondial, cât si în...

Turismul de Afaceri - Impact Asupra Mediului

Turismul de afaceri – impact asupra mediului INTRODUCERE – Impactul turismului asupra mediului Un numar tot mai mare dintre cei implicati, sub o...

Ai nevoie de altceva?