Turism in Zona Bran Moeciu

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Turism in Zona Bran Moeciu.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Firoiu D

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Capitolul I : Localizarea si caracterizarea statiunii

I.1. Scurt istoric

Caracteristic Zonei Branului, inca din cele mai vechi timpuri a fost si este Castelul Bran, construit intre anii 1377 - 1382 ca o fortareata militara a devenit ulterior punct de interes economic, pentru ca in zilele noastre sa fie amenajat ca Muzeu, si sa reprezinte un important punct de atractie turistica in zona Bran.

Regele Ungariei, Ludovic I de Anjou, le cere brasovenilor prin documentul de la 19 Noiembrie 1377 sa construiasca o cetate utilizand propriile resurse. Aceasta este si prima atestare documentara oficiala a Castelului Bran. In schimbul construirii cetatii, Ludovic I de Anjou ceda subordonarea a 13 localitati din Tara Barsei catre cetate. In acelasi timp, cetatenii brasovului erau scutiti de impozitul craiesc.

Cele 13 localitati, printre care se numara satele Baciu, Cernatu, Satulung, Turches, Tarlungeni, Zizin, Purcareni, Crizbav, Apata, Zarnesti si Tohan, reveneau in subordonarea castelanului cetatii, acesta avand atat atributii de judecator cat si militare. Se instaleaza astfel in Castelul Bran o Garnizoana de Mercenari, ce continea arcasi si balistari. Tot in aceasta perioada, in apropierea Castelului Bran se construieste un punct vamal, ce percepea o taxa de 3% pentru toate marfurile tranzitate intre Tara Romaneasca si Transilvania.

Intre anii 1419 si 1424, Mircea cel Batran cedeaza cetatea unui aliat al sau in lupta cu turcii, regele ungar Sigismund.

Ulterior acestei perioade Cetatea Bran a servit in special functii militare, avand un rol important in lupta impotriva numeroaselor invazii ale turcilor. Intai a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor in vederea asigurarii apararii zonei de Sud-Est a Ardealului, pentru ca ulteiror, Iancu de Hunedoara sa preia conducerea cetatii de la acestia. In aceasta perioada, apar primele dovezi ale legaturii lui Vlad Tepes cu Cetatea Bran, dupa ce acesta a pierdut tronul Tarii Romanesti, fiind insarcinat de Iancu de Hunedoara cu apararea Zonei Branului, si in special a trecatorii catre Transilvania.

Castelul Bran isi pierde atributiile de punct vamal, cat si controlul tranzitului de marfuri din Zona Bran, in anul 1836, odata cu mutarea granitelor Ardealului cu Muntenia mai sus in munte, la Pajura.

-2-

In timpul razboiului ruso-romano-turc Castelul Bran a suferit o serie de modificari structurale. Acoperisul a fost schimbat complet de catre armata austriaca datorita expunerii acestuia fata de bombardamente. Aceasta actiune a deteriorat grav intreaga structura a Castelului Bran.

Orasul Brasov recastiga dreptul de administrare a Castelului Bran la 22 iulie 1888, acesta fiind predat de catre armata austriaca. In foarte scurt timp, orasul Brasov doneaza Castelul Bran catre Oficiul Silvic din Brasov, care il administreaza pana in anul 1918.

In aceasta perioada, Castelul Bran a fost locuit de catre brigadieri silvici, padurari si inspectori silvici.

La 1 Decembrie 1920, Castelul Bran este daruit Regiei Maria a Romaniei Mari de catre

Consiliul Orasenesc al Brasovului. In aceasta perioada Castelul Bran este restaurat pentru prima data, sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, fiind transformat intr-o resedinta de vara, cu parc, alei pentru plimbari, lac, si fantani arteziene.

Regina Maria a cerut arhitectului Curtii Regale sa proiecteze urmatoarele edificii :

• Casa de ceai

• Casa de vanatoare

• O bisericuta din lemn

• O casa de lemn cu 7 camere

• Casa de musafiri

Gustul rafinat al Reginei Maria, cat si priceperea Arhitectului Carol Liman, au transformat Castelul Bran dintr-o fortareata rece, sumbra, intr-o resedinta de vara luminata, cu spatii de odihna si recreere.

In anul 1948 Castelul Bran intra in proprietatea statului, dupa ce, in acelasi an Regimul Comunist alunga din tara pe Principesa Ileana impreuna cu intreaga familie regala, care mostenise castelul prin testament, de la mama sa, Regina Maria.

In prima perioada in care Castelul a fost adminstrat de Regimul Comunist, acesta a fost abandonat, chiar devastat. Incepand din anul 1956 dupa o reamenajare partiala, Castelul Bran a devenit Muzeu de Istorie si Arta Feudala.

Datorita procesului accentuat de degradare ce a afectat intreaga constructie, Castelul Bran a fost inchis pentru restaurare in anul 1987. Lucrarile de restaurare au durat pana in anul 1993, cand, desi restaurarea nu a fost finalizata, Castelul a fost redeschis catre public.

-3-

I.2. Asezarea geografica

Zona Bran- Moeciu se afla in partea de sud-vest a judetului Brasov , in centrul tarii intre masivele Piatra Craiului si Bucegi in Culuarul Rucar-Bran.Zona se afla la o altitudine cuprina intre 700 si 1200 m.Este situata la o distanta de 30 km de Brasov ,109 km de Pitesti,57 km de Campulung si 179 de Bucuresti.Zona reprezina poarte naturala deschisa la trecerea din Transilvania in Muntenia si Culuarul dintre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, invecinandu-se cu Tra Barsei in nord si nord- est , la sud si sud-est cu Dambovita si Valea Prahovei.

1.3. Cai de acces

Accesul in zona Bran Moeciu se face din Bucuresti pe drumul European E60 distanta intre localitati fiind de 182 km.Pe calea ferata accesul se face folosind reteaua Bucuresti- Brasov (166 km) si Brasov -Zarnesti ( circa 30 km).Cat priveste accesul cu autobuzul acesta se face din autogara 2 Bartolumeu, plecarile efectunadu-se zilnic din 30 in 30 min ,sambata si duminica din ora in ora desi nu este foarte confortabil si circula cu viteza relative redusa .

Fisiere in arhiva (1):

  • Turism in Zona Bran Moeciu.doc

Alte informatii

Studiu de caz privind valorificarea turistica a zonei