Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9943
Mărime: 47.47KB (arhivat)
Publicat de: Mircea Moga
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nistoreanu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI ADMINISTRAREA AFACERILOR ÎN TURISM

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. Cap 1. Descrierea termenilor 4
  3. Cap 2. Prezentarea satului Comana 7
  4. 2.1. Prezentarea zonei 9
  5. 2.2. Tradiţiile din zonă şi evoluţia lor 10
  6. Cap 3. Analiza SWOT 12
  7. Cap 4. Propuneri de îmbunătăţire şi sugestii de dezvoltare a turismului rural în satul
  8. Comana 15
  9. CONCLUZII 19
  10. BIBLIOGRAFIE 20
  11. ANEXE 21

Extras din proiect

Introducere

România are mari posibilităţi de dezvoltare a turismului în spaţiul rural. Practicarea unui astfel de turism poate fi un vector de dezvoltare pentru mediul rural românesc, pentru creşterea nivelului de trai şi al gradului de civilizaţie.

Turismul rural este verdele crud al ierbii, poieni învăluite de aroma florilor, păduri dese şi răcoroase, locuri de linişte şi aer curat, întoarcerea la rădăcini, la satul românesc cu vechi obiceiuri şi tradiţii, cu folclor autentic şi plin de culoare, cu oameni ospitalieri, cu bucate româneşti tradiţionale, o călătorie în măreţia şi înţelepciunea naturii. Arhitectura, meşteşugurile şi bucătăria populară din tradiţia românească reprezintă o cultură vie cu o valoare unică.

Parcul Natural Comana împrumutând în denumire numele comunei în care îşi are lăcaşul, comportă o importanţă istorică deosebită în identificarea sa. Binecuvantată cu potenţial natural, intuit din timpul domniei lui Vlad Ţepeş care a hotărât construirea unei bisericuţe de lemn şi care a dat locului o importanţă religioasă, economică şi nu în ultimul rând strategică, localitatea Comana şi în special mănăstirea a fost centrul de cultura în jurul căreia a gravitat toată dezvoltarea ulterioară a zonei.

Locaţia aleasã se situeazã în apropierea a doua mari oraşe respectiv Giurgiu şi Bucureşti, dispune de cãi de acces recent reabilitate, Portul Giurgiu de asemenea poate fi reabilitat şi pune la dispoziţie turiştilor strãini. La ora actualã sunt necesare servicii complete care sã le asigure o şedere cât mai plãcutã, şi activitãţi sau evenimente care sã-i încânte precum tradiţiile ce dãinuie şi astãzi.

În ceea ce priveşte ţara noastră, în contextul actual al crizei economice, o soluţie pentru a trece de acest impas ar putea fi agricultura în strânsă corelaţie cu serviciile. Dezvoltarea turismului rural şi revenirea la origini sunt din ce în ce mai apreciate în întreaga lume.

În cele ce urmează vom realiza o descriere a satului, cu toate elementele sale de autenticitate precum şi cu tradiţiile şi obiceiurile rămase încă vii şi păstrate cu sfinţenie de locuitorii acestuia, vom prezenta elementele analizei swot întreprinse de noi şi vom propune, pe baza acestora, sugestii de dezvoltare a turismului rural în satul Comana.

Cap. 1 Descrierea termenilor

Turismul, ca fenomen economic şi social, a cunoscut dezvoltări spectaculoase, explozive în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Dorinţa de a călători şi de a cunoaşte lucruri noi este cunoscută încă din antichitate, chiar dacă la început aceste dorinţe aveau ca scop principal razboiul, cuceririle de noi teritorii sau schimburile comerciale.

Între turism şi mediul înconjurător există o relaţie complexă, legăturile dintre ele manifestându-se în ambele direcţii. Pe de o parte acestea reprezintă resursele de bază ale turismului, iar pe de altă parte activitatea turistică are influenţă asupra mediului ecologic, modificându-i elementele componente.

Impactul turismului asupra mediului este determinat de câteva elemente definitorii ale turismului: cadrul natural şi varietatea potenţialului turistic, existenţa unei infrastructuri generale, care asigură accesul, circulaţia şi informarea şi prezenţa unor structuri turistice de cazare, alimentaţie publică şi agrement. Legat de acestea, impactul poate fi pozitiv sau negativ.

Un impact pozitiv ar avantaja atât mediul, întrucât se va avea în vedere desfăşurarea unui turism responsabil din partea oamenilor, care să nu afecteze natura, cât mai ales oamenii, cărora li se vor oferi locuri de muncă, principalele căi de comunicaţii vor fi modernizate, lucruri care ar duce la dezvoltarea zonei respective.

Pe de alta parte, un impact negativ ar fi catastrofal pentru ambele părti. În prima fază, omul ar avea câstiguri materiale foarte mari care l-ar încuraja să continuie pe acelaşi drum, insă, cu cât va înainta, degradarea mediului îi va cauza, poate, mai mult rău decât şi-ar fi putut imagina. Distrugerea naturii este primul pas către extincţie şi este necesară luarea unor decizii legate de protejarea acesteia.

Pentru o mai bună înţelegere a textului, consideram necesară explicarea anumitor termeni uzitaţi în sfera turismului:

Mediul reprezintă ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: apa, aerul, solul şi subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele materiale în acţiune cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale şi spirituale.

Potrivit definiţiei date de Organizaţia Mondială a Turismului în cadrul conferinţei de la Ottawa din 1991, turismul reprezintă "activităţile desfăşurate de persoane, pe durata călătoriilor şi sejururilor, în locuri situate în afara reşedinţei obişnuite, pentru o perioadă consecutivă ce nu depăşeşte un an, cu scop de loisir, pentru afaceri sau alte motive".

Preview document

Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 1
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 2
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 3
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 4
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 5
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 6
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 7
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 8
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 9
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 10
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 11
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 12
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 13
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 14
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 15
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 16
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 17
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 18
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 19
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 20
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 21
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 22
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 23
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 24
Turism rural - Satul Comana - Nistoreanu - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Turism Rural - Satul Comana - Nistoreanu.doc

Alții au mai descărcat și

Turism rural oportunitate și-sau afacere - Pensiunea Turistică Phoenix Simeria

INTRODUCERE În cadrul contemporan actual tot mai mulți oameni doresc sa călatorească și să cunoască locuri și persoane noi. Mulți dintre ei...

Turismul Rural în Delta Dunării

Introducere Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de licenţă, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Bistrița Năsăud

I. REPERE TEORETICE Turismul, se manifestă astăzi ca un domeniu distinct de activitate, cu o prezenţă tot mai activă în viaţa economică şi...

Turismul Rural - Formă Modernă a Turismului în Regiunea Bran - Moeciu

INTRODUCERE Activitatea turistică reprezintă călătoria efectuată de plăcere, având ca scop final inducerea unei stări de bună dispoziţie şi...

Turism internațional - turismul cultural în România

Cap I. Turismul cultural, formativ şi de cunoştere Turismul cultural este o particularitate a turismului urban, care abordează cultura unei...

Turismul în zona rurală - influența acestuia asupra mediului înconjurător

Introducere Turismul rural cuprinde toate activitatile turistice desfasurate in mediul rural, in afara zonelor destinate „turismului luminilor”...

Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales această temă , pentru lucrarea de licență este potențialul turistic bogat al zonei ( relieful , clima ,...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Ai nevoie de altceva?