Turism Litoral

Imagine preview
(5/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Turism Litoral.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

CAP 1. TURISMUL DE LITORAL- CONCEPTE

Dintre toate tipurile de turism international ,cel mai important este turismul balnear maritim sau litoral,care concentreaza cca 80% din fluxurile anuale,indeosebi in Europa si America de Nord.El inregistreaza amplitudinea maxima in sezonul estival ,diferentiat dupa durata de insolatie de la 3 luni(zona Marii Baltice) pana la 6 luni(zona Marii Mediterane)In unele zone de pe Glob(California ,Florida ,Canare) turismul balnear maritime se practica tot timpul anului pentru cura climatica in timpul sezonului rece.

Printr regiunile turistice de pe Terra consecrate pentru acest tip de turism se pot mentiona:

- Bazinul Marii Mediterane

- Zona litoralului Marii Negre

- Litoralul Oceanului Atlantic

- Marea Nordului si Marea Balica

- Coasta atlanica a Americii de Nord

- Litoralul vestic American.

Relieful litoral,rezultat in urma actiunii apelor marine asupra uscatului tarmurilor,prezinta atractie pe de o parte prin formele specifice rezultate (golfuri ,estuare ,faleze ,plaje ,capuri, stramtori, peninsula si insule)pe de alta parte prin suportul oferit amenajarii de statiuni balneo-maritime,prezente pe intreaga planeta la latitudini tropicale si temperate,remarcandu-se adevarate lanturi de asemenea puncte de atractie .

Particularitatii si tendinte in dezvoltarea turismului de litoral

La nivel metodologic au avut loc o serie de peocese care au urmarit intelegerea si fundamentarea unor termini din turism.Au aparut o serie de criterii de clasificare,de factorii de influenta,de metode de evaluare a componentelor pietei turistice.

Turismul de litoral ,se include ,conform recomandarilor OMT ,in functie de obiectivul specific al calatoriei ,in grupa “loisir,recreere si vacante(odihna)”.

Ce inseamna de fapt “turismul de litoral”?In linii mari,este ansamblul activitatilor turistice care se desfasoara in spatial aflat in imediata apropiere a unei suprafete de apa dar si pe oglinda acesteia.Se inclu aici dezvoltarea turismului (statiuni ,hoteluri ,restaurante,catering,etc.) dar si infrastructura care suporta aceasta expansiune(activitati de comeert,drumuri spre plaja amenajate specia,facilitate legate de pescuit).De asemenea ,nu putem sa ignoram ecoturismul si sporturile acvatice(scufundari,inot,bird-watching). Uzual,turismul de litoral se leaga in principal de ape statatoare,mai exact de mari si de oceane,date fiind dimensiunile mai mari ale acestora.Apa,prin compozitia ei chimica(salinitatea),contrastul termic cu aerul,prezenta aerosolilor rezultati din spargerea valurilor,este resursa fundamentala fara de care turismul de litoral nu se poate manifesta.

Litoralul a constituit din cele mai vechi timpuri un spatiu de locuire propice..Prezenta apei ca element fundamental al vietii,climatul favorabil si posibilitatile de deplasare au facut ca de la an la an aceasta suprafata sa fie din ce in ce mai cautata.Aici au loc o serie de alte activitatii cum ar fi cele portuare ,de extractie de petrol,pescuit,comerciale.

Astfel,o prima caracteristica a turismul de litoral este operarea sa concomitent cu alte activitati economice.

O a doua caracteristica se leaga de suportul fizic al activitatii si anume fragilitatea mediului inconjurator.Aici avem in vedere puternica antropizare,eroziunea din ce in ce mai accentuata a solului,precum si calitatea apelor pasibile a fi infestate tot mai des din diferite motive.

Tot o consecinta a conditiilor naturale este si impletirea activitatii de turism litoral cu cea de turism balnear.O activitate care cunoaste din ce in ce mai multe aplicatii este talasoterapia,adica tratamentul cu apa de mare.Prezenta unor factorii de cura a determinat construirea unor spatii destinate tratamentelor si prevenirii diferitelor afectiuni.

Combinarea acestor forme de turism poate crea dificultati sub aspectul numarului de calatori,in special in zonele in care sezonul pentru cura helio-marina este limitat la 2-3 luni.Riscul aglomerarii plajelor si a statiunilor cu toate consecintele negative pe care la genereaza este o problema de mare actualitate.Adoptarea unor solutii care sa elimine aceste inconveniente se constituie ca un obiectiv in incercarea de atenuare a unei alte trasaturi a turismului de litoral si anume sezonalitatea.O alternativa ,cel putin pentru statiunile cu functie mixta ,ar fi incercarea de reorientare a fluxurilor turistice in perioadele de extrasezon.

In ultimii ani,un concept care ainceput sa castice teren este cel de dezvoltare durabila.Acesta vizeaza o crestere economica care constientizeaza faptul ca resursele sunt limitate si protejaza comunitatile umane din punct de vedere cultural.

Literatura de specialitate a consacrat 3 faze in evolutia amenajarilor de litoral:

1. faza de pionierat (timp de 2 secole avand ca punct terminal 1930)

2. Faza de urbanizare a litoralului(1930-1960)

3. Faza amnajarilor de litoral de mare amploare.

In ceea ce priveste motivele pentru prcaticrea turismul de litoral,putem aprecia ca de la an la an acestea sunt mai numeroase si uneori din ce in ce mai sophisticate.Daca in trecut se merge ape litoral pentru factorii naturali de cura,pentru odihna si recreere,astazi putem vorbi de cluburi pentru practicarea de sporturi nautice,de extinderea naturalismului,de cercetarii stiintifice sau pur si simplu de moda.

O privire de ansamblu asupra turismului de litoral ne conduce la identificarea anumitor tendinte:

1. Fragmentarea vacantelor-apare tot mai frecvent ca urmare a mai multor factorii:

a. Stresul de la locul de munca ce determina pause mai frecvent

b. Dezvoltarea transporturilor si a infrastructurii corespunzatoare care permite ajungerea la destinatie intr-un timp relativ scurt

c. Aparitia calatoriilor de tip “incentive travel”sau acordarea de premii sub forma unor week-end-uri pe litoral

2.Turistii sunt din ce in ce mai informati cu privire la locul pe care il viziteaza.

3.Consumatorii sunt din ce in ce mai pretentiosi fata de calitatea plajelor si fata de dotarile din statiuni

Fisiere in arhiva (1):

  • Turism Litoral.doc