Turism International - Belgia

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Turism International - Belgia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 46 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alexandra Taca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

1. Analiza potenţialului turistic internaţional al Belgiei 3
1.1. Prezentarea generală a ţării 3
1.2. Analiza macromediului de marketing 5
1.3. Identificarea principalelor atracţii turistice internaţionale 9
1.4. Imaginea destinaţiei analizate in rândul turiştilor internaţionali 15
2. Analiza competitivităţii in sectorul Turismului şi Călătoriilor (T&C) a Belgiei 16
2.1. Cadrul de funcţionare şi organizare a sectorului T&C 19
2.2. Economia şi infrastructura sectorului T&C 22
2.3. Resursele naturale, culturale şi umane implicate in sectorul T&C 25
3. Analiza dimensiunii economice a turismului internaţional Belgiei 29
3.1. Analiza principalelor fluxuri turistice internaţionale 29
3.2. Impactul economic al turismului internaţional 36
3.3. Analiza comparativă a impactului economic al T&C Belgiei şi al României 45

Extras din document

1. Analiza potenţialului turistic internaţional al Belgiei

1.1. Prezentarea generală a ţării

Regatul Belgiei sau Belgia este o tară in Europa de Vest. Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene si găzduieste majoritatea institutiilor acesteia precum si alte institutii internationale importante. Belgia se invecinează cu Tările de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franta si Marea Nordului.

Belgia este situată pe frontiera ce divide Europa germanică de Europa latină, iar cele două mari regiuni ale tării marchează acest lucru. Regiunea de limbă neerlandeză Flandra, situată in jumătatea de nord a tării, are 58% din populatie, iar regiunea de limbă franceză Valonia, situată in jumătatea de sud, are 32% din populatie. Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingvă, este o enclavă majorităr francofonă situată in Regiunea Flamandă, dar in apropiere de frontiera cu regiunea valonă si are 10% din populatie. Numele 'Belgia' este derivat din numele provinciei romane Gallia Belgica, situată in extremitatea nordică a Galiei, locuită initial de către belgi, un amestec de popoare celtice si germanice.

Teritoriul Belgiei are o intindere de 30.528 km² si se împarte din punct de vedere geografic in trei regiuni: câmpia litorală in nord-vest, platoul central si tinuturile muntoase ale Ardenilor din sud-est. Urmând exemplul Tărilor de Jos, in câmpia litorală au fost amenajate poldere ce au permis recuperarea unor teritorii din Marea Nordului, insă procentajul acestora este foarte mic. Platoul central este o vale fertilă, iar tinutul muntos este o vale stâncoasă acoperită de păduri care se intind până in nordul Frantei. Aici se găseste Signal de Botrange, cel mai inalt punct al tării, ridicându-se la 694 metri fată de nivelul mării. Principale fluvii sunt Escaut si Meuse. Climatul este temperat cu influente maritime puternice, cu precipitatii importante pe tot parcursul anului. Temperaturile medii lunare variază intre 3 °C in ianuarie si 18 °C in iulie, iar precipitatiile medii variază intre 51 mm in februarie si 78 mm in iulie.

Belgia este un stat federal si este compusă din trei comunităti, trei regiuni si patru regiuni lingvistice. Aceste subdiviziuni sunt definite de către Constitutia Belgiei si împreună acoperă intreg teritoriul statului. Regiunile lingvistice au fost definite in 1963 si au fost incluse in constitutie in 1970. O serie de reforme institutionale din anii 1970 si 1980 au dus la regionalizarea statului unităr si au creat o federatie cu trei niveluri: nivelul federal, cel al comunitătilor si cel al regiunilor. Regiunea Flamandă si Regiunea Valonă sunt organizate administrativ in 5 provincii. A treia regiune, Regiunea Capitalei Bruxelles nu contine nici o provincie. Pe cel mai de jos nivel a împărtirii administrative se găsesc cele 589 comune. Comunitătile, regiunile, regiunile lingvistice, provinciile si comunele sunt delimitate geografic conform Constitutiei. Alte niveluri de organizare administrativă sunt districtele, foste comune inainte de reorganizarea teritorială, arondismente judiciare sau administrative si districte de politie. Regiunile lingvistice nu dispun de institutii, ci servesc drept delimitare geografică a zonelor de competentă ale comunitătilor si determină limba oficială a comunelor. Comunitătile nu se referă la grupuri de indivizi, ci mai degrabă la regiunile politice, lingvistice si culturale ale tării. Comunitatea flamandă are autoritate in cadrul zonei neerlandofone (care corespunde regiunii Flandra) si in Regiunea bilingvă a capitalei Bruxelles ; comunitatea francofonă are autoritate doar in cadrul zonei lingvistice francofone din regiunea Valonia si in Regiunea capitalei Bruxelles, iar comunitatea germanofonă are autoritate doar intr-o zonă formată din 9 comune din provincia Liège din Valonia la frontiera cu Germania.

Guvernul federal păstrează autoritatea asupra chestiunilor comune: justitia, apărarea, politia federală, energia nucleară, politica monetără, datoria publică, securitatea socială si controlează o parte importantă a finantelor publice, sistemului de sănătate si a politicii internationale. Posta si Societatea de căi ferate sunt companii nationale detinute de stat, care sunt in responsibilitatea guvernului federal. Comunitătile îsi exersează autoritatea in cadrul unui teritoriu bine definit de frontiere lingvistice. Initial competentele acestora erau legate de chestiunile lingvistice: educatie, cultură, media si utilizarea limbii. Treptat, acestora le-au fost distribuite alte competente care nu sunt direct legate de chestiunile lingvistice: sănătate (medicină generală si preventivă), asistentă a indivizilor (protectia tinerilor, ajutor acordat familiilor, servicii de asistentă a imigrantilor. Regiunile au autoritate in chestiuni legate de teritoriu. Acestea includ economia, agricultura, lucrări publice, energie, transport, politica de gestionare a apei, a mediului, a locuintelor, planificarea oraselor si cea regională, conservarea naturii si comertul exterior. Regiunile supraveghează provinciile, comunele si companiile de utilităti intercomunale.

Regiunea Flamandă sau Flandra ocupă partea nordică a Belgiei. Are o suprafată de 13.522 km² (44.29% din Belgia), este divizată in 5 provincii si contine 308 comune. Limba oficială este limba olandeză, de multe ori denumită de către locuitori limba flamandă. Franceza poate fi folosită in anumite scopuri administrative in 12 comune cu 'facilităti' situate in jurul Regiunii Capitalei Bruxelles si la frontiera cu Valonia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Turism International - Belgia.doc

Alte informatii

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor