Turism Rural

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Turism Rural.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 100 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Regalie Stefan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

INTRODUCERE

Ca sa poata fi cuprinsa intr-o definitie, sfera turismului il are in centrul sau pe “ Homo viator”, adica omul care calatoreste in timp si spatiu, incercand sa le cucereasca, cunoscandu-le.

Cucerirea spatiului prin calatorii a deschis calea spre cunoastere, a transformat posibilitatea in necesitate, calatoria devenind un mod de a fi, de a putea sti, conditie in a comunica si a intelege, un sistem de vase comunicate intre sisteme de valori diferite .

Turismul s-a nascut dintr-o necessitate si a capatat amploare pe masura ce mijloacele de transport au evoluat, consumul de energie psihica si nervoasa a crescut, iar mediul urban l-a smuls pe om din mijlocul naturii, singura in stare sa-l purifice si sa-i redea fortele epuizate. El are un efect multiplicator, introducand in circuitul economic laturi inedited, cum sunt “peisajul ( pentru “consumarea” caruia este necesara deplasarea “ la fata locului”), ospitalitatea, solicitudinea si “informatia” (geografica, cultural-istorica,economica, gastronomica, artistica).

Una din tendintele dezvoltarii industriei turismului este intoarcerea catre natura, turismul rural fiind una dintre cele mai atractive oferte turistice.

Turismul rural se bazeaza pe potentialul spatiului rural, pe oamenii si produsele specifice locului.

Turismul rural reprezinta rezultatul comportamentului omului modern, dornic de vacante si voiaje cat mai originale, de reintoarcere la natura, evitand aglomeratia din zonele turistice consacrate; iar pe de alta parte constituie alternative posibile de relansare, revigorare a unor asezari rurale, de inviorare a traditiilor populare, a mestesugurilor si a obiceiurilor.

Dezvoltarea turismului contemporan, carea dus la crearea unor “ cetati turistice” in diverse regiuni ale lumii, a scos la iveala, mai ales in ultima perioada, interesul crescand pentru civilizatia rurala.

Indiferent de preocuparile lor orasenii resimt din cand in cand, nevoia de a se intoarce la natura si de a regasi echilibrul fizic si psihic pe care orasul nu n-il poate oferi. Ei sunt atrasi de frumosul, puritatea, armonia vietii rurale. Tot mai numerosi turisti sunt dornici sa cunoasca pe viu ospitalitatea taranilor, obiceiurile gastronomice, artizanul si ritualurile satesti.

Odihna, aerul curat, consumul de alimente proaspete ( inclusiv cura de fructe si legume), degustarea vinurilor, rachiurilor, a unor preparate din gastronomia taraneasca sunt argumente serioase pentru practicarea turismului rural.

Arta populara, religia si obiceiurile crestine nealterate, posibilitatea de a se afla in mijlocul evenimentelor specifice locului ( serbari, targuri, festivaluri) chiar si terapia muncii fizice in egala masura ca puncte de atractie.

La fel ca si sportul, echitatia, vanatoarea, pescuitul sportive, ascensiunile si drumetiile care au facut ca un numar tot mai mare de familii din mediul urban sa-si petreaca o parte din concediu la tara.

Turismul rural constituie o sansa pentru zonele defavorizate prin crearea unui sistem de servicii care include si oferta de produse autohtone ce duc la noi surse de venituri.

In mod natural, se va imbunatati infrastructura ( drumurile, comunicatiile) va creste confortul la cazare ( pensiuni turistice si pensiuni agroturistice) si se vor valorifica pe plan local produsele autohtone ( artizanat, legume si fructe, lactate, vinuri, preparate din carne).

Fisiere in arhiva (1):

  • Turism Rural.doc